URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Visita del Conseller a la Gola.

Alternativa | 25 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Normalment no puc ni tenc massa ganes d’assistir a les visites que ens fan autoritats supramunicipal; aquestes són simples actes de propaganda institucional, en el que el més important és la fotografia i les declaracions davant la premsa. Sincerament pens que els polítics no haurien de dedicar tan temps a aquests tipus d’actes propagandístics, alguns pràcticament es passen la setmana d’acte en acte, sense trepitjar el seu despatx o fer una gestió acurada de la seva àrea.

Ahir va ésser una excepció (m’ho permetia el meu horari), vaig anar a la visita del Conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, que va fer al Centre de Turisme Ornitològic de la Gola), amb motiu del dia Europeu dels Parcs. Hi vaig anar per poder transmetre directament les nostres inquietuds respecte al Centre i al Parc de La Gola al Conseller.

Com sabeu, al ple d’abril es va aprovar, la moció que presentàvem conjuntament amb CiUi ERAM  relativa a la reobertura del Centre de Turisme Ornitològic de La Gola (pdf) que en principi s’hauria d’haver obert l’1 d’abril, i que es va obrir el 14 de maig (perdent una bona part de la millor època pel turisme ornitològic al nostre municipi).

A la visita vam poder comprovar una vegada més, escoltats alguns comentaris, que el problema bàsic de la zona humida de La Gola és que alguns encara no comprenen que no és precisament un parc sinó un espai natural (al qual, per exemple, no es poden utilitzar herbicides). Aquesta és una concepció fonamental que no s’ha respectat des dels inicis i per la que venim lluitant a Alternativa fa anys amb tots els mitjans al nostre abast, des de notes de premsa a al·legacions i mocions.

Reduir a un parc urbà els inestimables valors naturalístics, interpretatius, educatius i turístics que pot aportar una zona humida com aquesta al Port de Pollença és  una bestiesa. Cal recordar que es va construir un aparcament parcialment sobre la zona humida, que hi ha massa punts de llum tan a camins com a l’aparcament (la contaminació lumínica és incompatible amb la presència de determinades aus a la zona); també hi ha un excés exagerat de barres i ponts de fusta (que en el seu dia van costar una vertadera fortuna)  i a dia d’avui encara no s’han retirat part dels enderrocs que en el seu moment es varen abocar dins la zona humida... És clar que les coses es podien haver fet millor i que encara es poden millorar.

Tornant a la visita, vam transmetre al Conseller la importància del turisme ornitològic al Port de Pollença, que hi té una llarga tradició i que a més a més, és un turisme sobre tot de primavera i tardor. Igualment vam demanar el compliment en la seva totalitat de la moció aprovada al passat ple i recuperar totalment els serveis que es donaren l’any passat al Centre a l’hora de considerar un futur conveni a signar amb Espais Natura Balear: horaris, personal, presència a internet, activitats divulgatives i escolars, voluntariat...  Seria bàsic redactar un pla d'usos i una programació del Centre ja de cara a la propera tardor i en especial pel 2013. També hem demanat derivar alguns dels becaris de l’Àrea de Medi Ambient per a reforçar les tasques del Centre; aquesta darrera proposta sembla que serà acceptada per l’Ajuntament aquest mateix estiu, de la resta poca cosa vam treure en clar. Bàsicament la resposta del conseller va ser que no hi havia un euro i que ha de ser la iniciativa privada la que ha de col·laborar si es volen recuperar els serveis que es donaven al Centre.

En aquest moment la major despesa a assumir seria la d’ampliar el horari del Centre ja que abans hi havia dues persones treballant i ara només una i evidentment s’ha reduït l’horari i els dies d’obertura. Cal pensar que, de forma general, el turista ornitològic sol passejar-se els matins, dina on es troba i després va al seu allotjament... surt més els horabaixes, aprofitant per passejar pel Moll i anar al centre a recollir o contrastar informació. No vol dir que tots facin al mateix, però entre que enguany s'ha obert tard, no s'ha fet difusió suficient i s’ha canviat l'horari (i estarà dos dies tancat a la setmana), els visitants ben segur que baixaran... això no hauria de servir d’excusa a la Conselleria per a reduir l’activitat del Centre en el futur.

Nosaltres continuarem lluitant per a recuperar i millorar al màxim possible el que és un actiu molt important pel municipi i esperam comptar amb la resta de partits per fer-ho i també amb la iniciativa privada a través del Consorci de Turisme.

Anteriors articles sobre la Gola a aquest blog.

Nota de premsa oficial de la visita

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Recordau

Alternativa per Pollença | 25/05/2012, 15:31

El Grup d'Amics en defensa del Medi Ambient, GADMA té previst netejar el torrent de Cala Barques de la Cala Sant Vicenç de Pollença demà a les 9:00. El lloc de trobada serà el mirador de Cala Barques

Pepe

Re: Visita del Conseller a la Gola.

Pepe | 25/05/2012, 15:28

Pens Carot que el teu comentari està fora de lloc, no té res a veure amb el tema comentat i que és un atac directe i sense sentit a una persona des del anonimat.
Us demanariam utilitzar correctament la possibilitat de fer comentaris sense censura a aquest blog, tots sortirem guanyant.

Joan Rafel

Re: Visita del Conseller a la Gola.

Joan Rafel | 25/05/2012, 13:23

No som capaç de detectar en quin to es fa el darrer comentari però el trob un atac directe i desafortunat cap un veï de Pollença.

Carot

perill

Carot | 25/05/2012, 12:10

Esper que en jaume de l' optica el gall no vagi a la gola perque de 70 especies no en quedarà ni una. Vaja vergonya de persona que va agradir i amanaçar a una persona que feia la seva feina!!! vergonya de pollencí

jrv

turisme de qualitat??

jrv | 25/05/2012, 07:46

Estic convençut de que malgrat l'espai ornitologic natural de La Gola sigui un àmbit de natura, per el seu atractiu i alicient turistic, també Turisme hauria de ser present, economicament.
Però esta vist que això de turisme de qualitat no està present a la mentalitat del govern balear, absolutament supeditat als dessignis de les grans cadenes hoteleres...
Si hi ha dobers per anar a fer el paripé a les fires turístiques...

Alternativa per Pollença

Notícia a la premsa

Alternativa per Pollença | 25/05/2012, 06:23

El centro de La Gola detecta 70 especies de aves en 2 años
Las actividades en los parques naturales dejarán de ser gratis en junio
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/centro-gola-detecta-especies-aves-anos.html

El parque de la Gola registra más de 70 especies diferentes de aves en los últimos dos años
El centro de turismo ornitológico permanecerá abierto únicamente durante los meses de primavera y otoño a partir del próximo año 2013

www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/05/25/parque-gola-registra-especies-diferentes-aves-ultimos/768204.html?utm_source=rss

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb