URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La necessària crítica antidesenvolupista

Alternativa | 14 Maig, 2014 00:01

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

La crítica antidesenvolupista a Mallorca ha estat absent durant els darrers anys. I això que vivim en un territori molt petit i molt ben definit que fa que qualsevol actuació sobre el territori  tengui un gran impacte sobre el mateix i sobre tota la societat.

La construcció desmesurada que hem patit des dels anys 50, lligada en gran mesura la invasió massiva de turistes, amb una arribada cada cop més gran, superant rècords cada any que passa, han portat  a Mallorca a una situació límit quant a la destrucció de territori. Però no només parlam de cases, xalets, hotels i complexos d’oci, sinó de tota la infraestructura de serveis que es fa necessària per tal de mantenir tot aquest entramat de turisme i construcció massiva: depuradores, dessaladores, plantes de residus, abocadors, pedreres gegants a l’aire lliure, aeroports gegants, centrals elèctriques, generadors i un llarg etcètera d’infraestructures que complexen encara més les nostres vides.

Només l’ecologisme s’ha preocupat de generar una crítica i en alguns casos aturar les barbaritats especulatives que a cada moment planen sobre l’illa i algun dels seus indrets que encara romanen poc urbanitzats, com és el cas de sa Dragonera, d’es Trenc, les autopistes...

Aquest cap de setmana la llibreria associativa Transitant: llibres i línies de fuga ha organitzat a Palma les primeres jornades en defensa del territori. Des de Transitant el que es pretén és generar aquest debat tant necessari sobre la preservació del territori i l’antidesenvolupisme, per tal de poder avançar cap a una societat més justa, senzilla i ecològica.

 

Després de molts de mesos de feina i preparació... podem presentar finalment les "Jornades en defensa del territori" per als propers 17-18 de maig de 2014. Les jornades tindran lloc a la Plaça del Pes de sa Palla, davant de transitant. 

Amb aquestes Jornades, volem col·laborar en el debat sobre tàctiques i estratègies per a les lluites en defensa del territori.

Entenem que les perspectives antidesarrollistes (o antiindustrials), l'eix que d'alguna manera vertebra aquestes jornades a nivell teòric, pot contribuir a la construcció de bases teòriques realment crítiques. Es pretén posar en dubte no només el capitalisme com a origen de les nocivitats associades a la destrucció del territori (una destrucció que entenem que és integral: ambiental, social, cultural i política), sinó el mateix desenvolupisme, o ideologia del desenvolupament i el progrés. Comptarem amb la presència de Miquel Amorós, qui ha sigut un dels exponents claus del pensament antidesenvolupista, en els seus inicis a França (Encyclopédie des Nuissances) i després a l'estat espanyol (Los Amigos de Ludd, i moltes publicacions en solitari); el col·lectiu Cul de Sac, que porta una trajectòria llarga de crítica al progrés, des de l'editorial El Salmón i des de la revista Cul de Sac; i amb Joan, editor d'Argelaga, revista que des del 2013 també centra la seva crítica en aquest pensament, amb una publicació periòdica que està situant-se ja com a referent.

A més, volem donar un protagonisme central a les experiències de lluites de base, assembleàries i articulades des de l'acció directa. Comptarem amb companyes vinculades a les lluites de l'Assemblea No-MAT Girona, i companyes de les lluites contra mines a cel obert a Halkidiki, Grècia. Creiem que ens poden servir com a experiències de les quals aprendre possibles maneres de (re)pensar les lluites en defensa del territori a Mallorca.

També hi haurà una presentació de les revistes antidesarrollistes Raíces, Cul de Sac i Argelaga, que són un referent en la difusió i producció del pensament antiindustrial.

Aquestes Jornades han estat organitzades per transitant i finançades amb els doblers procedents de la Campanya d'Objecció Fiscal 2013 (gràcies a moltes objectores que van apostar per finançar un projecte com transitant, que com sabeu aposta fort per la formació i l'autoformació).

Podeu descarregar-vos el cartell AQUÍ. Gràcies per ajudar-nos en la difusió!

Tot el programa detallat:
AQUÍ

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb