URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els Països Catalans

Alternativa | 31 Octubre, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

  La primera vegada que vaig sentir parlar dels Països Catalans va ser quan de ben petit vaig acompanyar el meu germà a l’Aplec Excursionista dels Països Catalans, que es va fer a Cala Murta. Ell m’ha influït en moltes coses, m’ha impulsat a estimar la natura, la nostra cultura i la nostra llengua. En canvi, la idea dels Països Catalans mai ha acabat d’arrelar en mi. L’he observada amb certa simpatia, però no l’he integrada com a pròpia ni com un sentiment real del carrer.

         Abans de veure el programa Salvados, on Jordi Évole entrevistava Artur Mas, pensava que Convergència anava una mica de farol  i que simplement volia posar una cortina de fum a la seva gestió. Ara mateix crec que hi ha qualque cosa d’això, però que no ho és tot.  Pens que Artur Mas ha sabut veure molt bé l’oportunitat que la situació actual li ha ofert i ha vist clarament que era el moment de ser recordat per una cosa diferent a ser el president que es va carregar la sanitat pública a Catalunya i que va dur a terme una dura política de retallades. Em va quedar ben clar que el Sr. Mas és infinitament més intel·ligent que el Sr. Rajoy i que molts dels personatges de la dreta rància del PP, els quals són una autèntica fàbrica de crear independentistes.

         En un context com l’actual, on al meu poble viu gent d’arreu del món, poc m’importa si l’Estat s’anomena República dels Països Catalans o República Federal d’Espanya, el que és clar és que el model actual no és vàlid i que perjudica clarament a les nostres Illes. Vull pensar que dins la idea de Països Catalans no té cabuda un espoli fiscal com el que pateixen actualment les nostres Illes i que el canvi no  seria simplement passar de la tirania de Madrid a la tirania de Catalunya. No tinc molt clar que sigui un gran avenç pel catalans aconseguir la sobirania del seu poble, si al mateix temps no assoleixen la independència davant els mercats i pel camí perden l’estat del benestar. La veritat és que Convergència i Unió no m’inspira massa confiança en aquest sentit.

        Personalment, jo veig més raonable una República Federal a Espanya que vertaderament respecti les diferents identitats nacionals i culturals que hi ha a l’estat, i que es fonamenti en els valors que ens han d’ajudar a enfrontar el futur, com puguin ser la sostenibilitat i el respecte al medi ambient, la transparència i la participació ciutadana, la tolerància i el respecte cap a la diversitat. 

       

 

Comentaris

jrv

Sensibilitat a Can Cullerassa

jrv | 02/11/2012, 09:13

Hi ha que veura la sensibilitat espontania que els hi surt a vegades als peperos i no tan peperos, fins i tot peperos definestrats, quan es tracta de trobar ossos al lleu de les esmenes de la opossició.
Recordo el rebumbori que va armar fa anys Jaume Font perque per a la instal·lacio d'una conducció d'aigua potable a Son Vila, s'havian tallat unes branques de alzina, però no tenen manía en urbanitzar Son Bosc de totes passades, o construir un macrohotel a les dunes d'es Trenc, o etc. etc... Tampoc interessa preservar l'aiguamoll de l'Ullal, ja sabem que els ocells son simpatitzants del PP, no fan niu ni van a llocs de potencial especulació urbanistica, son solidaris amb segon quines mangarrufes, basta veura les gavines disposades que deixen gustosament la seva imatge maquillada al PP, a canvi de poder alimentar-se de fems...La questió no és preservar la natura, la questió és utilitzar el que sigui per dessacreditar els ecologistes i amants de la natura i de la cultura propia. Si no va bé, ja ho arreglarà El Mundo, o l'ABC, o la Razón, l'artilleria mediàtica tot ho aplana.

jrv

poder

jrv | 01/11/2012, 17:20

Tots els partits, o la immensa majoria, volen el poder, la participació a unes eleccions és per aconseguir el poder, i suposo que per canviar la politica a favor de cada partit(hauría de ser a favor dels seus votants, però ja ho veis, peperos)...per qué, sinó?
La questió per mi , és quin percentatge de mentida hi ha a les promesses electorals, i fins a quin punt traspassa qualsevol ètica.
Tot i que CiU es un partit de dretes, burgués si voleu, i segurament jo no el votaria, a la meva balança surt que el PSOE, per exemple, és molt mes ambigu i embullós que CiU, i jo no se si és perque en conjunt, l'electorat català és mes madur o mes mal d'embullar que el conjunt de l'electorat de l'estat espanyol, mes visceral que reflexiu, en general.
Que Artur Mas es presenti diguent que continuara la politica d'austeritat i retallades, chapeau!
Recordem el que deia que faria el PP abans de les eleccions, o el PSOE...

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 01/11/2012, 09:53

Perdò el comentari anterior no es per en Joan C es per en Biel T

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 01/11/2012, 09:52

Gràcies per la vostra participació, JRV lo teu es més que un comentari es un article.
Voldria expresar que quan escric un article no ho faig sols per donar la meva visió, o faig en l'ànim d'encetar un debat que ens pugui servir a tots per enriquir les nostres pespectives, amb aquest em don més que satisfet.
Joan C, no es trata de voler desviar el tema cap a les retallades, es evident que els Catalans no volen la independència per les retallades, entre altres coses perque el sr Mas ja ha dit que seguirà amb la mateixa política. Però si que podem debatre fins a quin punt hi ha oportunisme polític o no

León Trontsky

Re: Els Països Catalans

León Trontsky | 31/10/2012, 23:39

Ahi, camarada García, ahi esta el problema en la esclavitud del capital y no tanto en las diferencias y culturas de los pueblos, eso es para entretener a lo burguesitos.

Garci

Re: Els Països Catalans

Garci | 31/10/2012, 21:34

Crec que no he parlat de retallades en cap moment. He parlat de poder, estat, estructures, etc.
El problema no es finançament, es diu capitalisme, govern i esclavitud voluntaria.

Biel T.

Re: Els Països Catalans

Biel T. | 31/10/2012, 21:10

Garcí es veu ben clar que vols desviar el tema cap a la problemàtica de les retallades a Catalunya. Se t'ha oblidat però comentar que possiblement aquestes retallades de CiU venen induides per un finançament deficitari de l'estat cap a comunitats concretes entre les UE s'hi troben Catalunya i les Illes precisament.
Pel que fa a que Catalunya no ha iniciat cap camí, enserio fet-ho mirar. Si trobes que mes d'un milió de persones al carrer demanant l'independéncia i un govern avançant 3 anys les eleccions entre altres coses per intentar donar resposta a la manifestació del seu poble no és triar un camí...
Després una dotzena de persones nedant davant la base es la demanda de tot un poble, en fi!

Biel T.

Re: Els Països Catalans

Biel T. | 31/10/2012, 21:08

Garcí es veu ben clar que vols desviar el tema cap a la problemàtica de les retallades a Catalunya. Se t'ha oblidat però comentar que possiblement aquestes retallades de CiU venen induides per un finançament deficitari de l'estat cap a comunitats concretes entre les UE s'hi troben Catalunya i les Illes precisament.
Pel que fa a que Catalunya no ha iniciat cap camí, enserio fet-ho mirar. Si trobes que mes d'un milió de persones al carrer demanant l'independéncia i un govern avançant 3 anys les eleccions entre altres coses per intentar donar resp

Garci

joan cc

Garci | 31/10/2012, 19:17

Pots comptar amb el meu ofegament. La ineptitud política del centre uniformitzador és terrible. Hi ha conflicte entre cultures, és cert. I si no hi ha enteniment és normal divorciar-se per intentar un nou camí. Dissortadament no veig solució en crear una nova estructura de domini i poder anomenada Catalunya o P. Catalans.
Que a Balears, i la major part del món (incloc aquí també a Catalunya), estem adormits i que no som capaços de plantar cara i iniciar un camí cap a la llibertat completa com a poble i individus, doncs també és cert.

Joan C.

Re: Els Països Catalans

Joan C. | 31/10/2012, 18:07

D´acord amb en Jrv i afegiria que no se tracta tan de independència sinó de definir una relació que té problemes i Espanya, primer, nega el problema i, segon, si no reconeixes el problema en la relació tampoc cerques solucions.En quant el comentari ´de´n Gaci, jo si veig que Catalunya ha iniciat un camí (no ho sé fins on arribarà) per solucionar un problema i jo també veig que les Illes Balears estam immòbols i resignants. Això, Garci, es un tema de sensibilitat cap una situació que a alguns (no diré molts) ens ofega.

jrv

PaÏsos Catalans

jrv | 31/10/2012, 17:34

Hola, certament m'agrada i m'interessa aquest debat, a mes de moment no hi han entrat els trolls visceralocalistes a fer els seus rots per escrit.
Primerament, el debat actual al respecte i massa vegades voluntariament oblidat, és que la cosa ve d'enrera, estirant, crec que mes de 300 anys, però el present detonant no és en Mas, ni en Racoy, ni, ni...es que fa casi dos mesos, de una població de 7, 5 milions d'habitants, prop de 1,5 milions es varen manifestar, si això no és voluntat popular i participació directa, ja me direu que és expressió popular...talment com si 6 milions i mitg de persones s'haguessin manifestat a Madrid.
Que CiU és posi el capdavant d'aquesta expressió dels ciutadans d'aquesta nació, és el mes normal del mon, i que ho rendabilitzi politicament, també, forma part del joc democràtic.Atribuir la moguda independentista a Artur Mas, és infantil i incert, i menysprear un milió i mitg de ciutadans i ciutadanes de Catalunya a mes dels fets històrics i la experiéncia.
Nosaltres des de Balears tenim una possició privilegiada per observar i per formar-nos una opinió objectiva, lluny de ABC, La Razón, El Mundo, La Gaceta, i d'aquell que va de bonatlot i objectiu, i no deixa de ser cantralista i jacobí això és El Pais, la meva opinio que intenta ser-ho objectiva, és que cap poble hauria aguantat el que ha aguantat Catalunya, devant l'intolerancia centralista Castellana, i respecto a Castella tant com qualsevol pais, però aquesta actitut crònica des de un govern i un partit estatal empobreix una nació en tots els ordres, és obligatori contestar per sobreviure.... Segurament això no seria així si Espanya fos un estat on tot fossim iguals, però tammateix Espanya no és Espanya, és Castella disfressada d'Espanya, i si ja Castella tenia aquesta vocació, Felip V ho va reforçar i consolidar, i la cosa no ha canviat massa fins avui dia.En cap pais seria possible que des de un partit estatal, que vol ser de tot l'estat, és promoguessin boicots contra tot el que vingui d'una part d'aquest estat, com passa reiteradament des de Madrid cap a el Principat, per exemple. I tammateix, els fets me demostren que una Espanya federada, com ho fou abans de Felip V, NO ES POSSIBLE, 300 anys d'experiencia ho avalen, a mes el dia a dia de la classe politica estatal intal·lada a Madrid, massa sovint paràsita i ignorant voluntaria de que Espanya és plural i diversa, i cal governar amb aquesta visió.Cal una altra formula per preservar la llibertat d'un poble i al mateix temps la pau i la convivència, i tal volta no sigui tan sols la independència, hi ha altres formules efectives.. Per altra part, si ens considerem tan democrates, respectuosos amb la llibertat del Tibet, la primavera àrab, el poble palestí,Timor Oriental, Armenia, Kurdistan, etc. etc....això que tenim davant els nassos, a Europa, no va amb nosaltres, un poble que SIMPLEMENT VOL EXERCIR EL DRET A L'AUTODETERMANACIÓ, un dels "leits motivs" de l'existència de les Nacions Unides?
Implica la independencia de Catalunya un govern perenne de CiU?? NO. A mes la història ens demostra que qui aconsegueix la independència, no sol esser el que governa.
Jo crec que massa sovint els arguments de la pseudoesquerra son també mes viscerals que reflexius, i me recorden qualqué pic allò dels fascistes de la II Republica: " Antes España roja que rota". I també que un estat amb poca tradició de tolerància com es el conjunt espanyol, a mes de la mal soportada diferencia en la llengua, fonamentalment intolerancia des de Castella, hi ha un rencor per quan l'exerci REAL de la democracia, a Catalunya des de l'anarquisme, la ressistència linguïstica i obrerisme ha tingut molt mes vigor a Catalunya, mal vist encara des de la España clerical i de "derechas de toda la vida".Son "massa diferents"
En relació als efectes de tot això a Balears, doncs tan sols cal remeter-se als resultats electorals, PPcorrupció, doncs mes PP!!
Miseria i companyia, col·lectivamenmt.
Esper que als catalans els hi vagi bé, tan sols sigui per premiar la seva perseverancia democràtica, s'ho han treballat.

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 31/10/2012, 17:17

El que queda ben clar es que el que no te sentit i es intolerable es voler impedir que els ciutadans es puguin manifestar amb un referendum aferrant-se a la constitució. Si una llei no perment manifestar-se lliurement no es pot considerar legitima i va contra un dret universal.

Pepe

Re: Els Països Catalans

Pepe | 31/10/2012, 16:19

Un bon article Joan que ha donat lloc a un bon debat.
El que sembla molt clar és que el model d'estat autonòmic està mort i el que seria desitjable al segle XXI és que la gent pugés expressar lliurement qui estat volen, però continuam a un país africanista. Us imaginau a Anglaterra a un general un europarlamentari o la premsa anglesa dient les bestieses en referència a Escòcia que s'han dit a Espanya sobre el dret a autodeterminació de Catalunya.

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 31/10/2012, 14:13

Gràcies per la intervenció Garci, trob que enriqueix molt i expreses molt be part del que volia expresar jo mitjançant l'article.
Joan C com Alternativa no ens hem definit en aquest tema, a la nostra asemblea hi ha diversitat d'opinions al respecte.

Garci

Re: Els Països Catalans

Garci | 31/10/2012, 13:36

Jo no veig que Catalunya hagui triat cap camí encara ni que nosaltres estem immobils i resignats. Tampoc veig la viabilitat o inviabilitat d'aquest suposat camí. Podries explicar-ho millor?
Salut.

Joan C.

Re: Els Països Catalans

Joan C. | 31/10/2012, 13:31

Crec que es molt mes viable el camí que ha triat Catalunya (amb els seus problemes) que no pas el que predicau vosaltres que es un immòbilisme resignat.

Garci

Re: Els Països Catalans

Garci | 31/10/2012, 13:14

Molt interessant l'article Joan. I millor encara que hagui generat debat.
Al meu parer, hi ha un error en tot aquest plantejament que fa setmanes que vivim: realment hem de discutir baix quin estat hem de viure en comptes de dir com volem viure realment? La descentralització del poder fins a nivells més mínims possibles i el desmunt d'estructures de govern artificials hauria de ser el nostre camí, si realment volem ser lliures, però lliures plenament.
Per això no entenc el "pragmatisme" dels catalans, perquè un cop siguin independents, seguiran regits, conduits, explotats, saquejats i, molt probablement, rescatats. Tampoc seran amos de les seves vides.
CiU ha sabut molt bé dirigir el debat i l'opinió pública. Després d'una sagnia que té a un de cada tres catalans al límit de la pobresa, de l'augment de la taxa de suicidis, ara tot volta entorn a una paraula màgica: "independència".

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 31/10/2012, 12:51

Ara per ara tot sembla una utòpia, Republica Federal, Països Catalans,Catalunya independent inclús mantenir el sistema actual.

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 31/10/2012, 12:46

Tal vegada val la pena la independència de europa també.
h ttp://www.youtube.com/watch?v=sdX9PPz1e1U

Xisco

Somniatruites

Xisco | 31/10/2012, 12:40

Una república federal espanyola respectuosa amb les nacionalitats que l'integren seria un model òptim. La història, en canvi, ens demostra que aquest desig és de bades. És més utòpic un estat espanyol respectuós que una Catalunya o Països Catalans independents. Els catalans, al contrari del que ens ven Intereconomia-Cope-ABC-A3-El Mundo-TVE-La Razón-La Sexta, estan fent un exercici de realisme i pragmatisme.

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 31/10/2012, 12:24

Bones Joan, el meu germà simplement m'ha influint amb el seu taranà i la seva manera de ser. No crec que la seva intenció fos convertirme en independentista, tampoc em va dir mai que em fes objector i alla si que vaig seguir el seu exemple. Respecte als pobles, jo som Mallorqui, tan més pertanyer a un Païssos Catalans com a una Republica Federal Espanyola. I jo crec que si que es important qui impulsa el procés i en quin contexte. O creus sincerament que la Política de retallades de CIU no té res a veure en tot el que està pasant?

Joan

Re: Els Països Catalans

Joan | 31/10/2012, 12:01

Bones Joan C. c., primer de tot enhorabona el teu germà per intentar-ho, tot i que el resultat veig que no ha estat gaire bo.....nacionalment parlant. Dit això, els països catalans es un terme que sols fa referència a una localització geogràfica dels pobles que compartíem o compartim una cultura. Alguns lligan aquesta idea a l´independentisme cosa que no té perquè ser així. A partir d´aquí, hem de constatar que la vida política de cada un dels territoris que conformen els paisos catalans a tengut diferente trajectòria. Actualment el Principat o Catalunya, que gaudeix d´una cohessió social, econòmica i cultural important posan damunt la taula que en l´actual relació en l´Estat espanyol se posa en perill el seu taranna. I davant això reaccionan.....REACCIÓ...això que hauriem de fer tots els pobles que se senten ofegats, expoliats, no respectats, oprimits. Es igual que això o encapçali CiU, o ERC o qui sigui, es una reacció natural de qualsevol poble. I tu?, company Joan C.C. te quedas en si ho fa un o l´altra i no en el que es imnportant, en això en la reacció, en un poble que no se resigna i que lluita pel seu futur qui no el respectan ni l´escoltan. Potser les altres opcions a l´independentisme t´agradan mes però de fet, el govern dels espanyols (el poble on pareix t´incloexes) no pareix que se vulguin ni tan sols plantejar cap possibilitat.

Joan C C

Re: Els Països Catalans

Joan C C | 31/10/2012, 11:43

Hola Josep, gràcies per participar. Coincidim en una cosa, el model actual no es acceptable, no es pot mantenir l'expoli fiscal i tampoc es raonable una Monarquia. Accept que el teu model son uns països Catalans Independents de l'Estat Espanyol, la pregunta que et faria es, que opines de la posició de Convergència i unió? Va en serio o es una cortina de fum per tapar les retallades?

josep

Re: Els Països Catalans

josep | 31/10/2012, 10:53

Si noltros fossim espanyols, l'estat protegiria la nostra llengua (en perill, basta fer una volteta per Palma,no la vetaria a Europa...) i no ens expoliaria ( 14 % de deficit fiscal si a Catalunya amb un 8 % han calculat que un 40% dels impostos no tornen feis comptes aqui, parlar de politiques socials amb aquest nivell d'espoli es absurd...) no som Espanyols som, una colònia d'Espanya. El primer pas per fer una politica progressista i democratica es comportarse com un poble lliure perque a una colonia tansols hi ha lloc pel caciquisme, tenir bo amb qui te bo amb Madrid.
Desig sort als Catalans en el seu cami cap a la llibertat. Tant de bo noltros tambe el poguem prendre algun dia i confederarnos en uns Paisos Catalans lliures, on estic segur sera mes facil fer politiques de progres que en l'Espanya monarquica (on sense Catalunya l'hegemonia de la dreta sera amsoluta) .L'altra Espanya es una quimera mai l.Espanya Castellana reconeixera a la Catalana (de la qual per cultura com sabien desde Ramon Llull fins Costa i Llobera formam part) com un igual i si en un estat no ets un igual (perque el catala no es llengua oficial espanyola?) ets una colonia abocada al caciquisme i a la falta de respecte per tu i la teva cultura.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb