URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

Alternativa | 04 Maig, 2013 00:01

PREGUNTA: No correspon explicar-ho al projecte però quin control se farà dels possibles abocaments de residus tant sòlids con líquids? Sobretot pel que fa a gestió de residus (les embarcacions en produeixen molts, ens preocupen olis, bateries, etc...).

Resposta: Als pantalans es poden donar serveis al respecte que es poden incloure al projecte com a prescriptius, si es considera. No obstant, els residus esmentats ja es generen actualment en l’escenari 0 i es dispersen per tota la badia (recordar neteges de fons realitzades reiteradament per l'ajuntament). El projecte en si mateix no genera nous residus. Es pot donar una millor gestió als existents, amb un reforç de la recollida de fems per part de EMSER, revertint la corresponent taxa per embarcació, igual que els amarraments del RCNPP.

PREGUNTA: També considerar que amb els dos pantalans es creen dos punts negres on ara no hi són.

Resposta: reiterar que les embarcacions ja hi son, pel que els punts negres difosos també (veure el plànol). De forma complementaria al projecte es proposaria incloure la badia d'Albercuix com a zona de fondeig prohibit al pla de gestió de LIC (veure Decret 31/2007, de 30 de març, pel qual s’aprova el Pla de Gestió del Lloc d’Importància Comunitària (LIC) Badies de Pollença i Alcúdia (ES5310005) BOIB 61,de 24-04-2007), depenent de la conselleria i a validar per la comissió europea), fet que evitaria el fondeig actual desregulat i els seus efectes.

PREGUNTA: Si es doten d'aigua els usuaris netegen les barques, fan buidat de sentines (malgrat estigui prohibit) i amb el procés de neteja es vessen residus variats a la mar, es a dir, cream l'ambient de "port" on ara no n'hi ha.

Resposta: efectivament, podria ser així. Es pot optar per no proveir d'aigua, fet que igualaria les condicions a les barques ja fondejades. No obstant, el fet que no hi hagi una limitació de les corrents amb una obra dura fa que la possible contaminació per detergents es dilueixi. No obstant es millor la primera opció, limitant l’aigua.

PREGUNTA: Al pantalà A, l’accés des de el carrer hauria de ser amb una rampa adient per a disminuïts.

Resposta: incorporable sense dificultats. L’accés per discapacitats es considerava incloure’l en la sol·licitud de concessió, atenent que implica una major obra. No obstant, és acceptable en aquesta fase.

PREGUNTA: Sembla que l'impacte ambiental real és superior al que preveuen els autors del projecte, la platja vora la base, concretament, veuria reduïda la seva superfície en 1, 50 mts d'amplada, per la llargària necessària per arribar al pantalán, a mes, l’ús d'aquest la faria pràcticament inservible per l'esbarjo.

Resposta: de fet, no hi ha un us real significatiu d'aquesta platja, tot i que la manca d'aquest us és cert que es un impacte negatiu, cal veure la globalitat del projecte, en que l'ús lúdic de la nàutica compensaria amb escreix la pèrdua d’ús lúdic de la platja referida (1,5x18,5=28 m2), especialment tenint present que son embarcacions de poc calat, normalment de residents.

PREGUNTA: Igualment exigiria l'instal·lació de contenidors de fems i obres per aigua i electricitat. Concretament a l'inici del Passeig Colon, no hi ha canonada d'aigua potable, la distancia es de uns 70 metres fins al carrer Far.

Resposta: efectivament, si es considera adequar amb aigua potable, la dotació es a càrrec de l'adjudicatari, com un usuari convencional.

PREGUNTA: El cost, si l'ha de sufragar l'Ajuntament, inicialment es de uns 640.000€, i fa falta veure la seva rendibilitat.

Resposta: la rendibilitat esta avaluada al mateix projecte, essent positiva. Els costs per l'Ajuntament son els de redacció i licitació. La inversió es a compte i risc de l'entitat adjudicatària. De fet, el projecte, al llarg dels 4 anys d’adjudicació, és rendible per a l’Ajuntament, atenent que és molt previsible que el cànon ofertable pels licitadors superi amb escreix el cost de redacció només ja en el primer any.

PREGUNTA: Comentar que si és el cas, la retirada dels dispositius de fixació "manta" és altament impactant.

Resposta: aquests dispositius no tenen vocació de ser retirats. Son elements metàl·lics que, si es deixa l’explotació, es degradarien sense més repercussions. En aquest cas, la vocació és sol·licitar a Costes la concessió de l’actual instal·lació, per la qual cosa la vida esperada dels dispositius és d’uns 20 anys.

A Alternativa per Pollença pensam que els problemes a la Badia s'han d'analitzar globalment i que els estudis mediambientals de l'informe són insuficients. Consideram que com diuen les respostes caldria un estudi d'impacte ambiental complet. A les respostes de medi ambient es parteix de que desapareixerien els fondejos il·legals però quines garanties tenim de que això realment serà així.?

La qüestió és quan i com es reordenaran els fondeigs il·legals a la Badia (estam parlant de 300 embarcacions). Un altre tema és que si a la zona del moll gestionada per Ports de les Illes Balears hi ha una llarga llista d'espera per a obtenir un amarrament de pagament- des de fa molts anys; es rebaixarà aquesta llista o als nous pantalans es farien servir altres criteris... pensam que no seria just obviar peticions antigues a una zona portuària i facilitar uns nous amarraments a una zona de nova creació.


Aquests pantalans només tendrien sentit  si van acompanyats d'un pla seriós i real a l'hora de reduir impactes a nivell global de la Badia: aquests pantalans evitaran realment la gran quantitat de fondejos puntuals (en roda) que es produeixen a la zona de la Fortalesa (davant els antics escars)? , allà s'hi troba una comunitat important de posidònia i també uns esculls (altines) singulars per la seva formació geològica... d'aquesta zona no se'n parla i és de les que més pressió reben de la Badia i a la vegada la més fràgil. Per a nosaltres un dels principals problemes de la Badia.
 

Consideram que senyalitzar les altines és prioritari, i a la vista de la recuperació de la nacra ( a l'altina a la dreta del mollet de l'Illa D'or ni hi ha unes 50-60 creixent...)

Continuam  sense poder abastar (avaluar) d'una forma prou precisa l'impacte sobre la comunitat de Cymodocea (la qual és una important fixadora dels fons arenosos) que suposen els pantalans. Consideram que la informació sobre l'impacte ambiental és prou millorable (que es segueixi un procediment "legal" no vol dir que no es pugui discrepar.

Ens agradaria veure un estudi de punts de fondeig selectius (amb boia, sense cadena) sobre arena (hi ha fixacions molt bones), es a dir, millorar i controlar el fondeig que hi ara evitant la construcció dels dos pantalans que suposaran un important impacte visual.

A Alternativa consideram que el primer és complir la llei i  que Demarcació de Costes faci la seva feina i controli els fondejos irregulars de la Badia de Pollença, també cal aclarir la situació al Port (opacitat total). Un altre tema de pura lògica és utilitzar el port de la base. Tot això ens sembla imprescindible abans de fer nous pantalans.


Avui Cadena Humana per la Llengua, a Palma. L'acte posarà punt final al Correllengua 2013. Una resposta, des de la societat civil, als atacs contra la llengua pròpia als mitjans de comunicació, a l'administració pública i, especialment, a l'ensenyament. Per començar la jornada, a les 17.00 hores, hi haurà, a la plaça d'Espanya, una ballada amb el grup Ballugall, i a les 17.30 hores, a Cort, una festa infantil a càrrec de Tic Tac. La flama partirà a les 18.00 hores de la plaça d'Espanya, acompanyada pels Xeremiers. i seguirà el següent recorregut: plaça de la Porta Pintada, carrer Sant Miquel, plaça Major, plaça Marquès del Palmer, carrer Colom i Cort. En arribar a Cort, el president de l'OCB, Jaume Mateu, i els portaveus dels Joves de Mallorca per la Llengua, Maria Massanet i Àlex Segura, faran la lectura del manifest.

 

 

 

Comentaris

jrv

J AUME fONT

jrv | 05/05/2013, 22:01

Certament, Jaume Font va fer al Municipi de Pollença, una putada molt grossa que ens ha costat molts diners i ha deixat la infraestructura hidráulica en relació al subministrament d'aigua potable en precari....
Cal remuntar-se a l'exercici del seu càrrec dins el PP, quan va impedir que la projectada canonada entre l'eix central vora el nucli urbà de Sa Pobla, i la canonada a l'alçada de Son Vila fos enllaçada, com la major part de municipis de Mallorca, i haver de construir una dessaladora a Alcudia que tan sols subministra en un 10%....Pollença.
També recordó les seves declaracions demagògiques per unes branques de alzina que s'havian hagut de tallar a dita canonada des de Son Vila.
Per mi fou un cúnul de despropossits que me donaren la mida moral del personatge.

Alternativa

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

Alternativa | 05/05/2013, 11:41

No és un copia-enganxa ja que en Miquel escriu en castellà. Evidentment ell només va fer la pregunta retòrica, la resposta és nostra i la demostra dia a dia el PP.

cometes

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

cometes | 05/05/2013, 11:01

Vos heu deixat unes cometes molt importants en aquesta frase. Això passa al copiar-pegar.

Alternativa per Pollença

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

Alternativa per Pollença | 04/05/2013, 23:12

Avui en Miquel Segura escrivia al Última Hora; "Acceptarà Tomeu Cifre -és només un exemple - seguir sent el batle d'un partit que arrasa, ja sense complexos, la llengua i la cultura mallorquines? La nostra resposta és sí, tan el batle com els populars de Pollença fa temps que van deicidir que cadires presentes i futures són el més important.

Alternativa per Pollença

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

Alternativa per Pollença | 04/05/2013, 16:17

També al Diario de Mallorca.
www.facebook.com/photo.php?fbid=526025190766124&set=a.498932353475408.1073741825.100000759446484&type=1&theater

Alternativa per Pollença

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

Alternativa per Pollença | 04/05/2013, 12:35

Als diaris Balears i al Última Hora podeu llegir la notícia sobre aquest tema.
www.facebook.com/alternativaper.pollenca?ref=ts&fref=ts

Alternativa per Pollença

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

Alternativa per Pollença | 04/05/2013, 11:17

Com no podem publicar tots els bons dibuixos originals que ens arriben de Miquel Trias ara a més de publicar-les a aquest blog publicarem també dibuixos al perfil de facebook.

Pepe

Re: Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

Pepe | 04/05/2013, 11:15

La hiPPocresia de semPPre, l'austeritat i les retallades pel poble i el pobre.

ido

de vergonya

ido | 04/05/2013, 10:39

PRIMER BAUZÁ ACABA D'INCREMENTAR EL NOMBRE D'ALTS CÀRRECS AMB LA CREACIÓ DE LES NOVES CONSELLERIES I ENTITATS PÚBLIQUES EN LA REMODELACIÓ DEL SEU GOVERN.

I ARA AUGMENTA EL NOMBRE "D'ENXUFATS" A L'ADMINISTRACIÓ I LA MAJORIA D'AQUESTS COBRARÀ MÉS DE 46.000 €. PODEU VEURE-HO A L'ÚLTIM BUTLLETÍ OFICIAL. COPIA, ENGANXA I DIFON EL BOIB APROVAT PEL CONSELL DE GOVERN!!!!:

h
ttp://www.caib.es/eboibfront/ca/2013/8128

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb