URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Feixisme a Suècia

Alternativa | 03 Juliol, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

 Avui publicam un article del nostre company Albert Herranz, un luxe. Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

Quan la professora de geografia de l'institut Segersteds Gymnasium de Göterborg va entrar en la classe la va trobar buida. Sobre la seva taula havia una nota signada per la classe absent. ” Sorry, però hem de protegir la nostra terra. Ara tornam”. Els alumnes havien decidit fer campana i anar a protestar contra el partit xenòfob Sverige Demokraterna (SD) que feia un miting a la ciutat. Feia unes setmanes abans, els alumnes d'un institut d'Estocolm havien bloquejat l'entrada al representant de la branca juvenil de SD que venia a fer una xerrada. I no tan sols són els estudiants: els bombers es varen organitzar i varen rebutjar als representants de SD als seus llocs de treball a l'igual que les infermeres i la resta del personal sanitari que s'organitzaren en una campanya ”Sanitaris contra el recisme”.

Totes són expressions espontànies d'organitzacions, associacions o simplement de ciutadans que s'oposen o es senten amenaçats. Durant els mesos previs l'activisme en contra d'aquest partit polític ha tingut com a protagonistes als ciutadans anònims que a canvi han rebut, moltes vegades, l'incomprensió o el rebuig de l'establisment suec.

Els alumnes de l'institut d'Estocolm varen ser acusats per part del director d'antidemocràtics i el personal sanitari que lluexi el pin de ” Sanitaris contra el racisme” durant el seu torn de feina ha estat amenaçat de ser acomidat. Un dels casos més paradigmàtics ha estat l'actitud de la Ràdio Televisió sueca que va apartar a almanco dos dels seus col.laboradors per tenir idees contràries a les postures xenòfobes de SD. De fet, la mateixa cadena pública es referia a SD com a formació xenòfoba el 2010, avui el tracte és distint.

 


 

Sverigedemokraterna (SD)

El 2006 el partit polític Sverigedemokraterna sorgit de l'unió de dues organitzacions nazis decideix, mitjançant un referéndum dels seus afiliats, canviar el seu símbol (una agressiva torxa encesa amb els colors de la bandera sueca) per un de més innocent, una flor blava. Quatre anys abans, el 2002, havia obtingut 49 representants a 29 municipis. Era l'hora de donar el bot cap endevant, d'allunyar-se de l'imatge de nazis skinheads violents i tornar-se més "civilitzats". Un procés similar al que ara mateix està produint-se al Front Nacional (FN) francés on la filla de Le Pen, Marine representa la facció més "blana" del feixisme francés. Tornem a Suècia, tot el rebuig mediàtic que va despertar el partit a les eleccions generals de 2010 va obtenir el 5,7% dels vots. El Parlament suec va veure com 20 diputats xenòfobs juraven el seu càrrec. A les darreres eleccions europees, de 20 diputats europeus, SD va obtenir 2 diputats. Per a les eleccions de setembre es preveu una intenció de vot del 8 i el 10%. Det fet, segons el sindicat socialista LO, entre els seus afiliats, un 15,4% simpatitzen amb els postul.lats de SD.

De cara a les eleccions europees l'activitat feixista ha augmentat de forma marcable. Segons la fundació Expo- fundada per denunciar, estudiar i revelar les activitats feixistes- entre els anys 2011 i 2012 hi ha haut un augment del 24%. I aquesta activitat és moltes vegades violenta. Segons la mateixa fundació, en els darrers anys la violència feixista ha matat quasi a una persona a l'any.

Per una altre banda, per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial es presenta un partit polític declaradament nazista a unes eleccions generals. El partit nazi Svenskarnas Parti (SP) es presentarà a 30 circumscripcions.

Kärrtorp (Estocolm)

Sembla que els fets de Kärrtorp han estat el punt de partida per a un augment d'agressions i atacs nazis. A aquesta barriada del sud d'Estocolm els veinats estaven preocupats per un augment de presència nazi als seus carrers. Pintades d'esvàstiques i la realització d'exercicis militars a un poliesportiu per part de membres del grup nazi Svenska Motständsrörelsen (SMR) va fer que botassin totes les alarmes. Els veinats, alguns d'ells organitzats a Linje 17, decidiren convocar una concentració de protesta el desembre de l'any passat. Es tracta d'una concentració en clau festiva. A ella acudeixen pares de família, infants, gent gran. Tot i que hi havia un cert perill d'aldarulls la policia decideix qualificar la concetració de baix risc. La concentració és atacada per 30 membres de SMR que tiren botelles i ataquen als concentrats amb pals i pedres. La policia es veu superada i membres de l'organització intenten frenar als nazis. En les baralles, un jove antifeixista apunyala a un nazi a l'esquena. Finalment, apareix la policia antiavalots i els nazis- que en part ja havien estat rebutjats per les persones de l'organització- fugen cap a un bosc que hi ha a les rodalies. A la setmana següent es convoca una nova manifestació on acudeixen prop de 10.000 persones.

L'antifeixista, Joel, es condemnat a sis anys de presó per la punyalada. Alguns dels nazis detinguts- de fet, set- són condemants de sis a vuits mesos de presó. En l'actualitat hi ha una campanya per a l'alliberament o la rebaixa de la condemna a Joel ja que es considera que va actuar en defensa pròpia i en una situació d'extrem perill. Opinió que la fiscalia no comparteix i de fet, sembla ser que vol jutjar a altres membres de Linje 17 per actitud violenta.

Si hi havia un risc d'atac per què la policia sueca només havia enviat un retè discret? El fet és que la policia sueca i el servei secret (SÄPO) mai s'han pres seriosament l'amenaça nazi. Sempre han mantingut postres més bel.ligerants contra l'anomenada esquerra radical i l'islamisme. A la década dels 90 ja es va donar una situació similar després de l'assassinat del sindicalista de la SAC Björn Söderberg amb una bomba per haver revelat l'ideologia nazi d'uns membres del comitè de l'empresa a la que feia feina. SÄPO llavors va confessar que tenia registrats a tots els vegans suecs (per la seva relació amb moviments d'alliberament animal) que organitzacions nazis, que en els 90 eren extremadament violentes. Els fets protegonitzats per feixistes i antifeixistes es continuen presentant en termes de baralles entre brusquers.

8 de març i el 1 de maig

El passat vuit de març, a Malmö, un grup de feixistes varen atacar i ferir de distinta gravetat a quatre persones que tornaven d'una manifestació feminista organitzada per les joventuts sindicalistes (SUF). Un dels agressors és un conegut feixista que, aprofitant el titubeig de la policia sueca, fuig a Ucraïna on els feixistes suecs tenen una bona relació amb el partit feixista ucraïnés Svoboda. De fet, feixistes suecs varen patrullar els carrers de Kiev juntament amb els membres de Svoboda.

El Primer de maig a la ciutat de Jönköping el partit nazi SP va realitzar per segon any una desfilada. L'any anterior, la desfilada havia acabat amb aldarulls ja que els contramanifestants no varen voler permitir una desfilada nacionalsocialista als seus carrers. Aquesta vegada, hi havia molta presència policial. Tot i que hi havia molta gent que es va manifestar en contra va ser l'església sueca la que va mostrar més contundència: durant la duració de la desfilada nazi les campanes de les esglésies de Jönköping varen tocar a "via fora". La darrera vegada que les campanes tocaven a alarma va ser amb motiu de la declaració de la Segona Guerra Mundial.

Tal vegada, no estiguin tan equivocats i és hora d'alarmar a la democràcia i tocar "via fora" ja que l'enemic és a les portes.

La voluntat de l'establishment sembla ferma: s'ha de normalitzar el fet xenòfob de SD. Tot i així, la societat sueca no està del tot d'acord i es succedeixen distintes actuacions en contra de la xenofòbia. I tota una sèrie d'organitzacions es funden i actuen des d'estudiants contra el racisme passant per bombers o músics contra el racisme o els curiosos rockers contra el racisme (raggare mot rasism).

 

 

 


Vos animam a tots a assistir-hi i a fer-ne difusió entre tots aquells que cregueu que els pugui interessar.
TOT INCLÒS. DANYS I CONSEQÜÈNCIES DEL TURISME.

Dijous, 3 de juliol de 2014, a les 20h. al Centre Cultural de Pollença (C/ Guillem Cifre de Colonya, 33) 
 

 

Comentaris

Alternativa

Re: Feixisme a Suècia

Alternativa | 04/07/2014, 22:04

Parlar d'equip de govern en aquest moment és un eufemisme i és impossible de creure que la crisi entre PP i PI no afecti als ciutadans, quan aquests darrers destaquen com títol de la constitució del seu comitè local la deslleialtat del batle per continuar dient que el batle els posa entrebancs i no mereix la feina que fan els regidors del Pi...Doncs ja saben ningú els obliga a governar amb el PP.

Alternativa

Re: Feixisme a Suècia

Alternativa | 04/07/2014, 11:47

En sis anys l'Ajuntament ha estat incapaç de fer complir als licitadors de la patja (ara l'Associació de veïns d'eu moll la seva obligació d'instal·lar dos parcs infantils a la platja. Però no us preocupeu pagant ja tenia un parc aquàtic. Un parc que es va començar a muntar davant de l'Hotel Uyal però després s'ha desplaçat més a la dret. I és que per molt que digui el PI aquestes instal·lacions no agraden a tothom.

Alternativa

Re: Feixisme a Suècia

Alternativa | 04/07/2014, 11:13

Avui l'article "Cal actualitzar els estatuts i el reglament d'aigua d'EMSER surt a les 12:24

Alternativa

Re: Feixisme a Suècia

Alternativa | 03/07/2014, 17:46

Recordau avui a les 20:00 presentació de TOT INCLÒS. DANYS I CONSEQÜÈNCIES DEL TURISME. al Centre Cultural de Pollença. Organitzat per la Coordinadora Llibertària de Mallorca. Un monogràfic de 20 pàgines en format diari que pensam pot posar una primera base teòrica sòlida contra el model capitalista aquí imposat, que no és altre que l’explotació turística.

No passaran

Feixisme a Mallorca

No passaran | 03/07/2014, 13:21

No només a Suècia. S'ha d'estar en guàrdia.
h
ttp://contrainfo.cat/intern/general/lexlider-del-partit-neonazi-alemany-npd-obre-un-restaurant-a-palma/

Garci

Re: Feixisme a Suècia

Garci | 03/07/2014, 13:14

Molt bon article. El feixisme està arrelant de nou a tota Europa i el més perillós és que ho assimilem com una cosa normal i a normalitzar.

Alternativa

Re: Feixisme a Suècia

Alternativa | 03/07/2014, 11:22

El batle ens ha informat que ahir capvespre a darrera hora en Gerard policia local destinat a la Cala Sant Vicens es va suïcidar. DEP

Pepe

Re: Feixisme a Suècia

Pepe | 03/07/2014, 10:33

Un luxe aquest article de l'amic Albert des de Suècia. Ës més que preocupant l'aparició i creixement de partits feixistes i sobre tot el consentiment o suport per part dels govern. A Espanya els feixistes es senten més que còmodes al Partit Popular que si ha destacat per alguna cosa aquesta legislatura és per la restricció de les llibertats.
M'ha impressionat veure que el lema "No pasarán" al 2014 a Suècia sostinguts per estudiants.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb