URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La Pescateria. Definició participativa dels espais públics

Alternativa | 06 Maig, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

 A Alternativa per Pollença (A) donam suport al manifest “Un téntol per a la Pescateria”(al seu perfil de  facebook trobareu més informació) , que han fet un grup de ciutadans,  i demanam a l'equip de govern obrir un procés de participació ciutadana sobre el projecte a realitzar  al solar de la Plaça Major, que avui ocupa la Pescateria i l’antic quater i altres edificis públics. Demanam, en definitiva, una definició participativa dels usos dels espais públics.

Al ple de setembre de 2009, a la passada legislatura, vam presentar una moció, que va ser rebutjada, demanant realitzar un procés participatiu per decidir entre tots (ciutadans, tècnics i polítics) els usos dels  espais públics existents Veure article: Gestió participativa dels espais, curiosament el PP i UMP a l'oposició van ser els únics que van donar suport a la nsotra moció. En aquell moment el protagonista era l'edifici Miquel Caplllonch al qual s'havia de donar usos. Ara  el protagonista és el futur edifici del solar de la peixateria i quarter  però hi ha un bon grapat d'edificis i espais públics als qual la ciutadania pot dir alguna cosa en referència als seus usos, encara no definits totalment; Can Llobera, el bar Katy, Puig de Santuïri... A Alternativa consideram que la implicació dels ciutadans en la política municipal no es pot limitar a l'elecció d'uns representants a l'Ajuntament cada quatre anys. Cal més i millor democràcia, cal fer passes cap a l'autogovern, democratitzant a fons l'Ajuntament, cap a dins i cap a fora. No es pot continuar amb la política d' "ordeno i mando", en la qual només es pensa en la participació dels ciutadans quan aquests han de votar.

A Alternativa pensam que seria molt positiu per a la cohesió social que entre tots; decidim de manera participada quins volem que siguin els usos de la pescateria i de la resta dels  espais públics.

Articles sobre el tema a la secció " Democràcia participativa"


Fa unes setmanes Joana Serra de Gayeta ens feia recordar al seu bloc Moments :

Avui dematí he llegit al diari que s'obre un concurs d'idees per crear un espai a l'antiga peixateria de Pollença, ara en un abandó total. I m'han vingut al cap un caramull de records.
Hi havia un correu que era "u correu de les peixateres". Les dones dels pescadors d'u Moll, després de vendre peix davall el tamarell gros venien a Pollença amb caixons de peix.
No record ara si ho feien uns dies fixos o si quan els venia bé. Sé que l'arribada de les peixateres revolucionava les dones. A la peixateria hi havia, enrevoltant-la, com un mostrador de pedra de marbre i allà, me pareix que dins uns caixons de fusta amb gel, hi venien el peix.
Ma mare sempre hi anava. Solia comprar gerret per fregir, peix de prémer per fer un arròs. Si duien gatí feia uns fideus boníssims o una coca tapada.
I per Setmana Santa comanava una mussola o dues per fer escabetxo.

La peixetaria era com una festa quan plovia. Els que ens passejàvem o jugàvem per Plaça ens hi refugiàvem parlant tots a l'hora, sense distingir ni sexes ni edats.

M'agradaria molt que l'antiga peixateria quedàs com abans, com homenatge als pescadors d'u Moll i les peixeteres que venien el peix.
I, qui sap, també per refugiar-s'hi quan plou a Plaça. 


 

 

 

 

 

Els firmants del manifest són

 Nota de premsa dels ciutadans " Un téntol per a la pescateria"

Des de fa prop d’un mes, l’Ajuntament de Pollença té convocat un concurs adreçat a arquitectes, a fi de projectar una edificació al solar que avui ocupa la Pescateria i l’antic quater, a la Plaça Major.

Les bases del concurs parlen d’un edifici de tres plantes, d’acord amb la normativa, destinat a usos diversos.

 Davant aquest fet, una trentena de persones, lligades al món de la cultura, l’art i l’educació, han impulsat un manifest titulat “Un téntol per a la Pescateria”, com a subtitol, Manifest en defensa de la Pescateria de Pollença.

 Aquest manifest, del qual vos n’adjuntam una còpia, planteja fonamentalment una aturada per observar , per pensar i per obrir la participació ciutadana sobre un espai que va significar tant per Pollença. Aquest téntol se podría concretar amb tres accions: llevar la paret que la tanca, arreglar les parets de forma senzilla i intentar recuperar les pedres.

Igualment al Manifest, se fa un recordatori d’alguns elements que Pollença ha perdut anys enrera tal com el Rentador del Lleó,  els grifons públics o les aceres i voravies i al mateix de fa una crida a la necesistat de no  perdre un element de gran interès etnològic i un referent clar de la nostra plaça, com és la Pescateria

 Per als firmants la reforma que s’hagui de fer de la Pescateria, ha de ser una oportunitat per recuperar la memòria històrica d'un espai i sobretot la memòria d'uns usos desapareguts fa uns 25 anys.

Silvia Pizarro Anglada (historiadora de l’art), Biel March i Simó (artista visual), Miquel Àngel Albis (profesor d’art i artista),  Joan Campomar Cerdà (music i profesor de música), Amador Magraner Bermúdez (artista visual), Antònia Borràs Corró (artista visual), Pere Sales Vives (doctor en història), Mateu Cerdà Martín (Doctor en pedagogía i inspector ) , Magdalena Segui Cerdà (llicenciada en Belles Arts), Jaume Cortès (interiorista ), Mateu Vila Cerdà (Músic i Professor de música). Laura Leryke Marquès (dissenyador ) Toni Font Marquès  (artista visual), Felip Polar  (dissenyador ), Joan Cortès Servera (artista visual). Martí X. March (catedràtic de Pedagogia), Antoni Xumet Rosselló (escriptor), Esteban Mercer Palou (periodista), Joan March Torrandell (artista visual), Juan M. Torres Velasco (investigador) Catalina Gelabert Gual (Empresària), Esther Espinar Castanyer (historiadora de l’art), Marc Cerdó Ensenyat ( filòleg i escriptor ),  Georgina Gamundí (artista visual), Biel J. Perello Coll (geògraf), Pere March Torrandell (professor), Maria Rotger Fuster (actriu), Dolors Pérez González (galerista), Joan Carles March Cerdà (metge), Onofre Fuster Granado (artista visual), Miquel Àngel March (Geògraf), Pep Quetglas Riusech (Arquitecte)

Comentaris

Paco

Re: La Pescateria. Definició participativa dels espais públics

Paco | 07/05/2014, 09:53

también lo son las calles y plazas, y se alquilan a bares, restaurantes y comercios

Joana

Resposta a Paco

Joana | 06/05/2014, 20:15

Hi ha, crec, una diferència b'asica i elemental: l'Ajuntament no és un particular i els béns de l'Ajuntament són patrimoni dels ciutadans.

Paco

Re: La Pescateria. Definició participativa dels espais públics

Paco | 06/05/2014, 12:56

todos nosotros, y los firmantes del manifiesto este los primeros, disponiendo de un privilegiado solar en la plaza del pueblo, renunciariamos a construir un local diáfano y luminoso para alquilarlo como restaurante, apelando a la nostalgia de aquellos tiempos que siempre fueron mejores aunque solo fuere porque éramos más jóvenes
PS. y el consistorio, además, renuncia a cobrar también la OVP.

Alternativa

Re: La Pescateria. Definició participativa dels espais públics

Alternativa | 06/05/2014, 09:14

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach, cara a cara amb la gent del carrer a Pollença
El lletrat pronunciarà una conferència convidat pel Club Pollença aquest dimarts a les 20.30 hores amb el títol 'Origen i trajectòria de la Fiscalia Anticorrupció'

www.arabalears.cat/balears/Anticorrupcio-Pedro-Horrach-cara-Pollenca_0_1132686886.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb