URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'Ullal, per un geòleg.

Alternativa | 14 Febrer, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Avui aportam un important escrit d'en Damià Perelló geòleg, membre de l'associació de Geòlegs de les Illes Balears i ex-director gerent de  l'IBAEN, Institut Balear de l'Aigua i Energia  del Govern Balear (1999-2003) que refuta els arguments de l'informe de  realitzat per l'arquitecte municipal.

 

Motius pels quals l'ajuntament de Pollença no ha de demanar canvis  al Pla Hidrològic.

1.- Per manca de rigor del tècnic que va elaborar l'informe tècnic referent a la zona humida de l'Ullal.


L'arquitecte municipal, demostra els seu gran desconeixement del funcionament d'un aqüífer quan com a font d'informació sobre el que és un ullal consulta la gran enciclopèdia catalana, obra de gran rigor filològic que tanmateix no te pretensions més enllà de la filologia.
Hi ha documentació més que suficient que tracta del tema del ullals que, supòs que per desconeixença, no esmenta el redactor de l'informe, entre elles hi ha la Tesi doctoral del Dr. Tuñon que analitza el funcionament i l'evolució dels ullals de les marjals de la Plana de Castelló i Almenara  que per la tipologia són molt semblants als ullals i marjals de la nostra illa.


Aquests estudis, entre altres són els que han servit per a protegir aquestes marjals per part de la Generalitat Valenciana.
En l'informe presentat per l'ajuntament, s'indica que la protecció de l'ullal tenia connotacions ideològiques per part de la Consellera del moment, la senyora Margalida Rosselló. La protecció de la Marjal d'Almenara es feu durant el mandat del PP a la Generalitat Valenciana, d'ideologia diametralment oposada a la de la senyora Margalida Rosselló, cosa que demostra que la protecció dels aqüífers respon a criteris tècnic i no de ideologia política. En tot cas veig més ideologia política en aquest informe que en la memòria del Pla hidrològic.

2.- Per la manca de rigor històric.


L'arquitecte municipal, exhibeix un categòric “Inexistència històrica” d'un aiguamoll presentant com a dada concloent una fotografia aèria del 1956.
La història comença molt abans del 1956, hi ha cartografia antiga que potser revelaria dades sorprenents.
També cal dir que ens presenta el 1956 com a dada en que no hi havia agressions al territori, qual la pressió sobre les àrees humides per tal de convertir-les en terrenys de conreu són bàsicament del segle XIX, dessecació de l'Albufera, del prat de Sant Jordi etc.
Fent historicisme, rigorós, s'hauria de fer esment a la pressió sobre l'aqüífer el 1956, urbanisme de la zona, extraccions d'aigua per a ús agrícola i urbà, inicis d'eutrofització de l'albufereta, intrusió d'aigua marina etc.

3.- El més important, per la manca de visió de futur.


A l'informe, sembla entreveure's que el Pla Hidrològic hauria de ser un retorn a un passat, potser el 1956, en que no hi havia Plans.
Potser aquesta absència de Plans ens ha duit a la situació insostenible on ara ens trobem.
Llegint la memòria del Pla Hidrològic, es veu que no hi ha lloc per a referències passades, i en tot cas, les que hi són no es plantegen com a situació de retorn ni justificació.
El Pla hidrològic, com altres plans, vol crear un escenari de futur per tal d'evitar conseqüències negatives per a la població de les Balears, i també de l'entorn, ja que el malbaratament dels recursos hídrics te conseqüències negatives per a la població, la contaminació o exhauriment de l'aigua subterrània dóna lloc a l'encariment del cost de l'aigua per la construcció de dessaladores o potabilitzadores, i té un efecte molt negatiu sobre l'agricultura, així mateix l'empitjorament de la qualitat de les aigües superficials te el problema de les males olors, disminució dels recursos naturals, influència negativa sobre el turisme.
Si llegim la memòria del Pla hidrològic ens parla sobretot de contaminació, nivells piezomètics, quantitat mínima d'escorrentia cap al mar, etc. Es a dir, les condicions indispensables per a poder tenir un entorn de qualitat, no ens enganyem, el Pla hidrològic està fet amb criteris tècnics, les seves al·legacions amaguen una ideologia molt poc dissimulada.
 

Article més que interessant i documentat al fotobloc de natura d'en Biel Perello (fotografia del mateix).

 

Comentaris

jrv

San Pollença

jrv | 15/02/2012, 14:25

Aqui, ha Mallorca, Pollença també es de Mallorca encara que no emprem l'article salat,(Cal avisar en Bausà!!) el que han de fer és pagar impostos, votar el PSOE i el PP, i callar, que per això vivim a les illes perifericas, i gracies que ens deixen ser espanyols, que sinó, no seriem ningú, i gracies al centralisme, som qualcú. Enriquidor, aquest centralisme (Pels d'allà, és clar)

Alternativa per Pollença

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Alternativa per Pollença | 14/02/2012, 22:53

El ministeri d'hisenda és ha rebatejat benvinguts a "San Pollensa"
h
ttps://picasaweb.google.com/115169921762257954815/14DeFebrerDe2012#5709126984827410210

Alternativa per Pollença

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Alternativa per Pollença | 14/02/2012, 22:41

El govern espanyol ha desestimat el que havia aprovat el Ple de l’Ajuntament, al ple d'octubre a la moció per unanimitat per millorar el model de finançament local i rebutjar l’espoli fiscal.

Reclamavam al govern espanyol, no haver de tornar els 350.266,26 € reclamats per les bestretes de l’any 2009.

A més el govern central ens ha canvia el nom i a la resolució parla de "San Pollença"

Pepe

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Pepe | 14/02/2012, 21:19

Primer he de reiterar que la polèmica a aquest tema la va iniciar el batle quan va comanar un estudi a l'arquitecte municipal sobre un tema mediambiental com és el Pla Hidrològic.

Segon l'arquitecte hauria d'haver declinat fer aquest informe ja que no era el tècnic competent per fer-ho.I ja que el va fer no havia d'haver tingut la gosadia de posar en dubte la feina que havien fet tècnics més competents que ell a aquest tema.

Tercer evidentment els tècnics coneixedors del tema s'han indignat i amb raó al llegir un informe fonamentat en fotografies aèries i definicions d'enciclopèdies.

Quart com li vaig dir a l'arquitecte municipal a la comissió on vam debatre el tema ni ell ni jo teniam coneixements tècnics ni eram ningú per qüestionar la feina del Pla Hidrològic

Cinqué; Damià Perelló, geoleg i coneixedor del tems només ha fet un simple escrit on de manera clara, senzilla i breu demostra la debilitat de les argumentacions del senyor arquitecte municipal.

Miquel Sánchez

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Miquel Sánchez | 14/02/2012, 19:17

Pere, per al.lusions

2 + 2 = 5. Això és l'arquitecte o jo mateix parlant de geòlogia, però ell com jo hem fet d'expertes sense ser-lo

A = A + 1. Això és una operació utilitzada a informàtica en desús perquè els llenguatges moderns ja duen funcions especifiques, aquesta operació s'utilitza fundamentalment amb rutines amb contadors. per un que no conegui aquesta operació informàtica aquesta ecuació és una barbaritat, igual com va dir el batle que havia fems per el cami d l'Ullal però malgrat la brutor la zona humifa hi és, a vegades el que ens entre pels ulls no és el que hi ha de veritat

Pere

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Pere | 14/02/2012, 18:32

Miquel Sánchez, primera parida + segona parida = Una dovle parida. Alerta que el cà, avui, te mossegarà.

Maria C.

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Maria C. | 14/02/2012, 18:11

Aquí no importa ni anar de sobrats ni de flipats, ni de salvadora de l'humanitat, ni de piagots com segons qui que vol ridiculitzar opinions d'altres amb exemples d'absurd matemàtic.
Aquí lo únic cert es que vosaltres jugau a una cosa que es diu política. Hi ha un equip que governa aquest ajuntament (quan un dels socis no fa la pinsa a l'altre amb amics de l'oposició) i vol presentar alegacions i es mes es va comprometre a realitzar estudis competents. En tenir els estudis i les alegacions si hi veniu a be votau a favor i sinó en contra i això va així i ja pot fer potadeta qui vulgui. Això es la democràcia. I ho es tant quan ens van be les coses com quant no... Aquesta fillets meus no pot ser a la carta.

Miguel Sánchez

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Miguel Sánchez | 14/02/2012, 17:55

Pere i aquesta que et sembla:

A = A+1

i aquesta es bona

Garci

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Garci | 14/02/2012, 17:15

Joan C. potser el comentari no anava per tu. Era un comentari general. I com bé dius, ni tu ni ningú ha opinat sobre l'informe, sinó que s'ha parlat més de l'autor.

Per altre banda, si vols conèixer el desastre d'al·legacions/informe de l'arquitecte, només has d'anar a la categoria Ullal, que tens a la dreta i surt en molts articles.

Continuo pensant que és surrealista parlar de'n Damià i no fer-ho de l'informe que ha fet.

Joan C.

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Joan C. | 14/02/2012, 16:11

Jo no he criticat l´informe den Damià, qui no tenc el gust de coneixer,i tampoc he opinat sobre el seu contingut. Tampoc conec el contingut de l´informe de l´arquitecte municipal, com tampoc tenc el gust de coneixerlo. He donat la meva opinió, com en Joan C.C. ha donat la seva, i en això el senyor Garci o califica com un atac surrealista. Francament, jo crec que el que es surrealista es creure que se té la veritat absoluta. Per desgràcia això cada vegada es mes manifest.

Garci

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Garci | 14/02/2012, 15:32

Algú opinarà sobre el contingut de l'informe de Damià? Nosaltres criticàrem durament l'informe/al·legació de l'arquitecte amb unes bases i arguments, no l'atacàrem a ell, sinó al seu informe i al fet de no ser un especialista.

Ara voleu desviar el tema i només se us ocorr desmereixer l'informe per un càrrec polític passat de Damià. És surrealista.

Esperam crítiques a l'escrit i al perquè fer o no al·legacions al Pla Hidrològic.

L'epletada

atenció

L'epletada | 14/02/2012, 15:21

Si, en Damia Perello va tenir un càrrec, fet que no desmereix la seva condicio de geòleg, per exemple, l'arquitecte ha tengut carnet de cap partit?
Pot ser un bon punt per on començar...

Hello

Dubtes

Hello | 14/02/2012, 15:19

El Arquitecte municipal te problemes? es que no entenc segons que sino.

Pere

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Pere | 14/02/2012, 15:18

Miguel Sánchez, aquest pic "tas" lluit.

Ichigo

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Ichigo | 14/02/2012, 15:00

El Palacio de la Moncloa és dolent. És un edifici del dimoni. Ha de ser bandejat de les nostres vides, perquè ha donat suport en 10 anys tot allò que és dolent i destructiu (exceptuant als 2 primers anys de ZP).
MONCLOVITA GO HOME!!!

Miguel Sánchez

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Miguel Sánchez | 14/02/2012, 14:53

2 + 2 = 5, jo ja he dit la meva, ara esper que surti el matemàtic de torn que em posi a parir, per`jo ja he dit la meva.

Un altre

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Un altre | 14/02/2012, 12:44

Es mes en damia va participar en l'elaboracio de lesdelimitacions de les zones humides com a dto. General de recursos hidrics, per tant es normal que les defenci

Un altre

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Un altre | 14/02/2012, 12:34

I en damia perello que no va esser director general de recursos hidrics en temps del pacte, amb na margalida rossello dels verds, ah! Ell tambe era politic i d'un color bendeterminat, no se jo aixo es l'objectivitat que presentau un informe fet per un geoleg que va esser politic, i director general amb els verds que son els que varen redactar l'esborrany de zones humides. Aiaiai, si aixo fos el revrs quina credibilitat donerieu a l'informe

Joan C.

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Joan C. | 14/02/2012, 12:26

I tu vols decidir entre el que a tenir o no pes?. L´arquitecte municipal pot dir la seva, només faltaria, i se por equivocar, com tothom. Els responsables polítics demanan les justificacions tècniques que creuen oportunes i damunt aquestes o no formulen les seves al.legacions o no en formulen. Qualsevol pot opinar però no qualsevol pot decidir. I ara, els polítics municipals han de decidor si fan o no al.legacions i els arguments de les mateixes. en aquesta situació ara estàn i pel que sembla s´han demanat, a part dels informes urbanñistics també ecològics, i després decidiran. Quina por hi ha en tot això?. No perdis de vista que fer o no al.legacions no implica la seva estimació i manco en aquest cas quan la Administració competent es la de l´Estat espanyol.

Joan CC

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Joan CC | 14/02/2012, 12:12

Joan C aqui no es que també s'hagin tingut en compte les alegacions del l'arquitecte es que directament se li han encarregat l'informe per fer les alegacions a ells, com ja s'ha comentat els señor aquitecte no es dedica a parlar sols d'urbanisme que es d'allo que se suposa que en sap, sinó que parla de molts altres temes. Per que no ha fet l'informe el tècnic de medi ambient? Tots tenim dret a opinar sobre lo que vulguem però no totes les opinions han de tenir el mateix pes.

Joan C.

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Joan C. | 14/02/2012, 11:53

Joan CC,el teu argument no m´agrada. Per exemple: si es una decissió geològica, per què han de decidir polítics?. t´agradi o no el Plà Hidrològic, a part de les evidents repercussions geològiques, també en tendrà d´altra tipus. Per què no s´han de tenir en compte?. Pens que tothom pot opinar i dir la seva i després els polítics, vists els arguments i posicionaments, hauran de decidir. Per cert, els municipals sols podran decidir si fan o no noves al.legacions, els del govern a Madrid (PP) decidiran si les aceptan o no.

tofol

Re: L'Ullal, per un geòleg.

tofol | 14/02/2012, 11:43

això d'enfrontar tècnics no ho veig correcte, d'informes ni ha molts i al final es tracte d'una decisió politica

Joan C C

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Joan C C | 14/02/2012, 11:40

Evidentment tothom pot dir el que pensa, jo també puc dir el que pens d'un edifici, això no vol dir que l'ajuntament hagi de fer cas de les meves alegacions respecte a la seguretat de l'edifici de l'ajuntament, supòs que haurà de fer cas d'un especialista i no la opinió de quacú que no en té ni idea

Joan C.

Re: L'Ullal, per un geòleg.

Joan C. | 14/02/2012, 11:02

Sent respectuos i mesurat tothom ha de poder dir el que pensa.

Qui sap

Vist el vist.

Qui sap | 14/02/2012, 10:55

Realment, vist el vist, tal volta ara surt l'arquitecte municipal contradint l'informe d'un geòleg just diguent que això és per motius ideològics...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb