URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Alternativa | 07 Juliol, 2012 06:00

Normal 0 21

A partir de les notes de dues conferències de Joaquín Valdivielso (Professor titular de Filosofia Moral de la Universitat de les Illes Balears), la seva germana na Toñi Valdivielso ens regala set interessants articles sobr la crisi (podeu llegir els anteriors a la secció d'economia

 

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

El context que es viu és similar al de les crisis encadenades als anys trenta, que varen acabar en la Segona Guerra Mundial: predomini del liberalisme polític i econòmic, que es concreta en individualisme, propietarisme, meritocràcia, Estat mínim, harmonia dels egoismes...No obstant això, es poden trobar diferències amb aquella situació que acabaria de forma tan dramàtica, perquè hi ha mecanismes que poden arribar a frenar el feixisme [encara que els darrers resultats a les eleccions gregues no conviden precisament a l’optimisme en aquest sentit] i també es pot produir un possible desplaçament de l’hegemonia mundial fora d’Occident.

 

El context de la postguerra després de la Segona Guerra Mundial va propiciar l’auge de la socialdemocràcia, amb unes polítiques econòmiques expansives que afavoriren el desenvolupament de l’Estat del Benestar i amb unes formes inclusives de ciutadania que incloïen un sistema financer regulat políticament. Però la crisi de les esquerres (socialisme real / comunisme) se va dur per davant també la socialdemocràcia. L’auge del neoliberalisme i el desplaçament de les socialdemocràcies cap a una barreja de liberalisme amb certa sensibilitat social, encara que procliu a afavorir el món dels negocis i la desregulació econòmica, utilitzarà noms com a Tercera Via o Nova Via. Es proposarà un Estat com empresa que s’ha de gestionar de cara a les classes mitjanes en creixement, sense una noció clara que allò que és públic ha de prevaler sobre allò que es privat. Els partits tradicionals estan immersos en una crisi d’imaginació i de voluntat. És com si fossin incapaços de comprendre més enllà de generar clima “favorable als negocis”, retallant els costos i els obstacles per als inversors.

 

Aquesta crisi –s’ha de tenir ben present – és, també, una crisi que afecta els partits de dretes, perquè se dur per davant els partits que governen (França, Alemanya, Dinamarca, Anglaterra...). És conseqüència, en definitiva, de la crisi del model de partit tradicional, el partit de masses convertit en empresa de màrqueting electoral en què es premia la fidelitat incondicional i la disciplina acrítica. Els partits ja no són canals de participació que actuen en l’espai intermedi entre l’Estat i l’individu: són veritables grups d’interès

 

Davant d’aquesta apocalíptica situació, cal fer-se la pregunta de si hi ha alternatives a les polítiques que s’han implementat fins ara. Probablement, s’haurien d’haver deixat caure els bancs, nacionalitzant-los; per suposat, l’Estat hauria d’haver garantit els estalvis dels petits estalviadors. En tot cas, les receptes que s’haurien d’aplicar haurien de ser contracícliques, i passarien, entre d’altres, per mesures com a:

 

        Reforçament de les activitats realment productives i penalització de l’economia que afavoreix l’especulació.

        Polítiques expansives, similars a les de després de la Segona Guerra Mundial, el que és coneix com a neokeynesianisme.

        Finançament del deute públic, però des del BCE, no des de la banca privada. No és de rebut que el BCE deixi doblers a la banca privada a l’1% i que aquesta ho deixi als estats entre el 6 i el 22%. Aquest diferencial és benefici net (injecció de doblers públics que van al sector privat).

Les alternatives, i això és absolutament vital, han de començar per solucionar la crisi de legitimitat de la democràcia que es viu a Europa. Només així es començarà a veure el llum al final del túnel.

 

 Vicenç Navarro , Juan Torres i Alberto Garzón han publicat un nou llibre: “Lo que España necesita“.

 

 

 

Es pot descarregar a  la web

Mës információó:  http://www.attac.es/2012/06/08/lo-que-espana-necesita-2/

Comentaris

Miguel Sánchez

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Miguel Sánchez | 09/07/2012, 10:57

Hola Santiago, siempre es un placer leerte, y por extensión saludos también a Festival, yo creo que "Festival" ha hecho una radiografia exacta de la situación cultural del municipio actualmente. Nunca se me olvidará en la tertulia de mujeres de Ràdio Pollença cuando una de las contertulianas dijo

"de pequeñas ibamos a ver los vestidos de la señoras que venían al Festival"

y ahí nos hemos quedado, presumimos de un Festival que ha sido de fama internacional pero creyendo erroneamente que era y es para los de fuera, para unos turistas selectos o simplemente que tenían más dinero que nosotros y que seguramente no volveran.

Ràdio Pollença el pasado jueves inició una serie de programas con Mateu Vila que pide insistentemente que se vaya al Festival, que "els pollencins" se lo hagan suyo, asimismo ya puso el dedo en la llaga argumentando que seguramente el concierto que más audiencia tendría seria el de Michael Nyman simplemente por el nombre que tiene el autor e interprete británico.

Sobre el primer concierto, al que no acudí ya que como decimos en mallorquín "són unes abans que les altres", el programa excluyendo la Foster Simphony, que como se estrenaba nadie había escuchado antes, el concierto básicamente era de "clásicos populares" que quizás por el nombre de las piezas no se conocían pero sí una vez que se escuchan ya que la "Sinfonia del Nuevo Mundo" de Dvorak por poner un ejemplo, era hace algún tiempo la sinfonia favorita para los publicistas en sus anuncios sobre todo de seguros y de entidades bancarias, o de Romeo y Julieta del ruso Sergei Prokofiev, en donde su danza principal sirvió hace unos 40 años como sintonia para la "novela" que caracterizó RTVE los miserables de Victor Hugo o la mísmina corporación satelital ASTRA para la presentación de su productos.

En definitiva Santiago, no se trata de saber lo que queremos ser de grandes, si no si estamos preparados para entender este evento, lo que si parece es que ha motivado y mucho la parte literiaria con la presencia de Eduardo Mendoza, supongo que igual que M. Nyman en la parte musical

festival

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

festival | 09/07/2012, 10:26

Santiago, no es que el Festival haya dado la espalda al pueblo, es que la mayoria del pueblo la ha dado siempre al festival. Yo personalmente voy cada año a varios conciertos, me encanta. Lo que pasa es que se nos llena la boca de decir que somos un pueblo cultural, y una mier-da, somos un pueblo de culturilla popular, fiestas, patrona, juerga, eso nos va bien, pero oferta cultural de verdad, nunca nos ha gustado, sobretodo de la gente que tiene de 40 para abajo. Fijate los conciertos que se hacian antes -un hivern a Mallorca-, vacios, y eso con la poca oferta que hay en invierno. Conciertos de musica y coros, incluso gratuitos, vacios. Cornetas y tambores.... uuuuuuuu a tope!!
Pero no por eso hemos de dejar el festival, es un evento fantástico.

Santiago

FESTIVAL, 51 EDICIÓN

Santiago | 09/07/2012, 09:01

Buenos días a todos:
Tras el primer concierto de esta renovada edición del Festival de Pollença, la primera conclusión es que este sigue de espaldas al pueblo, por lo tanto sigue la tendencia de los últimos años.
Dada la bajísima afluencia de público podemos decir que fue, literalmente un fracaso.
Decía Garci que quizás se le escapaban cosas. Creo que si, creo que le escapan muchas, pero no solo a el, muchas más cosas se les escapan a los actuales responsables del Festival. La principal es que aún, después de 51 años, no hemos decidido que queremos ser de mayores. Quizás lo haya decidido alguien, pero ese alguien, claramente de espaldas al pueblo.
¿Qué queremos que sea el Festival de Música de Pollença? ¿Dónde queremos llegar? ¿Quien queremos que acuda al Festival? ¿Cual es el objetivo máximo de este Festival? ¿Cual es la línea que queremos para el Festival? ¿Qué presupuesto le queremos dedicar? ¿Como? ¿Qu queremos trasladar al exterior con este Festival? ¿Podemos tener superávit o será siempre algo deficitario? ¿Como podemos conseguir que no sea deficitario? Aceptamos que sea deficitario? Podría seguir hasta mañana, se me ocurren miles de preguntas, que visto como a arrancado la 51 edición de Festival ni Malena, ni el alcalde ni el mismísimo Joan Valent no se han hecho, de allí el fracaso en todos los aspectos, protocolarios también.
Si la respuesta a alguna de mis preguntas es que el Festival tiene que seguir pasando fronteras, tiene que tener fama internacional, situar el nombre de Pollença en la esfera musical mundial y que todo ello sirva para una buena promoción turística y cultural de este municipio, no cabe ni la mínima duda que el protocolo tiene que ser exquisito. La presencia de personalidades conocidas a nivel mundial en el Festival, repercute en la totalidad del municipio. Si este protocolo no existió, simplemente es un reflejo más que no se están haciendo bien las cosas en el Festival

festival

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

festival | 08/07/2012, 19:00

La critica de El Mundo es d'un critic emprenyat perque ja no podrà seure de franc a primera fila. I jo crec que qui millor per rebre en foster que el propi director del festival, no anava de visita a l'ajuntament, anava al festival. I lo de que el rebes el president del govern balear, que crec que posa al de El mundo, aquest ja flipa.
Si vols seure a primera fila, compra't una entrada, campeon, que antes al manco patrocinaveu un concert pero ara crec que ni això.

Paco

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Paco | 08/07/2012, 15:47

festivales de musica clasica hay muchos, con un prestigio como el nuestro no tantos
y es que a veces prestigio y elitismo son sinonimos

Pepe

Paco

Pepe | 08/07/2012, 09:14

Bon dia Paco; la resolució dels expedients de disciplina urbanística és facultat del batle. A Pollença fa anys la tenia delegada a la Junta de Govern. Del que es feia fins la legislatura passada millor no parlar... només cal mirar el nostre entorn per veure el seu resultat.
A meitat de la passada legislatura es va millorar el compliment de la llei, però evidentment el que es feia al passat dona lloc a greuges comparatius importants i també a una acumulació de feina i un retard en la tramitació d'expedients molt important.
Quan portavam unes quantes Juntes de Govern em vaig donar que les resolucions de multa que aprovavam sempre eren d'un 50%, el que consideram correcte a alguns casos però no a altres. Els representants de la Lliga a la Junta també consideraven el mateix. Després d'un bon grapat de Juntes de discussions i debat sobre el tema i no arribar a un acord sobre el tema el batle ha decidit recuperar una responsabilitat que és seva.

Garci

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Garci | 08/07/2012, 09:07

Entenc el que dius, i segueixo pensant que no n'hi ha per tant. Sona tot tan elitista...

Festival

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Festival | 07/07/2012, 18:52

Garci aquest arquitecte havia autoritzat que s'estrenes una simfonia que duia el seu nom,pagada seva, a.qui al festival de pollensa, per aixo el batle per educacio l'hauria de haver rebut. Pareix poc pero es molt, una falta d'educacio important

Garci

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Garci | 07/07/2012, 18:30

El batlle, per a no tenir problemes amb el cobrament de les multes en valor reduït, si no vaig malament, i no haver de complir la llei a "rajatabla" ha decidit solucionar els expedients de disciplina urbanística sense passar per la Junta de Govern. Crec que és bo d'entendre, no vol problemes.

Garci

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Garci | 07/07/2012, 18:27

Tal vegada se m'escapa alguna cosa, però no entenc l'article de El Mundo. Que més dóna si cap polític va anar a acopanyar fins al seient a l'arquitecte? No entenc això d'haver de fer protocol per a certes persones, que segur que entraren gratis. És un bon arquitecte, té fama, diners i explota als seus treballadors (un treballador de l'estudi d'arquitectura de Londres d'aquest Sir cobra 1000 euros al mes, que a Londres és una misèria, mentre ell es fa multimilionari), i amés ara li hem de fer les mil i una reverències. És clar que no costa res dir "bones, benvingut, com estàs?" però si no sorgeix, per a què forçar-no? Ja dic, potser se m'escapi alguna cosa.

Alternativa per Pollença

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Alternativa per Pollença | 07/07/2012, 16:23

Norman Foster sin protocolo
www.elmundo.es/elmundo/2012/07/07/baleares/1341654832.html

Miguel Sánchez

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Miguel Sánchez | 07/07/2012, 16:22

Paco, en DIARIO DE MALLORCA, no lo pintan tan horroroso.

Miguel Sánchez

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Miguel Sánchez | 07/07/2012, 16:12

Paco, sobre el tema de los expedientes de disciplina urbanística Pepe es el que lo ha vivido más y el te dará una explicación mucho más amplia que yo, ya que como hasta ahora era potestad de la Junta de Gobierno quizás metería la pata.

Sobre la crónica del festival parece hecha "por un crítico cabreado" (si te refieres a la de EL MUNDO), por otra parte si creo que el Alcalde tendría que haber recibido al arquitecto que como supongo que habla español con un "bienvenido a Pollença, encantado de conocerle" y acompañarle a su localidad hubiese sido sufieciente, o en inglés "welcome to Pollença, pleased to meet you", pero como yo no fui no sé que estarian haciendo ni el Alcalde ni Malena en ese momento.

Paco

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Paco | 07/07/2012, 14:14

la critica del estreno del festival también es fantástica

Paco

Re: ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Paco | 07/07/2012, 14:09

el alcalde recupera la resolución de los expedientes de disciplina urbanistica
supongo que ya lo habiais comentado y me lo he perdido
perdon, que hareis un articulo...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb