URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Alternativa | 28 Maig, 2012 06:00

A la darrera Junta de Govern del dimarts 22 de maig vam debatre  i decidir sobre les autoritzacions d’ocupació de la via pública a la Plaça Major  de Pollença (part alta i baixa). Cal dir que a la votació de les autoritzacions els batle no va votar en les ocupacions del seu negoci familiar (el Juma) i de Ca'n Teresa (el seu propietari ha arribat a tal punt d'amenaces que el propi batle ha reconegut sentir-se coaccionat). El nostre regidor va estar al debat però no a la votació (havia de tornar a la seva feina).

 Durant anys Pollença ha estat la ciutat sense llei  per l’incompliment de l’ordenança de la via pública. Com sabeu al mes de febrer es va aprovar inicialment una nova ordenança d’ocupació de via pública, tots els grups de l'oposició excepte UMP vam votar en contra per la precipitació i retard amb la que es va presentar. Aquest retard ha fet que l’atorgament d‘ocupacions arribi ara a la Junta de Govern on hem de decidir sobre una situació caòtica a la qual Alternativa per Pollença  no tenim cap responsabilitat prèvia.

A la Junta citada vam resoldre autoritzacions d'ocupacions d'altres negocis però evidentment per la seva importància destaquen les  autoritzacions a la Plaça Major de Pollença on  s’han multiplicat en poc temps bars i restaurants. Al que hem d'afegir que hi ha un requeriment notarial demanant el compliment de l’ordenança per part d’un negoci de la Plaça  (petició més que lògica), i que s’ha obert un negoci nou que ha demanat l’autorització d’ocupació de 124 cadires que és prou superior a la que li correspon segon l’ordenança; 63 cadires, i que ha fet ja en part abans de tenir cap autorització.

Una vegada que els tècnics municipals van revisar la situació dels bars i restaurants de la Plaça van trobar un amb una llicència caducada des del 1994 i altre sense llicència de restaurant. Als quals se les ha donat temps per regularitzar la seva situació. De les liquidacions del 2011 sis dels locals ocupen més espai públic dels que els correspon segon l’ordenança... A la fí amb tota aquesta informació sobre la taula el dimarts es va decidir el més lògic i el que s’havia d’haver fet fa molt de temps; complir l’ordenança que tenim aprovada i vigent el que suposa una reducció de l’espai ocupat per cadires i taules. 

El passat divendres tots els regidors de la Junta de Govern vam tenir una reunió amb els negocis afectats per explicar-les de primera mà la situació. Una reunió a la que va haver de tot; des de propietaris comprensius amb la situació o que havien respectat l’ordenança vigent i no sofrien cap reducció... a un que registrava la reunió amb una mini càmera, un que deia que no compliria l’acord de cap de les maneres, i el de sempre que es va passar la reunió amenaçant-nos amb futures denúncies, i que no entenia perquè s’havia de deixar espai lliure a la Plaça! Això d'omplir de taules i cadires tots els espais públics s'ha convertit en una vertadera malaltia, encara que alguns reconeixen que és impossible poder arribar a omplir totes les cadires de la Plaça i que els seus negocis molt poquets dies arriben a omplir les seves terrasses.

Encara que el pas donat és positiu no podem llançar les campanes al vol ja que no és la primera vegada que s'anuncia una reducció de taules i cadires que després no es fa efectiva i encara resta molt de feina a fer. Una vegada adoptat i explicat aquest acord als propietaris ara cal fer el que sembla més complicat a Pollença  i que es faci complir l’acord i si cal llevar les taules i cadires de més, com diu l’ordenança vigent.

Per altra part resta un tema important a la Plaça i és col·locar la font tan a prop com sigui possible del seu lloc original. Un tema que el batle ha  de resoldre de manera urgent ja que condicionaria els llocs a ocupar per cadires i taules. També cal veure quina serà la distribució de taules, cadires i parasols davant de l'església.

Articles anteriors sobre el tema de l'ocupació de la via pública;

Una ordenança hibrida i confusa.

Nova ordenança ocupació de la via pública.

Vivim en societat.

Cal una nova exposició de l'Ordenança d'ocupació de la via pública. 

 

Foto i article al Diario de Mallorca.
 

 

Comentaris

Pepe

Una bona notícia.

Pepe | 22/06/2012, 09:12

Bon dia Pere, esper que aquesta vegada sigui la definitiva i d'una vegada es facin complir el que es va aprovar al ple.
He d'afegir que això no només s'ha fet a la Plaça sinó també a altres llocs, per exemple a Joan XXIII al Port s'han llevat els bancs, taules i tancaments que tenia un bar sense autorització, a més s'han retirat pissarres i cartells que es trobaven fora del lloc autoritzat.
S'ha llogat una nau al polígon amb vigilància per poder guardar les cadires i taules que s'hagin de retirar.

Pere

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Pere | 21/06/2012, 22:07

Avui mati un policia local acompanyat de dos operaris municipals prenien mides a una de les terrasses de la plaça, imagin que per determinar l'espai que podien ocupar (de fet hi havia menys taules que els dies passats); ahir vespre vaig notar (amb gran sorpresa positiva per part meva) que les taules dels bars i restaurants que hi ha entre Colonya i el Juma s'havien decantat devers 2 o 3 metres de la paret i que es podia passar!!!! la primera vegada en molts d'anys!!!

Veurem si finalment l'ajuntament ha decidit controlar que la plaça NO segueixi OKUPADA per taules i cadires, i si és així, veurem fins quan dura la DESOKUPACIÓ.

Esperem que sigui definitiva.

Pepe

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Pepe | 30/05/2012, 17:26

A la secció contraportada del Punt Informatiu torbareu un article sobre el tema de na Eva Cerdà i una fotografia de la Plaça a 1963 ben diferent a l'actual.
A l'interior un article on el batle assegura que s'aplicarà l'ordenança.
Com deim a l'article no cal esperar més per actuar i fer complir l'acord de la Junta, igual que no cal esperar més per tornar la font al seu lloc.

Alternativa per Pollença

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Alternativa per Pollença | 30/05/2012, 07:42

Ahir el blog de Convergència també va publicar un article sobre el tema. Quan més debat i més possibilitats de participar tinguin els ciutadans millor.

Joan C C

A Tomeu del PSM

Joan C C | 28/05/2012, 15:58

Tomeu sempre ets benvingut per donar la teva veu i la del PSM a aquest bloc, nosaltres ho feim al vostre sense cap tipus de complexe.
També aclarir-te que habitualment participen aquests blocs en Joan C (crec que simpatitzant o membre de convergència) i jo Joan C C membre d'alternativa.

Pepe

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Pepe | 28/05/2012, 15:14

El primer que he de dir és que de vuit partits amb representació només quatre tenim blogs actius i d'aquests només el PSM i nosaltres comentam aquest tema. El primer per tant és agrair al PSM que es mulli a aquest tema i que el podam debatre. Coincidim a alguns punts de l'article però no en tots evidentem

L'ordenança del 2002, a la que ara batejant com "ordenança Marquet" pràcticament no s'ha complit mai, tampoc quan el PSM era al govern municipal (detall que obliden mencionar a l'article). És més amb el PSM al govern municipal es va iniciar el procés per llevar-la i fer una nova ordenança (al 2009). Diuen al PSM que no els feien cas, però l'aprovació inicial d'aquella ordenança es va fer amb el seu vot a favor al ple. Nosaltres ens vam abstenir ja que a l'igual que ha passat a aquesta legislatura es va fer sense cap reunió prèvia, i encara amb més precipitació que ara ja que a la mateixa s'havien oblidat d'esborrar el nom de Càlvia, que era el model que van seguit per fer la nova ordenança. Per tant crec que no cal idealitzar una ordenança "Marquet" que ni el propi PSM ha estat capaç de fer complir.
Sense idealitzacions el que passa ara és tan simple com el que explicam al nostre article; tenim una situació molt complicada a la Plaça Major i l'única eina objectiva que podem aplicar és l'ordenança 2002.
A nosaltres ens hagués agradat que l'equip de govern hagués iniciat el procés per fer la nova ordenança abans i tenir-la operativa ara, ens hagués agradat que els ciutadans haguessin respectat l'ordenança vigent, i finalment ens hagués agradat que els que han governat haguessin fet respectar l'ordenança existent... Això no ha estat així i ara a final de maig no tenim una ordenança nova i tenim una ordenança que s'ha incomplit sistemàticament durant 10 anys. Aquesta és la situació real. No es pot arreglar a final de maig el que porta 10 anys espenyat.
La solució pot venir de la nova ordenança per la qual ja s’han fet diverses reunions, s’ha fet una exposició pública i encara resten més reunions i una nova exposició pública... Si aquesta ordenança no surt bé o no s’aplica... Ja no sé el que podem fer.
També volia aclarir que amb els propietaris dels bars i restaurants respecte a les autoritzacions d’enguany per la nostra part només hem fet aquesta reunió que comentam avui per comunicar i donar la cara d’una decisió difícil ja presa. L’opinió i participació dels ciutadans és vital en la nova ordenança (Cal recordar que s’han presentat 52 al•legacions a la nova ordença en la primera exposició pública.)

Tomeu

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Tomeu | 28/05/2012, 14:46

M'ilustes amb les teves valoracions sobre la meva pobre persona saltarina. Ara resulta que qui calla otorga, pero qui contesta "salta". Si ho prefereixes no faré cap més comentari, ja tenc un bloc per fer-ho, certament.

Joan C.

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Joan C. | 28/05/2012, 14:26

Tomeu, trobo que "saltes" molt aviat. La Ordenança Marquet, es una còpia de la vigent a Campos, "literal", i allà tampoc s´ha pogut aplicar. Reflexionem: 10 anys de vigència i no s´ha aplicada i ara ho farem perquè la futura, com ja va avançar tota l´Oposició (excepte UMP,) era precipitada. Assistim a les continues improvitzacions del "desgovern" municipal, on les voluntats no es traslladan en fets i segueixen arruixant problemes al carrer enlloc de proposar solucions o vies per consensuar i participar en solucions.

Tomeu Cifre

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Tomeu Cifre | 28/05/2012, 14:05

He de replicar a aquests dos darreres comentaris que en El Castell no hem criticat que la Junta de Govern hagi decidit sobre la ocupació, ja que és la seva feina, sino que s'hagi donat audiència NOMÉS als propietaris de bars.

També dir que no ens hem oposat a donar les ocupacions per Ple. Per noltros les hi poden dur, si les duen TOTES, es clar, no només aquelles que a l'equip de govern els interessi.

Fa molt bon posar a parir l'ordenança del 2002 de "corta i pega", pero el cert es que es va aprovar per unanimitat, i que el conflicte s'ha creat precissament per NO aplicar-la, i de moment ningú ha estat capaç de fer-ne una de millor. I de fet es l'opció triada per resoldre el problema de la Plaça. I que consti que crec que es millorable, perque han passat deu anys i tot és perfectible.

ordenança marquet

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

ordenança marquet | 28/05/2012, 10:21

Se queixen que decideixi la comissio de govern quan ho diu la seva estimada ordenança Marquet! I quan no varen voler concedir les ocupacions per ple! Que ara haguem d'ensabonar l'ordenança Marquet de copia i pega, ja es tot quan se pugui dir. No en tiren una a l'endret aquests del PSM

Patètic

Memòria selectiva

Patètic | 28/05/2012, 09:58

Haveu llegit l'article sobre la que han batejat "ordenança Marquet"? Quan un els recorda que obliden mencionar que van governar i no van aplicar la "ordenança Marquet" diuen "Que un membre del govern com erem noltros hagi de presentar al·legacions ja mostra el poc cas que ens feien".

Alternativa per Pollença

Balears

Alternativa per Pollença | 28/05/2012, 09:42

Balears és a la coa en transparència
La Comunitat ocupa la 15a posició en l’índex global. És la darrera en informació sobre l’autonomia. L’estudi es refereix al 2010, quan Antich presidia les Illes.
h
ttp://dbalears.cat/actualitat/balears/balears-coa-transparencia.html

Miguel Sánchez

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Miguel Sánchez | 28/05/2012, 09:09

Això s'enfonsa

===============

Prima de Riesgo
510,050 punts bàsics
3,20%

===============

Miguel Sánchez

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Miguel Sánchez | 28/05/2012, 08:13

Crec que alguns ministres d'Economia i Hisenda haurien d'entregar les armes i dimitir, per ventura té la culpa encara ZP

==================

Prima de Riesgo
509,430
3,08%

===================

Miguel Sánchez

Re: Recuperant espai públic a la Plaça Major.

Miguel Sánchez | 28/05/2012, 07:35

Per si interessa a algú

===============

Prima de Riesgo
502,620 punts bàsics
1,70%

===============

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb