URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Amb deu anys de retard

Alternativa | 02 Octubre, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de dijous es va aprovar amb l’abstenció del PP la nostra moció, signada també per PSOE i UMP,  en relació a l’antiga fàbrica de Can Morató. El que vam acordar va ser:

1.- Informar al Departament de patrimoni Històric del CIM dels incompliments dels propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató de conservar i mantenir la mateixa així com d’incomplir les ordres d’execució ordenades per l’Ajuntament. 

2.- Demanar al Departament de Patrimoni Històric del CIM l’obertura del corresponent expedient sancionador als propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató pel seu incompliment de la Llei 12/98, de Patrimoni Històric.

A l’antiga fàbrica de Can Morató, bé catalogat des del 4 de febrer del 2002, ha hagut un incompliment reiterat per part dels propietaris del seu deure de conservar-la sense cap tipus de sanció a pesar de les nostres peticions. La darrera el 4 de maig del 2012 a la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca  per  a la imposició d’una multa coercitiva als propietaris, sense que a dia d’avui hagi hagut resposta.

La fàbrica no es trobaria a l’actual estat si fa vuit anys els propietaris haguessin fet el que se les comanava; tota una sèrie d’actuacions mínimes per aturar la degradació de l’edifici: una poda controlada de la vegetació davant la façana principal, protecció de l’edifici contra la penetració de l’aigua de pluja i revisió de l’estructura (per frenar el procés d’oxidació de les armadures) i apuntalament dels forjats de  l’edifici.­­­

El batlle va demostrar una empatia amb els propietaris de la fàbrica, similar a la que té amb els propietaris de Ternelles, que no té amb altres ciutadans com per exemple els ciutadans que pateixen el tancament del Camí de Santuïri. Des del principi de la legislatura el batlle ha declarat una i altre vegada que defensa la desclassificació de la fàbrica sense ser conscient de que la fàbrica a més d’un bé privat és un bé catalogat i per tant forma part del patrimoni de tots.

El batlle ens va demanar que fariam si es trobessin a la situació dels propietaris de la fàbrica... Doncs la nostra resposta és evident; complir la llei de Patrimoni diferents ordres d'execució de l'Ajuntament (agost de 2004 i febrer de 2011) per evitar el deteriorament de l’edifici que inclús va provocar el tancament durant dos anys del camí públic de Can Joanot. I si no teniam recursos per complir la llei la única solució evidentment era vendre la fàbrica.

La nostra pregunta seria per què els propietaris han incomplit la llei? Simplement per què durant 10 anys ni l’Ajuntament ni el Consell han fet res pràcticament per obligar-les a  complir la llei.  Segurament si fa vuit anys s’hagués multat als propietaris  ara tendriam una fàbrica en millor estat  o els propietaris haguessin acceptat alguna de les ofertes de compra que se les ha fet o ara hauria un expedient suficient per declara l’interès social i expropiar-la.

Esperam que no sigui massa tard per evitar que es perdi una part del patrimoni i la història de Pollença. 

A flick podeu veure impactant fotografies de l'abandonament i deterior de la fàbrica.

http://www.flickr.com/photos/rafelcanyelles/6741595355/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/31223569@N08/3733553276/in/photostream/ 

 

 

 A continuació la moció.

 

MOCIÓ EXPEDIENT SANCIONADOR PROPIETARIS DE LA FÀBRICA.

Els portaveus dels grups municipals sota signants presenten a consideració del Ple, per tal que sigui estudiada i debatuda en la propera reunió del mateix, la següent moció per demanar la incoació d’un expedient sancionador als propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS.

Atès que l’antiga fàbrica de Can Morató va ser declarada bé catalogat (4 de febre del 2002) i inclosa al catàleg insular de patrimoni històric de Mallorca. 

Atès que la llei 12/1998  de Patrimoni Històric de les Illes Balears estableix clarament el deure dels propietaris dels béns catalogats de conservar-los i mantenir-los (article 26), així com el seu deure, segon la mateixa llei, de complir les ordres d’execució ordenades per l’Ajuntament.  I tan una cosa com altra han estat incomplides pels propietaris sense cap tipus de sanció.

Atès que l’article 101 de la llei de Patrimoni citada considera infracció molt greu l’incompliment per part dels propietaris del deure de conservar, mantenir i salvaguardar els valors d’un be catalogat con la fàbrica.

Atès que des del moment de declaració com bé catalogat de la fàbrica els propietaris no han fet cap tipus d’actuació per evitar el deteriorament de l’edifici, conservar-ho i mantenir-ho provocant el tancament del camí públic de Can Joanot al mes de març de 2010, que es va prolongar durant dos anys  pel perill de despreniments de la fàbrica.

Atès que els propietaris han fet cap omís de diferents ordres d'execució de l'Ajuntament (agost de 2004 i febrer de 2011) de realitzar obres a la fàbrica atès el greu deteriorament de la mateixa, l’estat d’abandonament de l’edifici i l’incompliment de la llei de patrimoni històric pel que fa al deure de conservació. 

Atès que mitjançant el Decret de Batllia núm. 80 de l’1 de febrer de 2011 es va ordenar als propietaris de la fàbrica l’execució de l’immediat tancament de la parcel·la, l’apuntalament de tot el mur lateral de l’edifici, protecció del seu coronament per evitar despreniments en la part del Camí Seguinot: reparació  mínima de l’esmentat mur, pilars i de la resta de l’habitatge. A més a més, a partir d’un informe tècnic del Departament de Patrimoni es va ordenar als propietaris tota una sèrie d’actuacions mínimes per aturar la degradació de l’edifici: una poda controlada de la vegetació davant la façana principal, protecció de l’edifici contra la penetració de l’aigua de pluja i revisió de l’estructura (per frenar el procés d’oxidació de les armadures) i apuntalament dels forjats de  l’edifici. I la propietat no va realitzar aquestes actuacions, com no havia realitzat les obres que se les havien demanat a l’ordre d’execució del 31 d’agost del 2004, ratificada un any després.

Atès que la Direcció del Patrimoni del Consell Insular de Mallorca no va fer cap mena de pronunciament ni va contestar a la petició del decret de batllia del 6 de maig de 2010 (amb el suport del ple de setembre de 2010)  de  l’adopció per part de la mateixa Direcció de les mesures pertinents (multa coercitiva, declaració d’interès social a efectes d’expropiació, etc...), per fer efectiu el compliment dels deures imposats per la Llei de patrimoni, sense perjudici de les sancions que, en el seu cas, pertoquin.

Atès que davant la falta d’actuació de la propietat, l’Ajuntament va ordenar un informe a l’arquitecte i aparelladora municipal el 30 de desembre del 2011, respecte de les mesures preventives a adoptar per salvar la seguretat i restablir la circulació pel camí de Can Joanot (tancat entre març de 2010 i febrer de 2012).  I a  continuació es va ordenar l’execució subsidiària a costa dels propietaris de les obres realitzades sense cap tipus de sanció

Atès que a Alternativa per Pollença vam fer una petició (registrada el 4 de maig del 2012) a la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca per la imposició d’una multa coercitiva als propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató pel seu incompliment del deure de conservar i mantenir un bé catalogat, i el seu incompliment de les resolucions dictades per part de l’Ajuntament (art. 30 de la llei 12/1998 de Patrimoni Històric de les Illes Balears), sense que a dia d’avui hagi hagut resposta.

Per tot això, aquests regidors presenten al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta

PROPOSTES DE RESOLUCIÓ:

El ple de l'Ajuntament de Pollença

ACORDA

1.- Informar al Departament de patrimoni Històric del CIM dels incompliments dels propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató de conservar i mantenir la mateixa així com d’incomplir les ordres d’execució ordenades per l’Ajuntament. 

 

2.- Demanar al Departament de Patrimoni Històric del CIM l’obertura del corresponent expedient sancionador als propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató pel seu incompliment de la Llei 12/98, de Patrimoni Històric.

 

 

 

Comentaris

Marti G.

Antoni oliver...

Marti G. | 03/10/2012, 08:51

El politic fantstic s inocent, o aix predica per tot i ho fa creure a la gent, increduls qui el creuen, una persona que ha estat jutjada i sentenciada, cosa ha fet no???

Ai toniet toniet, ara susps de empleo i sou a l'institut monta una acadmia d'angls, legal????

Foc als corruptes

Alternativa per Pollena

Re: Amb deu anys de retard

Alternativa per Pollena | 02/10/2012, 18:44

Perdonau les molsties; l'enlla de la capelera encara porta a la pgina web antiga, en breu podreu veure la nova pgina. Tamb falta el copyright de la meravellosa foto de la capelera que s d'en Biel Perell.

Pepe

Re: Amb deu anys de retard

Pepe | 02/10/2012, 18:30

I nosaltres eram els dolents i els radicals... Sort que en ocasions el temps deixa a cadascun en el seu lloc. Ahir una ex-militant d'UM de Pollena em va reconeixer com ara comprenc tot el que denunciavam a la passada legislatura.
El que em preocupa ara s que encara hi ha coses que no han canviat.

Peixatera

Voltor pollenci

Peixatera | 02/10/2012, 16:31

Diario de Mallorca avui (quina tropa !!).

El exconseller de Turismo de UM Miquel Nadal ha cargado hoy en sus "enemigos polticos" compaeros de partido Joan Sastre y Antoni Oliver, que se sientan con l en el banquillo de la Audiencia de Palma, la responsabilidad del contrato que sirvi supuestamente para gratificar a un edil de UM con 13.000 euros pblicos.

Preguntado por el fiscal anticorrupcin Miguel ngel Subirn acerca de quin pudo ordenar el contrato, Nadal ha respondido que "el que lo firma", que fue Antoni Oliver. "Creo que el que hizo esto fue Oliver", ha especificado luego.

En una conversacin entre Antoni Oliver y el exalcalde de Pollena Joan Cerd, uno afirma que "Nadal ha contratado a Plomer directamente" y que "siempre le hace mucho la pelota".

"Haba una relacin de peloteo, de amiguismo?", le ha preguntado entonces el fiscal, a lo que Nadal ha respondido: "No; me parece ofensiva la pregunta".

Ha continuado afirmando que es falso que le contratara como premio por su labor para UM y para apoyarle con el fin de presidir el partido. "El seor Oliver miente porque Plomer no me ha apoyado en ningn congreso", ha argumentado.

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb