URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Un “visca la República” per recuperar el concepte de ruptura

Alternativa | 15 Abril, 2014 00:26 | facebook.com twitter.com

Manifest  Abril de República XI

Ens tornam a trobar, un any més, per retre homenatge als republicans que caigueren en defensa de la justícia i la llibertat. I quan parlam de republicans, parlam també de socialistes, comunistes, anarquistes i altres persones que lluitaren per la llibertat.

En definitiva, ens tornam a trobar per homenatjar la República i el que va representar. Potser en aquest punt ni nosaltres mateixos ens posaríem d'acord sobre quina República reivindicam, i què reclamam quan tornam cridar fort un Visca la República o Visca la memòria dels republicans caiguts.

Han passat ja molts d'anys, i també ja han transcorregut uns quants anys, bastants, d'homenatges i celebracions entorn el 14 d'abril. Potser al principi tenia sentit que els actes fossin un reivindicació de les persones i fets històrics dels quals ens sentim hereus. Es tractava de rompre el silenci, de recordar, d'atrevir-se a pronunciar noms i fets en veu alta. La força d'aquells atreviments, però, amb el pas dels anys corre el perill de diluir-se en un perillós historicisme que poc a poc perd intensitat i s'acaba convertint en un ritual per irreductibles i nostàlgics.

Davant això, és la nostra responsabilitat fer justícia al que realment commemoram.

RUPTURA és la paraula que hem de cridar ben fort, acompanyada si voleu de visques a la República, a la memòria dels republicans, a una futura República, o al projecte polític que cadascun de vosaltres tengui en ment.

El 14 d'abril de 1931 s'inicià un procés de ruptura, que alguns volgueren disfressar de reformisme, però que al cap i a la fi havia obert la porta per al trencament amb la societat tradicional i la instauració d'un nou ordre de valors que anava camí de convertir-se en hegemònic. D'aquí, el cop del 36, del qual encara no ens hem recuperat.

Per això cal recuperar el concepte de ruptura. Quan ens acostam ja als 40 anys de la mort del dictador, cap de nosaltres pot ignorar el frau de la transició a la democràcia. Ens ho repeteixen any rere any les associacions per la memòria històrica, les víctimes del franquisme i les portades de tots els mitjans de comunicació amb les misèries informatives que ens regalen.

El “consens de la transició”, belles paraules per al que va ser en realitat, la imposició d'una reforma política en base al silenci, l'oblit i el travestisme polític. Tot estava més que controlat. Calia tan sols deixar passar els anys, desideologitzar la societat i decorar-ho tot de postmodernitat. Sort en tenim de les associacions de víctimes del franquisme, que amb dignitat renovada, ens recorden permanentment que les coses no són com les expliquen els llibres de text.

JESÚS GONZÁLEZ REGLERO, comissari de Leganés, torturador, botxí, escòria humana que recentment s'ha jubilat amb tot tipus de condecoracions a l'honor i al mèrit. Sis mesos ha tardat el govern a respondre una pregunta de l'oposició en la qual es demanava informació sobre aquest torturador dels darrers anys del franquisme. La resposta del govern, aquesta mateixa setmana és ben clara: “En contestación a la pregunta formulada por su señoría, el Gobierno manifiesta que no dispone de ninguna información relacionada con el objeto de la pregunta”.

No és que ara visquem una època de neofranquisme institucional. És que en realitat, mai vàrem fer res per a que el franquisme desapareixés ni a nivell sociològic ni a nivell de les estructures de l'estat.

Per això és necessari elevar la paraula Ruptura a tots els nivells. La crisi econòmica també ens ha permés visualitzar, d'una manera més clara que mai, com la transició va perpetuar les estructures de poder econòmic, que han gaudit de total impunitat, en connivència a un poder judicial mancat de tota independència respecte el poder executiu i legislatiu. Aquesta setmana també, el ministre de justícia, Gallardón, ha indultat un banquer que havia estat condemnat per robar 30.000 euros a un client. Aquesta és la seva justícia. La mateixa setmana que a Sevilla es desallotjaven les famílies que havien ocupat la Corrala de vecinas la Utopía, deixant en el carrer nombroses famílies per afavorir els interessos especuladors d'Ibercaja. Mentre, moltes famílies segueixen essent desnonades diàriament i els bancs tornen a invertir en especulació immobiliària i això se'ns presenta com un signe de recuperació econòmica.

Necessitam la ruptura per recuperar els drets socials i polítics perduts amb un sistema econòmic depredador i un sistema polític corrupte, clientelar i desmobilitzador.

Necessitam la ruptura per enterrar el “Relat de la Transició”. Un “Relat” oficial construït sobre el silenci i el menyspreu cap a les víctimes del feixisme i cap a les generacions que no han tengut ocasió de conèixer d'on arrenca la manca total d'afecció de la nostra societat cap a la política i la cosa comuna. Mentre parlen de democràcia pretenen ofegar el drets dels pobles a expresar-se amb el vot. Mentre retallen recursos a l'escola pública, les noves lleis d'educació del govern de l'estat ens imposen el seu model classista, centralista, i que vol arraconar encara més al català."El silenci ens ha convertit en el que som. Cal recuperar la iniciativa del llenguatge, redefinir conceptes i construir nosaltres un nou discurs.

No hi ha hagut crisi, sinó robatori i estafa.

No hi ha hagut males pràctiques, sinó un sistema depredador i empobridor de les classes populars, i uns banquers i polítics que són gàngsters i lladres.

En homenatge als republicans morts, desapareguts o víctimes del franquisme. En homenatge a totes les persones que han patit la desinformació i desmemòria. Per totes aquelles que han lluitat per la llibertat.

Visca la República

Actuació dels Taverners ahir als actes d'homenatge als republicans. Gràcies a tots els que vàreu participar amb la vostra presència i el vostre art.

Comentaris

jrv

PP mediambiental??

jrv | 16/04/2014, 08:23

PP i medi ambient son antagònics, i qui no vegi això, és perque no ho vol veura...la reducció en un 90% de la superficie del parc de Llevant, la reducció brutal de personal i pressupost de medi ambient, el nomenament de Biel Company, un dels pagessos postissos de Rolex com a conseller, sense gens de sensibilitat ni coneixements de medi ambient, parlen per si sols...i la manipulació dels hotelers en contra de l'ecotassa, amb perjudici final per a ells mateixos, amb actituts propies de hooligans....no cal dir res més...

Pepe

Re: Un “visca la República” per recuperar el concepte de ruptura

Pepe | 15/04/2014, 19:09

El problema ja no són les mentides nombroses i demostrables del PP, el problema són tots els que les accepten amb el seu vot o amb el seu suport.
Respecte a la notícia de l'albufereta, fem nostres les paraules de "prou retallades als parcs naturals":

Elogiar la iniciativa d'aquest hotel, altres haurien de seguir l'exemple i implicar-se en la conservació de forma coordinada amb els espais naturals.
Però això no ha de tapar el menyspreu de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient de cap a la Reserva Natural de s'Albufereta: la seva directora fou cessada l'any passat, no té personal a temps complet, uns ridículs 6 mil euros de pressupost pel 2014... així anem!!

Alternativa per Pollença

Re: Un “visca la República” per recuperar el concepte de ruptura

Alternativa per Pollença | 15/04/2014, 18:56

El PP especialista en cercar problemes en comptes de donar solucions

¿Solo los periodistas de Pollença podrán utilizar el artículo literario en IB3?

www.diariodemallorca.es/mallorca/2014/04/14/periodistas-pollenca-podran-utilizar-articulo/925685.html

Alternativa per Pollença

Re: Un “visca la República” per recuperar el concepte de ruptura

Alternativa per Pollença | 15/04/2014, 18:55

Medi Ambient echa mano de los hoteleros para conservar la reserva de l'Albufereta

El mateixos que van llevar l'ecotaxa, van fer el desgavell de la targeta verda, han retallat el que no està escrit a la gestió dels espais naturals i mantenen tanctan el Centre de turisme ornitològic... Quanta hipocresia i que ganes de fer-se fotos que tenen.

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticias/part-forana/2014/122130/medi-ambient-echa-mano-hoteleros-para-conservar-reserva-albufereta.html

Alternativa per Pollença

Re: Un “visca la República” per recuperar el concepte de ruptura

Alternativa per Pollença | 15/04/2014, 18:55

L’Ajuntament de Pollença s’interessa pel funcionament del Servei d’Atenció al Ciutadà de Calafell

Sis persones per veure el funcionament del Servei d’Atenció al Ciutadà de Calafell ens sembla excessiu, tal vegada podien començar per contestar als ciutadans quan registren una petició.

www.presspeople.com/nota/l-ajuntament-pollenca-s-interessa-pel

de PPena

de PPena

de PPena | 15/04/2014, 18:28

El pp no respecta ni el seu prop progrma electoral:
programa electoral PP Educació. (en castellà i mayuscules per que es Copy- Paste del programa electoral)
1.-UNA EDUCACIÓN FRUTO DEL CONSENSO
2-UNA EDUCACIÓN DE CALIDAD
3- UNA EDUCACIÓN EN LIBERTAD
4- UNA EDUCACIÓN BASADA EN CRITERIOS DE EXCELENCIA, EN EL RESPETO Y EN EL ESFUERZO
5- UNA EDUCACIÓN CON MODELO LINGÜÍSTICO ABIERTO Y FUNCIONAL
6-UNA EDUCACIÓN AL SERVICIO DE LAS FAMILIAS
7-UNA EDUCACIÓN CON AUTONOMÍA Y RESPONSABILIDAD
8-LA FORMACIÓN PROFESIONAL, ELEMENTO CLAVE EN LA EDUCACIÓN
9- UNA EDUCACIÓN A LO LARGO DE TODA LA VIDA
10- UNA UNIVERSIDAD AVANZADA Y CON CRITERIOS DE EXCELENCIA

Joan CC

Re: Un “visca la República” per recuperar el concepte de ruptura

Joan CC | 15/04/2014, 13:33

Enhorabona i gracies a tots els que heu fet possible un altre Abril de República!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb