URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXII) Randa.

Alternativa | 29 Gener, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Al massís de Randa se troben tres monestirs, el de Gràcia, Sant Honorat i el de Cura. És una empremta deixada per la nostra cultura a gran quantitat de puigs i llocs recòndits, no només del nostre entorn, si no de tota Europa i posteriorment exportat arreu del món pels conqueridors i usurpadors de terres alienes que imposaven els seus símbols als dominats que no se n’havien adonat de que els seus no eren els bons.
A Mallorca durant i després de la conquesta se féu una bona neteja ètnica i als pocs que quedaren  els hi explicaren el què havien de creure per anar bé. Una pobra gent que havien tingut la sort, per una banda i la desgràcia per una altra, de que ells i molts dels seus avantpassats haguessin nascut a aquesta terra però no tenien la religió adequada, la seva no era la bona . Bé, l’idea per avui era contar qualque cosa sobre aquests tres  monestirs.
A més de l’interès cultural, arquitectònic o paisatgístic, aquest lloc té un interès especial degut a un personatge molt important per a les lletres catalanes que fou Ramon Llull (1232 o 33 -1315 o 16).
Al 1273 pujà a la muntanya per començar una vida eremítica, estudiar i meditar. Al cap d’uns dies tingué unes visions, ves a saber que havia menjat, i arrel d’això va baixar i se posà a escriure un llibre, més tard i va tornar a pujar, al 1275 hi va fer construir un altar davant la cova que habitava. Se pot dir que aquest va ser el principi del monestir de Cura.
En aquells moments hi havia un apogeu de la vida eremítica a tota Europa, al massís de Randa hi hagué ocupades una vintena de coves per persones que triaven aquesta manera de viure. D’aquí sorgeix un altre monestir, el de Gràcia que se construí a la cova de s’Aresta després de que s’instal•lassin dos monjos franciscans a mitjans de segle XV.
El de Sant Honorat el va fundar el noble Arnau Desbrull que després de viure 30 anys a la muntanya demanà al bisbe de Mallorca permís per construir una capella. Al 1394 fou autoritzat i al 1397 va ser inaugurada.
Tornant al monestir de Cura, aquest va continuar prenent importància degut a la fama que anava adquirint Ramon Llull que amb la seva dèria de convertir infidels, viatjava arreu del Mediterrani a més d’explicar a reis, bisbes i papa l’eficàcia del seu mètode, l’Art, adient per a tots els camps del saber del segle XIII: teologia, ciències naturals i humanes. Se podia expressar en llatí, català, occità i àrab. Aviat hi va haver deixebles que començaren a ensenyar amb el mètode de l’Art.
Al 1450 ja s’hi havia fundat una escola al Puig de Randa i pocs anys després el lul•lista Pere Joan Llobet hi impartia la seva càtedra, hi assistiren alumnes inclús d’Aragó, Castella, Itàlia i França.     
A finals de segle XV se traslladà la càtedra de Ciència Lul•liana a Ciutat i se deixà d’impartir classes a Randa però al 1510 se creà l’escola de gramàtica tot i que més tard, al 1553, s’amplià la formació a retòrica i grec. Aquesta escola seguí durant molts d’anys, al 1588 hi havia uns 160 alumnes i amb molts d’altabaixos arribà fins al 1862 que acabà, entre altres motius perquè els edificis estaven en estat ruïnós.
Ja va ser al 1913 que se restaurà el monestir i se’n feren càrrec els frares Franciscans Terciaris Regulars, encara avui hi són.
Una muntanya plena d’història amb vistes espectaculars si no està ennuvolat  i amb un grapat d’itineraris per fer excursions dels que qualque dia en parlarem.
                                                                                               ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Re: Trescant pel món (CLXII) Randa.

Alternativa per Pollença | 29/01/2012, 11:26

Avui al diari Ultima Hora; La Lliga vota con la oposición para garantizar el paso hasta Cala Castell.
h
ttps://lh3.googleusercontent.com/-wn0-vIkneWQ/TyUsVhrHTCI/AAAAAAAAAG4/B5xzDaCMpDI/s512/not%25C3%25ADcia%2520cala%2520castell.JPG

C i P

Re: Trescant pel món (CLXII) Randa.

C i P | 29/01/2012, 09:43

Molt interessant l'article. Esperam que en properes edicions expliquis les excursions que se poden fer per allà.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb