URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Revisió i adaptació del PGOU al PT

Alternativa | 19 Octubre, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Un dels temes que es va congelar la passada legislatura  va ser un tema tan important com el de la revisió  i adaptació del Pla General d’Ordenació Urbana al Pla Territorial. A aquell moment es va fer un avanç i una exposició pública.

Tan a la passada legislatura com a l’actual (la darrera vegada al ple de maig) a Alternativa vam demanar tornar a posar en marxa aquesta important feina que marcarà el futur urbanístic del municipi. Finalment aquest dimecres es va reprendre el tema i vam assistir a una reunió de tots els portaveus dels partits polítics amb l’equip redactor de la reforma i l’adaptació.

A la reunió s’ens van explicar les línies generals de l’adaptació i s’ens va facilitar un cd amb tota l’informació que anirem comentant a aquest blog. La idea és presentar-ho per a la seva aprovació inicial al ple de novembre i després es farà una exposició pública que serà de 45 dies com mínim. Esperam que hagi una important participació ciutadana i per això a Alternativa procurarem informar i transmetre de la manera més senzilla i comprensible possible l'opac llenguatge urbanístic.

Avui com introducció al tema publiquem les  al·legacions que ja vam fer al 2009:

Entre els criteris de revisió del PGOU vam demanar:

-  Incloure el foment d’un menor consum del territori i de mesures que minimitzen els impactes ambientals. Per garantir un urbanisme sostenible s’hauria de tenir en compte que el pes dels habitatges secundaris o buit és bastant alt ja que suposen més del 50% en conjunt.

- Revisar la normativa respecte a l’eliminació de barreres arquitectòniques.

- Incorporar a la normativa mesures ambientals per reduir la contaminació lumínica (adaptació a la llei de lluminositat).

A l’estudi vam trobar  a faltar un anàlisi de les construcció d’edificacions unifamiliars a sòl rústic destinades a segones residències i de la seva importància ja que són fonamentals al sector turístic del municipi, principal motor econòmic del mateix.  Actualment la principal oferta turística són les edificacions en sòl rústic. Això ha provocat entre altres coses un increment del valor del sòl rústic molt superior al seu valor com a sòl agrícola.  Es fonamental fer aquest estudi tan a nivell econòmic com mediambiental.

El diagnòstic de l’Agenda Local 21 de Pollença (Desembre 2004) ja donava una sèrie d’aspectes a tenir en compte:

        - La pressió urbanística del sòl rústic és una greu amenaça per a la conservació de l’activitat agrícola que des del punt de vista de la sostenibilitat és de vital importància.

        - La xarxa de camins públics és una xarxa d’accés als espais naturals que hauria de regular-se.

        - És necessari conservar sense edificar de forma consensuada els trams naturals de l’interior.

        - S’ha de solucionar els punts de disconformitat en el paisatge.

        - El creixement urbanístic desmesurat i descontrolat al sòl rústic suposa una sèrie de despeses ecològiques derivades de la fragmentació del territori, l’energia i l’aigua que suposa un fort impacte sobre la sostenibilitat del municipi.

- En compliment de la  nombrosa jurisprudència existent caldria estudiar un replanteig dels falsos urbans del municipi; sols urbans que no conten amb la dotació de serveis necessaris i no es troben inserits en la malla urbana.

- A la Font i Formentor, caldria estudiar un replanteig per evitar construccions tan impactant com les que es realitzen actualment  i prendre mesures cautelars per evitar seguir amb una alteració seriosa del paisatge.  L’adaptació del edifici al terreny obliga a uns moviments de terres importants que impliquen una alteració paisatgística irreversible.  S’hauria de seguir el consell de l’informe de l’arquitecte municipal Jaume Carbonero de 11 d’agost de 2003 i fer una norma urbanística que relacioni tot els paràmetres: alçada, volum,  ocupació,màxima alçada de talussos... amb el concepte de la correcta implantació de l’edifici al terreny, sense tancar l’harmonia del paisatge o desfigurar la perspectiva pròpia del mateix.

- Respecte als plànols de la zona de Formentor vam demanar una sèrie de rectificacions.

        - El P102 no reflexa la pendent real de l’àrea de Formentor a la part que llinda amb el litoral

        - El P106 no marca els risc de desplaçament, erosió i incendi de la zona

        - El P110 hauria de’assenyalar la qualitat del paisatge a l’àrea de la urbanització.

        - El P111 hauria d’incloure tota la zona com BIC.

- El Pla Territorial determina l’obligatorietat pel plantejament municipal de contenir un catàleg d’elements protegits, en aquest sentit s’hauria de tenir en compte a les deficiències assenyalades per l’informe tècnic de la direcció insular d’urbanisme i litoral del departament de territori del Consell de Mallorca, entre altres:

- Cal incloure la carta arqueològica a la present normativa vigent.

- El catàleg de camins com catàleg de protecció del patrimoni ha de ser tingut en compte com a instrumenta de planejament complementari de la normativa urbanística.

- Cal revisar la regulació dels graus de protecció del catàleg de protecció d’edificis i elements d’interès històric arquitectònic i paisatgístic. Igualment cal revisar la seva normativa general i incardinar-la amb la normativa urbanística.

- Cal incorporar més immobles significatius al catàleg del Pla especial del centre històric, redactar un catàleg pel conjunt urbà, revisar l’arquitectura turística i hotelera, incorporar els béns d’interès paisatgística i ambiental.

 


Com cada divendres abans del ple, avui l'Assemblea d'Alernativa per Pollença ens reunim per tractar la feina feta, la feina per fer i els temes relacionats amb el ple que els nostres regidors han de defensar o rebutjar. Aquestes assemblees son obertes i segueixen una màxima: "almenys una cosa n'ha de sortir de profit" així que abans de l'assemblea sopam.
 
Alternativa per Pollença funciona de forma assembleària,  tothom pot dir la seva i cada persona és un vot, sense líders ni caps que s'imposin per sobre de ningú ni decideixin a les espatlles de tots. Un funcionament transparent, participatiu on tothom pot participar a la mesura de les seves posibilitats i de la seva voluntat. Una democràcia real per defugir de dirigismes, òrgans de poder interns i burocràcies absurdes que releguen als militants a simples cuotes. A Alternativa per Pollença tothom és important. 

Avui assemblea ordinària a les 20:30 a Can Ramon.

Si voleu venir o formar part del projecte d'Alternativa per Pollença posau-vos en contacte amb algú d'Alternativa o enviau un correu a alternativaperpollenca@gmail.com 

Més informació a la nostra  pàgina web .

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb