URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Carta oberta als forasters i mallorquins intel·ligents

Alternativa | 10 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Article  del nostre company Mariano Moragues . Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com

Estam davant una proposta poc intel·ligent i perillosa del Govern d’obrir seccions dels primers anys d’escolaritat amb castellà dins les escoles on la llengua vehicular és per consens el català des de fa més de trenta anys. Voldria dir als pares que tenen fills petits que els facin el favor de fer-los realment bilingües i per res del món triïn una escola o aula en castellà, sobre tot si a ca seva sols parlen castellà. No passin ànsia el castellà l’aprendran  sense cap esforç fora de l’escola, com l’hem aprés tots els mallorquins. Les raons són de tot tipus: la neurociència diu que un persona que aprèn dues llengües o més, enriqueix el món neuronal generant connexions que, diríem en llenguatge planer, fan més intel·ligent a la persona; a nivell social és clar que s’afavoreix una més plena integració social i obertura a tot l’entorn; psicològicament dona més possibilitats emocionals en la relació humana i un reforç major d’autoestima dominant dues llengües; des de una visió antropològica estarà més obert a dues cultures, perquè el llenguatge és una expressió cultural; filosòficament, així com darrera el llenguatge si amaga una cultura, també si amaga una visió del món, una filosofia de vida, per tant es guanya una visió més ample i completa com més perspectives es tenen; per raons ecològiques, preservar una llengua és més important que preservar els voltors o els elefants, perquè és part de la riquesa de la necessària diversitat humana, que és font de creativitat, al contrari de la uniformitat... Podríem afegir més raons, però sols afegiré el que em sembla evident: per educació i respecte a la terra que ens acull, a la seva cultura i a la seva història, escolliu una escola on la llengua vehicular sigui el català.  

De fet això ho entengueren intel·ligentment la majoria de pares forasters de Mallorca, dels país basc i de Catalunya quan triaren l’escola en la llengua pròpia de la terra i sols uns pocs es deixaran seduir per manipulacions polítiques, que parlen de bilingüismes que sols creen monolingües, que veuen el món des d’una sola perspectiva i els du a un aïllament prepotent. Si estimau els vostres fills donàu-los l’oportunitat de parlar en català de Mallorca i en castellà, conscients que el castellà ve per afegitó. Siau intel·ligents.Dia 13 d'abril 20h. Centre Cultural de Pollença
 
Presentació del llibre
 
Els Invisibles. Diccionari de militants, organitzacions i sindicats llibertaris de les Illes Balears. Volum 1. Mallorca: 1869-1952

Comentaris

Joan C C

Re: Carta oberta als forasters i mallorquins intel·ligents

Joan C C | 11/04/2012, 11:59

Molt bon article de Mariano i molt bona reflexió de ARFV. Crec que en la defensa de la nostra llengua és molt millor convençer amb arguments que no cercar confrontacions ni divisions.

Yo mismo

Como no

Yo mismo | 11/04/2012, 10:45

Estamos de acuerdo o no??

ARFV

Re: Carta oberta als forasters i mallorquins intel·ligents

ARFV | 10/04/2012, 21:38

Enhorabona per aquest article i tots els altres, és un plaer llegir-los. No puc seguir el blog a diari però quan trob un article teu el tinc que llegir, m’agrada la teva riquesa de vocabulari i fluïdesa, a jo me costa molt escriure quatre línies i que tinguin una mica de coherència.
Volia dir qualque cosa referent a aquesta paraula, tant negativa per a mi, i que tant s’empra a Mallorca –foraster-.
Consider que fa una separació injusta d’aquesta societat però no me refereixo als que defensen la llengua i cultura d’aquest terra i els que l’ataquen, no, me refereixo a la bretxa que en ocasions obri entre els que tenen molt clar que el català és la nostra llengua però que els seus llinatges no són catalans i els que se consideren més mallorquins que els altres tot i que els seus llinatges també els portin alguns d’aquests impresentables que ataquen la nostra llengua, la cultura i el medi ambient. Aquesta terra tant acull als que els seus avantpassats arribaren fa 60 anys com als que en fa 700. Al cap i a la fi cadascú ha nat on li ha tocat, la qüestió és sentir-se o no d’aquesta terra.
Aquesta paraula s’ha emprat i s’empra en moltes ocasions per insultar o menysprear, només algunes vegades fa referència a persones o coses foranes.
No me sembla bé que un gran cor a la gran manifestació per la llengua cridas –Bauzà foraster- i que llavors s’empri la mateixa paraula per referir-se als mallorquins que no tenen llinatge català, per cert, quants en hi devia haver d’aquests a la manifestació? I mallorquins de “primera” quans en degueren quedar a casa?
Bé, només és una reflexió sobre aquesta paraula que duc una mica entrevessada.
Salut.

Alternativa per Pollença

El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola roman tancat

Alternativa per Pollença | 10/04/2012, 14:15

Una pèssima notícia, fa dies vam demanar a l'equip de govern però no sabien res del tema. No podem consentir aquest tancament, cal reaccionar.

El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola roman tancat
Després de dos anys de funcionament, no sembla que per ara hi hagi intenció d’obrir al públic aquesta infraestructura d’informació i promoció d’aquest tipus de turisme de temporada baixa.
El GOB lamenta la manca d’interès real del Govern per promocionar aquesta i altres modalitats de turisme alternatiu.

www.gobmallorca.com/notes-informatives/espais-naturals/413-10042012-el-centre-de-turisme-ornitologic-de-la-gola-roman-tancat.html

Alternativa per Pollença

Cacerolada

Alternativa per Pollença | 10/04/2012, 10:07

Cacerolada per Salvar s'Arenal de Sa Ràpita i Es Trenc. No al macro-hotel!Dijous des de les 09:30 fins a les 10:30
Consell Insular de Mallorca, Palma, Palau Reial 1, vora cort.

El Consell de Mallorca vol aprovar un canvi de la llei vigent per permetre un macro-hotel vora la platja de Sa Ràpita i altres projectes urbanitzadors de gran impacte territorial. Vine amb la teva cacerola o picarol a fer el renou suficient per evitar-ho!

www.facebook.com/#!/events/408967629132885/

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb