URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans 1

Alternativa | 03 Maig, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

 Fa anys que tenim un important impacte paisatgístic i mediambiental al Port de Pollença amb unes 300 embarcacions fondejades a l’estiu a la zona d’Albercuix. Per solucionar aquest problema el PP i la Lliga van proposar un projecte de pantalans per donar sortida a 120 embarcacions de petita eslora (notícia a l'Última Hora). Es tractava de dos pantalans a Albercutx, que perlloguen pantalans ja existents al Passeig Colon; un al costat del torrent proper a la Base  i l'altre a l'espigón al principi del Passeig .

Segon el projecte es tractava de pantalans flotants amb un encoratge tipus "Manta Ray" que diuen afecta mínimament al fons i es tractava de donar una alternativa als fondejos il·legals existents actualment més perjudicials per la posidònia. Segon l'informe ambiental que podeu llegir al projecte només afectaria de manera mínim a la fanerògama "Cymodcea nodosa"  que no es troba protegida per la Directiva 92/43 CEE però si es troba inclosa al Llistat d'especies silvestres  en regim de protecció especial del Catàleg Balear d'Espècies Protegides. Finalment l'equip de govern va renúnciar a presentar el projecte (veure notícia Diario de Mallorca).

A Alternativa per Pollença  vam analitzar el projecte i vam plantejar tota una sèrie de precs i preguntes als plens,  i de dubtes que s’han contestat des de l’àrea de medi ambient, aquestes són les mateixes  perquè feu vostra pròpia valoració

PREGUNTA. L'informe ambiental no aporta un estudi detallat del fons i les comunitats i es remet a una cartografia la qual no és prou detallada per a l'escala de l'actuació. Pel que fa als efectes sobre Cymodocea no són assumibles a cap nivell (la fitxa de conservació i estatuts la teniu a http://www.iucnredlist.org/details/153535/0 ).

Resposta: L'assumibilitat dels impactes encara ha de ser avaluada per l'organisme competent amb un dictamen tècnic. No obstant, en la mateixa fitxa de la IUCN diu que l’hàbitat de la Cymodocea es troba estabilitzat, que es comú a tota la mediterrània occidental, i que els principals impactes tenen relació amb la destrucció mecànica derivada dels fondejos. Al tall d’això, la suma de les superfícies que actualment destrueixen els bornejos de les embarcacions fondejades son aproximadament 1470 % superior a si estan amarrades. (Ex: una embarcació fondejada a 2,5 metres genera un crater de borneig d'uns 44,2 m2. La mateixa embarcació a un amarrament genera el borneig de les cadenes de fons, màxim 100 cm per la manega de la barca, 3 m2 per una barca de 3 m. De manega) .En el marc del projecte, la diferència de superfície de fons marí erosionada seria de quasi 5.000 metres quadrats. Per altra banda, si la conselleria de medi ambient ho estima necessari, s’haurà de fer un estudi d'impacte ambiental complet. Aquest es només un informe de repercussions ambientals prescriptiu atenen que la badia de Pollença es LIC.

PREGUNTA: El fons on s'instal·len els pantalans tenen un fons variat i valuós, inclòs l'aspecte arqueològic no oblidem que el port de Boccoris estava situat  a aquest lloc per l'importància que tenia de proveïment  d'aigua de la font Feliva, que amb aquest projecte la cara sud del pantal B se transformaria amb una cularsega dels diferent detritus de les barques.

Resposta: l'estudi duit a terme no és d'impacte (no es prescriptiu) que inclouria els aspectes arqueològics, econòmics, sociològics i ambientals. Destacar que no es duen a terme noves obres, únicament s'acondicionen superficialment les infrastructures existents, fet que no suposaria una nova afectació al potencial patrimoni arqueològic de la zona. Respecte dels detritus, remarcar que els mateixos ja hi son, atenent que el projecte no genera nous punts de generació de residus, es una ordenació dels ja existents, pel que el balanç d’aportació de nous residus és neutre.

Per confirmar aquest punt es poden revisar les actuacions fetes des de l'ajuntament de retirada de residus per veure que fins i tot hi ha motocicletes que serveixen actualment de fondeig, a part de bateries i altres residus, enmig de la badia d'Albecuix. Aquest escenari no és potencial o futurible, és present i històric, per tant efectiu com a escenari 0. No es parteix d'una situació de no impacte, la situació 0  de partida es molt negativa, motiu pel qual es redacta aquest projecte. S'ha d'esmentar a més l’existència d’altres especies que no es troben a l’àmbit delprojecte, però sí existeixen a les rodalies, com la Nacra (Pinna nobilis) afectada en gran mesura pels fondejos il·legals existents, i que es pretenen eliminar.

PREGUNTA: barques 27 pams i calant 45 ctms, i passen just-just per les altinas que son redols de possidòniai la navegació per accedir als pantalans "A i B" es força complicada i per molt que se senyalitzin els canals d'entrada, el calat es molt poc. El calat efectiu per poder entrar a la punta dels pantalans hauria de ser entre 80 i 120 ctm.

Resposta: el projecte ha estat redactat per un enginyer competent a l'efecte, tenint en compte calats, obra morta dels molls i situacions meteorològiques adverses. Per altra banda, 27 pams són pràcticament 9 metres, pel que aquesta embarcació quedaria exclosa del projecte per eslora. No obstant, tampoc podria romandre fondejada il·legalment a la zona d’Albercuix. Per altra banda, certament hi ha altines a la zona, motiu pel qual es podria prescriure la seva senyalització en el marc del projecte. La zona de maniobra de l'atracament no les afecta, atenent que les embarcacions previstes són no superiors a 8 metres. A aquesta resposta hi ha un error ja que realment 27 pams són uns 5m 40 cm.

PREGUNTA: Quina alternativa hi ha als ancoratges ecològics quan se troba roca?

Resposta: ancoratges metàl·lic directament a la roca. Menys impactant i mes resistent que els ancoratges ecològics. En la zona no seria d'esperar aquest supòsit.

PREGUNTA: No ens queda massa clar l’efecte que produiran les cadenes.

Resposta: les cadenes de fons (cadenes mare, a partir de les quals es munten les amarres cap a les embarcacions) també tenen borneig, aprox. 50 cm de mitja, màxim 1 metre en les zones centrals de la cadena mare. La superfície total bornejada es molt menor (de l'ordre de 10 vegades) que si es sumen els bornejos circulars de cada embarcació (veure càlculs anteriors), ja existents i que es poden veure a la cartografia aèria de la zona. A mes, per la proximitat a la costa de l’emplaçament, les cadenes afectarien habitats de molt menor interès i valor ambiental que les cadenes dels fondejos, que es troben a certa fondària.

 

 Fondejos il·legals a Albercuix, recompte de l'agost de 2012.

 


 

 

 

Comentaris

Miquel Sánchez

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans 1

Miquel Sánchez | 04/05/2013, 23:00

Els pantalans aquest estiu al menys són història ja.

Biel

Pantalans

Biel | 04/05/2013, 17:24

Ho pinten molt guapo, pero del dit al fet va molt. També es podría fe un altre pregunta. I del transit rodat,qué?. Com s'acedirá al pantalans si quolcu ha de portar estris, queviures o altres coses?

Pepe

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans 1

Pepe | 03/05/2013, 17:24

Jo he pogut llegir la sentència avui (la publicarem i comentarem) però no m'atreveix a treure encara conseqüències com la que comenta la notícia vull escoltar als tècnics de l'Ajuntament.

A la part del recurs que s'ha estimat deixà clar que Formentor és un nucli enclavat entre zones qualificades normativament com de necessària protecció pels seus valors ambientals. I que en l'adaptació del PGOU al POOT no s'ha realitzat un mínim, motivat i suficient estudi dels impactes que el projecte de modificació del PGOU pugui tenir en zones adjacents, les quals es trobaven ja declarades per la UE, en la data d'aprovació definitiva, com LICS i ZEPAS.

Confús

Formentor

Confús | 03/05/2013, 15:46

Encara no he analitzat les repercusions de la sentència, però part del titular " El texto es mucho menos proteccionista y permite ampliar aún más el hotel" referit al PGOU 1990 no es del tot cert, perquè de fet l'edificabilitat global de Formentor augmentava amb l'adaptació al POOT, precisament a la zona hotelera ja que s'ampliava.

Alternativa per Pollença

Ultima hora

Alternativa per Pollença | 03/05/2013, 08:48

Formentor se vuelve a regir por la normativa urbanística del año 1990
El texto es mucho menos proteccionista y permite ampliar aún más el hotel.

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/formentor-vuelve-regir-por-normativa-urbanistica-del-ano-1990.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb