URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una planificació que amaga la realitat

Alternativa | 20 Maig, 2014 00:30

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Resultat i valoració del ple extraordinari. Encara no han arribat les actes de les regidores de la Lliga, el ple està format per 15 regidors. Es va aprovar la urgència del ple per unanimitat

1.- Va fer la seva pressa de possessió  la Sra. Maria Teresa Ferré Hernández, regidora de CiU que substitueix a en Miquel Ramon.

Una vegada jurat el càrrec, na Teresa Ferre defensa la feina feta pel seu antecessor, estam totalment d'acord amb una de les frases que va dir; el temps posa a cadascun en el seu lloc. També es va definir com nacionalista de centre i defensora de la llengua i cultura pròpia. La pregunta seria si això és compatible amb governar amb el PP, nosaltres pensam que no.

2.- Aprovació inicial, si procedeix, de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i adaptació al Pla Territorial Insular de Mallorca (PTM). Aprovada amb el vots a favor del PP, Lliga , CiU i UMP (9 vots), abstencions de PSOE, PSM i Esquerra (4 vots) i els nostres 2 vots en contra.

A l'enllaç podeu consultar la informació que tenim en aquest moment del tema

Hem de dir que el procés d'aquesta aprovació ha contat amb la participació dels partits de l'oposició i diferents reunions però no ha tingut cap tipus de continuïtat. Tan a la passada legislatura com al principi de l’actual vam demanar tornar a posar en marxa aquesta feina però la primera reunió no es va fer fins final d'octubre del 2102, teòricament es volia fer l'aprovació inicial al ple de novembre del 2012. No haviam sabut res més del tema fins fa un mes quan s'ens va tornar a convocar per parlar del tema. El motiu era aprovar inicialment aquesta revisió abans de que entri en vigor la futura Llei del sòl (el proper dijous 29 de maig). O sigui la contradicció és evident. El PP i el diputat Antoni Pastor (PI) van  votar en solitari la nova Llei del Sòl i ara els mateixos partits tenen presa per aprovar aquesta adaptació per saltar-se la Llei del Sòl. Aquesta falta de continuïtat en el tema amb reunions entre les quals han passat anys i mesos ha impedit una feina més acurada  i ha provocat una precipitació final gens positiva, arribant al cas de rebre els darrers canvis de l'Adaptació el mateix divendres.

Però evidentment aquesta no ha estat la única raó per la qual hem votat en contra de l'aprovació inicial. La resta de partits de l'oposició van argumentar la seva abstenció fonamentant que calia obrir un procés participatiu i arribar a una aprovació provisional amb el màxim consens. La qüestió és que a la passada legislatura, al ple de febrer del 2009 nosaltres vam votar a favor de l’avanç d'aquesta revisió esgrimint el mateix arguments. I amb aquesta il·lusió vam presentar ja les nostres al·legacions fa cinc anys. Al·legacions que mai van ser contestades i que no han estat recollides a l'aprovació inicial per tant difícilment podiam fer altra cosa que no fos votar en contra.

Sobre tot consideram que una de les nostres al·legacions era i és vital per fer una fotografia correcta de l'actual situació urbanística del municipi i fer un planejament correcte del seu futur. A l'adaptació no hi ha cap anàlisi de les construcció d’edificacions unifamiliars a sòl rústic,la majoria fora d'ordenació, com si aquestes no existissin. És totalment impossible fer una planificació urbanística correcta del municipi obviant una realitat tan important del mateix. El creixement urbanístic desmesurat i descontrolat al sòl rústic  ha suposat i suposa una sèrie de despeses ecològiques derivades de la fragmentació del territori, l’energia i l’aigua que suposa un fort impacte sobre la sostenibilitat del municipi i que haurien de ser analitzats i valorats per cercar solucions

 Les construccions a sol rústic han provocat entre altres coses un increment del valor del sòl rústic molt superior al seu valor com a sòl agrícola i com va recordar el regidor del PSM, en Tomeu Cifre; la construcció en rústic és la causa principal de que no s'hagin urbanitzat els urbanitzables al costat de la carretera de Pollença,  a pesar de tot el que s'ha construït als darrers anys. Era mol més rentable invertir i construir a la zona rústica que no fer-ho a la zona urbanitzable. Fer una adaptació obviant i amagant aquest tema és una gran mentida que ens portarà a repetir els mateixos errors de fa vint-i-quatre anys quan es va fer el PGOU. Cal recordar que uns dels nostres gran problemes és indemnitzar les zones verdes previstes al PGOU que teòricament s'havien de pagar amb els urbanitzables que encara no s'han realitzat per la raó explicada.

Un altre tema important que no ens agrada de l'actual adaptació i que ha estat el centre de les dues darreres reunions que hem fet sobre la mateixa és la rebaixa de 50.000 a 14.000 m2 de la superfície mínima de parcel·la per edificar en una zona que s'anomena “agrícola extensiva” al nostre Pla General des del 1990. A la primera reunió els tècnics de l'empresa redactora (GATT) van dir que aquesta rebaixa de la protecció no era viable i que el Consell no la permitiria. Finalment a la segona reunió es va incloure en fonament a un document que els tècnics de l'Ajuntament van facilitar als redactors. Un document que vam demanar a la reunió i que no s'ens ha facilitat abans del ple.

Finalment vam demanar que   l'Ajuntament posi tots els mitjans per facilitar la participació de la gent a un document que marcarà el futur del municipi i que ens afectarà a tots. L'urbanisme a pesar de condicionar nostra vida quotidiana s'ha convertit en un jeroglífic de difícil interpretació amb un vocabulari tècnic incomprensible.  Cal que l'Ajuntament ajudi a simplificar i analitzar la informació i ajudar a que els ciutadans puguin fer suggeriments i aportacions  a aquest important document i pugui decidir cap on volen que vagi el municipi.

Dos articles anteriors sobre el tema:

Revisió i adaptació del PGOU al PT.

Participeu a l'adaptació al Pla Territorial

 

Comentaris

Alternativa

UH

Alternativa | 21/05/2014, 08:50

Construir en suelo rústico pasa factura

El Ajuntament aún expropia zonas verdes que se debían pagar con urbanizables de los 90 no ejecutados
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticias/part-forana/2014/124619/construir-suelo-rustico-pasa-factura.html

Alternativa

Re: Una planificació que amaga la realitat

Alternativa | 20/05/2014, 09:15

Zonas verdes pasarán a ser públicas a cambio de su urbanización parcial
El nuevo Plan General aprobado inicialmente por el pleno reduce en un 60% el crecimiento previsto en el actual planeamiento de 1991
www.diariodemallorca.es/part-forana/2014/05/20/zonas-verdes-pasaran-publicas-cambio/933734.html

Alternativa

Diario de Mallorca

Alternativa | 20/05/2014, 09:14

www.diariodemallorca.es/part-forana/2014/05/20/zonas-verdes-pasaran-publicas-cambio/933734.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb