URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

Alternativa | 08 Maig, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Avui continuam reflexionant sobre la participació ciutadana i  publicam un article d'en Joan Martorell Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail 

INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR (I.L.P.)

La Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P.) és la potestat per la qual una petició de la ciutadania, firmada per un nombre mínim de ciutadans o votants registrats, pot obligar realitzar una votació pública (plebiscit) sobre una proposta d'una llei, esmena constitucional, reforma d'una llei o ordenança.

Esta regulada a la Constitució Espanyola al article 87.3 i a L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears a l’article 47.3.

Es, baix el meu punt de vista, una forma estupenda de donar participació a la ciutadania i que els responsables polítics facin lo que realment els ciutadans desitgen, no com per desgracia nostre es habitual, lo que els convé tant des de el punt de vista electoral, ara passa ja que estam en temps de eleccions, com per afavorir interessos particulars o de grups de pressió.

A Suïssa per exemple, la modificació del IVA va esser somes a una votació popular i el resultat va esser que es va haver de augmentar el percentatge.  Varen pujar l’Iva, per que els ciutadans així ho decidiren.

A Andorra, un altre exemple, la darrera que s'ha portat a terme a estat una llei que prohibeix fumar a la feina i alguns espais públics.

L’ Estatut permet als Ajuntaments emprà les I.L.P.’s, cosa que no record que cap Ajuntament hagi fet mai i crec que seria una bona manera de Governar.

Record que quant era President del Club Pollença, la Directiva volíem canviar el para-sol de la façana, ja que consideràvem i considero, que es antiestètic. Varem exposar al saló d’actes, diversos projectes fets per una sèrie de professionals, de manera que els Socis, poguessin triar quin mes els agradés o bé rebutjar el canvi del para-sol. El resultat va esser arreglar el que teníem i així, contra la opinió de la Junta Directiva, es va fer.

En temes sensibles , com es ara la Peixateria, que qualsevol que tingui dos dits de seny, veurà que serà una obra pública  polèmica (temps al temps), si fos responsable, com ara el Batlle, endemés de la preceptiva exposició pública, feria ús de la I.L.P. Lo mateix podrien fer amb la reforma i l’ús del casal de Can Llobera, etc.

Dir que segons està publicat, des de l’any 1978 al 2012 a l’Estat Espanyol, se presentaren 66 I.L.P.’s , de les que 9 reuniren tots els requisits (500.000 firmes com a mínim) i només  1 arribà a esser aprovada per el Congrés dels Diputats i es convertí en Llei.

A la nostre Comunitat Autònoma, son necessaris 10.000 firmes, recollides en 3 mesos, a Andorra necessiten un 10% del cens electoral.

Eines per activar la participació ciutadana, en tenim, lo que falta es voluntat per emprar-les. Prova de axó, es que al Plenari dels Pressupostos (19-04-2014), era una de les reclamacions que feren el partits de l’oposició, el Partit Popular i el PI(CIUP/LLR), en fan cas omís, llàstima.

A Pollença, si apliquéssim el percentatge de Andorra (10%),per exemple, ferien falta 1.051  persones. Aplicant el cens de data 01.01.2014 (10.510 electors). Si apliquéssim la proporció existent entre els 36 milions de ciutadans en dret a vot a tot l’Estat Espanyol i tenint en compte que son necessàries 500.000 firmes, a Pollença amb 151 firmes podríem tirar endavant una I.L.P., evidentment si hi hagués voluntat política de aplicar aquest sistema de participació ciutadana, caldria fer una consulta al Juristes de la CCAA.

Segons qui subscriu, cal emprà les I.L.P.’s per arrodonir el nostre sistema democràtic. Vaig  tenir responsabilitats a l’Ajuntament durant 8 anys i mai varem promoure una ILP, es veritat, emperò el temps i els anys, me fan veure aquest i molt mes errors que varem cometre, per lo que si la meva experiència i errors acumulat serveixen per qualque cosa, es per lo que coment públicament el meus punts de vista.

Joan Martorell

 Fotografia feta per Biel March Simó (anys 80) en Pollença."La Pescateria es percebuda per molts com un antic espai lúdic pels nins i nines del Pollença, ara perdut. Les corregudes entre les pedres, passar per davall, jugar a encalçar, botar,... en definitiva, entretenir-se, era possible pel fet de disposar moltes hores al dia d'aquest espai de forma lliure."

 

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

Pepe | 10/05/2014, 18:04

Com diu Margalida per argumentar no cal esser desagradables i desqualificar.
Sembla que és possible recuperar alguna de les pedres de la pescateria i es tracta de que els projectes que es presentin tinguin en compte la història del lloc.

jrv

pescateria

jrv | 10/05/2014, 12:59

Jo entenc que s'ha de preservar, i crec que fonamentalment per motius històrics i etnològics, l'espai de les pedres de la peixateria. La peixatería seria la segona vegada que "recula", la fotografía que circula ho demostra. El que passa al seu temps amb els rentadors del Lleò crec que fou una animalada pitjor...

Margalida Amengual

Pescateria

Margalida Amengual | 10/05/2014, 09:28

No cal esser tan desagradables Cifre i pesca pedres, podeu donar la vostra opinio perfectament sense desqualificar ningú. La meva es que s'ha de mirar molt bé que es fa a la pescateria, Pollença no necesita un altre edifici públic que mantenir, sino mirau Can Llobera i el Centre Cultural. Jo estic més en la Linea del manifest, fent una cosa ben feta, i no digueu més l'uralita que tothom està d'acord que s'ha de llevar

pesca pedres

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

pesca pedres | 09/05/2014, 10:06

No te fiquis en res relacionat amb l'Art que te diran que això es per professionals! Ara, ficar cullerada per tot, això si que els va bé.
I ara volen cercar les pedres, això fa riure! Ves a la farmàcia a demanar a n'Oliver on les va posar, tal vegada forren quolque xalet o lo mes probable, son din un vertedero enterrades. Mira que n'han fet de desastres i ara que volen arreglar quolque cosa, a tocar u coions. Això és el sindrome de Peter Pan, se creuen que els seus fills jugaran a encassa encassa per la pescateria. Ho tenen clar.

Martí Cifre

BIEL MARCH

Martí Cifre | 09/05/2014, 09:43

Vols ser en Biel March el pròxim cap de llista del PP de Pollença?
Primer la presidència del Club, ara dirigint una plataforma de signants per protegir una uralita de la plaça. Li vorem més moviment, aquest a començat la seca carrera política.
I jo me deman, on era en Biel March i tots els altres signant del "tentol per la pescateria" quan feien can Teresa, o quan la font de plaça no sortia per enlloc. O que pensen aquests "profesional" del semàfor del polideportiu, no veuen ells la necesitat de posar un pont en aquest punt de Pollença? O on son davant altres deixadeses d'aquest poble??? Els has vist tu? Jo no.
Incongruències

Garci

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

Garci | 09/05/2014, 08:46

Precisament perque la darrera paraula la tenen els polítics és perque ni ilp ni referendums són garantia de democràcia.
Falta molt per a que aquest sistemasigui mínimament democràtic.

Pepe

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

Pepe | 09/05/2014, 00:01

Primer per aclarir una mica el tema, el reglament actual de participació ciutadana, que a Alternativa vam proposar canviar i que és un tema al que estam fent feina, el títol III està dedicat a la consulta popular i la iniciativa ciutadana.
La consulta necessita un 10% del cens, requereix majoria absoluta del ple ple i autorització del Govern.
La iniciativa ciutadana no posa requisits de percentatge però al final és el batle el que les resoldre.

Jo crec que els referèndums, iniciatives populars, consultes si que garantitzen més democràcia si són vinculants, si al final és el parlament, el batle o el ple qui decideix evidentment es desvirtua tot el procés.

El dimecres 28 de maig volem fer una assemblea oberta per tractar tot el tema de la participació ciutadana. Us esperam, serà una bona oportunitat per parlar i aportar idees, abans anirem publicant material a aquest bloc.

Joan Martorell

I.L.P.'s

Joan Martorell | 08/05/2014, 23:25

GARCI: Tens raó, les I.L.P.’s no son una eina per el poder polític, d’acord. Emperò si des el mateix poder , se assumeix el compromís de acceptar i debatre el resultat de una I.L.P. es una passa endavant per fomentar la participació ciutadana, ja que li donen una eina legal i reconeguda per l’Estatut.
Aquesta era la meva intenció, donar a conèixer lo que son les I.L.P.’s a tothom i per altre banda veure com respiren els responsables polítics a tot lo que son decisions com la que mos ocupa (peixateria, etc.)
Salut

Peixatera

Peixateria

Peixatera | 08/05/2014, 22:33

Un espai d'uralita...
Això és Pollença....
Ningú se va mobilitzar quan feren Colonya, Can Martínez, l'Alborada, Can Teresa, la façana de ca'l Jutge (giardino) i ara, l'element amb manco valor s'ha de protegir....
P.D. Ni tan sols per la font.
Tot un poble de coverds, que signen manifests ara. Au venga!!

Alternativa

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

Alternativa | 08/05/2014, 19:28

ARCA, el PSM y Alternativa se suman al "téntol" por la antigua pescaderia de la Plaza Mayor

www.facebook.com/photo.php?fbid=243857049153020&set=a.243100692561989.1073741830.242249925980399&type=1&theater

pudent

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

pudent | 08/05/2014, 18:00

Jo fos el batle hi fotria una PEIXETERIA, així ben pudenta, perque la memoria col·lectiva la recordi bé.
En aquest poble es per demés.

Garci

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

Garci | 08/05/2014, 10:31

Joan, crec que en tot el fons de l'article hi ha una confusió prou important: les ILP no són eines perquè des del poder polític o l'administració es faci participar a la ciutadania. És tot el contrari, són eines perquè la ciutadania, organitzada, llanci propostes concretes al poder polític. No és pot impulsar una ILP des de l'Ajuntament, ni el batlle pot impulsar ILP.
Altre cosa és fomentar la participació ciutadana, que si que hauria de ser obligatori que es fes des de l'Ajuntament.
De totes maneres, tant els referèndums com les ILP no són mecanismes de participació que garanteixin més democràcia o una democràcia real.
Salut

Joana

Re: Iniciativa Legislativa Popular (I.L.P)

Joana | 08/05/2014, 05:40

La peixateria, com dius, és plena de records i vivències per moltes generacions de pollencins. No deixem destruir la memòria col.lectiva.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb