URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

On és la humanitat?

Alternativa | 24 Febrer, 2014 00:01

   La mort dels 15 subsaharians que intentaven entrar a Espanya ha tornat posar de manifest el drama que viuen milions de persones que cada dia es juguen la vida (i molts la perden) per passar la frontera. El primer que ens hauria de fer reflexionar profundament després de tants dies, de totes les informacions i de veure els vídeos que han mostrat les televisions, és el fet que no s'hagi produït cap dimissió.

   El govern del PP, lluny d'investigar  i depurar responsabilitats ha entrat en el clàssic joc del "i tu més" amb el PSOE al qual ja ens tenen acostumats. Com passa habitualment els nostres governants s'obliden que les explicacions que es donen o no en el parlament no van dirigides al rival polític, sinó al conjunt dels ciutadans. Realment els nostres governats estan arribant a uns nivells de narcisisme i psicopatia alarmants, i mostren una manca d'uns nivells mínims d'empatia cap a les persones que governen, especialment les més febles.

 També ens hauríem de demanar si de veritat sorprenen les actuacions d'aquest govern que ha deixat sense cobertura sanitària a quasi un milió de persones que no tenien permís de residència.

    Com diu el diputat de la CUP David Fernàndez, el problema no és la política migratòria sinó la política contra la pobresa. No hi ha cap problema en què passin les fronteres els grans magnats o futbolistes de primera divisió. Tampoc no hi ha cap problema en el lliure moviment dels capitals i en canvi s'ataquen sense cap pietat persones indefenses que sols segueixen l’instint natural de cercar una vida millor o simplement sobreviure. El nostre és un sistema basat en la hipocresia més absoluta i que està condemnat al fracàs ja que permet que la majoria de la població pateixi fam i misèria mentre uns pocs s'enriqueixen i això no és sostenible.

   Les migracions han estat una constat al llarg de la història. De fet la ciència ens diu que l'origen de la humanitat es va produir a Àfrica i que es va estendre al llarg del planeta mitjançant migracions. No fa gaire anys èrem els espanyols els que emigràvem i de fet ara ho tornam a fer. Per tant, convindria tenir un poc més d'empatia amb gent que ho deixa tot per aconseguir una vida millor. És cert que els processos migratoris necessàriament s'han de regular, però el criteri s'hauria de fitxar, com a mínim, des del respecte als drets humans.

    En aquests moments de crisi és molt fàcil encendre l'espurna del racisme, per això cal insistir  en  que hi ha una falsa percepció de què els immigrants reben de nosaltres més del que ens aporten. Això almenys en termes econòmics és fals. Per una banda, la immigració a Espanya resol el problema de l’envelliment de la població.  Si no fos pels immigrants que al llarg dels darrers anys han treballat a Espanya no podríem pagar ni les pensions dels més grans ni l’educació dels més joves. Una altra qüestió que s'ha de tenir en compte és que el balanç econòmic de la immigració, que realitza el Govern Espanyol i que no és altra cosa que la relació entre el que aporten econòmicament  a l’estat i el que reben els immigrants, és favorable a  l' Estat.  En tot cas això no deixen de ser dades econòmiques que haurien de passar a un segon terme quan es parla de drets bàsics.

   Convindria recordar un concepte filosòfic que precisament ens ve d'Àfrica i que seria molt interessant tenir en compte. Ubuntu és una paraula que  prové de les llengües zulu i xhosa  de Sud-àfrica. Tot i que literalment significa solidaritat  o humanitat, el seu sentit ètic és més ampli i es relaciona amb conceptes com la cooperació, la compassió, el respecte als interessos col·lectius i la dignitat del les persones.

 Desmond Tutu defineix Ubuntu com "l'essència de ser una persona en el sentit de què som gent per l’altra gent. No podem ser totalment humans sols. Com a humans estam fets per a la interdependència. Quan tenim Ubuntu abraçam els altres, som generosos i compassius. Si al món hi hagués més Ubuntu no hi hauria guerres, no hi hauria aquesta enorme diferència entre rics i pobres. Les persones som riques quan podem ajudar a pal·liar les carències dels altres. Som poderosos quan podem ajudar els dèbils, de la mateixa forma que un pare o una mare tracten d’ajudar els seus fill".

Nelson Mandela ho resumia amb un exemple:

              “Quan un viatger arribava a un poble no havia de demanar menjar o aigua (...) Això es Ubuntu”.

 

 

Comentaris

Joan CC

Re: On és la humanitat?

Joan CC | 25/02/2014, 11:07

Gràcies Pepe.
També pens que és important centrar el tema en una qüestió de drets humans i fer veure que la vertadera inseguretat no la creen els moviments migratoris sinó la desigualtat cada vegada més gran entre uns pocs i la majoria de la població mundial.
També cal fer veure que els immigrants pobres (sobretot quan sels donen papers) aporten més que els rics que es dediquen a evadir impost.

Juan

Re: On és la humanitat?

Juan | 24/02/2014, 17:52

No entiendo como ahora ERC se queja si no ha planteado alegaciones. Que cojones.

Alternativa

Re: On és la humanitat?

Alternativa | 24/02/2014, 17:31

Casar-se al Moll serà més car que a Pollença, segons Esquerra
Està previst que la nova taxa s’aprovi dimecres que ve.

www.arabalears.cat/xarxa_local/Casar-se-Moll-Pollenca-segons-Esquerra_0_1090691011.html

L'únic grup que va presentar al·legacions a l'ordenança de matrimonis vam ser nosaltres (demanant mantenir les taxes actuals; 0 euros pels residents i 100 pels no residents). L'equip de govern només ha acceptat parcialment les nostres al·legacions, la seva proposta és la següent: si la gent es casa de dilluns a divendres en horari laboral a la casa consistorial el preu continuaria sent igual. els residents al municipi no paguen i els no residents 100 euros.
Si és a partir de les 14:00 o els caps de setmanaa la casa consistorial: 50 euros los residentes i 150 los no residents.
Si és fora de la casa consistorial: 100 euros los residents i 50 euros los no residents.

Pepe

Gràcies

Pepe | 24/02/2014, 17:17

Un gran article Joan que comparteix totalment.
Com escrivia fa re Daniel Gamper a l'Ara Balears:
El món està (des)organitzat en estats que solen tenir com a preocupació principal el benestar dels seus ciutadans i la defensa de la sobirania. L’ètica, com deia, no es deté necessàriament en la frontera. Diguem que l’ètica és apàtrida i es cola de contraban a través de les duanes més impermeables. L’ètica és internacionalista, cosmopolita, i només la política que li segueixi el pas estarà a l’altura de l’ideal democràtic modern.
(...)Sembla com si fos la intenció de l’Estat crear inquietud a propòsit dels immigrants. No és res més que l’habitual finta política consistent a posar l’èmfasi en la seguretat fins a fer repetir als ciutadans que el veritable problema és la inseguretat. El govern sembra les llavors de la xenofòbia per recollir-ne després els brots verds en forma de vots.

www.ara.cat/premium/opinio/Totes-persones_0_1089491081.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb