URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Alternativa | 07 Juny, 2012 06:00

Normal 0 21 false false false

A partir de les notes de dues conferències de Joaquín Valdivielso (Professor titular de Filosofia Moral de la Universitat de les Illes Balears), la seva germana na Toñi Valdivielso ens regala set interessants articles sobr la crisi. Avui publicam el tercer.

Anteriors articles.

1.- L’EVOLUCIÓ ECONÒMICA ORDINÀRIA EN SOCIETATS DE CREIXEMENT

2.- L’ESCLAT DE LA CRISI.

Normal 0 21 false false false

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III). LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL. (Cal dir que l'article es va escriure abans del "rescat" de Bankia.

Amb Europa i Nord-Amèrica vivint la il·lusió del creixement il·limitat, la crisi financera arribà als països rics l’any 2007. El fenomen es va batiar com a Efecte Jazz, donat que l’origen de la crisi fou el centre dels Estats Units y es va expandir cap a la resta del món, en clara contraposició a crisis anteriors, que s’originaven a països emergents i s’expandien cap al centre. Els coneguts com a Efecte Tequila, Efecte Capirinha, Efecte Arròs i Efecte Vodka són exemples de crisis a països perifèrics les quals, per cert, ara se consideren antecedents de la crisi del 2007.

La crisi del sistema financer és una crisi de crèdit o de liquiditat. S’enfonsen les borses i els bancs i, pràcticament d’un dia per un altre, deixen de prestar doblers. Es xerra de nacionalitzar la banca i de refundar el capitalisme, amb els resultats que tots coneixem (zero).  I Bush aprova un primer rescat per part de la Reserva Federal Americana, marcant el camí a altres països.

La crisi financera acaba arribant a l’economia real d’Europa l’any 2008. Hi ha una recessió generalitzada, excepte a Espanya. Aquí es va créixer al 0.1% mentre Alemanya es contreia -0’5%. El nostre país encara vivia a la bombolla que va néixer al 1998, i continuava el seu creixement, amb els comptes de l’estat donant superàvit i un deute públic que es mantenia al 40%.

Amb la caiguda de la inversió (ja s’ha dit que els bancs no deixaven doblers) i dels valor borsaris, es produeix la major caiguda del consum privat en moltes dècades. L’atur augmenta, i sembla no tenir fi amb ERES, tancament d’empreses i suspensió de pagaments. Només un exemple: Martinsa-Fadesa va deixar 4.000 milions d’euros de passiu.

La crisi fiscal, entesa com la relació entre el que els estats gasten i el que ingressen, comencen quan es produeix el rescat a la banca europea: es tracta de la major transferència de riquesa des de la Segona Guerra Mundial. Fent una equivalència al valor actual de les monedes, estam xerrant d’unes 30 vegades el Pla Marshall! El primer rescat a la banca a Europa va suposar 1,2 bilions d’euros per salvar 215 bancs (són dades de la Comissió Europea). El segon rescat varen ser 120.000 milions, per començar, perquè s’han de tenir en compte els 757.000 milions en garanties, els 303.000 milions en injeccions de capital, els 104.000 milions en compra d’actius tòxics i altres 77.000 milions més en operacions de liquiditat. Per fer-nos una idea d’aquestes quantitats, basta recordar que condonar tot el deute de Grècia costaria 340.000 milions d’euros.

Pel que fa referència a Espanya, el rescat a la banca s’ha fet amb 20.000 milions del FROB més 780.000 milions del Fons Europeu d’Estabilització Financera. A més, el govern del PSOE va fer arribar 370.000 milions més en concepte d’avals, préstecs i altres ajudes.

Però amb la crisi de consum, hi ha hagut una caiguda de la recaptació per part de l’Estat. L’iva va baixat un 70% al 2011, comparat amb 2009. A més,han augmentant les despeses socials, sobretot per la cobertura per l’atur, fent que s’arribi a un dèficit de l’11%. Ara el deute dels estats és 20 punts de PIB superior a 2007.

I si els estats no recapten, han de sortir al mercat de divisa a aconseguir finançament per al dèficit, cosa que es fa subscrivint deute sobirà, creat un cercle viciós que afegeix el pagament del servei del deute sobirà a les despeses accentuant la crisi fiscal. Es tracta d’una crisi de deute molt similar a la que es va viure als països sud-americans als anys 80.

 

 

Comentaris

Joan

dubtes

Joan | 09/06/2012, 09:18

Es multara la conducció temeraria del cotxe en que va sortir de Pollença Jose ramon bausa?

jrv

Violencia??

jrv | 09/06/2012, 08:18

Jo a la manifestació de rebuig contra la política antisocial de Bauzà no vaig veura tantes coses com conta na Margalida, certament que hi va haver crispació per part dels joves fonamentalment. També vaig veura gent del PP de mes de 50 anys, que segons les meves coordenades ètiques haurien de predicar amb bon exemple, fer gestos obscens contra els joves, insultarlos de "fills de P. " per amunt, i ajudant a crispar la situació. Si això és l'exemple, estem arreglats...
Naturalment, a aquests, aquestes, no s'els multarà, i menys si el que ha de signar els expedients es aquell de "hoy es lunes y estoy en mi despacho" en el repugnant "cas Andratx", que això també és violència contra la convivencia, i violencia de la "heavy" quan hi ha mes de un 50% de joves a l'atur!
El robatori al futur dels nostres joves, la millor inversió de futur a qualsevol societat, també es violència.

Pepe

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Pepe | 08/06/2012, 21:48

Hola Margalida, en resposta a les teves preguntes a Alternativa ja hem dit públicament abans, durant i després que estam contra qualsevol tipus de violència.

També estam en contra de la campanya repressiva que intenta fer callar als moviments socials més reivindicatius i contestataris.

Demà al nostre primer congrés, Garci deixarà de ser coordinador d'Alternativa però no perquè sobri a Alternativa sinó per tot el contrari, perquè Alternativa en gran part és tal i com pensa Garci; un partit on els càrrecs són i han de ser rotatoris.

La primera persona a la que em vaig dirigir per fer alguna cosa en política va ser en Garci i per mi sempre ha estat i serà un referent. No es tracta de que estem o no d'acord en tot, es tracta simplement de trobar una persona honesta, altruista, lluitadora i feinera. I no és gens fàcil encontrar persones que conjuguin tot.
La solvència moral d'en Garci és 100% i qui digui el contrari o no el coneix bé o és un miserable.

Garci mai s'ha amagat,tot el contrari i això l'ha costat entre altres coses haver de declarar davant de la policia i un jutge per una denúncia que anava contra els nostre partit.

Per tot això i més aprofit aquesta resposta per dir moltes gràcies Garci, el teu projecte és el meu ara i sempre.

Garci

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Garci | 08/06/2012, 17:19

Bones Margalida. No me pareix bé que s'insulti, se tirin coses ni s'escupi a una persona. Però me solidaritzo amb els repressaliats perquè entenc la motivació que els va dur a actuar d'aquesta manera: violència estructural del sistema. Allà no s'atacava a una persona, sinó al símbol d'un poder que ataca els drets més bàsics de les persones. Si ho llegeixes, veuràs que no he demanat que s'actui violentament, sinó que m'he solidaritzat amb les persones que reben i rebran tot el pes de la llei per uns fets que son fruit del context i no d'una enagenació mental. També he comentat una cosa bàsica en la resolució de conflictes: la repressió i la violència sistèmica provoca solidaritat i més violència en contra (per això he mencionat que els globus poden convertir-se en alguna cosa més si es va per aquest camí). Esper que entenguis el que vull dir.

Per altre banda, al meu comentari exprés solidaritat amb molta més gent que no ha escupit, pegat, amenaçat ni res per l'estil: ocupació de la Conselleria, manifest al Consolat de Marroc, desallotjament de Sa Foneta, detinguts a Bunyola, manifestants del 30-12-2010...

Per cert, no comparteixo per cap cosa l'activitat de Terra Lliure.

Lo que no he entès és lo de l'apologia. Però bé, si els meus companys de l'assemblea troben que no els represent o que m'he equivocat, son lliures de fer-m'ho saber.

Alternativa per Pollença

Ultima Hora

Alternativa per Pollença | 08/06/2012, 15:38

Antonio Oliver admite que intervino en dos contratos irregulares.
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/local/exgerente-del-inestur-admite-intervino-dos-contratos-irregulares.html

Margalida

Garci

Margalida | 08/06/2012, 14:40

Te pareix bé que qualcú pugui tirar ous,globus amb pixum, dir fill de puta a la gent, amenaçar de mort, escopir, i si la policia no hagués estat allà potser qualque cosa pitjor, a un-altre persona domés per que aquesta persona no pensi com tu? Es això el que defenses? no era aquest partit que deia NO a la violència de qualsevol tipus?? Es aquest el parer de tot alternativa, a els que jo vaig votar, i he votat de fa molt de temps??
Gent com Garci sobra a Alternativa, no entenc com gent amb un solvência moral que ha fet que molta de gent de dretes i de les esquerres, castellans i mallorquins, hagin votat a Alternativa com és en Pepe, en Miquel, en Joan Ramon i altres, permeten que un tipo més a prop de Terra LLiure representi a Alternativa de aquesta suerte, ja esta bé de amagar-se darrera de un partit serio com és el nostro per fer la teva apologia. Vos estau carregant lo que representavem. Lo tenim clar lo que em de fer.

Garci

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Garci | 08/06/2012, 13:46

Tota la meva solidaritat amb els repressaliats de les últimes setmanes:
Estudiants de la UIB que ocuparen la Conselleria, Sa Foneta, manifestants de Manacor, Bunyola, Saharuis que llegiren un manifest al consolat del Marroc... i també amb els Pollencins. Volen evitar violència amb multes que no fan més que encendre la ràbia contra aquest sistema injust en que un senyor viu en un núvol de poder i diners, d'adolatria constant... mentre la resta no abandonam l'angoixa pel nostre present i futur. Multes per tirar globus d'aigua? La reacció pot ser pitjor i l'aigua pot esdevenir alguna cosa més dura la proera vegada. Hauríen d'anar en compte, la repressió provoca solidaritat.

Alternativa per Pollença

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Alternativa per Pollença | 08/06/2012, 08:59

La Delegación de Gobierno multa a los jóvenes que increparon a Bauzá en Pollença

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/delegacion-gobierno-multa-jovenes-increparon-bauza-pollen-a.html

Tota aquesta campanya repressiva no és més que una estratègia del Govern d’intentar assustar i fer callar als moviments socials més reivindicatius i contestataris. Són temps difícils per al poder. La crisi ha fet obrir els ulls a molta gent que s’ha organtizat i ha perdut la por i la peresa a moure’s. I l’única resposta possible per un Estat incapaç de solucionar les múltiples crisis que vivim (valors, econòmica, financera, etc.) és enviar més policia a reprimir als que alcen la veu.

jrv

ERE

jrv | 07/06/2012, 20:16

ERE S ...un pelacañas...y te vas a la calle.
ERE S del partido...te quedas.

versio E. Aguirre o la colera del PP.

Pepe

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Pepe | 07/06/2012, 16:32

Paco; ://www.elplural.com/2012/04/12/la-hermana-de-esperanza-aguirre-se-convierte-en-asesora-del-ayuntamiento-de-madrid-por-46-625-euros-al-ano/

Pepe

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Pepe | 07/06/2012, 16:19

L'article ja plantejava un panorama ben negre i no era res comparat amb e l que tením ara.

Pepe

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Pepe | 07/06/2012, 12:28

Totalment d'acord Xisco el primer ERE s'ha de fer entre els propis polítics i els milers de càrrecs que només serveixen per col·locar gent del partit.
Al teu llistat afegiria llevar les consolidacions de sous (funcionaris que quan deixen el seu càrrec cobren tota la vida com directors generals, consellers...) i tan d'altres privilegis sense sentit que té molt de gent per haver dedicat uns anys a la política.
La regeneració democràtica ha de començar pels propis partits.

Xisco

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Xisco | 07/06/2012, 12:09

Està molt bé fer un ERE als parlaments regionals, però també al parlament espanyol i suprimir l'inutil Senat, totes les diputacions provincials i l'administración periférica i per acabar els ministeris duplicats (cultura, medi ambient, ajuntar defensa i interior). Si no haurem de pensar que tot és una comèdia per desprestigiar les autonomies.

Supos que n'Espe s'aplicarà el cuento i també reduirà càrrecs polítics de govern, directors generals, asessors, caps de coses, gerents polítics i altres digitats (no només consellers).

Alternativa per Pollença

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Alternativa per Pollença | 07/06/2012, 11:36

EL GOB adverteix que una nova envestida urbanitzadora amenaça el nostre futur

EL GOB presenta l'informe Un any de Govern Bauzà: Desregulació a la carta

Adjuntam nota informativa i informe complet.

Podreu consultar un vídeo informatiu a través de la nostra web i xarxes socials

www.gobmallorca.com/

Paco

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Paco | 07/06/2012, 10:49

la espe no es, ni mucho menos, santo de mi devocion, pero la idea de hacer un ERE en la asamblea de madrid me ha gustado,a ver si lo cumple, y a ver si cunde el ejemplo

Alternativa per Pollença

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Alternativa per Pollença | 07/06/2012, 07:49

Convocatoria Festes d'estiu 2012

Us informam que el proper dilluns dia 11 de juny es convoca la II reunió de Festes d'estiu 2012 a les 20.00 h.- a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Alternativa per Pollença

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Alternativa per Pollença | 07/06/2012, 07:16

A l'enllaç podeu trobar el dossier sencer del Festival

www.mediafire.com/?jz673xzwm7a796z

Alternativa per Pollença

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (III) . LA CRISI DE L’ECONOMIA REAL

Alternativa per Pollença | 07/06/2012, 07:13

A la premsa es parla de la presentació del Festival.

El Festival de Pollença estrenará obras de Michael Nyman y Agustí Villaronga a nivel mundial
El certamen de música clásica se vuelve multidisciplinar y se abre al cine, la literatura y las artes plásticas
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/cultura/festival-pollen-estrenara-obras-michael-nyman-agusti-villaronga-nivel-mundial.html

Michael Nyman, Álex de la Iglesia y la World Orchestra, mano a mano en Pollença
El festival se abre en su 51 edición a la literatura y recupera la música clásica para el Claustro - Su director artístico, Joan Valent, se dedica un ciclo de cine
h
ttp://ocio.diariodemallorca.es/agenda/noticias/nws-85189-michael-nyman-alex-iglesia-world-orchestra-mano-mano-pollena.html

La novela negra, protagonista
www.diariodemallorca.es/sociedad-cultura/2012/06/07/novela-negra-protagonista/771165.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb