URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Turisme i sòl rústic a Pollença (I)

Alternativa | 21 Juliol, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Aprofitant la publicació “Tot inclòs” sobre els perjudicis que provoca el turisme a les Balears I la seva intenció d’obrir debat, no podem estar-nos d’analitzar, encara que sigui per damunt, la situació de Pollença i l’impacte que crea el turisme sobre el nostre sòl rústic: el fora vila.

Cap a 1999 es comptaven a Mallorca unes 50.000 cases en sòl rústic, la majoria d’elles il·legals. I el planejament en aquells moments preveia la construcció de més de 100.000 cases amb una població d’uns 400.000 habitants. Els grups ecologistes clamaven al cel per tal barbaritat. Però la cosa no havia fet més que començar i el boom urbanístic no havia assolit les cotes de destrucció que uns anys després assoliria.

A finals de 2013 els informes ja parlaven de l’existència de 250.000 edificacions d’us turístic i residencial en sòl urbà, la major part d’elles totalment o parcialment il·legals. En 15 anys s’havien multiplicat per 5 aquest tipus de construccions, sobrepassant de llarg les previsions.

És per això que hi ha autors que parlen del Tercer Boom Turístic, que aniria lligat a aquest turisme residencial en sòl rústic.

A finals de 2013 s’ha fet una nova Llei del Sòl impulsada pel Govern Bauzá, però sobre tot per Biel Company. Amb la inestimable ajuda de Carlos Delgado, que amb la nova Llei turística ha cimentat tot aquest model que ara esbossarem.  La nova llei el que pretén és la legalització de totes aquelles construccions (xalets) que siguin il·legals, que tenguin més de 8 anys d’antiguitat i que no hagin estat denunciats prèviament. Podeu imaginar que la gran majoria de xalets il·legals no han estat denunciats mai per la deixadesa dels ajuntaments. Així es calcula que es legalitzaran uns 50.000 xalets (tants com hi havia el 1999).

Aquesta amnistia (com l’anomenen alguns) té una doble perversió. En primer lloc hi ha un greuge important cap a qui ha fet les coses bé. Els propietaris que ho tenen tot correcte, que ho han fet tot segons la llei veuen ara com fer-ho il·legal els sortia més a compte. En segon lloc, aquesta llei afavoreix la il·legalitat. Al marge de ser més barat, crea una consciència d’impunitat i de que cal fer-se el xalet ja que un dia o un altre me’l legalitzaran. El que és segur és que no el tombaran.

Però no hem de pensar que aquest govern és l’únic que ha afavorit els interessos de qui construïa il·legalment en sòl rústic. Recordem com fa uns anys es va presentar la llei que afectava a les vivendes turístiques vacacionals. Aquesta llei no feia altre cosa que legalitzar  la comercialització dels xalets, ja fossin legals o il·legals. I recordem que aquesta llei va ser presentada a Pollença, amb centenars de persones que van anar a interessar-se per ella, evidència de que Pollença és l’epicentre de la construcció il·legal a fora vila.

En tot aquest procés, hi ha una institució que hi té molt a veure: l’ajuntament. Des de la corporació municipal no s’ha actuat, s’han fet els ulls grossos i s’ha fomentat aquest tipus de construccions. Les multes mai eren del total que havien de ser, sinó d’un 20% en la majoria de casos (fet que era totalment irregular, ja que la llei en cap cas marca multes de tant baixa quantia. És més, només es contempla la rebaixa en el 100% de la multa als infractors que al·leguin desconeixement. Però arribàvem a la perversió d’imposar multes del 20% a persones que tenien 2 o 3 xalets il·legals. Quin desconeixement tenien?). Inclús hi ha qui parla de que a l’hora de fer el xalet ja es comptava la partida econòmica per fer front a la multa. Fer un xalet era rentable, sabies que mai te’l tombarien i fins i tot es va crear una sensació d’impunitat que feia pensar que si no feies el xalet eres “colló”: “tanmateix tothom ho fa!”.

Comentaris

Garci

Re: Turisme i sòl rústic a Pollença (I)

Garci | 21/07/2014, 17:14

Està clar que la llei vol fomentar l'urbanització present i futura del fora vila, com a motors d'un suposat creixement econòmic. Tens raó que res no ha canviat, si no és per fomentar les il.legalitats encara més.
Gràcies Guillem.

Guillem Caldentey

Passat... present i futur

Guillem Caldentey | 21/07/2014, 17:06

Molt bo. Només puc aportar-hi dues matisacions. (1) Allò de "hi ha qui parla de que a l’hora de fer el xalet ja es comptava la partida econòmica per fer front a la multa" és un fet del tot corrent i de fa molts d'anys, cap mite; (2) per què acabau en temps verbal passat: si no hi ha el moviment de fa 10 anys és circumstancial, no hi ha "cash" per mor de la crisi, però res no ha canviat; més encara, aquesta amnistia via Llei (que es diferencia del que nosaltres anomenem "amnisplina urbanística", pròpa dels Ajuntaments, de la que xerrau), justament afavoreix que els potencials infractors tenguin més motius per tirar endavant amb els projecte.
Salut i gràcies per la vostra tasca!

G. Caldentey

Alternativa

Re: Turisme i sòl rústic a Pollença (I)

Alternativa | 21/07/2014, 14:57

Ya hemos solucionado el problema. Disculpad.

Alternativa

Re: Turisme i sòl rústic a Pollença (I)

Alternativa | 21/07/2014, 14:50

Si nos hemos dado cuenta, pero el administrador del blog está fuera y las cosas van más despacio.
Al menos alguien se ha dado cuenta, se ve que nos lees.

Paco

Re: Turisme i sòl rústic a Pollença (I)

Paco | 21/07/2014, 14:25

yo creo que ya os repetis ...
y parece que nadie se da cuenta

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb