URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Ingenuitats constitucionals

Alternativa | 24 Abril, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

El cúmul de despropòsits que darrerament es produeixen al voltant de la Casa Reial ha obert el debat de la conveniència de l’abdicació del Cap de l’ Estat en favor del seu fill. Sembla increïble que a hores d’ara es pugui plantejar una cosa així sense posar en dubte la incompatibilitat de una monarquia amb la democràcia. Són molts els periodistes i polítics que lloen la figura del príncep i pensen que seria bo que succeís al seu pare (que ja no està per moltes filigranes). Crec que és pecar d’ingenu pensar que una persona a la qual protegeix la Constitució i posa per sobre de la llei renunciaria a aquest privilegi i s’arriscaria a ser jutjat o imputat, sobretot després de comprovar la situació de la seva filla. Sembla mentida que no es qüestioni aquest fet i al mateix temps es pugui tenir la poca vergonya de dir que la justícia és igual per a tothom.

Després de moltes pressions la Casa Reial va sol·licitar la seva inclusió en la llei de transparència. És una altra ingenuïtat pensar que una institució que du l’opacitat en els seus gens, com s’ha demostrat al llarg de tots aquests anys, ara de cop i volta passarà a ser transparent. S’ha de tenir molt poca vergonya per parlar d’aquest tema i alhora no admetre a tràmit en el Congrés preguntes com si el monarca té diners a l’estranger, al·legant que la Corona està per sobre del control del parlament. La Monarquia per la seva pròpia essència no pot ser transparent, senzillament perquè té molt a amagar si no vol posar en perill la seva permanència. Es diu que ara no és el moment de tractar aquests temes, que el prioritari són els milions d’aturats, però al mateix temps no es prenen iniciatives per crear llocs de feina. La qüestió de fons és si cal esperar solucions per a la gent del carrer per part d’un sistema opac, més preocupat per amagar les pròpies vergonyes que per les necessitats de la gent.

Un altre absurd de la nostra Constitució és l’article segon, que parla de la indissoluble o indivisible unitat d’Espanya, com si d’una sentència divina es tractés; aspecte que com ja ha recordat qualque militar retrògrad, justificaria una intervenció de l’exèrcit en cas que qualque comunitat reclamés la independència. Cada dia és fa més evident que dins el sistema actual, la idea d’un Estat Espanyol on és respectin hi convisquin les diferents cultures i nacionalitats és mes llunyana. Prova d’això són els continus atacs cap a la nostra llengua. El darrer cas ha estat una surrealista resolució del Tribunal de Justícia de Catalunya que obliga a una aula sencera a parlar en Castellà si un sol alumne ho demana.

Resulta curiós comprovar com alguns punts com els comentats són interpretats com a dogmes de fe intocables, fins i tot inqüestionables, en canvi aquells que parlen dels drets socials, com el dret a la vivenda o a la feina, s’interpreten com a simples expectatives, que no arriben a assolir la categoria estricta de dret. O el fet de que tot i reconèixer les llengües de l’estat com a patrimoni cultural que cal protegir, aquestes siguin atacades. Sembla evident que el text Constitucional no és vàlid per a regular ni les relacions entre les nacions o pobles que formen l’Estat Espanyol, ni entre els seus ciutadans.

Sigui quin sigui el model d’ Estat al que ens encaminem, en un nou procés Constituent, cal prioritzar els drets socials, la lluita contra les desigualtats,tant econòmiques com d’accés a la informació i a la justícia, a més a més de respectar a decidir si volem o no formar part d’un Estat multinacional o per el contrari volem un Estat propi. Això tan sols és possible a partir d’una redistribució del poder. Un poder que ningú ens regalarà i que els ciutadans haurem de conquerir lluitant. Fa falta prendre consciència i no perdre l’esperança. La història ens ensenya que cap sistema és perpetu.

Joan Cifre Cerdà

 

PREN EL TEU CENTRE
No paguem el seu deute amb la nostra educació
TANCADA GENERAL 25 D'ABRIL

 

 

Comentaris

jrv

franquisme medieval

jrv | 25/04/2013, 12:52

El que fou una merda, com 25 milions de merdes sanguinaries fou el que va venir després de la república. I la pudor encara se sent.

Pepe

España en marcha

Pepe | 24/04/2013, 20:56

...
De cuanto fue nos nutrimos,
transformándonos crecemos
y así somos quienes somos golpe a golpe y muerto a muerto.

¡A la calle!, que ya es hora
de pasearnos a cuerpo
y mostrar que, pues vivimos, anunciamos algo nuevo.

No reniego de mi origen,
pero digo que seremos
mucho más que lo sabido, los factores de un comienzo.
...

Gabriel Celaya

J.

Re: Ingenuitats constitucionals

J. | 24/04/2013, 16:40

Article d'Urxella del 8 d'abril:

"en aquests deu anys hem après a no magnificar aquella II República, a no creure que era perfecte ni a idolatrar-la. Ni a ella ni a les persones que la feren possible. Tampoc hem fet agiografies banals dels personatges rellevants durant aquests anys. El que sí hem après, és a valorar i a conèixer un temps en que la política era al carrer, on hi havia ànsies de canvi, de millora social, però també d'immobilisme, de sed de venjança i de molt de rencor".

Li diuen democràcia i no ho és!

val mes riure que fer riure

Re: Ingenuitats constitucionals

val mes riure que fer riure | 24/04/2013, 16:33

Seran els mateixos que pensen que la II Republica era la ostia, i en realitat va ser una merda com un piano. El temps tot ho cura.

Pepe

Re: Ingenuitats constitucionals

Pepe | 24/04/2013, 15:59

Hi haurà una època a la que es riuran quan llegeixin que pensam que vivim a una democràcia.

Pepe

Re: Ingenuitats constitucionals

Pepe | 24/04/2013, 09:27

Al diari Última Hora diuen que PP i Lliga confien en l'abstenció o vots a favor dels no adscrits per treure els pressuposts. La realitat és que confien en CiU i UMP per treure uns pressuposts als quals no han consensuat res amb la resta de grups de l'oposició.

Alternativa per Pollença

Diario de Mallorca

Alternativa per Pollença | 24/04/2013, 09:10

El PP consigna en los presupuestos el pago de 150.000 euros por el auditorio
Las inversiones se orientan hacia la mejora en edificios los públicos y en el asfaltado de un buen número de calles
www.diariodemallorca.es/part-forana/2013/04/24/pp-consigna-presupuestos-pago-150000-euros-auditorio/841032.html

Alternativa per Pollença

Ultima Hora

Alternativa per Pollença | 24/04/2013, 09:09

El Ajuntament saca a licitación las terrazas del paseo marítimo tras el varapalo judicial
El concurso da prioridad a los establecimientos turísticos más próximos.
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/ajuntament-saca-licitacion-terrazas-del-paseo-maritimo-tras-varapalo-judicial.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb