URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Agonies

Alternativa | 25 Març, 2014 00:01

El que ha succeït aquet cap de setmana amb l'agonia d'Adolfo Suárez ha resultat com mínim estrany. Des de divendres fins a diumenge hem assistit a l'insòlit homenatge com si fos morta a una persona que encara era viva.Encara avui molts de ciutadans ens demanam qué sentit va tenir la roda de premsa del fill d'Adolfo Suárez quan ja se sabia que estava hospitalitzat i que pateixia una malaltia irreversible. Què necessitat havia d'anticipar en viu i en directe una mort anunciada? El que és cert és que l'agonia de Suárez s'ha utilitzat de forma perversa com a cortina de fum per intensificar l'apagada informativa sobre la marxa de la Dignitat 

Respecte a la informació periodística que ha acompanyat la mort d'Adolfo Suarez resulta escandalós que s'arribi a parlar de la "curta carrera política d'Adolfo Suarez"  quan aquest tenia un curriculum franquista bastant notable. També resulta patètic l'intent de recuperar la imatge del rei aprofitant la mort d'en Suarez. I no per habitual no resulta menys penós que quan un escolta les notícies sembla que la democràcia va venir només de la mà de Suarez i del rei com si no hi hagués hagut vagues, manifestacions,  i morts al carrer per demanar la democràcia. Entre 1975 i 1983 va haver 188 persones assassinades per la violència de l'estat.

Respecte a la Marxa per la Dignitat el dissabte hi havia dos milions de persones al carrer, xifra dels convocants i de la premsa internacional, sota el lema “Pa, Feina i Habitatge” com a resum d’una llarga llista de reivindicacions fruit de les retallades dels drets socials. Com als pitjors dies de la transició l'apagada informativa que hi ha hagut sobre les marxes ha estat escandalosa. La Marxa per la Dignitat ha estat una de les convocatòries populars més multitudinàries en la història del règim sorgit de la Transició, un règim que agonitza i la mort del qual és inevitable. La situació actual recorda molt a la de principi del segle XX, quan la primera restauració borbònica estava en plena crisi, amb un bipartidisme caduc i no representatiu de la majoria dels ciutadans.

 

Com recordava aquests dies, en Julián Casanova, catedràtic d'història contemporània a la Universitat de Zaragoza, en referència a una data clau al curriculum democràtic d'Adolfo Suàrez; el 18 de novembre de 1976 (quan les Corts franquistes van votar a favor de la Llei per a la Reforma Política, el que es denomina hara-kiri del franquisme): "...La coalició de notables franquistes que acabava de fundar Aliança Popular, va exigir una sèrie de mesures perquè l'ordre que representaven no corregués perill. Es va afavorir per a les futures eleccions, alguna cosa essencial, un sistema bipartidista que privilegiava el vot conservador de les províncies petites enfront de la zones urbanes més poblades. Molts procuradors sabien que tornarien a les Corts com a polítics, ja en la democràcia, triats per les seves províncies d'origen, o senadors de designació real, i tots sabien que tindrien premis, prebendes i càrrecs públics. Només cal anar província per província i veure el passat d'els qui van sortir triats diputats per AP o UCD en les primeres eleccions democràtiques de juny de 1977."

 

És aquesta "democràcia" segrestada i limitada la que avui agonitza. Com deia Antonio Gramsci estam a un moment que el vell món es mor i el nou tarda a aparèixer. Hem de recuperar  la democràcia que ens van robar a 1936 i que no ens van tornar a 1978.

 

Vergara al diario.es

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Agonies

Pepe | 25/03/2014, 21:53

Un bon article de Javier Gàllego.
Un mundo que nace y otro que agoniza
www.eldiario.es/zonacritica/tiempo-nace-agoniza_6_242585740.html
...Ya hicieron la Transición, ahora hay que hacer la ruptura. Ahora es tiempo de valentías y corajes para llevar la democracia lejos de la lobera sin traicionarnos. No podemos esperar que ningún Suárez nos saque de esta ni que tenga la altura que tuvo aquel para dimitir por el bien de todos. Rajoy, como los anteriores, se aferrará a la presa hasta desangrarnos si hace falta. Pero hay mucha gente en la calle que ya no obedece a la orden de tirarse al suelo...

Pepe

Re: Agonies

Pepe | 25/03/2014, 18:40

"Pinero" pens que la llista electoral de la Lliga correrà fins que entrin regidors a favor del Pi. No crec que els que s'havien quedat amb na Malena i en Tomeu tinguin cap motivació ni ganes per entrar com regidors a l'Ajuntament.

Pepe

Re: Agonies

Pepe | 25/03/2014, 18:35

"Pep Toni" el teu comentari és això que diuen l'esperit de la transició?
La veritat és polièdrica a l'igual que la figura de Suárez. No pretenem tenir la veritat però davant de l'allau d'informacions només en un sentit pensavam que era important i interessant donar altre punt de vista.
El que és clar és que a Espanya hi ha una majoria de generacions que o no havien nascut o eram nins quan es va fer la Transició i la Sagrada Constitució (que només es pot canviar en benefici dels mercats) i que volem una democràcia de veritat no aquesta pantomima. A mi aquest trist capítol que hem viscut m'ha recordat als que vam posar al Cid mort a un cavall per guanyar una batalla. Adolfo Suàrez que descansi en pau però el meu menyspreu a tots els que ens volen vendre un sistema corrupte caduc i agonitzant.

Pinero

I ara qui entra?

Pinero | 25/03/2014, 17:39

I ara qui entra a l'ajuntament? Dos regidors del Pi, lliga o convergencia?

Quin lio?

Garci

Re: Agonies

Garci | 25/03/2014, 17:24

Gràcies Pep Toni per preocupar-te per jo. T'agrairia molt que ens expliquis on he ficat la pota, que he dit que no sigui cert i perquè. Així al manco podrem rectificar o entendre a que ve el teu comentari.
Salut

joan cc

Re: Agonies

joan cc | 25/03/2014, 17:06

On ens em equivocat Pep? Tal vegada ens pots iluminar.

Alternativa

Re: Agonies

Alternativa | 25/03/2014, 16:23

Aquest matí els dos regidors no adscrits, na Malena Estrany i en Tomeu Fuster han registrar la seva renúncia com regidors de l'Ajuntament, al·legant motius personals.

Pep Toni Mulet Provensal

Deu li do

Pep Toni Mulet Provensal | 25/03/2014, 16:09

Quina pantxada de tonterías, sou impresentables, opinau de tot amb posesión de la veritat. Totalment impresentables. Garcí no te vaig veure el 77 , lluitat per la libertad, ve , com ara, menos mal que les vostras opinions no surtan de aquest blog apestos.

Joan CC

Re: Agonies

Joan CC | 25/03/2014, 14:07

Cristina cifuentes vol expedientar als organitzadors de la marxa. Més cultura de la por.

Joan CC

Re: Agonies

Joan CC | 25/03/2014, 13:17

És evident que una persona que arriba a ser un alt càrrec franquista ha de tenir les seves ombres. També és normal que si ha ells el va nombrar el rei fos lleial amb ell. Jo no se si es podia esperar més de Suarez del que va fer. Tampoc esper del rei que aboleixi la monarquia, ni que sigui transparent, ja que és anar contra la seva natura. Del que si esperava més es dels polítics que vingueren després.

Garci

Re: Agonies

Garci | 25/03/2014, 11:16

Jo no estic d'acord Joan. Suárez va ser un home que venia d'on venia, que va evitar la tant necessària ruptura amb el règim anterior, que va impulsar les bases de la "mala" democràcia que hi ha hagut a Espanya, que va fer tot el possible per a imposar la impunitat del franquisme, que va auspiciar els famosos i desastrosos pactes de la Moncloa i un llarg etcètera de coses que jo qualificaria si més no de perjudicials pel poble espanyol. Jo estic d'acord en el que s'està dient aquests dies sobre ell:
-va ser una persona de consens: en part va aconseguir que l'esquerra abandonés els seus postulats i que s'acceptessin els pactes d'estat tant perjudicials com els pactes de la moncloa, impulsats pel propi Suárez.
- va propiciar el canvi democràtic: si entenem que la democràcia que es va implantar es democràtica.
- va ajudar en gran mesura a la legitimació de la corona: això és bo o dolent? Crec que no fa falta dir-ho.
- va tenir visió europeista i mundialista: un altre dels greus problemes que avui patim.
I així podríem continuar.
Coincideixo molt amb l'article den Pepe. Avui exaltam una figura que havia sigut mig oblidada i ho feim per intentar legitimar un règim que es desmorona i per intentar desviar del vertaderament important: més de dos milions de persones es manifesten contra l'austeritat a Madrid.

Joan CC

Re: Agonies

Joan CC | 25/03/2014, 10:51

Jo pens que l'avançar la noticia ha estat cosa de la familia. En el que si coincideix és en el vergonyós aprofitament per tal de recuperar la imatge del rei. Vergonyos i patétic ha estat el tractament de les Marxes de la dignitat, i clar la mort de Suarez els hi ha vingut que ni pintada. Respecte a la figura de Suarez pens que té el seu mérit, és clar que una persona que venia del franquisme no se li podia demanar que fes la revolució, també es clar que la dreta no fa res mai a canvi de res. Supòs que la transició va venir marcada per la por i eren moments molt complicats. El problema no varen ser els anys de Suarez si no els que vingueren després amb Felipe, Aznar, Zapatero i ara en Rajoy .

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb