URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Passant comptes sobre el tracte a la nostra llengua 2

Alternativa | 02 Febrer, 2013 23:01 | facebook.com twitter.com

Continuació i ampliació de l'anterior article del nostre company Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com

Hi ha tot un seguit de fets que mostren a les clares de quin punt se calcen els nostres governants en relació a la nostra llengua, sotmesa a una persecució malaltissa que ens fa recular a l’època franquista. Els fets parlen. Vet aquí alguns d’ells:

- Eliminació de la Televisió de Mallorca, que emetia en català, informant també del que passava a la Part Forana.

- Castellanització de la Televisió Autonòmica IB3, amb la supressió de la possibilitat gratuïta de veure’n les pel·lícules en català, deixant sols l’opció castellà-anglès (És una discriminació ofensiva i indignant, que demostra ganes d’emprenyar, o no?)

- Eliminació de les ajudes a la premsa escrita en llengua pròpia (com Bellpuig), i a les activitats de promoció de la nostra llengua.

- Eliminació del requisit de conèixer la llengua catalana per accedir a la funció pública, en contra del que dicta l’Estatut d’Autonomia.

- Eliminació de la major part d’àrees encarregades d’impulsar el procés de normalització lingüística, reduint a una misèria el pressupost per aquesta normalització.

- Canvi del nom oficial de Palma o Ciutat en el servil Palma de Mallorca, contra tot criteri històric i contra l’opinió de la pròpia Universitat, com també el nom de Maó a Mahó- Mahón, i fins i tot castellanitzar els topònims dels pobles que ho vulguin.

- Anunci de suprimir el decret que exigeix el mínim d’ensenyament en català del 50% a tots el centres escolars de les Illes i el projecte Wert encara va més enllà.

- Disposició del Govern que a partir del curs 2012-2013 els pares han de triar en quina llengua (català o castellà) faran els seus fills l’aprenentatge de la lectura i escriptura, creant dificultats el centres sense dotació pressupostari, ni personal per envestir la situació i creant segregacions dins el capet d’infants. (I se’n a dut una bon perboc, perquè, malgrat la pressió, sols uns 11% ha triat el castellà).

- Nova instauració dels premis Ciutat de Palma com a premis bilingües, però no es planteja que els premis en llengua castellana passin a ser també bilingües.

- Celebració de la festa més antiga d’Europa, la Festa de l’Estandard, en castellà, la qual cosa meresqué fins i tot el rebuig en el sermó de la missa de recordança a la Seu.

- Reducció significativa del cursos de català oferts per les institucions, especialment adreçats a persones estrangeres i eliminació dels cursos de reciclatge per els professors.

- Ofegament econòmic de les institucions que fan feina per la llengua. (Mentre dona recolzament a institucions espanyolistes com el Círculo Balear).

- Sortida de l’Institut Ramón LLull i negar-li tot tipus de finançament.

- Supressió de la Setmana del Llibre en Català i del recolzament a l’edició de llibres en català.

- Prohibició de posar la senyera a tots el edificis públics, entre ells escoles i instituts.

- Expulsió del PP dels diputats d’aquest partit que no van estar d’acord en la política lingüística del Govern.

- ...

Per tant, un incompliment evident i escandalós d’allò que diu la Constitució de respectar i protegir de manera especial les modalitats lingüístiques. Però no passeu ànsia el Constitucional no mourà un dit. Amb el cantar es coneix l’aucell i tots aquests fets mostren la filassa i què hi ha davall el terròs donant entenent la poca estimació de la nostra llengua que té Bauzá i el seu govern i quina és davall-davall la seva intenció: despellissar el català i imposar el castellà. I qui no ho vulgui veure té el seny a cercar o mal pel cap i no son crosteres.

Lluitar per la nostra llengua és una obligació amb el nostres avantpassats i els nostres fills. I si davant aquesta denigrant endemesa que ofèn la nostra dignitat i vol robar-nos un dret primordial, alguns mallorquins acoquinats ens queden mans fentes, és que tenen sang de peix i són uns herbes molles. L’ase, essent ase, coneix quan ja n’hi prou. El mallorquins amb autoestima i amb dret seny, ja tenim les formigues al cap del tió i és ben hora que per decòrum diguem: això no va pus!!! 

 Jaume Balaguer i Gatamoix a Albercocs i cireres i que resumeix gràficament una de les raons per les quals vam signar la reprovació al conseller en Rafel Bosch.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb