URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Necessitem un món amb més Ubuntu

Alternativa | 19 Maig, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Ubuntu és un concepte que prové de les llengües zulu i xhosa de Sud-Àfrica. Tot i que literalment significa solidaritat o humanitat, el seu sentit ètic és més ampli i es relaciona amb conceptes com la cooperació, la compassió, el respecte als interessos col·lectius i la dignitat de les persones.

              Desmond Tutu defineix Ubuntu com «l’essència de ser una persona en el sentit que som gent per l’altra gent. No podem ser totalment humans sols. Com a humans estam fets per a la interdependència. Quan tenim Ubuntu abracem els altres, som generosos i compassius. Si al món hi hagués més Ubuntu no hi hauria guerres, no hi hauria aquesta enorme diferència entre rics i pobres. Les persones som riques quan podem ajudar a pal·liar les carències dels altres; som poderosos quan podem ajudar els dèbils, de la mateixa forma que un pare o una mare tracta d’ajudar els seus fills»

              Vivim en una cultura del consumisme on un dels objectius bàsics és separar les persones de forma que siguin més manejables. Des de fa molt de temps ens han educat en la idea de la lluita i la competència individual per a la supervivència. En la idea que només els més forts poden sobreviure i els més dèbils han de morir pel bé de l’espècie. En la idea que és natural i legítim que els més forts s’apropiïn dels recursos en detriment dels més febles. Sols en un món sense Ubuntu s’entén que la majoria dels recursos estiguin en mans d’uns pocs, mentre una gran majoria no té els recursos mínims per a sobreviure. Un món on cada dia es tiren tones de menjar, es destinen milions a rescatar bancs o a la creació d’armament i al mateix temps es deixa morir de fam a milions de persones.

               En un context més local no són estranyes mesures que darrerament apliquen els nostres governs, com deixar un gran nombre de PERSONES immigrants sense cobertura sanitària, treure a famílies de les seves llars per a defensar els interessos dels bancs, o retallar els serveis socials i els recursos destinats a l’educació. 

              El que hem oblidat és que si l’ésser humà ha estat capaç de sobreviure no ha estat precisament per la seva força individual, sinó per la seva capacitat per a actuar i organitzar-se col·lectivament. Si avui en dia podem parlar, caminar,conduir com éssers humans és perquè hem après totes aquestes habilitats d’altres éssers humans.

                La raça humana està condemnada a l’extinció si no som capaços d’entendre que som persones en funció dels altres, i que no té sentit acumular riqueses i recursos materials de forma individual, si això suposa que altres han de viure en  la misèria i en la pobresa; que això ens condueix a les guerres, a l’esgotament dels recursos naturals i, en definitiva, a la destrucció.

              Nelson Mandela ho resumeix amb un exemple:

              «Quan un viatger arribava a un poble no havia de demanar menjar o aigua (...) Això és Ubuntu.»

 

Fotografia i article sobre Ubuntu a "El efecto colioris"

 

 

Divendres 24 a les 19:30h  us esperam per parlar del nou reglament de Participació ciutadana a l'edifici Miquel Capllonch  

 

Comentaris

Pepe

Re: Necessitem un món amb més Ubuntu

Pepe | 19/05/2013, 12:31

A facebook Humberto López ha creat dos grups per Pollença i Port de Pollença de"Banco de Tiempo-Círculo de la Abundancia" que tenen que veure amb aquest concepte de Ubuntu:

Experimentando con el dar y el recibir.
Este grupo sirve para comunicar demandas de bienes o servicios gratuitos entre personas normales, como tu y como yo. Son demandas como por ejemplo: "necesito una persona que sepa de fontanería" "Necesito alguien que cuide de mi perro" "necesito ayuda con mis estudios" "busco alojamiento" "necesito una plancha" etc. etc.
Los demás participantes podrán responder a nuestras demandas ofreciéndose siempre gratuitamente.
Obligaciones para poder formar parte de este grupo.
- Todos los viernes comunicaremos nuestras ofertas gratuitas en el muro diciendo aquello que podemos hacer por los demás: "puedo cuidar personas mayores" o "puedo dar clases de portugués" o también podemos ofrecer objetos de segunda mano que ya no utilicemos, ropa y también comida, etc. Por ejemplo: tengo limones para dar, voy a hacer sopas mallorquinas y puedo ofrecer 5 tappers a quien los quiera. etc. Como mínimo publicaremos nuestras ofertas una vez al mes. Lo ideal es hacerlo los viernes.
- Ser agradecidos/as. Publicaremos en el muro los bienes o servicios que hemos recibido gratuitamente para que se vea que el grupo funciona. Si se produce algun problema o situación desagradable podemos elegir entre publicarlo o comunicarlo al administrador para que pueda tomar medidas.
- No es necesario hacer nada a cambio de lo que recibimos. No se trata de ningún intercambio sino solamente dar o recibir lo que nos venga bien. Si queremos hacer algo por la otra persona lo mejor es preguntarle qué necesita y ponerle en contacto con aquella otra persona que podrá resolver su necesidad. Por ejemplo: si recibo un masaje para aliviar una contractura en el cuello, le puedo preguntar a la persona que me ha dado el masaje qué necesita y si por ejemplo necesita unos patines para salir a patinar y yo no los tengo pues pondré el anuncio en el muro "Se necesitan unos patines" y trataré de conseguirlos en su lugar. No tengo que hacer nada a cambio de lo que reciba.
¿Cómo se establece el equilibrio entre el dar y el recibir?
Cada persona es responsable de equilibrar lo que da y lo que recibe:
- Si sentimos que estamos en deuda con el grupo, simplemente trataremos de anunciar más nuestras ofertas y ofreceremos más aquello que sabemos que los demás más necesitan. Todo el mundo sabe hacer cosas por los demás. Almenos una tortilla de patatas, ¿no?
- Si sentimos que el grupo está en deuda con nosotros entonces solicitaremos más bienes o servicios. Por ejemplo, un corte de pelo. En vez de ir al peluquero de siempre, tal vez esta vez nos saldrá gratis.
También podemos utilizar el buscador del grupo clicando en la lupa para encontrar lo que necesitamos.
También podemos enviar un mensaje de chat a todos los participantes clicando en la rueda dentada y después en “Enviar mensaje.
Recordar que no es necesario ofrecer nada a cambio de aquello que necesitamos. Se trata de dar y recibir simplemente, no es necesario el intercambio.

Pepe

Re: Necessitem un món amb més Ubuntu

Pepe | 19/05/2013, 12:19

Doncs sí, hem arribat a una deshumanització brutal.

Joan CC

Re: Necessitem un món amb més Ubuntu

Joan CC | 19/05/2013, 10:56

Quina diferència entre els valors que inspira aquest concepte africà i els valors que transmeten actuacions com per exemple la retirada de la tarja sanitària als immigrants, amb les conseqüències que darrerament tots hem vist a les noticies.

Alternativa

DdM

Alternativa | 19/05/2013, 10:22

www.diariodemallorca.es/part-forana/2013/05/19/claustro-acoge-jornada-servicios-sociales/846630.html

El claustro acoge una jornada sobre los Servicios Sociales

Pepe

Re: Necessitem un món amb més Ubuntu

Pepe | 19/05/2013, 10:19

Molt interessant el concepte Joan. Un exemple del article de la foto.

Un antropólogo propuso un juego a unos niños de una tribu africana. Puso una canasta llena de frutas junto a un árbol y les dijo que aquel que llegara primero ganaría todas las frutas.

Al dar la señal para que corrieran, todos los niños se tomaron de las manos y corrieron juntos. Después se sentaron juntos a disfrutar del premio.

Cuando les preguntó por qué habían corrido así si uno solo podía ganar, le respondieron Ubuntu. ¿Cómo uno de nosotros podía ser feliz si los demás estaban tristes?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb