URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXXVII) Geolodia 12.

Alternativa | 13 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquest passat 6 de maig tingué lloc el Geolodia 2012, en aquesta ocasió als voltants de les platges de Torà i dels Morts a Peguera. És una activitat oberta a tots els públics i consisteix en una excursió de camp guiada per geòlegs que cada any se fa a un lloc d’interès geològic.  

Els Geolodies començaren al 2005 a Terol. Un geòleg d’aquella província va assistir a unes jornades tècniques que se celebraven a una ciutat d’Alemanya i se trobà que allà se feien unes jornades de portes obertes a un parc geològic i va decidir amb altres col·legues  posar-ho en marxa a Terol. S’hi varen anar afegint altres ciutats de diferents comunitats però va ser al 2010 quan s’organitzava per primera vegada el mateix dia per a tot l’Estat. A Mallorca començà aquell mateix any i enguany també s’ha fet a Menorca.

L’edició del 2012 a Mallorca s’ha titulat –Llacs i rius de fa 25 m.a- i ha consistit en un recorregut i observació de set punts en un itinerari on els geòlegs explicaven la formació de les roques a cada tram.

Durant el Paleogen, les que avui són les Illes Balears, se trobaven adossades a Ibèria i encara no s’havien format les serralades que emergiren més tard amb l’Orogènia Alpina. En aquesta època hi havia rius que travessaven Mallorca i llacs tant d’aigua dolça com de salada formant part d’un delta.  Aquests rius desembocaven al Mar de Tethys que més tard donaria forma al mar Mediterrani i als Negre, Caspi i Aral.  

Als punts d’aturada anam veient els diferents materials que formen la roca i ens expliquen la manera com se va formà. Començam per Sa Puntassa – Es Carregador on se veuen les Calcàries de Peguera que daten d’uns 40 m. a, també hi podem veure conglomerats formats per pedres arrodonides de diferents mides i materials, damunt això una capa de gresos.

 A la segona aturada se veuen capes de diferents colors que pertanyen a materials diversos sedimentats a una zona de delta. També hi podem observar oncòlits i estromatòlits, roques formades per capes concèntriques de carbonat càlcic precipitat per unes bactèries a aigües poc profundes. A la tercera aturada se veuen capes de sedimentació de gresos, margues i llims carbonosos. A la quarta se fa una classe teòrica i pràctica del comportament dels materials de cara a la  meteorització, aquesta depèn de l’estructura física interna i de la composició química. Se xerra de l’estabilitat dels talussos i les mesures a l’hora de construir-hi en ells.

A les aturades 5a, 6a i 7a les explicacions són sobre les superposicions de materials, algunes vegades els antics sobre els moderns. La verticalitat de capes sedimentàries. L’erosió soferta per dunes fòssils fins a formar una illa de marès. La morfologia del territori, modelat per l’erosió diferencial formant puntes on els materials són més durs i permetent que la mar entri on els materials són més tous i moltíssims d’altres detalls sobre el que anàvem veient.

Un dia per a aprendre moltes de coses gaudint de les explicacions dels geòlegs als que se’ls  pot fer tot tipus de preguntes, ells sempre estan disposats a respondre i fer tots els aclariments que facin falta.

                                                                                       ARFV   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  De la guia de camp.

 

 

De la guia de camp.

 

 

 

De la guia de camp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capa de carbó.

De la guia de camp.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb