URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El municipalisme. Des del carrer i la institució

Alternativa | 20 Febrer, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

El passat dissabte 15 el col·lectiu Pla de Mallorca en Marxa i l’organització d’Endavant OSAN organitzaren una taula rodona sobre municipalisme des de l’òptica de carrer i també des de la visió institucional. A la taula van participar en Miquel Gelabert (regidor de Sineuers Independents), Joan Arbona (del Col·lectiu Albaïna de Sóller), Ignasi Bea (de la CUP Sant Cugat, del Principat) i per part nostra na Marina Llobera.

LA CIUTADANIA I LA POLÍTICA

Joan Arbona (del Col·lectiu Albaïna de Sóller)

Va comentar com hi havia una demonització dels polítics, però ara més que mai és necessari reivindicar i lluitar per fer política. La dreta veu la política com un servei que han de donar els polítics , i això fa que aquesta es percebi com una cosa en què no shi pot participar, excepte cada quatre anys quan un diposita el seu vot. Des de l'esquerra hem de lluitar per una democràcia directa.

Ignasi Bea (regidor de la CUP Sant Cugat, del Principat)

Ignasi va explicar com va entrar en política per oposició, per negació de la vella política, i considera que l'esquerra oficial que surt de la transició està esgotada, ja que ha convertit en el seu objectiu principal mantenir o augmentar les seves cadires i no la transformació. El problema dels partits d'esquerra tradicional és que confonen els mitjans amb els fins i han renunciat a la transformació de la societat.

També va parlar del perill que hi ha de perdre el contacte del que passa amb el carrer quan s'entra en la gestió municipal.

Per Ignasi el fonament de l'activitat política ha de ser la radicalitat democràtica i la transparència total.

Marina Llobera (Alternativa per Pollença)

Marina considera que ha hagut un augment de l'interés per la política resultat de la crisi i que la regressió dels drets també ha fet creixer l'interés per la política... però això no ha augmentat la participació i la implicació directa dels ciutadans. Falta cultura associativa, i això també és resultat de l'opulència econòmica i desideologització que s'ha viscut durant anys... La gent només es mobilitza per problemes concrets.

Cal polititzar tot el que s'ha despolititzat i que la gent recuperi l'interés per participar.

Miquel Gelabert (regidor de Sineuers Independents)

Miquel va sutbratllar l'important que eren els moments de reflexions com la taula rodona i que calia cercar espais per reflexionar i estructurar un moviment. Hi ha molt d'analfabets polítics, i és important conscienciar a la gent de que el que és públic és de tothom, que s'ha d'estimar i no s'ha de veure com que no és de ningú.

 

LLUITA AL CARRER.

 

Joan Arbona (del Col·lectiu Albaïna de Soller)

El municipalisme actiu i radical en un poble és incòmode, ja que tothom es coneix i lactivisme crea enemics. Cal intentar fer de catalitzadors de la lluita al carrer i que la gent s'animi a autorganitzar-se.

Ignasi Bea (regidor de la CUP Sant Cugat, del Principat)

Evidenment comparteixen la idea de que la feina institucional ha de ser catalitzadora de la lluita al carrer. Cal crear espais oberts de pensament crític. En aquest moment hem perdut la batalla de les idees i per això hem de crear els nostres espais de pensament crític, sòlids i duraders.

Marina Llobera (Alternativa per Pollença)

El partit és secundari, el més important és la base i el moviment. La part institucional està al servei dels moviments socials i nosaltres participam dels mateixos de forma natural i personal, no com una estratègia encara que sempre ens hem d'enfrontar a l'acusació de polititzar moviments i cercar rèdits polítics. També realizam assemblees obertes per facilitar la participació de la gent

Miquel Gelabert (regidor de Sineuers Independents)

A Sineu hi ha molt de problemes de transparència i comunicació per part de lAjuntament. Cal cuidar la xarxa social, fer publicacions en paper

LA LLUITA DES DE LA INSTITUCIÓ

Joan Arbona (del Col·lectiu Albaïna de Soller)

Pel fet de ser un col·lectiu i no un partit es troben amb molts de problemes per accedir a la informació o, per exemple, retransmetre el ple.

Ignasi Bea (regidor de la CUP Sant Cugat, del Principat)

La reforma de ladministració local plantejada pel Partit Popular realment és una reforma política contra la pluralitat i la política més propera, però ho han amagat amb l'excusa de l'estalvi econòmic.

A les institucions es pot fer d'altaveu dels moviments, i a més trencar el discurs tradicional dels partits. Com exemple de feina institucional concret va explicar el projecte que han fet a Sant Cugat de crear una borsa municipal de cases buides que s'ofereixen a gent sense mitjans.

No cal oblidar a més a més que la representació institucional permet tenir recursos econòmics per fer coses.

És molt important fer la feina de forma transparent i comprensible; fer assemblees obertes per exemple per explicar als ciutadans temes com els pressuposts.

Una funció fonamental evidentment és fiscalitzar i vigilar lacció dels partits governants.

Marina Llobera (Alternativa per Pollença)

Cal canviar dinàmiques i sortir del bucle de la pura gestió. Per altra part aquests anys de feina institucional el que hem constatat és la falta de mecanismes administratius per aconseguir informació (que moltes vegades depén de la bona voluntat o no de qui governa) o per fer complir acords. La nostra misió com va dir Sòcrates és ser un tàvec que pica la ciutat per mantenir-la desperta, deixant en evidència les contradiccions dels que governen.

És molt important mantenir una constant comunicació amb els ciutadans, apostant per la transparència total.

Miquel Gelabert (regidor de Sineuers Independents)

Va explicar la creació d'un nou partit local; Gent per Sineu

En aquest moment es va obrir un interessant debat amb el públic en què van sortir els problemes de la relació entre els partits polítics i els moviments socials i com en aquest moment qui va per davant és el moviment social.

La força de la dreta és a les institucions, la nostra força és al carrer i s'ha d'actuar sense por i sense caure en el possibilisme, amb un objectiu transformador clar que no s'ha de desvirtuar per la feina institucional.

 Miquel Gelabert, Marina Llobera i Emylse Mas (article i fotografia a Díngola) 

 

 

 


Comentaris

Pepe

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Pepe | 21/02/2014, 16:36

97153 primer et volia donar gràcies per les teves aportacions, sempre és interessant debatre amb gent amb posicionaments ideològics diferent. Comparteix el teu pessimisme respecte a la societat espanyola actual i a la seva polarització. Tenim un gran dèficit democràtic i anys i anys darrera de dictadura i intolerància.
També he de dir que no coneix cap moviment social o partit de dretes que defensi en aquest moment el municipalisme como eina de transformació.

Pepe

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Pepe | 21/02/2014, 16:26

Joanet és que la publicació de l'ordenança en fragments textual (encara que hi ha un procés de selecció subjectiu) es fa després de publicar una nota clarament partidista.

Dius que es fa perquè la gent pugui decidir si hi esta d'acord o no i després decidir si alega o no.... Un bon argument, el problema és que fa dies que s'ha acabat el període d'al·legacions (I quatre grups hem demanat la seva retirdada; Alternativa, PSOE, PSM i Esquerra).
Fer això que mai s'havia fet abans amb cap ordenança crec que només respon a una feina de contrapropaganda davant de la mobilització plantejada a la plaça... I això no és feina de la pàgina institucional ni de gent que pagam tots, si el PP i el Pi volen fer que el facin a les seves pàgines amb els seus mitjans com feim la resta de partits.

Joan CC

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Joan CC | 21/02/2014, 12:43

L'esperança que jo tinc és que tots aquells petits comerciants, autònoms que es consideraven moderats o de dretes i que votaven PP, PSOE o UM poc a poc prenguin consciència de que els partits tradicionals no defensen els seus interesos i que cal avançar cap a una democracia més directe. I de moment les alternatives més locals com UMP o fins i tot el PI(Opció regionalista) no van en aquest sentit sinó en el de mantenir l'actual sistema.

97153

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

97153 | 21/02/2014, 11:56

Et donaria la raó, Garci, si la societat espanyola no tingués la tendència a polaritzar-ho tot, situant-se a un costat o l'altre de les opcions i adoptar una postura inamovible: dretes-esquerres, madrid-barça, monarquia-república, nord-sud. Tan de bó els pensaments de la gent es moguessin per principis racionals, però l'evidència ens mostra que no és així.
Tu dius que el municipalisme no exclou a ningú, però des del moment en que una part de l'esquerra agafa aquesta benbera, inmediatament (i sense cap tipus d'anàlisi racional) es rebutja el concepte per part de la dreta, per aquesta polarització que he menicionat abans.
És culpa de la dreta? Lo més fàcil és pensar que sí, però jo ho atribuiria a la personalitat mediterrània, o branc o negre.

Joanet

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Joanet | 21/02/2014, 11:00

Jo igual que en Joan no veig que l'Ajuntament faci un us partidista del Facebook. Especialment PQ simplement el que està fent es penjar fragments TEXTUALS per donar a conèixer una ordenança a la ciutadania i que aixi realment pugui decidir si hi esta d'acord o no i després decidir si alega o no.
Pot ser si que el comunicat que va sortir va ser una picada fora de text. Però el tema de penjar punts de l'ordenança ho veig correcte i possiblement una iniciativa que hauria de ser mes comú en el fb de l'Ajuntament.
No se l'Info mai es dolenta. I tots sabem que ningú es llegirà una ordenança sencera.

Garci

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Garci | 21/02/2014, 07:57

971, jo no crec que el món estigui dividit en esquerres i dretes. La ideologia política és molt més complexa i hauria de defugir d'aquests conceptes. Per exemple hi ha partits conservadors, liberals, socialdemòcrates, socialistes, centralistes, federalistes, laicistes, catòlics, feministes, pacifistes... i tots aquests adjectius no tenen perquè ser d'esquerres o dretes. El municipalisme no exclou ningú, és una postura política molt vàlida i crec que tothom l'hauria d'assumir.
Esper haver-me explicat

97153

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

97153 | 20/02/2014, 23:51

D'acord Garci.
Des del meu punt de vista (potser liberal), la idea és més atractiva del que te pots pensar.
Però intentar dur envant un canvi radical d'organització política (d'abaix a dalt) sense tenir en compte a la meitat de la població (dretes) sembla gairebé impossible.
La qüestió és que els individus de dretes o esquerres del poble o barriada no són ortodoxes amb el dogma del partit autonòmic o estatal.
I un atracament esquerra-dreta a nivell carrer és molt més assumible que a nivell autonòmic o estatal. Si només es conta amb una part del ventall ideològic per un projecte municipalista està destinat a ser efímer.
Mai s'havien donat circumstàncies tan òptimes per intentar propulsar el municipalisme: sensibilització del control que té la macroeconomia sobre els ciutadans, fàstic polític, noves tecnologies, percepció d'injustícies properes, etc. Però si no se fa un intent d'incorporar a l'oposició ideològica al debat sobre el municipalisme ni li veig futur.
I repetesc que és un concepte molt atractiu.

Garci

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Garci | 20/02/2014, 21:39

Bones 971. De Municipalisme no només n'hi ha un model, tot i que el tema de la implantació de la democràcia directe sol ser un element comú. Per força, aquest tipus de democràcia (la única veritable segons el meu parer) requereix comunitats petites i federades entre si. És important entendre que comunitat no és sinònim de municipi actual. Per això entitats sub-municipals (com les anomenes) son importants en tant que son comunitats.
Els partits polítics no poden ser la base del municipalisme si el que es pretén és la democràcia directe. Però si son importants durant el camí cap a ella. Partits i moviments hauríem de remar en aquesta direcció.
Dissortadament no conec a ningú de dretes (liberal o conservador) que opti per aquestes postures.

97153

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

97153 | 20/02/2014, 21:10

OK Pepe, entenc.
Però les entitats sub-municipals quin paper juguen a un projecte municipalista? O la intenció és que els partits polítics són la base del municipalisme?

Pepe

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Pepe | 20/02/2014, 19:07

97153 evidentment el municipalisme no és exclusiu de l'esquerra si parlam simplement de partits que fan feina a l'ambit municipal. A Pollença UMP i UNPI a Pollença són exemples. Ara si parlam de municipalisme com l'espai més indicat per avançar en la construcció d'alternatives polítiques, econòmiques i socials no coneix cap exemple de dretes.

Pepe

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Pepe | 20/02/2014, 19:02

Joan aquest bloc, el nostre perfil de facebook i la nostra pàgina web la gestionam persones d'Alternativa al nostre temps lliure. O sigui el fa un partit i no té cap cost pels ciutadans.
El facebook de l'Ajuntament el gestionen persones que pagam tots i hauria de ser una eina d'informació institucional. Si el PP o el PI volem donar la seva opinió sobre l'ordenança que el faci als seus mitjans a internet.

Posar l'enllaç on es trobava l'ordenança és correcte però publicar una nota de premsa opinant i desqualificant per part de la regidora quan l'ordenança es trobava en exposició pública és usar els mitjans públics d'una manera clarament partidista.
Igualment el que està fent ara de seleccionar fragments de l'ordenança i penjar-les al perfil no l'han fet mai. I fer-ho quan el procés d'aprovació està obert i n' hi ha convocada una jornada reivindicativa contra l'ordenança és pura contrapropaganda que no correspon a una pàgina institucional.

La nostra intenció no és fer renou, hem presentat una al·legació demanant la retirada d'aquesta ordenança.

Si el que hem dit no té res a veure amb l'ordenança l'hauries de concretar i explicar.

joan cc

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

joan cc | 20/02/2014, 18:39

Ido que les proposin

Joan

participacio

Joan | 20/02/2014, 18:38

no ho entenc
Perque publicar informacio sobRe la ordenança es un us partidista per part de l'ajuntament del seu fb?
En aquest cas que vosaltres publiqueu interpretacions del que diu la ordenança segons el propi fb no seria tambe algun tipus de polemica partiista?
A mi em sembla que la vostra intencio es fer molt de renou, perque el que he llegit del que publiquen sobre la ordenança no te res a veure amb les exigeracions extrems que difoneu.
no haurieu de perdre credibilitat

97153

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

97153 | 20/02/2014, 18:22

Però el municipalisme no té perquè ser una perspectiva exclusiva de l'esquerra entès com una forma de fer política propera al ciutadà.

Joan C C

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Joan C C | 20/02/2014, 17:52

Pens que els que es plantetjava a la taula no era excloure als conservadors sinó una alternativa a la política que proposen els conservadors i també desde l'esquerra tradicional.

97153

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

97153 | 20/02/2014, 15:20

Molt atractiu el tema del municipalisme, però no acab d'entendre certs matisos que s'exposen.
Per exemple, identificar el municipalisme amb els moviments socials. O excloure la dreta (de veritat pensau que es pot conceptualitzar una societat sense tenir en compte certs ideals conservadors?)
I quin paper se pot atribuir a les entitats sub-municipals com districtes o assamblees veïnals.
És cert que és una perspectiva atractiva el fet de que els ciutadans tenguin la percepció de control directe sobre la política que els afecta, però no comparteixo certes afirmacions d'exclussivitat que s'exposen a l'article.

Alternativa

Re: El municipalisme. Des del carrer i la institució

Alternativa | 20/02/2014, 12:36

És vergonyosa la utilització que està fent l'equip del govern del perfil institucional de l'Ajuntament de Pollença per justificar l'ordenança de convivència i seguretat. L'ordenança només s'ha aprovat inicialment i sobre la mateixa hi ha diferents opinions, s'han presentat al·legacions, s'ha demanat la seva retirada... O sigui és un procés que encara està obert i el que fa en aquest moment l'equip de govern és una utilització totalment partidista dels mitjans que són de tots però que només utilitzen ells.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb