URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Salvem l'Ullal.

Alternativa | 25 Gener, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

 Al final de la comissió informativa del divendres l’equip de govern van dir a les seves al·legacions, que pretenen reduir la zona humida de l’Ullal, que s’estudiï per part de la Conselleria de Medi Ambient la delimitació de la protecció per tal que ells tinguin la darrera paraula. Hem de recordar a l’equip de govern que els tècnics de la conselleria ja han fet la seva feina i han delimitat la zona. La elaboració del Pla Hidrològic de les Illes Balears, al que volen presentar al·legacions, ha estat un procés llarg, justificat per l’adequació a la Directiva Marc de l’Aigua, i un procés participatiu exemplar i molt ampli. Arribats al seu final, contestades les al·legacions, informat favorablement pel Consell Balear de l’Aigua, aprovat pel Consell de Govern i també informat pel “Consejo Nacional del Agua”, va quedar embarrancat al Ministeri durant mesos i amb l’arribada del Govern del PP a Balears ha estat ‘convenientment’ aturat i tornat a posat a informació pública.

En base a les pressions que es varen manifestar en el tram final de la tramitació del PHIB, el punts mes conflictius son quatre: les benzineres, els agricultors, els perforadors de sondeigs i els urbanitzadors de les zones humides.

El tema més rellevant es de les zones humides. Es en el que va haver pressions més fortes i és la gran causa per la qual fins al punt de arriscar una multa considerable de la UE per retardar l’aprovació del PHIB. Aquí hem de recordar que el pla vigent (del 2001) ja relaciona les zones humides més importants, però no les cartografia. El nou PHIB inclou una cartografia detallada de totes elles i per tant dona una seguretat jurídica que evidentment molesta als propietaris de terrenys que siguin susceptibles d’urbanitzar-se.

Val a dir que totes les zones humides estan protegides per la llei i reglament d’aigües i sols se poden dessecar per motius d’insalubritat o sanejament i amb acord del Consell de Govern. De fet hi ha sentencies que declaren la il·legalitat d’urbanitzar una zona humida encara que no hi hagi cartografia oficial, el que es el nostre cas.

Sentencia del Tribunal Superior de Justicia del País Vasco de 16 de setembre de 2003 que diu: .. el reconocimiento de la existencia de un humedal natural y la necesidad de aplicarle directamente la legislación de protección de estos espacios naturales, incluso aunque no se encuentre catalogado y especialmente protegido, ni recogido en el Inventario (provisional y abierto) de Zonas Húmedas del País Vasco ...(adjuntam la sentència).

Tenim  aquesta sentencia (que és sobre la desecació de la marjal de la Safor a Xeresa, Valencia) al final de la pagina http://www.mediterranea.org/cae/sentencia_xeresa.htm . Al batle de Xeresa, Cipriano Fluixá, li varen caure 1 any de presó, 76.000.000 Ptes de multa i 2 anys de inhabilitació. Sentencia del Tribunal Supremo (Sala de lo Penal) nº1073/2003: ... El Alcalde de una localidad en la que existen, desde tiempo inmemorial, unas zonas húmedas, no puede alegar, en ese contexto social, que la inexistencia de una norma específica de carácter prohibitivo autoriza, sin límites ni condicionamientos, una actuación tan agresiva como el vertido de residuos sólidos, hasta conseguir un aterramiento, que no sólo destruye el espacio, sino que elimina de raíz sus condiciones medio ambientales, incidiendo sobre el equilibrio de la naturaleza ..., ... la jurisprudencia reiterada del Tribunal Supremo, en materia administrativa, ha declarado que las zona húmedas deben ser protegidas, sin necesidad de una declaración específica que las convierta, en virtud de una especie de acto traumatúrgico, obrado por el simple impulso del Boletín Oficial, en zonas protegidas...T


Tant una com l'altre són contundents, però la segona és clarissima:"la jurisprudencia reiterada del TS..."  i  "el alcalde no puede alegar....". En el cas de l'Ullal, nomes li caldria canviar "...el vertido de residuos sólidos..."  per  "...la urbanización...".

 Tot i aix ò, si fan desaparèixer les cartografies els hi resulta molt més fàcil urbanitzar una zona humida que qualque tècnic (sempre se’n troben) digui que no ho es. Només hem de veure les al·legacions que ha demanat el batle; a una arquitecte i fonamentat en fotografies aèries oblidant fotografies com la que acompanya aquest article.

Urbanitzar una zona humida, sense l’acord de dessecament per manament de la llei d’aigua, pot acabar com tants d’altres exemples molt actuals: mansió d’en Cretu a Eivissa o Llucalcari i ses Covetes a Mallorca.

Ni nosaltres ni la nostra terra se mereix la destrossa del patrimoni hídric, incloent-hi les masses d’aigua, que la ignorància o la indiferència de molts i l’avarícia d’uns pocs ens fa preveure. Salvem l’Ullal

Gràcies a Antoni Rodríguez Perea ex-director de recursos hidrícs del govern Balear i Doctor en Geología por la Universitat de Barcelona. Professor de Estratigrafia en la Universitat de les Illes Balears (UIB) per la informació que ens ha facilitat i hem utilitzat a aquest article

Imatge aèria de la zona de l'Ullal, on s'hi pot veure encara la zona humida consolidada vora el Pollensa Park. Pendent de confirmació, la imatge seria de mitjans dels anys 70 (Postal turística d'Icaria). ES L'HORA DE SALVAR EL QUE ENS QUEDA DE L'ULLAL !
 
 
 
En color gris, cartografia proposada de la zona humida de l'ullal, segons el Pla Hidrològic, ara en suspens (fotografia i article a la pàgina del GOB):
 
 

Comentaris

Pepe

Re: Salvem l'Ullal.

Pepe | 26/01/2012, 22:29

Hola Santiago, bueno la parte postiva es que de momento han retirado sus alegaciones, ahora durante este mes de prorroga tendremos que continuar trabajando.
Precisamente las gasolineras también han sido de los sectores que más han presionado para volver a poner en exposición pública el Plan Hidrológico.

Santiago

TRISTE

Santiago | 26/01/2012, 21:26

Decepcionante el papel de la Lliga y el de sus antiguos compañeros de banquillo.
Seguro que Marcos P. celebra el resultado de esta votación pensando que esta puede ser la puesta de la primera piedra de su ansiada gasolinera...

Pepe

Re: Salvem l'Ullal.

Pepe | 26/01/2012, 19:54

Podeu seguir el ple a la ràdio municipal i la votació al nostre perfil de facebook.

Pepe

Re: Salvem l'Ullal.

Pepe | 25/01/2012, 21:40

Al·lucinant el que ha publicat avui el mundo i que demostra nervis per part d'alguns.

Crida l'atenció que un article de Pollença no sigui signat per l'habitual periodista d'aquesta zona sinó per "Miquel A. Font" de Felanitx.
Després el titular ja ve una secessió de despropòsits(per no dir altre cosa) com dir que preservar l'Ullal suposa desprotegir Cala Carbó!!
Mantenint que l'edificabilitat de Cala Carbó s'ha traslladat a l'Ullal!
O sigui segon aquest "periodista" l'ART que fa anys es va llevar encara existeix.

Però després a la secció "impresiones" sense firma segueix la traca i diuen;
"el alcalde no debería rendirse ante la voracidad de los ecologistas que pretenden ahora proteger no una sino ¡las dos zonas! violando los derechos consolidados.

De vergonya aliena, en aquest moment les dues zones es troben protegides, els que les volen desprotegir és el PP i a la zona humida de l'Ullal no n'hi ha cap dret consolidat.

Biel

A "realitat"

Biel | 25/01/2012, 13:00

Abans d'opinar procura informar-te. Els aiguamolls (zones humides, prats, albuferes) no només són l'aigua que es veu. A l'estiu s'eixuguen, a l'hivern a vegades es desborden. La seva delimitació es fa amb criteris ecològics: estudis de la vegetació, nivells de salinitat, fauna, etc... Aplicant el teu criteri, el "Parque Nacional de las Tablas de Daimiel" hores d'ara ja estaria ple d'hotels o camps de conreu. I si, molta gent menge de que hi hagi albuferes, demana-ho als hoteleres de la platja de Muro (s'Albufera amb més de 100.000 visitants/any) o de la mateixa Badia de Pollença a veure si estan d'acord en dessecar els aiguamolls que visiten molts dels seus clients.

Pepe

Re: Salvem l'Ullal.

Pepe | 25/01/2012, 11:15

"realitat" evidentment el Pla Hidrològic no va delimitar la zona humida només amb el fonaments de fotografies aèries que és el que fa les al·legacions presentades per l'equip de govern.
I és cert que vivim d'això aj que vivim del Turisme, un sector molt competitiu on el paisatges i els valors naturals són un capital comú molt important.

Realitat

Que trist

Realitat | 25/01/2012, 11:02

Ais, quines ganes de destruir territori que tenen alguns, entre ells l'arquitecte municipal...

realitat

Re: Salvem l'Ullal.

realitat | 25/01/2012, 10:41

Aquest bassiot que surt a la foto no fa més de 24000 m2 sou uns exagerats.
El que passa es que n'hi ha dels vostros que mengen de que hi hagui aiguamolls per tot.

Pepe

Re: Salvem l'Ullal.

Pepe | 25/01/2012, 08:56

A més de les notícies ressenyades al diari Última Hora també surt la notícia (no es troba a internet) de que el batle es planteja retirar les seves al·legacions per falta de suport. Esperam que aquesta notícia sigui una realitat demà.
A la notícia el batle diu que "Pollença quema el último cartucho para salvar Cala Carbó"... embullant de nou.
Hem de recordar que el que es vota demà és mantenir o llevar la protecció actual de la zona humida de l'Ullal.
En aquest moment Cala Carbó està protegida i per tant el que cal és no desprotegir-la. Per altra part si el PP fa la bestiesa de desprotegir-la no n'hi ha cap garantia de traslladar l'edificabilitat precisament la zona humida de l'Ullal. Si es possible aquest trasllat d'edificabilitat per què no es fa a altra zona que no tingui aquests valors ecològics?
Mesclar el tema de Cala Carbó -l'Ullal només beneficia als que volen urbanitzar l'Ullal. Ja es va demostrar a la passada legislatura quan una vegada protegida Cala Carbó es van treure de la màniga un intent d'urbanitzar l'Ullal a canvi de la peatonització del Port.

Alternativa per Pollença

Diario de Mallorca

Alternativa per Pollença | 25/01/2012, 08:12

El GOB pide que l´Ullal disfrute de protección

www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/01/25/gob-pide-lullal-disfrute-proteccion/738850.html

Alternativa per Pollença

ABC

Alternativa per Pollença | 25/01/2012, 08:11

Acusan al Ayto. de Pollença de contentar a promotores en el Plan Hidrológico

www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1079358

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb