URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Alternativa | 19 Març, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

El 26 de febrer del 2006, a les 13.30 del migdia, vam crear el bloc Urxella a Balearweb, anteriorment haviam estat a altre servidor. Hem arribat als 2.937 articles i als 31.585 comentari. Moltes gràcies a Balearweb que ens dona aquest servei gratuïtament, a tots els columnistes que haveu escrit i escriviu a Urxella,  i a tots vosaltres; els nostres seguidors, lectors i comentaristes que haveu fet possible que aquest bloc s'hagi convertit en un dels blocs polítics més visitats de Mallorca i un referent a Pollença.  Volem donar les gràcies especialment a tots els que haveu enriquit "Urxella" amb comentaris, crítiques, suports i opinions raonades i argumentades.

Consideram que és imprescindible que la política sigui transparent i participativa i que la gent pugui conèixer de primera mà com es gestiona  l'administració del seu propi municipi. Per això no només informam de la nostra feina, sinó que també hem publicat ordenances, plens,  juntes de govern i altres documents de l'Ajuntament d'utilitat pels ciutadans. Igualment hem rebut per part dels ciutadans precs, preguntes, informació, crítiques...Si no fos per vosaltres i per la dedicació dels nostres redactors i per la bona feina i voluntat dels nostres columnistes, no seríem aquí on som i per això ho agraïm i ens fem el propòsit de seguir creixent com fins ara.

A més del bloc tenim una llista de correu on us podeu apuntar (només l'heu de demanar al nostre correu alternativaperpollenca@gamil.com), un perfil a facebook (al que ja tenim 3861 "amics") i a twitter (379 seguidors)  i una pàgina web on trobar de forma sistematitzada tota la informació de què és Alternativa, com funciona, objectius, estatuts, afiliació...Per  facilitar la tasca de recerca i visualització de la feina feta, hem agrupat de forma senzilla totes les mocions que hem anat presentant, les actes dels plenaris, les actes de les juntes de govern, etc. I encara més, podreu trobar totes les revistes Urxella en paper que hem publicat des del 1981 fins avui en dia, així com les notes de premsa. Tot això i més, dissenyat de forma senzilla i fàcil de manejar, perquè pogueu seguir tota la nostra tasca política més enllà del publicat al bloc Urxella, on la informació immediata prima sobre l'estètica i on les informacions són més difícils de trobar.

Altres partits obriren els seus blocs, perfils de facebook i pàgines web just abans de les darreres eleccions i ara semblen abandonats o prou inactives. El darrer exemple seria el bloc i el perfil d'UMP, inactius fa setmanes.  El més trist és que alguns com el PP, que no publica res al que era el seu perfil de facebook,  des del 25 de juliol, del 2013, utilitzen després doblers i mitjans públics per contractar una cap de premsa i utilitzar mitjans institucionals com la pàgina web i el facebook de forma partidista. Ens imaginam que quan s'apropin les eleccions es tornaran a recordar d'internet, la transparència, esperam que els ciutadans es recordin que la transparència i la participació no són cosa només de les eleccions.

Comentaris

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 27/03/2014, 23:24

JCC, interessant debat (no l'he acabat de veure però lo que he vist, entretingut). No coneixia el programa ni la productora. ¿Què me diu? Que el debat és molt complicat perquè és molt ample.
Però...(...obviament), tot i que les dues postures del debat tenen raons i falsetats, hi ha un punt, inherent al capitalisme, que pot explicar certes privatitzacions, a més de l'equilibri de balances fiscals, i és l'entrada a Europa, a un mercat únic, Maastrich.
A un escenari així no es pot vetar l'entrada d'empreses comunitaris a España, i per això no es poden dur a terme polítiques proteccionistes com pot esser haver de competir amb l'estat, amb el poder legislatiu. O una cosa o l'altra, o Europa o conservar els bens comuns.
Al 2005 s'aprovà la Constitució Europea, poca participació i sobrada majoria.
¿Sanitat? ¿Educació? ¿Loteries? Aquí vos don la raó, ¿Per què no? Que se consulti a la població; però que es respecti el resultat.

Joan CC

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan CC | 27/03/2014, 15:56

Un debat que segur interesarà al nostre amic 971
h ttp://www.fortapache.es/?p=712

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 26/03/2014, 18:02

Humanitat pens que no es pot confondre egoisme i capitalisme. L'egoïsme és un dels motors del capitalisme però el capitalisme és un sistema econòmic. El feudalisme no era capitalista i històricament hi ha molt d'exemples de "commons"; recursos i serveis que es produeixen , gestionen i utilitzen en comú. A Espanya teniam els comunals fins les desamortitzacions liberals del segle XIX.

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 26/03/2014, 17:49

971, la meva intenció t'assegur que no era disparar-te sinó fer-re reflexionar sobre la teva visió del mercat.Per cert que dels sectors que comentes si que hi ha que són al món privat com els cossos de seguretat i de defensa. Es més fa anys que assistim a la privatització d'aquests cosos (seguretat a l'aeroport que abans feia la guàrdia civil, mercenaris a la guerra de Iraq...)
Els sistemes d'autorregulació als àmbits que comentes són insuficients des del moment que només es fan a una part mínima del planeta. I és clar que hi ha recursos com el s combustibles fòssil formats durant milions d'anys que estam consumint en un plis plas...
És cert que hi ha egoisme al ser humà però també és cert que hi ha altruisme, compromís i cooperació i que som animals socials.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 26/03/2014, 12:31

Pepe, m'has disparat però no m'has ferit. Pensa que hi ha sectors funcionarials no reflectits al món privat (cossos de seguretat, defensa, embaixades, comitès governamentals, ...).
I et vull donar part de raó amb l'afirmació sobre el consum excessiu de reursos, però també s'ha de considerar que s'estan establint sistemes d'autorregulació en molts d'àmbits: quotes pesqueres, sistemes de reciclatge, sancions a la contaminació, etc.

Joan CC

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan CC | 26/03/2014, 11:37

D'Aquesta visió de l'individu separat de l'especie s'en diu visió egocèntrica i no deixa de ser més que una fase més de l'eviolució humana que també serà superada. Per molt que una ona sigui ona no deixa de ser mar.

humanitat

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

humanitat | 26/03/2014, 10:39

L'instint de supervivència mai, en cap cas, és d'espècies. És un instint d'individus, grups o famílies, mai d'espècies.

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 26/03/2014, 09:21

Per mi la qüestió és molt més bàsica: el capitalisme no és sostenible i condemna a la immensa majoria de les persones. Tenint clar això, cal cercar una alternativa.
No crec que genèticament siguem capitalistes. És més, me sembla absurd. L'instint de supervivència no només és d'individus, també d'espècies i això passa per la cooperació, l'ajuda mutua i la solidaritat.

Joan c c

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan c c | 26/03/2014, 07:56

El capitalisme no es sostenible ni tan sols desde un punt de vista egoista. Per altra banda perque no pot l'huma evolucionar a formes de relacio mes solidaries ? No sera en dos dies pero estic convençut que ho fara o s'extinguira

Humanitat

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Humanitat | 26/03/2014, 07:37

Pots dir quan hi ha hagut societat sense capitalisme? Si agafes la definicio estrcta de capitalisme, tal vegada. Pero si ho agafes com una forma de relacio dels individus/families/grups amb la resta, mai. Totes les societats han desenvolupat formes egoistes cap al grup, des de la prehistoria. Diga-li capitalisme o com vulguis

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 26/03/2014, 00:30

Com diu Cèsar Rendueles: "Construir un entorno económico cooperativo a partir de un contexto social tan autodestructivo como el nuestro es una tarea titánica que seguramente merece la pena intentar. "
h
ttp://espejismosdigitales.wordpress.com/

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 26/03/2014, 00:22

971 diues que estaries molt més còmode desenvolupant la teva feina a una empresa privada que tengués possibilitat d'invertir en recursos... Doncs si no existeix és que el mercat no et necessita no ?

Clar que tots tenim por al que pot haver després i igual com diu humanitat no hi ha res sinó el final de la nostra espècie però que aquest sistema està condemnat a desaparèixer és un fet empíric i en referència a la transició com mínim hauriam de pensar que farem sense els recursos que actualment consumint de forma inassumible.

Jo sóc més optimista que "humanitat", ha hagut humanitat sense capitalisme i pot tornar a haver.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 26/03/2014, 00:14

Estic bastant d'acord amb lo que diu "humanitat", tot i que no som tan pessimista. Crec amb la humanitat.
El capitalisme és útil, i injust, però s'adapta a la forma de ser d'aquests homínids que tenen una capacitat increible per controlar l'entorn, que sap viure associat i que té l'habilitat única de creure en coses que no existeixen.
L'egoisme de l'individu que menciona "humanitat", encare que no ho creguis, Garci, està als gens (principis de supervivència i procreació), i per molt que s'intenti reprimir la seva expressió, finalment, torna a reapareixer. Per això parl de l'aspecte adaptatiu del capitalisme.

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 25/03/2014, 22:39

971, no hauries de caure en l'error de creure que la humanitat és la nostra societat. La gran majoria de gent no està còmode en capitalisme. La gran majoría ho passa malament per culpa d'ell.
Jo també crec que si no canviam, morirem i matarem la vida del planeta. I crec que l'alternativa no ha sigut mai posada en pràctica. Per cert que el comunisme no deixa de ser capitalisme d'estat. Al manco així com s'ha posat a la pràctica.

humanitat

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

humanitat | 25/03/2014, 21:19

Pepe, falles en la major. El que està condemnat a desapareixer no és el capitalisme, és la humanitat. El capitalisme en totes les seves variants ha estat l'únic punt de convergència en totes les societats lliures. Hi pot haver societats que ho intentin, però sempre hi ha algú des de dedins que acaba imposant el capitalisme. Negant la llibertat si que se pot imposar -dictadures marxistes- però al final com acaba? Com la Xina -capitalisme encobert plagat de pobres i superrics- o Russia. En definitiva, el capitalisme durà a la desaparició de la humanitat o a la seva reinvenció, però sempre serà capitalisme, és la naturalesa humana, l'egoisme de l'individu.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 25/03/2014, 21:19

Sí, funcionari i liberal. Estiria molt més còmodo desenvolupant la meva feina a una empresa privada que tengués possibilitat d'invertir en recursos i no haver de sometrer-me a capritxos sindicalistes que lo únic que ens donen és enfrontaments entre les diferentes seccions, sense cap tipo de visió cap a la productivitat. És patètic haver d'aguantar al meu lloc de feina discursos polítics revolucionaris d'un parell de "listillos" que de lo únic que s'han preocupat és d'asegurar-se el seu lloc de treball i crear fantasmes entre els treballadors i la direcció. Per sort, la major part dels treballadors els hem calat i s'estan quedant totsols.
Que cal preparar el sistema cap a una transició???? Una transició cap a on??? Cap a una idea que no s'ha demostrat MAI que pugui funcionar?
Jo estic còmodo en aquest sistema i crec que una gran majoria de la població també. No ho crec,n'estic segur. Embarcar-se a una aventura com la que proposau és caminar entre penyasagats amb boira espesa. Jo no m'hi apunt, gràcies.
I si és veritat que A. Ortega només paga al 1% me posaré del teu costat per demanar que pagui com qualsevol contribuient, però no per criminalitzar si no s'ha botat els impostos il·legalment.

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 25/03/2014, 18:59

Ser funcionari i liberal.. uff.

A l'enllaç que has posat parla de la fortuna d'Amancio Prada no de que pagui
impostos al tipus màxim (52%)
cosa que evidentment no fa ja que hi ha lleis i tenen mitjans d'enginyeria financera per no fer-ho. A aquest enllaç

www.elconfidencial.com/espana/2013/07/05/hacienda-pide-a-amancio-ortega-33-millones-de-euros-extra-por-el-impuesto-de-patrimonio-124390

pots llegir com per exemple va ser condemnat a pagar 33 milions d'euros extres per l'impost de patrimoni per uns beneficis de 1.300 milions d'euros que havia invertit en Sicavs (paguen un 1%) a través de diverses societat familiars.

Que la plusvàlua fos una troballa d'en Marx al segle XIX no li lleva valor a l'actualitat, és un fet reconegut per tots els economistes

Estic totalment convençut de que el capitalisme és desastrós. Només cal mirar dades objectives de la situació de la majoria de la humanitat en temes com alimentació, sanitat, educació...? I a més a més és un sistema condemnat a la desaparició només has d'extrapolar el consum de recursos que feim tu i jo a la resta de la humanitat. El que cal ja és preparar la transició a un nou sistema.

Joan CC

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan CC | 25/03/2014, 10:29

971 tal vegada tú no penses que els funcionariscom a individus són xupocters, jo si pens que empresaris que exploten als treballadors al tercer món si ho són. Crec que podem coincidir que quan la proporció entre el benefici de l'empresari i el treballador es de 1000 a 1 ho podem anomenar explotació i això succeix en el capitalisme actual. Crec que no és posible reformar el capitalisme per corregir certs desajustaments com tú dius. Clarament el problema és de rel i jo aniria més enllà. El que s'ha de superar és allò que Claudia Naranjo anomena la ment patriarcal.
"El mal raíz de la sociedad es la estructura patriarcal, que no es el dominio de los hombres sobre las mujeres, lo cual puede ser un caso de injusticia específico, sino el tipo de mentalidad que esto conlleva, la tiranía de una tercera parte de nuestra mente (lo racional) sobre las otras dos (lo instintivo y lo emocional)”.

“La mente patriarcal es responsable de la inequidad, de guerras, de injusticias, de genocidios. El modelo educativo imperante la transmite automáticamente, sin ninguna reflexión. Tenemos una educación tiránica, portadora de una mente patriarcal que se comporta como si no le interesara el cambio. Una educación amenazante empeñada en las notas para pasar exámenes y en aprender a hacer las cosas por un interés. Una educación que no educa. ¡Cómo va a haber desarrollo humano si se educa en el nihilismo, el egoísmo malsano y en buscar sólo mis ventajas!”.
Pens que el capitalisme tan sols és una expresió més d'aquest paradigma patrialcal.
Segurament això que dic sembla una utopia, però si l'humà a evolucionant desde la seva aparició no se perque no ho pot seguir fent.És més si no ho fa segurament s'extinguirà.

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 25/03/2014, 08:47

Jo si pens que el capitalisme es tan desastros. I el "capitalisme d'estat" també ha resultat dolent. El que hagi passat a aquests estats que comentes no lleva que el capitalisme enriqueix uns pocs i porta miseria a la majoria.
Per cert, aquesta gent que xerrau, no produeix res. Son els seus treballadorrs explotats qui ho fan.
Potser parlar de lluita de classes es fa complicat. Pero les classes socials no han desaparegut.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 24/03/2014, 23:31

Uups! És vera que el terme "xupar" pot tenir connotacions poc elegants, però intent referir-me a la complicada superestructura funcionarial, no al funcionari com a individu (jo som funcionari), que aquestes fortunes ajuden a sostenir.
És vera que m'he pogut equivocar en la quantitat d'impostos pagats per Amancio Ortega, però a la baixa. Mira:
h ttp://cincodias.com/cincodias/2014/03/03/empresas/1393851364_735508.html
L'any passat va incrementar la seva fortuna en 7.000.000.000€, lo que fa suposar que ja ha pagat impostos al tipo máxim (52%) com a persona física (ja que es tracta de la "seva fortuna"). No som economista, però les meves contes me surten que va declarar prop de 15.000.000.000€. Però, com que aquestes xifres surten del meu raonament, vull suposar que són 7.000.000.000 al 52%.
Xerres de Marx, jo crec que si aixequés el cap a dia d'avui canviaria molts els seus principis. Plusvàlua? A quin sector? Hosteleria? Agricultura? Funcionariat? Banca? A tots els sectors de l'economia? Jo crec que al s.XXI, posicionar-se en una postura de lluita proletària-popular és remar molt a contracorrent.
I " La fortuna d'uns pocs és directament proporcional a la desgràcia de milions". De veres creus que el capitalisme és tan radicalment desastrós? Mem què pensen els vietnamites o coreanos o turcs o ¿¿¿rusos??? o ¿¿¿chinos???. Mem lo que tarden els cubans.

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 24/03/2014, 19:05

Bones 971, el llenguatge no és neutral i el que utiltizes evidenment no l'és dius que
Carlos Slim, A. Ortega. B. Gates... produeixen i que la gent viu directe o indirectament d'ells. Jo pens que és exactament al revés,com ja va recordaa Garci,fa ja uns quants aanys que en Marx va explicar i analitzar la plusvàlua que és el fonament del capitalisme. és exactament al revés A més, a més de que les grans fortunes citades no viuen només de l'activitat productiva de les seves empreses sinó que participen també del capitalisme especulatiu que no t'agrada.

Per què quan parles de funcionaris utilitzes el verb "xupar"... Com he dit el llenguatge no és neutre, igual que no l'és el mercat ni el capitalisme.

Me preocupa l'excés de riquesa per què es fonamenta i es sustenta en la misèria de milions de ser humans. La fortuna d'uns pocs és directament proporcional a la desgràcia de milions. Tenim un exemple recent i concret en el que va passar a la fàbrica de Bangla Desh on van a morir treballadores que feien roba per Inditex.

M'imagin que això que dius que n'Amancio Ortega ha pogut pagar en impostos una54% de 8.000.000.000€ és una broma no?

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 22/03/2014, 19:26

Gràcies Joan CC, però el mèrit és vostro per tenir aquest bloc de debat obert i respectar opinions diferents. M'agradaria que a més de voltros hi intervengués més gent amb altres perspectives.

Joan CC

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan CC | 22/03/2014, 16:35

Gracies per la teva intervenció 971 s'agraeix poder tenir un debat constructiu, acostumat com estam a discutir amb trols que sols cerquen desqualificar les persones i no confrontar idees. Aquest bloc s'enriqueix amb la teva participació.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 22/03/2014, 15:10

Carlos Slim, A. Ortega. B. Gates...han produit consumibles que són realment consumits. Quanta gent viu directe o indirectament d'ells? L'enriquiment és el premi per produir materials o inmaterials que la societat acepta i reclama. La gent vol aquests productes (Zara, Microsoft, Televisa, etc...). Si no hi ha premi, això no es produeix. Igual que les farmacèutiques, com denúncia en Garci.
Ara bé, com he escrit en un comentari anterior, no crec que el problema estigui en els beneficis de producció, sinó més bé en fluxes de capital no relacionats amb la producció, especulacions basades en tendències d'informació.
Els sistemes productius aporten riquesa a la massa laboral, més o manco, però l'especulació borsàtil, inmobiliària, de futurs, energètica, etc... només transfereixen capitals sense cap benefici col·lateral. I esteim xerrant de desenes de mils de milions de dólars. Aquesta és la regulació que el sistema hauria d'abordar.
I si la teva preocupació és que individus acumulin un excés de riquesa, calcula el que pot haver pagat en impostos n'Amancio Ortega (al 54%) sobre uns 8.000.000.000€. Potser, gran part de les pagues funcionarials xupin d'aquesta quantia.

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 22/03/2014, 11:44

El mercat global no és un ens abstracte són persones com Carlos Slim, Amancio Ortega, Bill Gates... persones amb un afany sorprenent per augmentar fortunes que a més a més en gran part són purament virtuals.Les persones a les que denominam mercat mai s'autorregularan ni es posaran límits pacíficament.

Com reumeix Cèsar Rendules al seu recomanable llibre "Sociofobia. El cambio político en la era de la utopía digital":
Un sistema econòmic basat en un arrogant menyspreu per les condicions materials i socials de la subsistència humana està condemnat a caure en un procés autodestructiu l'única finalitat del qual és tractar infructuosament de reproduir-se.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 22/03/2014, 11:15

Hi Pepe! No crec que a un mercat global els estats tenguin capacidad per intervenir. És el mateix mercat el que ha de marcar normes d'autorregulació, i posar límits als desajustaments que han anat aflorant a n'aquests darrers 200 anys. L'economia financera és un estat en sí mateix, força inmaterial, pero té la capacitat de negociar amb governs, enfrontar-se a ells, donar riquesa o llevar-ne, crear guerres i aturar-les. La clau és la necessitat d'una nova autodefinició del sistema capitalista i una normativització del mateix, amb lleis i sancions, premis i càstigs.
I me sap greu, però realment no crec que l'ONU sigui un estament descontaminat, i els objectius del mileni són definicions molt guapes i correctes políticament, semblant a un catecisme de primera comunió, peró els mitjans per fer-ho possible ho tenen els mercats, ni tan sols els estats.

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 22/03/2014, 10:21

Molt interessant el debat, em sap greu no poder intervenir més.
971 a pesar de que et defineixes com liberal a diferents comentaris defenses la intervenció de l'estat com si l'estat realment pugés respondre als interessos de la gent i no als del capital.
El que és cert a l'actualitat és que l'estat intervé constantment per evitar el enfonsament d'un lliure mercat que no existeix.Jo he arribat a la conclusió de que capitalisme i democràcia són incompatibles.
Quan dius si amb 7 milions es pot arribar a una estructura social mínimament justa, caldria definir que és mínimament just. Si amb una societat mínimament justa ens referim als objectius del desenvolupament del mil·leni que va plantejar l'ONU per complir al 2015:

Eradicar la pobresa extrema i la fam
Assolir l'educació primària universal
Promoure la igualtat de gènere
Reduir la mortalitat infantil
Millorar la salut materna
Combatre la sida, la malària i altres malalties
Incentivar el desenvolupament sostenible
Desenvolupar una aliança global per al desenvolupament

Pens que aquest objectius es poden complir però no es compliran amb el sistema capitalista actual.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 21/03/2014, 23:09

Jo crec que hi ha una dada crítica que pot explicar molts dels desajustaments socials que denúncies: 7.000.000.000 de persones. Amb aquesta xifra, tu creus que es pot arribar a una estructura social mínimament justa? Sense un poder coercitiu jo no ho crec. Ja ho vaticinava Karl Popper a mitjans del s. XX.
I davant d'una globalització inturable, les comunitats petites es dilueixen (i a jo, particularment, em sap greu). Ni el món àrab, amb el seu hermetisme cultural, podrà sostenir-se. Ja pot intentar el govern turc censurar Twitter i altres xerxes socials, que li costarà les properes eleccions.
I enfrontar-se a n'aquesta tendència pot esser traumàtic i frustrant. Potser l'actitut més adient sigui l'adaptació, com deia el comercial: "Be water my friend".

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 21/03/2014, 21:52

Com suposaràs no estic d'acord. Durant la història de la humanitat hibha hagut moltíssims avanços científiics, inclus abans del capitalisme. I molts d'ells generats per les inquietuds de l'esser humà i no per les ànsies de beneficis d'una empresa. Avui en dia ens hem acostumat a que aixo funcioni així: tot se fa per diners.
Lo del determinisme... jo no ho crec.
Per altre banda, no entenc perque tot ha de ser mercat més ennlà de les comunitats petites. Tampoc entenc perque no es millor una comunitat petita que una gran.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 21/03/2014, 21:19

Però la investigació en medicines està motivada pel benefici que s'obtindrà en el mercat. I és certament injust que no estiguin a l'abast dels que les han de menester i no tenen recursos. Les patents tenen caducitat i a la llarga es tornen assequibles. Molt a la llarga. Com tots els productes. Però tot arriba. Personalment tenc familiars que morigueren de VIH, no varen esser a temps. A dia d'avui l'índex de mortalitat és aceptable. No és una postura estòica, sino comprensió del procés.
La competència tampoc té perquè esser negativa, produeix avanços profitosos pel consumidor. La cooperació té cabuda a nivells atòmics i moleculars de la societat, però a nivells superiors, tot es torna negoci, motivació cap al benefici. Si això no s'acepta i es regula és quan se produeixen desajustaments.
I me sap greu ser tan determinista amb la qüestió social, però la programació genètica de l'esser humà és determinista.

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 21/03/2014, 20:45

Jo m'atur a pensar en el cas de les medicines i les patents i els recursos destinats a productes totalment prescindibles quan hi ha primeres necessitas farmacèutiques...
Per altre banda, la competència no te perque ser positiva, al contrari, crea més frustracions que beneficis. Crec que la cooperació es un factor humà més primigeni i molt més positiu.
I jo no me puc conformar en "i tanmateix sempre n'hi haurà". A mi això em rebel·la.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 21/03/2014, 19:20

En principi, pens que la primera obvietat és limitar l'especulació amb els paquets accionarials de les grans corporacions. La borsa és un niu de corrupció mentres estiguin permesos els moviments a curt plaç. És una corrupció disposar d'informacions que permetin acumular beneficis astronòmics sense produir res de res. Hi ha una enorme massa de capital desvinculada de la producció, i això sí que és una injustícia del sistema capitalista. Però existeixen mecanismes per controlar això. Que no se vulguin aplicar és un altre cantet. Hi ha cents mils de milions de dólars no vinculats a la producció que podrien aliviar moltes penúries. I sí, és un forat enorme del capitalisme.
Però el sistema de creació, diseny, investigació i producció capitalista no són completament inadequats. Ofereixen "premi" a la cobertura de necessitats socials: l'èxit i enriquiment econòmic. No és just que un inventor rebi aquests premis? No és l'incentiu econòmic un catalitzador per la producció útil?
Rics i pobres sempre n'hi haurà. És injust però inevitable. El que sí es pot evitar es que hi hagui rics-lladres i pobres-paràssits (no és un insult, sino una classificació simple).

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 21/03/2014, 18:26

Capitalisme just? Fa molts anys que ja es va posar damunt la taula el tema de les plusvalues. Sembla un tòpic, però no deixa de ser cer: "per a que uns siguin rics, altres han de ser pobres".
El cert és que m'agradaria que m'expliquis com pot redistribuir-se la riquesa de forma igualitària en un sistema capitalista, quan del que es tracta és de que els que tenen els mitjans de producció exploten als que treballen per a ells. I dic explotació des del moment en que els beneficis empresarials no són redistribuits. A més, el capitalisme no només va contra les persones que no tenen els mitjans, sinó que atempta contra la vida al planeta. El capitalisme necessita d'un creixement constant, que suposa un consum cada cop major dels recursos, fet que ens porta a un desastre ecològic i humà prou important a la llarga (o no tant).

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 21/03/2014, 13:46

És cert que l'ajuda mútua ha estat un factor determinant en el desenvolupament social, però amb un rerafons egocèntric, com a necessitat d'afiliació. Miraré de llegir el llibre de Kropotkin, sembla interessant.
Jo sí crec amb les possibilitats d'un sistema capitalista, però normativitzat que permeti el joc net. Amb això vull dir que els processos de comercialització dels productes siguin transparents i proporcionals, que el benefici final repercuteixi en tota la cadena, extirpant l'especulació en qualsevol escaló de la vida del producte. Exemples: la venta final d'un producte agrícola ha d'aportar una proporcionalitat de benefici tant al pagès com al caixer del supermercat; l'extracció de coltan a Congo s'ha de veure beneficiada pel profit de la comercialització final de l'aparell electrònic.
Es a dir, el capitalisme amb una regulació justa i joc net pot ajudar a reduir desigualtats, per lo que jo tiraria més per una modificació de les regles del joc capitalista més que per la seva extinció.

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 21/03/2014, 07:31

El concepte de l'altruisme tal vegada no és el millor per definir com hauria de funcionar. Potser sigui millor emprar l'ajuda mutua. No hi hauria societat sense ajusa mutua. L'esser humà no hauria sobreviscut sense l'ajuda mutua. Igual que molts animals. Recomano el llibre de Kropotkin "El apoyo mutuo", on explica aquest tema.
Per altre banda, no es tracta de que tothom tengui el mateix, sinó el que necessita. L'individu no pot diluirse en el conjunt així com la societat no hauria de sustituir a la persona.
Crec que fora del capitalisme hi ha altres formes de viure.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 21/03/2014, 00:08

No sé, JRV, no acab de creure amb l'altruisme, al fons sempre hi ha un egoisme.
Imaginem una societat homogènia, on tothom tengui exàctament els mateixos recursos i oportunitats, sense autoritats coercitives i amb regulacions per evitar l'acumulació innecessària de recursos. Seria un sistema estable? Té la humanitat capacitat de mantenir les forces equilibrades? Ni la humanitat ni cap societat animal no dominada. En haver de defensar la supervivència pròpia o dels fills o parents s'olvida l'altruisme. Di-li programació genètica o entropia, però l'altruisme té el límit de la supervivència (clar, obviant suicidis, actes terroristes, violència domèstica i altres). Sense altruisme es fa difícil una societat "justa" tal com la defineixes. A la llarga sempre se desestabilitzarà.
Maki, no. Ni tampoc Calígula, ni Franco, ni Fidel Castro, ni Hitler (bé, Hitler sí), ni Stalin, ni Pol Pot, ni Mao, ni jaume I, ... Però actualment disposam d'un sistema democràtic que té la capacitat de canviar les coses amb els vots. Aspirar a canviar el funcionament social actual fora dels sistema electoral sona violent.

maki

politics

maki | 20/03/2014, 18:14

Aristòtil va gunayar cap el.lecció, o Einstein, o Kant??

JRV .

canvis

JRV . | 20/03/2014, 18:13

Fins i tot a l'altruisme de voler viure a una societat millor hi ha egoïsme, l'egoïsme de viure de forma mes intligent, honesta, solidaria, això vol dir al cap i a la fí, viure millor i amb menys conflictes innecessaris. Per això cal tgenir als altres en compte, i no veurer-los com a potencials explotats i putejats. O qualcú de veritat s'ha pensat que será ric , dominador, per SEMPRE. Simplement pot arribar a ser el mes ric del cementeri...

Joan CC

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan CC | 20/03/2014, 12:25

Jo pens que hi ha un matis important,hi va en el sentit de que ha espresat JRV, el sentit d'aquest bloc es fer arribar les nostres idees als ciutadans (en aquest sentit es podria asimilar al marqueting en els sentit de "vendre les nostres idees"), però va més enllà i vol promoure l'intercanvi d'idees i ser una eina més per transformar la societat. No estic d'acord en que no es posible transformar- la sense guanyar les eleccions. Pens que Alternativa ha contribuit al cambi de la societat i sobre tot la politica Pollencina tant o més que els partits que governen.També he de dir que la transparència es practica i per molt de blocs que hi hagi i per molta bona voluntat dels administradors es molt més fàcil fer-ho amb regidors com en Pepe o en Miquel que per exemple amb Roca o Michel.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 20/03/2014, 11:24

Pens que en Joan CC ha encertat en dir que hi ha blocs que únicament tenen funció propagandística. Bé, pens que tots els blocs dels grups municipals tenen un càire de màrqueting, fins i tot Urxella. Però hi ha matisos. Mentres uns fan propaganda d'accions i iniciatives consumades, a altres els hi pot la "figurera", la "pose", molt extesa, per cert, a n'aquest municipi.
A JRV, és molt noble aquest intent de canvi de la societat, pens que tothom ho voldria (Imagine...), però des del meu punt de vista hi veig caires ideològics que freguen la utopia, que al temps que poden motivar molt també poden dur una frustració implícita força desagradable. Tot i aixó, pens que les bones voluntats de canvi, sense vots tenen poc recorregut.

jrv

97153

jrv | 20/03/2014, 08:53

Certament que el tò moderat o simplement respectuos a les persones sempre convida a entrar a la conversa o debat, perque hi veiem qualque cosa constructiva. En relació a votar-nos, votar.los,a Alternativa, i partint del fet de que darrera cada vot hi ha una persona, un humà, consider molt aquest fet de rcolzar.nos amb el vot ,ara els vots a Alternativa, tot i ser importants i tenir la trascendència que tenen , no son el motiu principal de la seva existencia, ans més voluntat de la transformació de la societat en una societat mes justa i solidaria, més humana, al manco ho és a la majoria dels que hi traballem.

joan cc

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

joan cc | 19/03/2014, 23:03

97153 moltes gracies per les teves paraules. Ja ens agradaria que altres partits ens plagiasin ( sobre tot a l equip de govern). No tant en el model sino en la idea de fons de la transparencia. Altres blocs me dona la impresio que son mes una eina propagandistica que una cosa.

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 19/03/2014, 23:00

Moltes gràcies, s'ens poden criticar moltíssimes coses, ens equivocam, ens hem equivocat i ens equivocarem però que li dedicam molt d'hores a fer feina per la nostra idea de municipi crec que ningú el podrà negar.

97153

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

97153 | 19/03/2014, 21:06

Se pot estar d'acord o no amb les vostres idees, però s'ha de reconeixer Urxella és un referent al municipi, després "plagiat" per altres grups.
És poc probable que vos voti qualque pic, però vos vull felicitar per la constància i l'enorme treball que hi dedicau.

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 19/03/2014, 19:36

Segon google Analytics, la darrera setmana:
Visites
884
Visitants únics
350
Nombre de pàgines vistes
1.770
Pàgines/visita
2,00
Durada mitjana de la visita
00:02:31
Percentatge de rebots
51,36%
% de visites noves
39,59%

Pepe

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Pepe | 19/03/2014, 19:28

El google analutic fa temps que no l'he mirat.Actualment entre els vuits articles més llegit de Balearweb tenim tres articles amb aquestes dades:
Tiltanic i Primavera Verda (260)
Una solució que hipoteca el nostre futur (175)
Del TIL al rellotge (precs i preguntes) (172)

Joan CC

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan CC | 19/03/2014, 16:05

El mes trist serà tornar a comprobar com quan s'acostin les properes eleccions és reactiven els perfils de facebook i blocs d'altres partits i ens tornem a sentir paraules com transparència o promeses com les d'eliminar les barreres arquitectòniques. Per cert 19 de març i seguim sense els presuposts aprovats, cada vegada ens semblam més a la legislatura pasada.

97153

Urxella

97153 | 19/03/2014, 13:03

Enhorabona per aquestes xifres d'Urxella. Impressionants per un municipi petit!
Per curiositat, quàntes pàgines vistes teniu?

Joan CC

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Joan CC | 19/03/2014, 13:03

Molts d'anys i enhorabona a aquells que vareu posar en marxa aquest bloc i als que contribuiu a que dia a dia sigui font d'informació i reflexió

Alternativa per Pollença

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Alternativa per Pollença | 19/03/2014, 10:20

¿Un Castell del Rei de Pollença como Santueri de Felanitx?

www.diariodemallorca.es/part-forana/2014/03/19/castell-rei-pollenca-santueri-felanitx/919023.html

Al setembre del 2007, es va rebutjar la nostra moció demanant garantir que es puguin dur a terme visites regulades al Castell del Rei i a la Fortalesa d'Albercuix La moció va ser rebutjada.

Al ple de maig del 2009 es va rebutjar la nostra moció que volia instar a la Comissió Insular d'Urbanisme i Patrimoni a que acordés els convenis d'usos amb els propietaris dels BICs en aquest moment inaccessibles, i aprovés un règim de visites d'acord amb la normativa vigent.

Els bens d'interes cultural poden ser de propietat privada però al ser d'interès general el propietari té una sèrie d'obligacions en favor del la col·lectivitat; com és l'obligació de permitir la visita del públic en determinats dies i hores. Un Bé d'Interès Cultural és de domini públic, o sigui un particular pot ser propietari d'un BIC però l'administració protegirà el seus valors i l'accés al mateix del públic.

Alternativa per Pollença

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Alternativa per Pollença | 19/03/2014, 10:13

Alcúdia y Pollença entregan diplomas de calidad turística a diversas empresas

www.diariodemallorca.es/part-forana/2014/03/19/alcudia-pollenca-entregan-diplomas-calidad/919021.html

Garci

Re: Gràcies. Vuit anys a Balearweb.

Garci | 19/03/2014, 08:38

Un article diari i ser el referent durant vuit anys se diu aviat però darrera hi ha molta feina... enhorabona a tots.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb