URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Receptem responsabilitat

Alternativa | 17 Febrer, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

  Afirma Sergio Sinay al seu llibre Elogio de la responsabilidad que a l'actualitat la paraula ètica no deixa de ser una etiqueta que es posa en un envasament buit, en un sobre sense contingut i sense destinatari. En definitiva, una paraula que s'empra molt però es practica poc. Continua dient que vivim a un món on manquen la pau, aliments, justícia i llibertat per a tothom i sosté que la mare de totes aquestes mancances és la falta d'ètica.

   També comenta que així com el segle XX es podria considerar el segle de la declaració dels drets humans (tot i que estam lluny d'aconseguir-los), el segle XXI hauria de ser considerat el segle de la declaració dels deures humans. Tal vegada així, si tots començàssim a actuar i assumir les nostres responsabilitats, la declaració dels drets humans es faria realitat.

  La responsabilitat es fonamenta en el fet que, com a persona, sé que els meus actes i les meves paraules produeixen uns efectes en nosaltres mateixos, en els que envolten i a l'entorn en el qual vivim. Ser responsable consisteix en ser conscient i respondre davant aquestes conseqüències. La responsabilitat preveu la voluntat de reparació dels mals, al contrari que la culpa, que implica la necessitat d'un càstig. Llastimosament els humans posam l'accent molt més en la culpa que no en la responsabilitat.

   Vivim en un món de pares i mares que no es responsabilitzen de l'educació dels seus fills i culpabilitzen els docents o la societat, de periodistes que no es responsabilitzen de les seves informacions,de consumidors que no ens responsabilitzam del nostre consum, de ciutadans que no ens responsabilitzam del nostre vot. Un món on els polítics no es responsabilitzen de les seves gestions amb els diners públics, o de les guerres que provoquen i culpabilitzen altres polítics. On els empresaris no es responsabilitzen de les condicions dels seus treballadors, de les necessitats dels seus clients o dels efectes mediambientals de les seves empreses. On els banquers no es responsabilitzen de les seves estafes i culpabilitzen la crisi i la fan pagar als més febles.

              Paradoxalment també ens trobam amb gent que viu en un permanent estat de culpa. Pares i mares que es senten culpables de posar normes als fills perquè creuen que coarten la seva llibertat o de no donar-los prous comoditats; fills que no es senten prou bons per respondre a les expectatives dels seus pares, treballadors que no es senten prou productius, homes i dones que no es senten prou exitosos o prou atractius, amants que es senten culpables de no fer feliços als seus estimats... Aquest són alguns dels exemples que ens mostren que vivim a una societat malalta de culpa.

  En una recent entrevista al punt informatiu, la psicòloga Maria Cerdà feia referència, seguint les teories sistèmiques, a què així com en els sistemes familiars, quan un pare no assumeix les funcions de pare, és un fill el que les ha d'assumir, trastocant els ordres naturals de l'amor, en el sistema social, quan els polítics no assumeixen les seves responsabilitats han de sorgir altres persones o associacions, com per exemple les ONG, per omplir aquest buit, però això no soluciona el problema sinó que com a molt n’alleugera els símptomes .

    Si realment volem enfrontar les malalties de la nostra societat, la medicina -juntament amb l'amor- és la responsabilitat. Culpabilitzar els altres o nosaltres mateixos, sense assumir les conseqüències dels nostres actes i la necessitat de reparar-les, sense assumir que les persones que ens envolten i el medi que compartim no són mitjans per satisfer els interessos del nostre ego, no fa més que agreujar el mal.

 

Cuida els teus pensaments perquè es tornaran paraules,

cuida les teves paraules perquè es tornaran actes.

Cuida els teus actes perquè es tornaran costums.

Cuida els teus costums perquè forjaran el teu caràcter.

Cuida el teu caràcter perquè formarà el teu destí

i el teu destí serà la teva vida

Mahatma Gandhy

 

Joan Cifre Cerdà

 

 

 

 

Comentaris

jrv

Mes enllà del Pont Romà...

jrv | 18/02/2014, 08:14

Doncs sí, mes enllà dels límits del municipi hi ha vida mental...Es curiós com aquest partidet anomenat Alternativa te tanta preocupació i implicació amb les qüestions etiques globals, amb asumir idees i actituts ètiques, morals, que ens facin millor a aquest ínfim raconet queés Pollença, a fer-la ,es habitable humanament.
L?article de JCC és una alenada d'aire fresc enmitg de tant de troll simiesc...GRACIES

Pepe

Re: Receptem responsabilitat

Pepe | 17/02/2014, 18:35

Un gran article Joan, esper que poc a poc hi hagi més gent responsable i deixin d'esperar que altres els soluciones els problemes.

Joan CC

Re: Receptem responsabilitat

Joan CC | 17/02/2014, 12:35

Fragment del comunicat del partit SAIN:
La ciencia parece afirmar que el origen de la humanidad está en África y desde allí se fue extendiendo por el resto de la tierra. La humanidad es fruto de las migraciones de generaciones y generaciones de personas. Y la sociedad entera se deshumaniza si acepta estos asesinatos sin protestar, sin elevar su voz como un clamor de solidaridad. No podemos dejar de luchar para que desaparezca la injusticia que obliga a las personas a abandonar tierra, familia y casa para buscar una vida mejor. No podemos dejar de luchar para que aquellos que buscan una vida mejor sean acogidos no por gases lacrimógenos y pelotas de goma, sino por la solidaridad. Totalment d'acord,

Joan CC

Re: Receptem responsabilitat

Joan CC | 17/02/2014, 12:08

Una mostra total i absoluta de manca de responsabilitat la que ha tingut el govern i els responsables de la Guardia Civil a Ceuta.

Alternativa

Re: Receptem responsabilitat

Alternativa | 17/02/2014, 10:37

L’esquerra sobiranista i ‘de carrer’ diu que la dreta es vol carregar la democràcia

h
ttp://dingola.net/2014/02/16/lesquerra-sobiranista-i-de-carrer-diu-que-la-dreta-es-vol-carregar-la-democracia/

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb