URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els valors de la resiliència

Alternativa | 06 Març, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

          Fa uns dies va arribar a mi, una mica per casualitat, el llibre La resiliència de Anna Forés i Jordi Grané. Defineixen el terme resiliència com “la capacitat de les persones , els grups i les comunitats per enfrontar-se, superar i sortir transformats davant l’adversitat”.  Sembla que en uns moments com els actuals, on la crisi es fa cada dia més evident, és un valor a prendre molt en compte.

         En el llibre s’exposen diferents exemples de persones “resilients” , el cas més espectacular és el de Tim Guénard. Aquest home, entre altres desgràcies, va patir que la seva mare l’abandonés fermat en un pal d’electricitat en mig d’un bosc als tres anys, va rebre pallisses brutals per part del seu pare, abusos sexuals, etc. Si en el seu moment s’hagués fet un exercici de preveure el seu futur, tothom hagués apostat per un futur negre prop de la violència, les drogues i la delinqüència. En canvi, Tim Guenard avui dia és pare de quatre fills, és autor del llibre Més fort que l’odi, es dedica a cuidar nins i nines maltractats, ha creat l’associació Altruisme i és apicultor i col·laborador del Tour de França.

        El llibre desmunta algunes hipòtesis i creences que són acceptades per l’opinió pública. Tots hem sentit qualque vegada que hi ha estadístiques que demostren que un percentatge molt elevat (80-90%) dels maltractadors han estat maltractats a la seva infància. Aquets estudis amb mètodes retrospectius ens podria dur a pensar que tot aquell que ha estat maltractat a  l’ infància té molts de números per ser un maltractador en el futur, o que aquell que ha patit una infància molt dura està predestinat a ser un delinqüent o una mala persona. Però resulta que hi ha altres estudis, emprant mètodes prospectius, que demostren que sols uns 5% dels nins que han estat maltractats en la infància seran maltractadors en el futur. Això en certa manera demostra que el futur de les persones no ve predeterminat per les desgracies que ens han succeït en el passat, més bé que tenim el potencial de construir el nostre futur, tot i que el llibre deixa clar que aquest no és un procés totalment individual, sinó que les persones “resilients” sempre necessiten un recolzament extern, ja sigui de familiars o d’amistats.

        Un altre concepte molt interessant és el de la resiliència comunitària, que s’inspira en el principi de que, de la mateixa forma que les persones poden ressorgir davant una adversitat, les comunitats també tenen eines, recursos i capacitats per superar desgràcies o situacions difícils, com poden ser catàstrofes naturals (recordem la reacció del poble japonès fa un any) o crisis com l’actual. S’exposen les següents característiques que defineixen una comunitat “resilient”: l’autoestima col·lectiva, entesa com l’orgull respecte del lloc on viu una persona; el sentit de comunitat i la identitat cultural; l’humor social , capacitat d’alguns grups per trobar la comèdia en la seva pròpia tragèdia; la honestedat estatal, aspecte que implica l’existència d’una consciència de grup que condemna la deshonestedat del funcionariat i valora l’exercici honest de la funció pública; la solidaritat dins la societat i l’exercici d’una democràcia efectiva i transparent en la presa de decisions col·lectives. Com a valors contraris a la resiliència  s’anomenen la corrupció, l’autoritarisme, el paternalisme , la burocràcia , el racisme o la humiliació del més dèbil o del diferent (preocupa veure com amb la crisi tornen les mirades de desconfiança cap als nouvinguts i se’ls acusa poc menys que de privilegiats).

        Tots tenim molt presents el model econòmic especulatiu que ens ha portat a la crisi actual, tots hem pecat en certa manera de creure que la bombolla econòmica no tenia fi, i que es podia permetre una certa deixadesa amb els casos d’especulació i  de corrupció.  Però sembla que no haguem aprés suficientment la lliçó. Preocupen especialment els retalls i el camí que està prenent la política educativa, ja que si no som capaços de reforçar la nostra societat i cohesionar-la amb uns valors “resilients” difícilment serem capaços de construir un futur basat en l’esperança humana i de recuperar-nos davant les adversitats.

“L’educació és l’arma més poderosa que pots usar per canviar el món”.  Nelson Mandela

Joan Cifre Cerdà

 
Inner Sight

Queridos compañer@s.
Nos complace estrepitosamente despues de unos meses de registros mezclas etc, por fin mostraros un adelanto de lo que estamos componiendo y grabando. Podeis escuchar 2 nuevas canciones clickando en los iconos de cada red social + abajo.

Esperamos ansiosamente vuestros comentarios :-)

 

Un gran saludo a todos!!!

 

Alex, Ros, Jose, Arturo y Mati

 

 
 
 
 
         

 

Comentaris

jrv

Article constructiu

jrv | 26/10/2012, 10:52

Moltes gracies, Joan pel teu article. Altament enriquidor, lluny de l'autocomplaença i l'autocompaqssió. No esper que el llegeixi molta gent , tan de bò m'equivoqui...

Joan C C

Re: Els valors de la resiliència

Joan C C | 26/10/2012, 10:41

Interesant article sobre el concepte de resiliència.
h ttp://www.revistanamaste.com/resiliencia-la-capacidad-de-autosostenerse/

Marimon

Re: Els valors de la resiliència

Marimon | 07/03/2012, 17:09

En Llobeta cada dia pixa fora de test, quin tipo. Un poc de sensilles senyor panxarrut

Alternativa per Pollença

Re: Els valors de la resiliència

Alternativa per Pollença | 06/03/2012, 22:51

"Benvolgudes amigues, benvolguts amics:
Com ja deveu saber, en Jaume Bonet, membre de l'Associació Jubilats per Mallorca inicià el passat dia 29 de febrer una vaga de fam en contra de les modificacions legislatives que el govern vol aprovar en contra de la nostra llengua. Aquesta vaga de fam es mantindrà en el temps per remoure la consciència dels parlamentaris del PP que han de votar aquesta modificació.
En Jaume iniciarà demà el setè dia de dejuni (només beu aigua) i seguirà rebent les persones que es volen acostar a Can Alcover per donar-li suport, atendrà els mitjans de comunicació i estarà pendent del correu electrònic.
Una vaga de fam deixa moltes hores per reflexionar, per pensar ...
Us propòs, si ho considerau oportú, d'enviar un correu electrònic a en Jaume, amb una frase d'ànim, de desig, de suport o de reflexió sobre la seva acció. El correu és jubilatsxmca@gmail.com

Per a més informació: ca-es.facebook.com/pages/Jubilats-per-Mallorca i jubilats.balearweb.net/

Gràcies per la vostra col·laboració, i, si ho considerau oportú, feis-ho arribar als vostres contactes."

Joan C.C

Re: Els valors de la resiliència

Joan C.C | 06/03/2012, 22:02

Gràcies Pepe, esperem que després d'aquets anys on hi ha hagut una consciència molt individualista on semblava que la prioritat era cercar el benefici particular i que per aconseguir-lo valia tot siguem capaços de consolidar i assimilars valors com el de la honestetat estatal o el de la solidaritat dins la societat i entendre que entre tots es més fàcil superar les adversitats

Alternativa per Pollença

Exemple de resiliència comunitària.

Alternativa per Pollença | 06/03/2012, 21:39

Qui a Pollença no és artista?
Benvolguts amics i amigues:

Per segon any consecutiu, engegam "Fil d'Alta Mar 2012", del 30 d'agost al 2 de setembre, amb actes culturals en totes les seves manifestacions: arts plàstiques, música, arts escèniques, dansa i literatura, sobre el tema genèric del mar.

Hem fixat una reunió per a dia 30 de març a les 20,30h al Club Pollença, per a contar-vos que Fil és per a tots, de tots i que el seu esperit és i serà l'art al carrer!

Us agrairíem una resposta a asa.pollensa@gmail.com, amb la finalitat de saber qui hi està interessat i qui assistirà a la reunió.

FIL 2012 ESPERA COMPTAR AMB TOTS VOSALTRES!
Amb esperit lúdic i l'ànim de treure l'art al carrer!!!

Una abraçada
aNtòNia Borrás
Estrella Martêne

Pepe

Re: Els valors de la resiliència

Pepe | 06/03/2012, 21:25

Molt interessant l'article Joan i molt necessari importar el concepte de resiliència comunitària, un concepte molt deficitari al nostre país.

Alternativa per Pollença

Convocatòria

Alternativa per Pollença | 06/03/2012, 16:55

La Plataforma Avançam, regidores i regidors de les Illes Balears pel Dret a Decidir, consideram indispensable que el dret a decidir es pugui exercir de forma conjunta des de les institucions i des de la societat civil. Per aquest motiu, volem obrir la Plataforma a la societat i obrir un espai d'adhesions per la ciutadania. L’objectiu és que qualsevol entitat o ciutadà hi pugui donar suport, a través del nostre blog, per tal de contribuir a fer pedagogia del dret a decidir i la participació ciutadana.
Esperam que sigui del vostre interès. Aquí teniu l’enllaç per poder adherir-vos:

www.avançam.cat/blog/?page_id=64
Moltes gràcies i salutacions cordials.
Coordinadora Plataforma Avançam

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb