URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXXVIII) Molins d'aigua de la Cala de Banyalbufar.

Alternativa | 20 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Arreu d’on hi estigueren, quedà ben patent que els àrabs foren uns grans enginyers hidràulics, a Mallorca ho veim en els complexes sistemes de captació i aprofitament dels recursos hídrics.   

Aquests molins que funcionaven amb la força de l’aigua, foren declarats BIC al juny del 2007 amb la categoria de Monument, un altre conjunt del nostre matrimoni “protegit” que s’està enderrocant per moments, a una de les fotos podeu veure una pedra cantonera de la paret de l’obrador que s’aguanta enlaire.

D’origen islàmic, són els darrers elements d’aprofitament de l’aigua en el gran sistema hidràulic de Banyalbufar. Situats al penya-segat a ran de mar per aprofitar les aigües del màxim de fonts. Estan construïts amb pedra i argamassa, moltes de les pedres són de travertí tret del mateix lloc ja que era un antic salt d’aigua. A la parada de més amunt encara queda el safareig que recollia les aigües de les diferents fonts o del torrent d’en Roig, d’uns 850 m3, aquest enviava l’aigua acumulada cap a la bassa, ja desapareguda, on se regulava el cabdal que havia d’entrar al cup. El cup del primer molí fa 6 m d’alçada, aquí era on l’aigua agafava l’energia suficient per posar en moviment la roda horitzontal d’àleps, on se transformava en força motriu que a través de l’arbre feia girar la mola volandera, transformant el gra en farina. L’aigua que ja havia transmès l’energia al sistema, sortia del cau per un canal de cap a l’altre molí on amb el mateix procés, feia la mòlta. En sortir d’aquest segon molí, l’aigua ja queia a la mar.   

A totes les civilitzacions el pa va ser un aliment bàsic, això suposà dedicar un gran esforç per a moldre els cereals manualment, amb el temps se varen poder construir artefactes per facilitar aquestes tasques o per aprofitar la força animal. Al segle V ANE ja hi ha documentats  enginys que aprofiten la força de l’aigua per a moldre gra. A Mallorca hi havia 197 molins fariners d’energia hidràulica, molts construïts en temps de pobladors islàmics que els conqueridors se repartiren.

El que queda del  conjunt dels molins de Cala Banyalbufar corre el perill d’esbucar-se d’un moment a l’altre, això seria una pèrdua irreparable per el que seria necessari que s’hi fes qualque actuació per consolidar el que queda i així fer efectiva la protecció de la que teòricament gaudeix.   

                                                                 ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto de la xarxa.

 

 

 

 

Foto de la xarxa.

 

 

 

 

 

 

 

De la xarxa.                   Esquema aproximat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Re: Trescant pel món (CLXXVIII) Molins d'aigua de la Cala de Banyalbufar.

Alternativa per Pollença | 20/05/2012, 10:58

El Grup d'Amics en defensa del Medi Ambient, GADMA té previst netejar el torrent de Cala Barques de la Cala Sant Vicenç de Pollença el proper dissabte 26 de maig a les 9:00. Totes les persones interessades a participar com a voluntàries poden confirmar la seva participació a l'Àrea de Participació Ciutadana. pciutadana@ajpollenca.net

Garci

Re: Trescant pel món (CLXXVIII) Molins d'aigua de la Cala de Banyalbufar.

Garci | 20/05/2012, 09:25

Molt interessant aquesta lliçó d'història.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb