URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els adoctrinadors són ells

Alternativa | 22 Agost, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Quan comença la segona quinzena d'agost acostum a començar a pensar en el proper curs. Avui, pegant una ullada al material que vaig usar el curs passat i mentre sospesava què canviar, què afegir, m'he aturat en un recull de textos que utilitzam a les classes d'Història de la Filosofia. M'ho mirava, mentre pensava per què els costa tant entendre allò que llegeixen, discernir la idea principal de les secundàries... en fi, un tipus de preocupació pedagògica molt comú, imagin, entre els professors de secundària.

Fullejant, em trob amb un fragment d'un text de Kant bastant conegut; un article que aquest filosòf va escriure per donar resposta a la pregunta de què és la Il·lustració. Per qui no el tengui en ment, el text planteja que l'humà es troba en una situació de minoria d'edat, referint-se a la incapacitat de servir-se de la seva pròpia raó sense que un altre el dirigeixi, i que és el mateix home el culpable d'aquesta situació ja que hi està perquè vol, per falta de coratge i no per cap defecte de l'enteniment. La Il·lustració, per Kant, és la sortida d'aquesta minoria d'edat i, la seva divisa: sapere aude, atreveix-te a saber, a usar la pròpia raó!

Ja us podeu imaginar com pot donar de si en una classe de filosofia un text com aquest, quan es posa en relació amb una societat infantilitzada i hedonista com la nostra, en la què tot sembla anar encaminat a que no ens esforcem gaire, a que no pensem, i a que més aviat comprem.

És tan còmode-diu el filòsof- ser menor d’edat. Si tinc un llibre que em reemplaça l’enteniment, un director espiritual que em substitueix la consciència, un metge que em dictamina la dieta, i així successivament, aleshores ja no cal que passi ànsia. Ja no tinc cap necessitat de pensar, n’hi ha prou de pagar, que d’altres em substituiran ben aviat en tal fatigosa empresa.”

Quan el llegim a classe intent fer-los veure la vigència de certes idees i amb aquest text, no fa falta escarrassar-s'hi gaire: si canviam “llibre” o “director espiritual”, per “moda” o “mitjans de comunicació”, 1784 és avui.

Perquè, així com jo ho veig, les classes de filosofia a secundària només tenen valor perquè fomenten l'esperit crític. No importa gaire si els alumnes no saben les teories exactes dels filòsofs. De fet la immensa majoria no se'n recordarà uns mesos després de la selectivitat. I si no, pensau vosaltres mateixos quins continguts recordau de les classes de filosofia. La majoria d'adults amb qui parl, quan saben que som professora de filosofia em diuen “filosofia... ufff... no vaig entendre res” o bé “filosofia... sí...com era allò de la caverna d'en Plató?”. El valor fonamental d'explicar-los certes teories és que, a través d'elles, es qüestionin el món, el que es dóna per fet, per sabut. Que els puguin servir com a instruments per aprendre a sotmetre a crítica el que es diu, el que es té per vertader. Estic parlant, precisament, de donar-los les eines perquè siguin mals de manipular. La paradoxa radica en què precisament aquells que intentam aconseguir això, siguem tractats de manipuladors, d'adoctrinadors.

Així que, per salvar els pobres infants, el govern d'aquestes illes aprovarà una llei aposta per imposar neutralitat i imparcialitat, sota pena d'excomunió i a cop d'expedient disciplinari, com diu el decret de convivència i autoritat del professorat. Per cert, que aquesta és una altra: no saben que l'autoritat no es guanya perque ho digui una llei? (és una pregunta retòrica, no som tan ingènua; es guanya en la feina que un fa i hi ajuda molt si el govern no t'ataca contínuament sense cap tipus de prova des de la tribuna mateixa del Parlament). En definitiva, significa que comença la caça de bruixes i si sou docents esperem que cap fill del círculo o de la nueva generación ens vulgui enviar a la foguera.

I per rematar, la LOMCE. La darrera vegada que vaig mirar el projecte vaig veure que havien canviat (he perdut el compte dels esborranys) l'exposició de motius. Imagin que algú els va dir que això de començar el text d'una llei sobre educació parlant de mercats, empleabilitat i competència era massa descarat. Així que ara comença amb que l'alumne ho és tooot i que els somnis i el talent, i el sentit crític... És preciós. Però la filosofia a fer punyetes. No sigui que es posin a pensar ara... I ni ciutadania ni educació eticocívica, no sigui que es tornassin ciutadans ara... El que sí que podran cursar és iniciació a l'activitat emprenedora i empresarial. Això sí.

Tornant a Kant pens que la idea de fons d'aquest text del què us parlava conté el que hauria de pretendre no sols tota classe de filosofia, sinó el sistema educatiu sencer. Millor dit: és el que hauria de pretendre un sistema educatiu si volgués formar ciutadans. Que és el que se suposa que fan els sistemes democràtics.

Però, clar, el problema que tenim és que per voler, de veritat, formar ciutadans per una democràcia s'ha de voler, de veritat, una democràcia. I tots sabem que el sistema econòmic que tenim no és compatible amb una vertadera democràcia; només pot tolerar el nom, la paraula, i pervertint el seu significat. Així que aquells que vulguin una democràcia vertadera, són tractats de radicals, antisistema, antidemocràtics (una altra paradoxa més). I si són mestres o professors, a més, adoctrinadors.

Mentre pens tot això continuu passant pàgines i arrib al final del recull. Hannah Arendt. Un petit fragment que es revel·la com una provocació: “L'adoctrinament no consisteix en inculcar idees, sinó en evitar que n'apareguin”.

Crec que està prou clar: els adoctrinadors són ells.

Marina Llobera, docent que anirà a la vaga.

 

 


 

Comentaris

Alternativa

Re: Els adoctrinadors són ells

Alternativa | 23/08/2013, 09:59

COMENÇA EL RECOMPTE DE SIGNATURES PER LA CONVOCATÒRIA DE L'ASSEMBLEA DE VOTACIÓ DE LA VAGA INDEFINIDA.

Durant la jornada d'ahir es va fer el recompte dels primers fulls de signatures que s'han anat centralitzant. El resultat ha estat que en aquest moment disposam en mà al voltant de 1000 signatures. Aquesta xifra ha estat valorada molt positivament des del Comitè de Vaga de l'Assemblea de Docents, doncs representa que en dues setmanes, a l'agost, en plena època de vacances, hem obtingut aproximadament el 25% de les signatures que necessitem. Aquesta mobilització del professorat que ha acudit als prop de 40 punts de recollida de signatures que s'han posat en marxa a diferents pobles és una mostra de suport i de la representativitat de l'Assemblea de Docents.
D'altra banda, ahir mateix es va enviar un comunicat a tots els contactes (professorat) de l'Assemblea per a recordar-los que encara hi ha molts de fulls de diferents punts que no se'ns han fet arribar, amb signatures que no hem pogut recomptar, i que encara hi ha punts de recollides en marxa.
Així mateix, una altra valoració que es va fer ahir va ser la de la dificultat d'obtenir durant la propera setmana la totalitat de les poc més de 4000 signatures necessàries per poder convocar l'assemblea de votació de 30 d'agost. Per això, el Comitè de Vaga ha decidit prendre les següents mesures, seguint els acords que es van prendre a la darrera Assemblea de Docents de dia 30 de juliol:

1- Mantenir la convocatòria d'assemblea per dia 30 d'agost a les 19 h. a l'Auditori de Porreres. Aquesta assemblea serà molt important per planificar l'acció dels primers dies de setembre, i entre altres coses una ràpida recollida de signatures als centres una vegada iniciat el curs .
2- Mantenir l'acte de sopar a la fresca i concert obert i posada en marxa de la caixa de resistència, el mateix 30 d'agost a les 21 h. al Parc de n'Hereveta (Porreres). Volem que aquest acte sigui una mostra popular de suport als docents en lluita i de rebuig a la prepotència predemocràtica del Govern.
3- Convocar, si així ho decideix l'assemblea de dia 30, una assemblea de votació de vaga per dia 4 de setembre.
4- Seguir amb la recollida de signatures durant el que queda de mes d'agost i incrementar aquesta durant els dies 2 i 3 de setembre a tots els centres educatius amb els companys i companyes que encara no hagin signat. D'aquesta manera, l'objectiu d'aconseguir així el 40 % de les signatures de la plantilla es veu fàcil d'aconseguir.

Comitè de Vaga de l'Assemblea de Docents

Alternativa

Re: Els adoctrinadors són ells

Alternativa | 22/08/2013, 21:39

Un miler de docents ja han signat per votar la vaga indefinida
Tot i així, l'Assemblea de Docents assumeix que no arribarà abans a les 4.000 firmes abans de dia 30, de forma que allarguen el període per a recollir signatures als dies 2 i 3 de setembre i així pugui convocar l'assemblea general fins el dia 4

www.arabalears.cat/balears/miler-docents-signat-votar-indefinida_0_979102227.html

Pepe

Re: Els adoctrinadors són ells

Pepe | 22/08/2013, 21:17

Subscrib totalment el teu article Marina i recoman a tots els pares que llegeixen el programa i qualsevol llibre de l'assignatura de ciutadania i drets humans i que pensin quina lògica pot tenir llevar aquesta assignatura.

jrv

Emputar

jrv | 22/08/2013, 10:34

Si, no vull dir imputar malgrat sigui un verb ben utilitzat dins l'àmbit polític els darrers anys, emputar, emmerdar. Això utilitzant una expressió ben mallorquina, és el que ha fet el Conseller de Turisme de Grans cadenes Hoteleres, Delgado.
El meu comentari anterior, en linies generals, vist comentaris i editorials que el subscriuria la meitat dels pollencins, per òbvi. Si el Batlle diu el que diu, tan sols expressa el que creuen molts pollencins i mallorquins, ben enfora de la linia de tractar de pseudodelinqüents de Ultima Hora i Delgado als que lloguen la seva propietat, és a dir, deixar utilizar la seva casa o pis, a canvi de diners. Talment fan els hotelers, deixar utilizar habitacions a canvi de diners...

Alternativa

Re: Els adoctrinadors són ells

Alternativa | 22/08/2013, 07:55

El batle de Pollença: "S'ha de resoldre d'alguna manera"
El màxim responsable municipal va assegurar que "a Pollença és ben sabut que el lloguer turístic és una de les principals activitats econòmiques. www.arabalears.cat/premium/societat/Pollenca-Sha-resoldre-dalguna-manera_0_979102138.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb