URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Abstenció a favor de la democràcia

Alternativa | 21 Maig, 2014 08:43 | facebook.com twitter.com

Com sabeu Alternativa per Pollença som  un projecte municipalista al que feim feina gent amb diverses sensibilitats d'esquerra. Evidentment aquests dies parlam entre nosaltres de si votar o no votar a les eleccions europees a quin partit votar...I hem considerat interessant publicar dos articles sobre el tema; un escrit per en Garci defensant l'abstencionisme actiu i un altre d'en Pepe defensat la necessitat de votar. Avui publicam l'article d'en Garci.

 

Que s’acosten eleccions tots en som conscients. I no és poca la gent que avui encara no té clar a qui votar o si anar a votar o no. I, partint de la base d’ aquesta qüestió d’anar o no a votar no ens hauria de fer perdre ni 5 minuts de la nostra vida, crec sincerament que no s’hi ha d’anar.

Són molts els motius pels quals no s’ha d’anar a votar a aquestes eleccions. En primer lloc perquè de democràtiques aquestes eleccions no en tenen res. La desigualtat entre les forces polítiques que hi concorren són tan abismals que els resultats se saben fins i tot abans de començar. Guanyarà el PSOE o el PP. O el que és el mateix, el PPSOE. I, guanyi un o l’altre, al final voten més del 90% dels pics el mateix al Parlament Europeu. Així que tant és que sigui un com l’altre. Però a aquesta manca de democràcia li hem d’afegir el caràcter antidemocràtic del propi Parlament Europeu, amb un pes molt més important de segons quins països i, sobretot, sotmès als dictats econòmics d’institucions com el Banc Europeu o d’estats com l’alemany. D’aquesta manera cap dels polítics que governin la institució tenen o tendran (ni volen tenir) un poder real per a fer un canvi per tal de fomentar la democràcia en el seu interior ni aturar les polítiques assassines que des d’ell es generen. Els mercats manen sobre la política. Això ho tenim clar. Però també hem de tenir clar que els polítics son proclius al neoliberalisme i a les polítiques dictades pel poder econòmic.

Escrivien Beltrán Roca i Emma Martín a Diagonal, que “en ocasions s’escolten arguments com que “si no votes no pots queixar-te”; tot i que la legitimitat per protestar prové, principalment, de no acceptar els mecanismes de “participació” que s’imposen des d’institucions perverses i profundament anti-democràtiques com el Parlament europeu. En altres paraules, és més legítim queixar-se precisament perquè no s’ha votat”.

Per altre banda, des de la creença que l’única via possible de democràcia real és la via municipal, jugar a les eleccions europees, amb les seves regles del joc, és legitimar el seu sistema. I es fa estrany veure forces polítiques que es diuen de base, assembleàries, sorgides de moviments socials i que els pretenen representar, voler participar en uns comicis antidemocràtics per entrar a formar part d’una institució antidemocràtica que saben que no podran canviar des de dins, ja que les regles no els ho permetrien. L’únic al que poden aspirar és a ser una veu crítica. I la veritat, per criticar no fa falta esser eurodiputat, des del carrer, fent feina de base, la crítica coherent té molta més força.

És molta la gent que pensa que s’ha d’anar a votar si o si. Alguns diuen que per “fer fora a la dreta” –com si els partits d’esquerres reals tinguessin una alternativa anticapitalista d’Europa o com si les esquerres fossin capaces d’abandonar el liberalisme imperant. Altres diuen que “si no votes afavoreixes als grans” o l’argument de que “aniré a votar perquè el PP tengui un vot menys”. Al marge de que els grans tenen tant poder que ja han guanyat, ja hem comentat que aquest sistema es tan pervers que no hi ha cap alternativa real a l’Europa del capital. Per molt programa revolucionari que se tengui, els mecanismes i el joc polític no permeten els canvis estructurals i molt manco fets des de dins. Altres aniran a votar cercant “el partit que més s’acosti a les seves idees o que millor els representi”. Des d’una òptica demòcrata radical, qualsevol partit que es presenti a les eleccions europees i que, per tant, legitimi aquelles institucions, no pot representar l’assemblearisme, el municipalisme i la democràcia de base. Per molta retòrica que emprin.

Crec sincerament que només es pot produir un canvi real en el model polític, econòmic i social, si la societat s’organitza i pren les seves pròpies decisions, amb els seus propis mitjans. I això pressuposa el boicot als mecanismes de participació imposats. Encara més, votar suposa delegar la teva voluntat per a que facin el que vulguin durant 4 anys. Així són les regles.

Només ens faran cas des d’Europa si s’adonen que gairebé ningú els segueix ni creu amb ells. Això passa obligatoriament per no anar a votar. Si només va a votar un 10 o 20% de la població, el parlament europeu tendrà la mateixa composició que si hi va a votar un 90%, les polítiques seran les mateixes, però no la seva legitimitat. Per força hi haurà d’haver un canvi perquè un sistema que no té legitimitat acaba per col·lapsar.

En fi, l’abstenció activa -que suposa la organització de la gent per dirigir les seves pròpies vides més enllà dels canals de participació electoral imposats-, és la millor arma per buidar de legitimitat les institucions i provocar el seu col·lapse o el seu canvi. Votar és legitimar aquestes institucions. I legitimant-les els hi donam força per seguir imposant-nos polítiques que assassinen i empobreixen a milions de persones d’arreu.

 

Comentaris

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 23:46

Jo entenc que hi ha una contradicció des del moment en que ets part d'una institució antidemocràtica i perniciosa pels interessos humans i tu no hi estàs d'acord...

Pepe

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Pepe | 21/05/2014, 23:39

No crec que hi hagi res incoherent en ser diputat si compleixes una sèrie de punts que fan que no formis part del sistema; limitació de legislatura, limitació de sous, renúncia a privilegis, control de l'assemblea...

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 22:38

Estic molt en desacord amb aquesta afirmació. Aquests partits son grans pel màrqueting i la propaganda en gran mesura. A més de comptar amb mitjans afins i públics que els fan el joc.
Hi ha desenes de partits, el 90% d'ells completament desconeguts i sense mitjans per donar-se a coneixer.
Al marge de que hi ha molt més de sentimental que de ideològic a l'hora de "ser" d'un o altre.

Cifre

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Cifre | 21/05/2014, 22:29

Lla política i les eleccions es cosa de conviccions, no de propaganda. Els partits grans no ho son per la seva propaganda ni el temps que surten a la tv, si no perque responen a les simpaties anels i conviccions ideològiques.de més gent.

Cifre

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Cifre | 21/05/2014, 22:29

Lla política i les eleccions es cosa de conviccions, no de propaganda. Els partits grans no ho son per la seva propaganda ni el temps que surten a la tv, si no perque responen a les simpaties anels i conviccions ideològiques.de més gent.

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 21:29

Pepe, entenc que el positiu d'haver-hi veus crítiques a aqueztes institucions es que es deixin sentir i mostrin un altre missatge. Jo pens que no fa falta la contradicció d'estar dins legitimant només per fer-te sentir. Hi ha altres formes més coherents de fer pedagogia crec.

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 21:24

Home Cifre, si hi hagués al manco igualtat entre els partits podría acceptar que es pogués pensar que son minimament democràtiques. Posaré un sol exemple perque m'entenguis. El temps als mitjans de comunicació ni els debats, ni la cobertura... es igual per tots. Com a mínim hi hauria d'haver igualtat informativa perque el vot fos lliure.

cifre

Re: Abstenció a favor de la democràcia

cifre | 21/05/2014, 19:32

Es poden fer totes les cabòries que vulguis Garci. Però crec que amb una cosa si t'equivoques quan dius que les eleccions no son democràtiques. Ho son clarament.

Pepe

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Pepe | 21/05/2014, 19:26

No tinc fe en les institucions com el Parlament Europeu però si que la tinc en les persones. I pens que ficar a persones honrades i honestes a les institucions és molt pedagògic i la pedagogia per mi és la principal eina per canviar aquest món. Veure i escoltar a Pepe Múgica com a president d'Uruguai o a David Fernàndez o Quim Arrufat al Parlament Català no ajuda a canviar les institucions des de dins però si que ajuda a canviar algunes mentalitats fora i això és un pas petit però important.

Margalida Amengual

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Margalida Amengual | 21/05/2014, 19:05

Totalment d'acord amb en Pepe. Tot el que ha dit es el que volia dir jo però evidentment no tenc la facilitat de paraula ni les idees tan estructurades com voltros. Lo meu es més com un sentiment, una il.lusió de que encara hi ha remei. També crec que s'ha de començar a dins el sistema, no fora

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 18:21

Ah, i aquests partits que comentes i altres de l'esquerra no aconseguiran el poder. El sistema polític, econòmic, mediàtic... no ho permet.

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 18:19

Resulta evident que vosaltres pensau que el vostre vot pot portar algú que pugui canviar les coses al parlament i que teniu fe en les institucions que ens governen i que aquestes poden estar al servei dels ciutadans. Jo crec que hi ha massa evidències històriques del contrari.
Només així s'entén qu aposteu per fomentar l'ús del vot per canviar des de dins al parlament, que no crec que pugui considerar-se democràtic en cap cas.

Pepe

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Pepe | 21/05/2014, 17:48

Ah m'oblidava a aquestes eleccions europees es presenta Escons en Blanc que pens que és més productiu que l'abstenció. Com diuen ells:
Si votes en blanc, nul, o no votes, els polítics fan servir aquesta decisió en el seu propi benefici i reparteixen la totalitat dels escons
sense tenir-te
en compte, malgrat la teva disconformitat.
A Escons en Blanc aconseguim que el teu vot
realment tingui valor i no se l’emporti ningú. Perquè
no ocupem l’escó, aquest queda buit durant tota
la legislatura, així donem visibilitat als marginats
per l’actual llei electoral
.
Renunciem a sous i subvencions.
A Escons en Blanc no rebem sous i renunciem a
totes les subvencions estatals al negar l’aportació
del número de compte bancari a la junta electoral.
Una proposta sòlida. Res d’utopies.
Fundat el 2010, el partit
Escons en Blanc ja és una
alternativa sòlida de vot
. Som la primera força
extraparlamentària a Astúries i la segona a Galícia,
però el millor és que
ja hem aconseguit deixar
buides 3 regidories a Catalunya
.
»
Dues regidories a Foixà (Girona)
»
Una regidoria a Gironella (Barcelona)
Una eina útil de pressió ciutadana.
Escons en Blanc és una eina eficaç de pressió
ciutadana.
Perquè el que més valoren els nostres
representants polítics

Pepe

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Pepe | 21/05/2014, 17:37

Evidentment jo aniré a votar i pens que s'ha d'anar a votar.
Estic d'acord que la desigualtat entre les forces polítiques que hi concorren són abismals, però aquestes diferències es podrien reduir considerablement amb unes lleis que facilitassin la igualtat de mitjans públics de finançament i difusió. I això es pot fer inclús a la nostra limitada democràcia.

Per altra part dius que els resultats se saben abans de començar i que guanyarà el el PPSOE. Això serà així per què la gent s'abstendrà no per què no sigui possible derrotar el bipartidisme. Jo a l'igual que tu Garci pens que democràcia i capitalisme són incompatibles però no diria que el Parlament Europeu és antidemocràtic, diria que és l'únic organisme que té un micròmetre de democràcia al tinglat de l'UE, i el que hem de fer és potenciar que al Parlament hi hagi gent que pugui fer créixer aquest micròmetre per molt petit que sigui aquest i per molt poc que pugui créixer. Sent sempre conscients que hi ha moltes més eines i més importants que el Parlament per lluitar per una democràcia de bons i de veres.

Pens que qualsevol ciutadà té legitimitat per queixar-se hagi votat o no. Crec que és tan incorrecte dir que qui no vota no es pot queixar com dir que votant es legitima el sistema.

Dius Garci que si només va a votar un 10 o 20% de la població, el parlament no tindrà legitimitat. A Balears a les eleccions europees del 2005 només va votar un 36.01% i això no ha canviat res, perquè per desgràcia la immensa majoria de l'abstencionisme no és actiu sinó passiu. Ningú es recorda dels abstencionistes al dia següent de les eleccions, una cosa diferent seria si els escons fossen buits (que seria un avança democràtic).

Pepe Múgica va dir l'altre dia que la patologia de l'esquerra és confondre els desitjos amb la realitat. La meva existència a aquest planeta és molt curta i la veritat a no ser que hagi un desastre total que deixi la humanitat baix mínims (cosa que passarà però que no crec que arribi a veure) no em planteig poder veure durant la meva vida un canvi estructural del sistema, simplement em plateig fer el que pugui per millorar el meu entorn i crec honestament que dedicar menys temps del que he dedicat a escriure aquest comentari a votar és una forma de fer-ho, encara que sigui un micròmetre d'un micròmetre.

Margalida Amengual

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Margalida Amengual | 21/05/2014, 17:28

Si jo crec que tens raó en molt del que dius Garci però pertmet-me que no vegi gens clar que sigui millor la teva opció. En canvi jo puc votar a qui crec que pot canviar les coses i mirar de col.laborar perquè así sigui. Es veritat que es un tòpic dir que el dret a votar va costar molt però ho crec de veres i no me pareix bè no fer us d'ell. Evidentment no nomès hem de votar i ja està, hem de fer moltes coses mès per anar cap endevant.

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 13:16

Joan, jo sé que no és incompatible. Però votar és fer el joc i legitimar unes institucions anti-democràtiques. Aquest és el principal motiu pel que no hi hem d'anar, per buidar-les de legitimitat i provocar el seu col·lapse o, al manco, llevar-lis tota la legitimitat possible, que en un futur els faci haver de canviar. Per això crec que el més democràtic és no anar a votar i organitzar-se.

Joan CC

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Joan CC | 21/05/2014, 12:56

Pens que són compatibles les dues coses. Anar a votar costa molt poc esforç. El que no val és anar a votar i pensar que ja està fet tot, cal seguir organitzant-se i lluitant a altres nivells

Garci

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Garci | 21/05/2014, 12:18

Me sap greu Margalida, però la gent no només va lluitar i morir per anar a votar, sinó per la democràcia, la justícia, la llibertat...
Anar a votar no és sinònim de cap d'aquestes coses. Així que més val organitzar-se i lluitar per aconseguir-les que perdre el temps anant a votar. I més sabent que no canviarà res el teu vot.

Margalida Amengual

Re: Abstenció a favor de la democràcia

Margalida Amengual | 21/05/2014, 11:47

Tens molta raó Garci però crec que així i tot es millor votar, va costar massa a la humanitat, i mil vegades més a les dones, sense oblidar els 40 anys de dictadura, com per ara no fer-ho. No tinc massa fe en que el meu vot pugui canviar les coses però en tinc manco en l'abstenciò. Anys enrere el vot dels espanyols sí que va canviar alguna cosa, confiem en que ara tambè ho faci perque hi ha molta gent deçabuda i emprenyada de veres

Alternativa

UH

Alternativa | 21/05/2014, 11:08

El Consell dice que Can Franch no merece ser BIC pero sí ser protegida.

www.facebook.com/photo.php?fbid=691047580930550&set=a.187749651260348.34663.100000759446484&type=1&theater

Esperam llegir aquest informe per poder opinar en profunditat però ja podem dir que és una vergonya que el Consell hagi tardat tres anys en fer aquest informe ( i segon la notícia en contestació a ARCA i no a l'Ajuntament). Com sabeu “Can Franc”, es troba en perill de ser demolit. L'Ajuntament va demanar al Consell perquè els seus tècnics certifiquin amb informes tècnics i jurídiques les possibles indemnitzacions que es derivin de la protecció de l'edifici.

Alternativa

Diario de Mallorca

Alternativa | 21/05/2014, 08:46

La presión urbanística en suelo rústico centra las críticas de la oposición sobre el Plan General
El nuevo documento rebaja de 50.000 a 14.000 los metros cuadrados necesarios para edificar en las llamadas zonas agrícolas extensivas

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb