URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Moció i aportació a favor de la vaga de docents

Alternativa | 24 Setembre, 2013 00:14 | facebook.com twitter.com

Els grups municipals d’Alternativa per Pollença, PSOE, PSM, Esquerra Republicana i els dos regidors no adscrits hem registrat una moció (la teniu a la continuació de l'article)  instant a l'Ajuntament a col·laborar amb els convocants de la vaga d'educació, i a demanar al Govern diàleg amb el sector educatiu, paralitzar el calendari del TIL a més de la destitució dels responsables de la Conselleria d'Educació. 

El debat i la votació de la moció al ple d'aquests dijous a les 20:00 és una bona oportunitat per a que la societat civil demostri el seu suport a la vaga de docents i demani al PP negociar. __________________________________________

 

Al ple del mes de juny es va aprovar la moció presentada per PSM. CiU, Lliga, Alternativa i PSOE de rebuig a la implantació obligatòria del decret sobre el tractament integrat de llengües TIL als centres educatius amb els vots a favor de Lliga, Alternativa, PSOE, CiU, PSM, Esquerra i Tomeu Fuster i  l'abstenció de PP i UMP. 

A la moció ja havia un punt que era donar suport a la vaga indefinida proposada per part de l'Assemblea de docents. Des de l'aprovació de la moció la Conselleria no només no ha negociat sinó que ha actuat d'una forma que podem qualificar de dictatorial. Per començar va expedientar a tres directors d'instituts de Menorca simplement per opinar el mateix que després ha corroborat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que recorden al govern del PP que en aquest procediment no ha permès a la comunitat educativa participar i opinar sobre la implantació del TIL i que ha  obviat passes obligatòries i imprescindibles com "la manca d'un informe de la Universitat de les Illes Balears" o tenir el compte el dictamen del Consell Consultiu.

La reacció de l'Executiu de fer un decret llei per esquivar aquesta suspensió cautelar és totalment contrària al que és un estat de dret.

Ara amb la vaga indefinida en marxa amb innumerables suports i la negativa de la Conselleria a negociar, o dialogar consideram que l’Ajuntament s’ha de posar en contacte amb els convocant de la vaga i oferir-les la col·laboració que necessitin i sigui possible. Per exemple la cessió d’espais municipals per a la realització d’assemblees o actes a favor de la vaga...

A més a més consideram que cal cessar als alts càrrecs de la Conselleria d'educació pel seu comportament, caracteritzat per la seva incompetència manifesta, per no aplicar els procediments establerts legalment, la seva sordesa i prepotència en la seva relació amb la comunitat educativa.

 

 


Aquests passat divendres la nostra assemblea va decidir donar 900 euros a la caixa de resistència de la vaga d'educació; 300 euros a la caixa central de l'Assemblea de docents i 100 euros a cada una de les caixes dels sis centres escolars públics de Pollença; dos instituts i quatre col·legis.

La quantitat donada significa un gran esforç econòmic per un partit petit i local com és Alternativa per Pollença ja que equival  pràcticament a la quantitat que vam gastar a la darrera campanya lectora (944 euros). Però és un esforç petit comparat amb l'esforç fet pels docents que necessiten tot el nostre suport i ajuda.  Esperam que altres partits, associacions i particulars de Pollença facin el mateix esforç per ajudar als docents a la seva lluita per una educació pública de qualitat.

 

 

 

Els portaveus dels grups municipals sotasignats presenten a la consideració del ple la següent moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

  • El Consell de Govern de les Illes Balears aprovà el decret 15/2013(de dia 19 d’abril de 2013) pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents de les Illes Balears. Aquest decret fou rebutjat per la comunitat educativa i pel món cultural de les nostres Illes per interpretar-se com a un atac directe a la llengua pròpia de la nostra terra.

L’esmentat Decret deroga l’anterior (92/1997), conegut com a decret de mínims, que s’havia aprovat en una legislatura anterior governada pel Partit Popular. L’Estatut d’Autonomia (aprovat per tots els partits polítics de les Illes) declara que "la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i la nostra cultura i tradicions són uns elements identificadors de la nostra societat i, en conseqüència, elements vertebradors de la nostra identitat",

I el decret d’abril defensava la introducció d’una llengua estrangera en detriment de la implementació de les hores lectives en català, disminuint les hores de llengua catalana als centres.

  • Dia 6 de setembre, de manera cautelar, el Tribunal Superior de Justícia de Baleares va suspendre l’ aplicació del Decret de Tractament Integral de Llengües, com a conseqüència del recurs interposat pels sindicats d’ensenyament STEI-i i UGT. Aquesta mesura adoptada pel tribunal, màxima expressió del Poder Judicial a la Comunitat Autònoma, a efectes reals implicava que el TIL no es podria desenvolupar en el curs escolar, que començava aquesta mateixa setmana, i el titllava de “frau” respecte a la normativa vigent que obliga a informar al Consell Escolar, així com a cometre a dictàmens del Consell Consultiu i a la Mesa Sectorial ja que afecta als empleats públics d’Ensenyament.

A més ,tot i perseguir una finalitat educativa que beneficiava els coneixements lingüístic del alumnes, el tribunal assenyalà que el TIL no podia deixar de banda els mandats legals, ja que «en un Estat de Dret la fi no justifica els mitjans sinó que en nom dels principis de legalitat i jerarquia normativa s'han de complir escrupolosament els mandats constitucionals i legals», de tal forma que el Govern havia de respectar el procés d'elaboració.

  • En contestació a la Sala del Contenciós-Administratiu de l'alt tribunal de les Illes, el mateix divendres dia 6 el Govern aprovà un decret llei d’urgència, que estableix un altre cop el trilingüisme en el present curs escolar de manera immediata.

  • Atès que al ple de juny aquest ple va aprovar dona suport a la vaga indefinida en educació.

  • Atès el comportament dels alts càrrec de la Conselleria d'educació, caracteritzat per la seva incompetència manifesta, per no aplicar els procediments establerts legalment, la seva sordesa i prepotència en la seva relació amb la comunitat educativa.Per tot això el nostres grups municipals presenten al Ple de l’Ajuntament les següents propostes d’ACORD:


1 - L’Ajuntament de Pollença insta al Govern de les Illes Balears a no deixar de banda el dictamen del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, referent a l’ajornament del calendari d’aplicació del TIL, i a complir amb els mandats legals establerts.


2 - L'Ajuntament de Pollença insta al Govern de les Illes Balears a l' aixecament de les mesures cautelars imposades als tres directors de Menorca i la seva incorporació al seu lloc de feina.

3- L’Ajuntament de Pollença insta el Govern de les Illes Balears a paralitzar el calendari d’aplicació del Decret de Tractament Integrat de Llengües. A més, a dialogar i elaborar una nova norma consensuada amb la comunitat educativa, que reforci l’aprenentatge d’una llengua estrangera en els centres educatius sense que això̀ vagi en detriment de la llengua catalana.

4- L’Ajuntament de Pollença insta al Govern de les Illes Balears a obrir un vertader procés de negociació i a treballar de forma consensuada amb les institucions de la comunitat educativa inclosa l'Assemblea de docents per tal de reconduir l’actual situació de descontent i desmotivació en el sector educatiu, i superar el caos provocat entre el professorat, els alumnes i les famílies.

5- L’Ajuntament de Pollença es posa a disposició dels convocants de la vaga oferint-los la seva col·laboració d’acord amb les seves possibilitats, com per exemple la cessió d’espais municipals per la realització d’assemblees o actes a favor de la vaga.”

6.- L´Ajuntament de Pollença demana al Govern la destitució de la Consellera d’Educació, Cultura i Universitats, Sra. Joana Maria Camps; del Secretari Autonòmic d’Educació, Sr. Guillem Estarellas; i de la Directora General d’Ordenació i Innovació, Sra. Isabel Cerdà de la que depèn el Servei de Tractament Integrat de Llengües.

Comentaris

jrv

Tolerancia i diàleg

jrv | 24/09/2013, 18:46

Tot plegat ens evidencia una vegada mes que la cèrrega franquista de molts polítics, especialment al PP, llastra encara massa la sortida cap a un estat, l'espanyol, verdaderament democratic i europeu, crec que al PP primen mes l'ansia de subvencions que de vertadera democracia...

Joan CC

Re: Moció i aportació a favor de la vaga de docents

Joan CC | 24/09/2013, 18:15

Home, ja entenc que per un partit com el PP que un batle discrepi públicament se considera un acte de heroisme... Quan hauria de ser lo més natural i més quan parlam d'un disbarat com el TIL.
Però la realitat es que el batle pertany al mateix PP que ha començat aquesta creuada contra l'educació pública i si no vol ser còmplice haurà de fer qualque cosa més que mostrar el seu desacord

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb