URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXVIII) Dia de portes obertes.

Alternativa | 11 Març, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Aprofitant que el passat dia 3 de març era de portes obertes,  visitàrem alguns llocs d’aquests on normalment se paga.

El primer, per ser el que obria més prest, Ca n’Alluny. És la casa on va viure Robert Graves que fou construïda al 1932. L’escriptor que va néixer a Wimbledon (Londres) al 1895, visqué a Deià des del 1929 fins al 1936 que partí per mor de la guerra però tornà alguns anys després i hi va viure fins que morí a l’any 1985. Al 2006 s’inaugurà la casa museu que està regida per una fundació formada per l’Ajuntament de Deià, el Govern Balear i un representant de la família Graves. No hi ha fotos perquè me demanaren que no en fes.

La segona visita va ser a Son Marroig antiga possessió que pertanyé a la família Masroig, branca de Sa Foradada. La situació és meravellosa, mirant de cap a ponent són molts els que hi han contemplat una posta de Sol i alguns també hi han vist el Raig Verd. Compta amb una torre de defensa del segle XVI que permetia als habitants de la possessió protegir-se dels pirates que al resguard de la Foradada ancoraven els vaixells i els permetia pujar a fer les seves endemeses.  

L’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria –Toscana, trobava que aquesta possessió estava a un lloc ideal i la volia comprar, va haver de negociar molt però al final l’aconseguí. Va ser al 1877 que l’adquirí per un preu molt superior al que realment valia, alguns li feren befa i ell deia que hagués donat aquests doblers només pel forat de la Foradada . Hi va fer reformes donant-li un estil molt personal amb influències de diferents cultures. També va fer un seguit de miradors per gaudir des de arran de penya-segat, del paisatge envolupant. Destaca molt el templet d’estil grec que va fer construir amb marbre blanc duit de Carrara, Itàlia.  

Va ser també la residència del seu secretari, Antoni Vives qui després de la mort de l’Arxiduc, al 1915, heretà la majoria de les propietats d’aquest a  Mallorca. Son Marroig encara és propietat d’una descendent d’aquesta família. Avui és un museu que ens mostra alguns detalls de la vida d’aquest estudiós, artista, aventurer i mecenes que admirava la costa de Mallorca. Va ser un gran promotor del turisme, convidant a persones de les cases reials d’arreu d’Europa a les seves possessions d’aquesta estimada illa, també hi passaren pintors, escriptors, músics i tota casta de científics. Qui li hagués dit que molts d’aquells llocs tan idíl·lics que ell contemplava des del Nixe, avui serien zones urbanitzades amb tant poc seny. Crec que no podria entendre que aquests paisatges que volien veure els primers turistes, s’hagin omplit de construccions per posar-hi turistes.

La tercera visita la férem a Miramar, monestir fundat per Jaume II a petició de Ramon Llull al 1276 on s’impartien classes d’àrab als monjos franciscans que havien d’anar a terres “d’infidels” a evangelitzar-los. Anteriorment hi havia en quest lloc una alqueria islàmica, Alcorayola. Al 1485 s’hi instal·là la primera impremta de Mallorca que estava regida per Nicolau Calafat. Amb el temps va passar per diferents propietaris, salvant-lo uns de ser simples runes i d’altres fent les reformes que creien adients al temps que vivien. En el 1812 se subhastà i passà a mans de Gabriel Amengual. Quan vengué l’Arxiduc decidí comprar Miramar i les seves terres que en aquell moment eren de Joan Serra, va ser la primera propietat que adquirí a Mallorca, això era al 1872. Molt interessat en la vida de Ramon Llull, intentà refer una mica el que pensava que era el monestir però introduint-li detalls personals.

El primer que trobam quan arribam és la tafona però es tracta d’una relativament moderna, de 1934. A continuació hi ha la sala de mapes de l’Arxiduc on hi ha a més de mapes, fotografies, gravats i diferents objectes. Del que un temps va ser el claustre només queden algunes columnes que l’Arxiduc aprofità per al jardí però hi va fer muntar un fragment del claustre recuperat del convent de Santa Margalida de Palma, pertanyent al segle XIII.

A l’interior se pot veure alguna referència de la vida monàstica i concretament de la vida de Ramon Llull. Part del trespol és original del segle XIII. Tornant a l’exterior trobam la capella que amb el pas del temps ha sofert diferents transformacions, el que veim ara se construí aprofitant un lateral de la capella original.

Els singulars jardins, cadascun amb un estil diferent mostren els gusts de l’Arxiduc. Baixam a les parades i tot d’una trobam miradors, aprofitava els llocs més espectaculars per construir-los i així gaudir de l’entorn. Són construccions amb estils diferents cadascuna d’elles però totalment integrades en el paisatge, també se comuniquen amb uns camins que no només no espenyen el paisatge sinó que l’afavoreixen.

La capella del beat Ramon Llull està construïda a un lloc que s’hi accedeix per un pont dins un entorn boscos meravellós. Va ser inaugurada al 1877 i pareix que fou una joia, a l’any 1975 va ser destruïda diuen que per un llamp tot i que pareix que s’hi hagués produït una explosió.

Hi ha personatges que un dia aparegueren per Mallorca i deixaren ben patent la seva sensibilitat i estimació per aquesta terra, segur que no podrien entendre el que ara està passant.

                                                                                               ARFV.                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Aquesta primavera: unes jornades per a Xesca Ensenyat

Alternativa per Pollença | 12/03/2012, 07:51

Recordant a la nostra estimada Xesca Ensenyat.

Els dies 11, 12 i 13 de maig la Fundació ACA i els amics de Xesca Ensenyat organitzen les "Jornades Blocs i Literatura a la memòria de Xesca Ensenyat". Aquí en teniu el programa!

"Perquè jo pogués néixer al Port de Pollença quan ja havien passat més de cinquanta anys del segle s'esdevingueren moltes casualitats, potser no totes elles oportunes. No m'he proposat d'esbrinar si ho foren. L'únic propòsit -no sé si un poc roí- d'aquest relat és procurar la salvació de tot allò que m'enlluernà fins als tretze ans, com si fossin ragments d'una escudella que cau de les mans d'algú que pensa que no té cap més recipient per alimentar-se i que la necessitarà per poder seguir envellint".

Xesca Ensenyat, Quan venia l'esquadra

h
ttp://exblog-licetc.blogspot.com/2012/03/aquesta-primavera-unes-jornades-per.html

Alternativa per Pollença

Diario de Mallorca

Alternativa per Pollença | 11/03/2012, 09:53

Critican ´la lentitud´ en abrir al público la carretera vieja de Lluc.
www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/03/11/critican-lentitud-abrir-publico-carretera-vieja-lluc/751254.html?utm_source=rss

Alternativa per Pollença

Ultima Hora

Alternativa per Pollença | 11/03/2012, 09:49

La crisis reduce a una retrospectiva el Certamen d’Arts Plàstiques de Pollença.
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/cultura/la-crisis-reduce-a-una-retrospectiva-el-certamen-d-arts-plastiques-de-pollen-a.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb