URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Alternativa | 06 Febrer, 2013 23:01 | facebook.com twitter.com

Alguns es pensen que dotar de la recepció dels canals autonòmics de la TDT a la Cala Sant Vicenç són “faves contades”, però la realitat és que és un tema prou complicat com intentarem explicar avui amb aquest article del nostre regidor en Miguel Sánchez.

ANTECEDENTS

Fins els anys 80 “Radiotelevisión Española” s’encarregava de fer arribar als receptors de tots els espanyols la seva programació, però al final de la mateixa dècada el govern de l’Estat va donar llum verda a la televisió privada i va crear una empresa pública, RETEVISIÓN, que seria l’encarregada de distribuir tant la televisió pública com la privada, mentre que els canals autonòmics passaven a dependre directament de les seves corporacions. Al municipi de Pollença en aquell moment el senyal de televisió arribava via reemissor de Sant Martí al Port de Pollença, via Albeguins a Pollença i a la Cala Sant Vicenç pel seu propi repetidor. Cal esmentar que el repetidor de la Cala es va aconseguir, al manco part d’ell, per una subscripció popular amb la concessió de dues freqüències de feina pels únics dos canals de RTVE que hi havia als anys 70. El problema és que de manera incomprensible el Ministeri no va donar d’alta d’instal·lació, per això quan Radiotelevisió Espanyola va cedir a RETEVISION totes les instal·lacions emissores i reemissores la instal·lació de la Cala Sant Vicenç no estava inclosa a l'inventari corresponent i van començar els problemes.

L’any 1996 RETEVISION va ser privatitzada mantenint l’exclusivitat de la distribució dels senyal radioelèctrics, i poc després va ser comprada per ABERTIS TELECOM.

Quan va arribar la televisió digital, el govern estatal va autoritzar a ABERTIS TELECOM per deixar sense cobertura de TDT a un 2% de la població en el cas de les cadenes privades i un 1% en el cas de les televisions públiques. La Cala Sant Vicenç es veu afectada i va quedar inclosa dins el 2% sense cobertura. Una vegada que es desmantella la torre que albergava els reemissors de TV3 i Canal 33 analògics, tot just va quedar ABERTIS TELECOM donant servei i només va posar en marxa el que l’obligava la llei, o sigui, els canals de la Televisió Pública estatal (La 1, La 2, Clan TV i 24Horas) al múltiplex 63 (els transmissors multiplexes permeten la transmissió de múltiples canals en un mateix rang de freqüències). Posteriorment el Govern Balear i ABERTIS TELECOM van arribar a un acord per dotar la Cala dels mateixos canals que tenia abans analògicament i ABERTIS va fer una ampliació de canals que deixa La Cala en la situació que té ara mateix.

CANALS AUTONÒMICS

Dins la televisió autonòmica IB3 es va crear una empresa pública, MULTIMEDIA DE LES ILLES, encarregada de distribuir els senyals digitals de IB3 (dos canals) i IB3 Ràdio per totes les Illes. Més endavant també va distribuir els canals del Consell Insular de Mallorca (M i Ona Mallorca), tristament desapareguts i fruit de l’acord entre el Govern de les Illes i la Generalitat de Catalunya; també es va encarregar de distribuir quatre canals autonòmics catalans a les Illes Balears, ara dos d’aquest canals s’han fusionat i ens resten tres.

 I COMENÇEN ELS PROBLEMES PER MULTIMEDIA DE LES ILLES

L’empresa pública Multimèdia de les Illes va apostar per una digitalització de baix cost, fent un centre emissor a la Serra d’Alfàbia i donant servei a zones d’ombra amb petits reemissors mitjançant “gap-fillers” (petits emissors receptors de TDT que no utilitzen radioenllaços per fer-los arribar els senyals, sinó que agafen el senyals d’altre “gap-filler” o de l’emissor principal de la Serra d’Alfàbia). Encara es va complicar més el tema quan, per motius pressupostaris, es va eliminar l’enllaç digital del satèl·lit que utilitzava IB3 i va deixar tota la cobertura a enllaços terrestres mitjançant aquest sistema, ja siguin en freqüència comercial o privada, per arribar a les illes de Menorca i Eivissa.

PERÒ QUE PASSA A LA CALA SANT VICENÇ?

ABERTIS va substituir la torre que tenia a la Cala per una més alta per poder passar els canals públics pel radioenllaç de Sant Martí a Alcúdia i fer arribar l’Informatiu Balear a la Cala, però el problema és que les emissions en freqüència comercial des del Puig de Sant Martí a Alcúdia no arriben amb la qualitat suficient per poder ser reemeses.

Els retalls pressupostaris del Govern Balear han fet que Multimèdia faci nyarros a algunes zones conflictives, com a la zona de Capdepera on van posar un reemissor a una parcel·la sense tenir l’interès social corresponent i, per tant, sense possibilitat d’electrificar correctament l’instal·lació, el que suposa que funcioni a empentes i amb aturades alimentada per un generador elèctric de gasoil.

A la Cala Sant Vicenç a aquell moment hi havia dues opcions: la primera, que li agrada més a Multimèdia, era fer un centre emissor propi al costat del d’Abertis i la segona era contractar els serveis d’ABERTIS i arrendar una part de la seva torre perquè Multimèdia instal·li tot el necessari per fer arribar el senyal i distribuir-ho.

Respecte a la primera opció, el regidor, en Tomeu Fuster, es va posar en contacte amb Multimedia per donar servei dels canals autonòmics a la Cala i va enviar a tots els grups polítics de l’ajuntament una primera valoració de les necessitats que plantejava Multimedia: un contracte de lloguer de l’espai per posar la seva torre, l’electrificació... Des d’Alternativa, el nostre regidor, en Miguel Sánchez, coneixedor del tema, es va posar en contacte amb en Tomeu Fuster, més que res perquè, com diuen a Pollença, “aquets ens han vist venir” i calia tenir en compte  la part econòmica (per exemple l’any 2006 quan es va celebrar el mundial de futbol, ABERTIS va cobrar 360.000 euros per avançar les instal·lacions, ja que la competició tot just la donava en aquell moment LA SEXTA). El nostre regidor va parlar amb el col·legi de telecos i va calcular que a preu de mercat entre projectes, torre, cimentació, instal·lacions, etc., ben bé ens podia costar 178.000 euros, on s’havia d’afegir els contractes de manteniment. A més a més, s’havien de tramitar expedients d’impacte ecològic que feien que la cosa es compliqués molt.

Per tant, vam arribar a la conclusió que és que la segona opció de contractar amb ABERTIS TELECOM era les més assenyada, ja que tot just per part de l’Ajuntament es pagava el lloguer de la part de torre necessària on MULTIMEDIA instal·larà o farà instal·lar tot l’equipament necessari. Amb aquesta opció el cost és de 4.000 euros l’any, un estalvi molt important per tots els ciutadans resultat de la feina conjunta entre el regidor de la Cala Sant Vicenç i el nostre regidor, en Miquel Sánchez, i per la qual aquest va voler agrair públicament al ple la informació i confiança d’en Tomeu Fuster.

Per desgràcia, quan el tema semblava tancat, es segueix complicant, ja que es posa en marxa el nomenat “dividendo digital” on els múltiplex que estan per damunt del canal 60 han de deixar el seu lloc a la telefonia digital 4G. Això afecta al múltiplex autonòmic d’IB3 (65) i ja hi ha data de migració de 01 de gener de 2013 a 02 de desembre de 2013.

Ara segurament s’haurà de prendre una decisió a quina mes dolenta, pagar una instal·lació que no sabem si d’aquí uns mesos ens servirà(*) o esperar que durant aquest any 2013 la posi “Madrid” gratuïtament com ho ha fet al Puig de Sant Martí o damunt els Albeguins, el problema és que tenen tot l’any per fer-lo i ens poder anar a Nadal, malgrat crec que serà a l’estiu que és quan fa millor temps per fer aquestes instal·lacions.

Continuarà...

 (*)  El pla tècnic no esmenta la tecnologia TDT2, però les configuracions tècniques de les que parla en alguns apartats del mateix fan pensar que s’adoptarà en breu aquest format. Tots els que heu comprat un televisor de pantalla plana el darrers 4 anys, no “passeu pena” perquè la gran majoria d’aquests aparells ja suporten aquest format estàndard

 

 

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Comentaris

Pepe

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Pepe | 07/02/2013, 18:32

Avui no obstant és clar que el tema no és ni el tema de la TDT a la Cala (excel·lent informació i article per part d'en Miquel ) ni l'article de la Punta. El tema és que tenim un equip de govern amb 6 regidors i una oposició amb 11 regidors, per això hem fet un article d'urgència sobre el tema.

Pepe

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Pepe | 07/02/2013, 18:29

Si María, el que volia dir és que va ser quan vaig ser regidor que vaig conèixer el tema.

Maria

convent

Maria | 07/02/2013, 17:57

pepe el tema de la permuta amb Sant Jordi, no es de la legislatura passada. Te anys, supos que no ho saps pq encara no coneixies Pollença
Pero la realitat es que sant Jordi ha estat ocupat
I com diu el molt ben documentat article de la punta, ja li val a la regidora. per encara crear més conflictes.

Joan C.

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Joan C. | 07/02/2013, 17:50

A tu Pepe? crec que a tots....., no a tots no, perquè a la "de moment" ex-regidora això no li ha importat massa.

Tomeu V.

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Tomeu V. | 07/02/2013, 17:48

se veu que n'hi ha que ja tan passat davant Pepe, pero sense pregonar tot el que fan com altres.

Pepe

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Pepe | 07/02/2013, 17:42

Bones sobre el tema de la propietat del claustre a la passada legislatura quan es va voler fer un intercanvi entre Sant Jordi (Ajuntament) i església del Convent (Bisbat) el notari no va veure clar que l'església del convent fos del Bisbat. A aquesta legislatura he demanat de forma informal al batle pel tema i em va dir que l'església del convent era del bisbat. A mi m'agrairia veure un estudi de l'arxiver municipal sobre el tema.

Maria

desamortitzacio

Maria | 07/02/2013, 17:12

I que m'en diras del tema de Sant Jordi?

Maria

convent

Maria | 07/02/2013, 17:11

Ido mira el pal director de la regidora estrany .
es de jutjat de guardia

Garci

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Garci | 07/02/2013, 16:47

No sé com va acabar el tema de la disputa per la titularitat de l'edifici del convent. Si no recordo malament el convent va ser deamortitzat a principis del segle XIX. I anys més tard un consistori va dir que part de l'edifici era del bisbat. Cosa de dubtosa legalitat si l'edifici va ser desamortitzat.
El dit, si algú pogués refrescar com va acabar el tema (si és que va acabar) podria posar un poc de llum sobre l'assumpte.
Però el que és segur és que no tot l'edifici és del bisbat (si és que hi ha alguna part que ho sigui).

Garci

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Garci | 07/02/2013, 16:27

Martí, és una postura lògica que els "Malenistes" no siguin a un govern quan les desavinences son prou evidents. O havien de partir o els havien de cessar. La gestió municipal fa mesos que se'n recent d'aquestes males relacions.
Del tema que comenta na Maria, no puc opinar perquè encara no ho he llegit.

Martí

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Martí | 07/02/2013, 16:18

Ai Maria, aqui la llogiga passa a segon pla quant xerram de na Malenita.

i cito textualment: Una postura lògica...

Sempre la defenseran aqui.

I que esperes den pepe i la seva tropa amb manies persecutories cap a segons qui nomes.

A si i no deixem de banda la seva capacitat per ocultar informació privilegiada tot i predicar transparencia.

Maria

Convent abandono de govern

Maria | 07/02/2013, 16:05

Ella parla de fer el millor pel poble?
Mirau l'article de la punta. Ja li val
ja ni ha prou que la cupa sempre sigui dels altres, que no ho veu que ja fa mals papers i que això no s'ho creu ningu

Maria

regala el Convent

Maria | 07/02/2013, 16:03

Heu vist el que han publicat a la punta?

Alternativa per Pollença

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Alternativa per Pollença | 07/02/2013, 16:00

Ja és oficial Magdalena Estrany i Tomeu Fuster, han deixat l'equip de govern i han passat a l'oposició. Una postura lògica tenint en compte les evidents desconveniències que havia entre el PP i els regidors no adscrits. En aquest moment tenim un equip de govern amb 6 de 17 regidors, caldrà veure quina és la reacció del batle i dels diferents grups politics.

Paco

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Paco | 07/02/2013, 15:41

y esto?
"Malena Estrany y Bartomeu Fuster, concejales no adscritos del Ayuntamiento de Pollença que decidieron hace meses desvincularse de la Liga Regionalista, han comunicado su decisión de dejar de formar parte del equipo de gobierno del municipio del que formaban parte gracias a su coalición con el Partido Popular.

Los dos ediles no adscritos denuncian haber sufrido muchos problemas de comunicación, de coordinación así como la inexistencia de reuniones de equipo de gobierno. Ello deriva, según relatan Estrany y Fuster, en que “cada regidor vaya por libre, no se marquen objetivos comunes”. Consideran que el modelo de gestión del alcalde Bartomeu Cifre consiste en ocupar “la silla durante cuatro años sin actuar en consciencia para hacer lo mejor para nuestro pueblo.

Ante esta situación, explican que entregaron un documento al alcalde que contenía las “reglas mínimas para el buen gobierno de Pollença”, no obstante, afirman que “no hemos visto ningún interés” en ello. "

Miguel Sánchez

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Miguel Sánchez | 07/02/2013, 11:15

Hola "rosita", cuando ABERTIS TELECOM recibe la instalación de LA CALA los usuarios potenciales son 299 y creo que a raiz de una moción de UMP hice una consulta y en el 2010 eran cuantos menos, naturalmente son los que estan en el padrón municipal, aunque al ser un sitio turítico en verano suben bastantes más, aunque eso no es un indicador válido para ABERTIS, la solución que se busco en su momento fue la menos mala, ahora la instalación aparece en los inventarios del plan tècnico como "zona cero", zona pendiente de digitalizar, supongo que por eso el Govern prefiere esperar a invertir ya que la responsabilidad de la aplicación del "dividendo digital" es del gobierno central y por lo tanto el que debe correr con los gastos, el problema como has podido leer en el artículo es que los plazos los ponen ellos.

Pepe

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Pepe | 07/02/2013, 09:58

Evidentment fer una despesa de 178.000 euros per veure alguns canals de la TDT a la Cala hagués estat una bestiesa. També és cert que el continus canvis a la legislació i tècnics a aquest tema no han ajudat gens ni mica i que ara quan semblava que ja s'havia trobat una solució caldrà esperar una mica més

Joan CC

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Joan CC | 07/02/2013, 09:47

També es cert que si la Lliga hagués aplicat la política de transparència que duia al seu programa tot seria més senzill.

Joan C C

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Joan C C | 07/02/2013, 09:45

Gràcies per la informació Miquel. Es veu que hi ha qui no pot entendre que es pot estar a l'oposició i demanar la dimisió de na Malena per exemple i al mateix temps col·laborar en coses concretes per que són un be per el poble.

rosita

Re: Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

rosita | 07/02/2013, 09:28

Alguien nos puede decir cuantas personas se podrían beneficiar de esos 178.000 euros, cuando ahora recortamos en hospitales y educación

Gracias

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb