URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Can Franc al catàleg de patrimoni

Alternativa | 23 Gener, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Com sabeu “Can Franc”, es troba en perill de ser demolit. Aoctubre del 2011 vam aprovar una moció a la que l'Ajuntament es va comprometre a:

- Utilitzar tots els recursos legals possibles per evitar la pèrdua dels immobles del Passeig Voramar-Colón-Hernan Cortes assenyalats en l'informe del Departament del Patrimoni de 30 de juny de 2008.

- Es procedirà a treballar en l'elaboració del Catàleg municipal de Patrimoni per a la seva aprovació amb la màxima celeritat, a fi d'evitar pèrdues pel patrimoni històric i artístic de Pollença.

- L'Ajuntament de Pollença sol·licitarà al Consell de Mallorca que es prenguin les mesures pertinents per la protecció d'aquests edificis i evitar el seu enderrocament.

A partir d'aquesta aprovació es va fer la sol·licitut corresponent al Consell, es va revisar la llicència de Can Franc (sembla que tot és correcte) i ara estam al procés de l'aprovació definitiva del catàleg.

Com sabeu l'equip de govern va decidir retirat la fitxa de Can Franc (Passeig Colom 1/Far 2) del catàleg de patrimoni però aquesta  apareix a la documentació de l’aprovació inicial; fitxa U-109 Rafel Llobera com "arquitectura tradicional d’estiueig. El motiu de la retirada de la fitxa és que existeix  una llicència per demolir-la, encara que a dia d'avui ja hagi caducat. L'Ajuntament  ha demanat al Consell perquè els seus tècnics certifiquin amb informes tècnics i jurídiques  les possibles indemnitzacions que es derivin de la protecció de l'edifici. 

Aquest és l'anàlisi i descripció de la fitxa de Can Franc: 

  Construcció de tres plantes: soterrani, planta baixa i primera planta. La construcció és de planta quadrada amb coberta de quatre aiguavessos i torreta-mirador central. Els paraments presenten un folre de pedra enqueixalada amb cantoneres i línies d'imposta de marès. Es situa en el centre d'un espai enjardinat. L’accés principal a la casa es realitza pel passeig Colom, encara que també té una entrada pel carrer Far. Façana del passeig Colom: Tota la construcció presenta una distribució simètrica dels elements i les obertures. L’accés a la casa es realitza mitjançant una escala de pedres irregulars amb el perfil dels graons tallats. L’escala presenta una paret de tancament a cada costat. A partir d’aquesta, s’accedeix a la planta baixa on hi trobem les diferents obertures. Tres finestres allindanades s’obren fins al terra, la central funciona com a portal d’accés. A la primera planta s’obren tres finestrons apaïsats. Entre la planta baixa i el primer pis apareix una línia d’imposta de marès, i que, a la vegada, emmarca tota la construcció horitzontal i verticalment (a les cantoneres).
Les façanes laterals i posterior presenten la mateixa estructura i morfologia, només amb algunes variants. A la façana lateral dreta trobem dues obertures al soterrani: finestró i portal accessori allindanat, ambdós enreixats. A la façana lateral esquerra trobem tres obertures al soterrani: tres finestrons apaïsats enreixats. A la façana
posterior tornem a trobar unes escales que dónen accés a la planta baixa.
Ràfec i cantoneres: El ràfec és una cornisa motllurada amb canal embotida i volada de teula; presenta cantoneres de marès en les seves delimitacions.
Paret de tancament: Tota la construcció presenta una paret de tancament de marès i pedra en verd (depenent del tram) acabada en forma d’esquena d’ase.

 Elements a preservar:

Volumetria, estructura i façanes, incloent totes les obertures i el tractament dels paraments. Espai enjardinat

Intervencions preferents:
 Eliminar la construcció de factura moderna adherida a la façana posterior.

Intervencions admisibles:

 Restauració, conservació, consolidació i rehabilitació. Es podran obrir les obertures tapiade

Entre les nostres al·legacions hem demanat que no s'exclogui la fitxa de Can Franc de l’aprovació definitiva del catàleg fins que no es tenguin els informes tècnics i jurídics per aclarir si s’ha d’indemnitzar o no als propietaris i quina seria la quantitat a pagar.

Anteriors articles sobre el tema:

- El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença 1

- El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença 2

 Fotografia i article. Última Hora.

 

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Convocatòria

Alternativa per Pollença | 24/01/2014, 16:15

Divendres que ve, dia 31 de gener, una altra de les xerrades del cicle "Divendres Verds", al Teatre d'Artà. "Contra l'Església: Republicans, anticlericals i lliurepensadors a la comarca de Llevant durant el S. XIX", a càrrec de la historiadora Catalina Martorell. Promet ser ben interessant.
www.facebook.com/photo.php?fbid=567442740008030&set=a.102867143132261.5856.100002269264550&type=1&stream_ref=10

jrv

Enhorabona opossició

jrv | 24/01/2014, 00:10

Crec que aquesta legislatura la opossició, per molt diversa que sigui, ha aturat molts desbarats i abusos, com en això d'evitar aqust autoregal que els regidors en dedicació exclusiva és volian autootorgar....ni una mica de alegància...

Alternativa per Pollença

Ara Balears

Alternativa per Pollença | 23/01/2014, 18:24

Arbre sublim

TONI GOMILA

Havien de ser ells! Els del poble de la ce trencada, de les paraules totes importants, tot literari, no salen, no, ells. Els del poble que manté vives totes les expressions: el pi, cossiers, àguiles, cavallets, xeremiers, calvari, moros, cristians, alborada, el Club, la sala de les corbates, l'excel·lència turística, els banquers honestos que caminen i fan festa amb el poble, de Formentor i el seu far, de Costa i Llobera, el poble escollit d'Anglada Camarasa, d'Adan Dielh, de Tito Citadini... El poble del Festival de festivals, cap com el seu i el seu claustre. El poble de les muntanyes pelades i dels arbres únics que el cor estima.

Havien de ser ells que la vigília de la fi de la democràcia, del retorn a la fosca, farien renéixer el llumeneret blau de l'esperança. A vint-i-un metres d'altura, part damunt els ternals que aixequen l'estaca de Ternelles, un poble s'alça amb coratge, no és un jove tot sol qui hi arriba, la soca n'és plena, de germanor que l'aida a fer el cim. La plaça estibada i l'audiència televisiva encesa alenen a fons: amunt, ànima forta!

No són cames, ni braços, és l'alè d'un poble instal·lat al pit d'un jove amb coratge. El dia que no volíeu símbols, el símbol s'imposa amb força, per inevitable. Enmig de la plaça, coronant la festa, el clam d'un poble es fa sentir i fa de l'esforç, símbol, i de la gesta de portar-lo fins a sa testa consagrada, aroma d'unció divina.

Arbre pollencí, mon cor t'enveja. Sobre la terra impura, com a penyora santa duré jo el teu record. Lluitar constant i vèncer, regnar sobre l'altura i alimentar-se i viure del cel i de llum pura.. Oh vida! Oh noble sort!

Arrela dins l'altura! I amb la força de tes garres com a símbol de coratge, crearàs nova imatge al lloc de les quatre barres!

Alternativa

Re: Can Franc al catàleg de patrimoni

Alternativa | 23/01/2014, 12:25

Gràcies a la pressió dels grups de l'oposició (fins arribar al recurs de reposició) els doblers que PP i Pi volien atorgar a despeses personals dels regidors amb dedicació exclusiva es destinaran a Serves Socials.

La partida de despeses personals de Pollença, a Serveis Socials
Així ho indicà ahir el batle, Tomeu Cifre Ochogavia (PP), que calculà aquesta partida en "9.000 o 10.000 euros"

www.arabalears.cat/balears/partida-despeses-personals-Serveis-Socials_0_1071492927.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb