URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

VISCA LA III REPÚBLICA !

Alternativa | 14 Abril, 2013 00:01

 

AVUI A LES 17:00 A LA PLAÇA DELS SEGLARS DE POLLENÇA,

HOMENATGE ALS REPUBLICANS,

POESIA, OFRENA FLORAL I

MÚSICA AMB DAMIÀ OLIVER I ELS XEREMIERS DE LA FONT DU GALL

 

Per circumstàncies històriques, la República sembla definir-se per oposició a la monarquia. Però la III República no pot ser només un canvi de cap d'estat, cal recuperar el sentit original de la paraula República que és una comunitat política ben governada. Ben governada significa que en ella el ben comu es troba sobre el ben privat, i que el governant no governa en el seu propi profit sinó en el de la comunitat. El republicanisme a l'actualitat suposa una clara alternativa al liberalisme ja que el liberalisme es defineix per la primacia del ben privat sobre el ben
públic.

Una  idea fonamental al republicanisme és la eleuthería que significa

1.- Autosuficiència del ciutadà contra la servitud o l’esclavatge.S'és realment lliure, en oposició precisament a formalment lliure, en la mesura en què es posseeixen els mitjans, no només el dret, per fer qualsevol cosa que un pogués voler fer”

2.- Autogovern de la pólis.

3.- Domini de la llei contra faccions i interessos individuals.

El republicanisme suposa una crítica a la llibertat negativa del liberalisme (absència de interferències i obligacions). Cal vincular la llibertat amb el servei públic i la participació ciutadana,ens hem de comprometre amb la comunitat per garantizar la defensa dels nostres drets. Som  lliures quan no hi ha cap imposició externa que ens pugui impedir actuar en pos dels nostres fins. 

El republicanisme tracta de superar la versió liberal de la ciudadania passiva només com posseïdora de drets civils, polític i socials-econòmics. Tenim obligacions i deures, compromisos i responsabilitats amb el que és públic i amb les virtuts cíviques. La República demana una ciutadania activa i compromesa a una democràcia a la qual els centres de poder es trobin propers i es pugui influir en els mateixos . La vida política forma part central de la seva vida i això evidentment entra en tensió amb els nous valors moderns i liberals com l’interès privat i l’individualisme.

 

 

 

Comentaris

Pepe

Re: VISCA LA III REPÚBLICA !

Pepe | 22/04/2013, 17:32

El temps dirà Joan, jo sempre he tingut la intuïció que he comentat sobre Felip VI. La immunitat de Juan Carlos encara que no sigui rei està garantitzada a Panderistán només has de veure el que passa amb na Cristina.

Joan CC

Re: VISCA LA III REPÚBLICA !

Joan CC | 22/04/2013, 15:21

Crec que Juan Carlos no abdicarà i s'exposarà a perda la seva immunitat judicial. En Felipe en tot cas seria rei després de mort el seu pare, em semblaria un escàndol que això passes sense consultar al poble. En tot cas, estic d'acord, la III República no consisteix sols en canviar un rei per un president.

Pepe

Re: VISCA LA III REPÚBLICA !

Pepe | 22/04/2013, 12:35

Fa molt d'anys quan les veus republicanes eren molt poquetes,quan cap mitja de comunicació es plantejava ni tan sols criticar mínimament a la monarquia ja deia el mateix.
Pens que la monarquia i els monàrquics jugaran la seva darrera carta en breu amb l'abdicació d'en Juan Carlos i tendrem a Felip VI. No crec que abans hagi temps i suport per arribar a la III. Els borbons que es van iniciar amb Felip V acabaren amb el VI.

De totes formes de res serveix una República si tota la resta continua igual i el canvi ha de venir de la gent que ningú esperi que les coses canviïn sent només espectadors.

Joan CC

Re: VISCA LA III REPÚBLICA !

Joan CC | 22/04/2013, 10:22

Pepe no entenc perquè dius que Felip serà el darrer rei, el darrer hauria de ser Juan Carlos. Respecte al Republicanisme Alberto Garzon a la sexta noche va contestar en aquest sentit a la pregunta de Eduardo Inda que volia desprestigiar la República parlant del fracàs de les anteriors

Pepe

Re: VISCA LA III REPÚBLICA !

Pepe | 21/04/2013, 19:36

Gràcies Biel aquest escrit és part del que vaig dir a la taula rodona que va organitzar Pinyol Vermell a Sa Pobla i cal dir que havia un bon grapat de joves entre el públic. La idea medieval de la monarquia al segle XXI ja no té futur. Felipe VI serà el darrer rei però no ens hem de conformar amb una República que només sigui una forma de triar el cap d'estat, la III República a l'igual que la I i la II ha de significar anar cap a la democràcia de bons i de veres.

Biel

III REPÚBLICA

Biel | 21/04/2013, 19:28

Molt bon article Pepe. Més articles sobre el republicanisme hauria de ser (o hem) enviar; moltes persones per diverses raons o manca de coneixement, no sé, no sé ni ignorar la seva essència, (penso en les paraules que pronucio DOLORES MARÍN divendres), són paraules que s'ha arribar a la gent (gent). Crec que ens hauria de trobar una manera - tots - per fer l'abast (fonaments de la República) a la gent, especialment a la gent jove. M'agradaria afegir que el republicanisme, avui en dia, és l'única manera de democràcia participativa per als ciutadans d'aquest país, que és l'electorat que constitueix el fonament i principi de la seva legitimitat i la sobirania (Popular).Salut i República

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb