URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Per la memòria, la justícia i la llibertat!

Alternativa | 15 Abril, 2013 00:29 | facebook.com twitter.com

 Manifest llegit ahir a l'acted'homenatge als republicans. X ABRIL DE REPÚBLICA.

El dia 12 d’abril de 1931 es varen celebrar eleccions municipals a tot l’Estat que suposaren, dos dies després,  el 14 d'abril, la proclamació de la II República de manera pacífica. Tot i que a Mallorca guanyaren les candidatures monàrquiques.

Des de la proclamació, el primer govern de la República treballà intensament per assolir més justícia social i llibertats civils. I va treballar per implantar mesures com la separació de poders, una major laïcitat, drets laborals i sindicals, sufragi universal, el vot de les dones, el matrimoni civil, el dret de divorci, i una sèrie de reformes com la militar, l’agrària, l'educativa, etc. Reformes que en la majoria dels casos quedaren en simples intencions.

Però més enllà de l’Estat i dels governs, la importància de la segona època republicana és deu a l’empoderament de gran part de la societat i en la creença de que el poble, organitzant-se, aconseguiria transformar la societat en una societat diferent, lliure, igualitària. La utopia pareixia possible.

Cinc anys després, un sector de l’exèrcit espanyol, amb la col·laboració de bona part de la classe política i els seus partits i l'aquiescència activa de l'Església, dugué a terme un cop d’estat contra el Govern electe de la II República. 

Aquell 19 de juliol de 1936, Mallorca va deixar de ser l’illa de la calma per convertir-se en l’illa del terror. Es va perseguir, detenir i executar a milers de persones per les seves idees i actuacions polítiques. Treballadors, sindicalistes, polítics, funcionaris, militars, mestres... foren declarats enemics del nou règim feixista i patiren represàlies, mort, presó o exili. Ells i, en molts casos, les seves famílies. 

S’instaurà llavors una dura i llarga dictadura de caire feixista de quasi 40 anys, que causà milers de víctimes.

Mort el dictador, la monarquia borbònica, ratificada per la Constitució de 1978, amb un rei triat i anomenat per Franco, ha estat la garantia de continuïtat de les estructures de poder establertes pel franquisme i de la impunitat del genocidi i crims franquistes.

450.000 persones assassinades i/o desaparegudes, milers de detencions il·legals, tortures, violacions, treballs forçats, espoli de bens, alteració d'identitat, robatori d'infants i demés delictes tipificats jurídicament com a crims contra la Humanitat segueixen ara mateix fora de l'empar de la llei, a conseqüència dels pactes d'impunitat de la mal anomenada Transició.

Després de més de 30 anys de pactes de silenci i d’impunitat, ja no ens basta el record nostàlgic de la República, ja no ens basten els homenatges a les víctimes; volem Memòria, però també Justícia.

Com a entitats que treballam pel dret a la veritat, a la justícia i a la reparació i contra l'impunit dels crims franquistes, volem i treballarem per assolir:

1.             Que es retirin tots aquells monuments, plaques i noms de carrers que fan apologia del cop d’estat, del franquisme i la dictadura. 

2.             Que s’elabori un cens públic de totes les víctimes de la repressió feixista.

3.             Que s’anul·lin les sentències dictades pels tribunals franquistes.

4.             Que es facin les excavacions de les fosses comunes, l'exhumació i la identificació de les persones que hi estan il·legalment enterrades i senyalitzi convenientment aquests indrets.

Finalment,  manifestam:

El nostre rebuig a la monarquia borbònica, sorgida directament de la dictadura franquista i els pactes d’impunitat de la Transició i la Constitució de 1978. I la necessitat de lluitar per assolir una societat lliure, de persones lliures.

PER LA MEMÒRIA, LA JUSTÍCIA I LA LLIBERTAT!!!!

Associació Memòria de Mallorca, Iniciativa Ciutadana per Pollença, PSM i Alternativa per Pollença

Més fotografies a la continuació de l'article

            

                                           

 

 

 

 

Comentaris

Alternativa

El Diario.es

Alternativa | 15/04/2013, 21:58

Sóc néta de l'holocaust nazi i faig escrache.
:www.eldiario.es/catalunyaplural/Soc-lholocaust-nazi-faig-escrache_6_121847819.html

Pepe

Re: Per la memòria, la justícia i la llibertat!

Pepe | 15/04/2013, 16:48

Hi ha massa covardia i mala llet
Qué diuen les octavetes?

jrv

cabells

jrv | 15/04/2013, 15:35

Ara que me veig de darrera, tinc menys cabells del que hem pensaba. Podrieu haver avisat!!.
Bromes apart, cal felicitar als organitzadors,
Emotiu però rigorós.

jrv

Octavetes anònimes

jrv | 15/04/2013, 15:33

Octavetes anònimes?? Una altra patoxada a aquest municipi. Esper que sigui una broma.

Alternativaper pollença

Re: Per la memòria, la justícia i la llibertat!

Alternativaper pollença | 15/04/2013, 13:41

Si qualque cosa ha demostrat Alternativa és que no ens amaguem de res i allò que volem dir o firmem. Alternativa no te res a veure amb suposades octavilles anònimes, no es el nostre estil

Alternativa per Pollença

Re: Per la memòria, la justícia i la llibertat!

Alternativa per Pollença | 15/04/2013, 12:10

Haviam dit que avui publicariam l'article sobre el tema oposició-CiU, finalment serà demà. Avui hem decidit publicar aquest manifest per a tots els que no vareu poder venir ahir.
Gràcies a tots els que han fet possible durant 10 anys fer aquests actes per recuperar una mica de la nostra història robada.

Garci

Re: Per la memòria, la justícia i la llibertat!

Garci | 15/04/2013, 09:14

Va ser un acte molt bonic. Gràcies a tots els que el féreu possible.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb