URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El treball i els treballadors 2

Alternativa | 26 Juliol, 2014 00:01

Continuam l'article d'ahir d'en Tomeu Sales

En quart lloc, recordar que fou gràcies als treballadors que després de la II Guerra Mundial, amb la derrota de l’extrema dreta, s’originà el pacte social que possibilità el desenvolupament dels Estats de Benestar. Pacte social en què els treballadors acceptarem provisionalment la propietat privada, a canvi de què el capital acceptés unes millores en les condicions de treball i un sistema públic i universal de prestacions i serveis. El més conegut com a Estat de Benestar. Aquest pacte possibilità l’aparició d’una potent estructura productiva i de serveis públics que garantia l’equitat de la majoria de la població i la democràcia. Aquest gran pacte social entra en crisis a finals dels anys 60 i principi dels anys 70. Això suposarà un progressiu desmantellament de l’Estat de Benestar, un augment del poder del capital i dels drets de propietat, una baixada contínua dels salaris i del poder adquisitiu dels treballadors, menys serveis públics, de menys qualitat, amb menys equitat, i sobretot una pèrdua de democràcia. Cada vegada més, les decisions econòmiques se prenen fora de les institucions, democràticament elegides. Aquestes se limiten a complir i obeir els requeriments del gran capital financer. L’equilibri entre el poder del capital i del treball s’ha romput. S’han desfermat i desembridat les forces del capital, produint una reducció progressiva de l’Estat assistencial, de la democràcia i dels drets dels treballadors. Estam en una època de retrocés brutal tan de drets, com de conquestes universalistes dutes a terme al llarg del s.XX pels moviment obrer. En defensa d’allò públic i de la democràcia, els treballadors hem de reivindicar mecanismes tan internacionals, com estatals de regular i embridar el capital. Sinó, cada cop viurem en una societat més desigual. Els treballadors sempre hem lluitat i lluitarem per tots, no per uns quants. La democràcia, la igualtat i la universalitat són els valors centrals de la nostra lluita, avui més que mai necessaris per fer front a la gran i destructiva ofensiva del capital.

En quint i darrer lloc, per no extendrer-me més, voldria aquí apel·lar a la necessitat de recuperar i repensar un dels valors centrals dintre del moviment obrer: la solidaritat. Un dia com avui és un dia d’expressió pública i explícita de la solidaritat dels treballadors amb tots aquells treballadors d’altres sectors i/o països que viuen la tensió de la lluita pels seus drets. Hem caigut els darrers anys, en la neliberalització i individualització. Hem cregut que allò important era lluitar pels nostre interessos sectorials i despreocupar-nos dels interessos dels altres sectors o treballadors. No ens hem adonat que aquesta era una estratègia clàssica del poder: el «divide et impera». Dies com avui ens han de fer caure en la compte que tots estam en el mateix vaixell. Que els treballadors hem de lluitar pels interessos generals de tots, i que hem de solidaritzar-nos i empatitzar amb les diferents lluites dels nostres companys, per molt llunyanes als nostres interessos que pugin ser aquestes. Hem d’intentar crear ponts entre diferents reivindicacions i moviments, tenint clar que la lluita i l’aspiració dels treballadors és aconseguir un món millor. Un món més just i igualitari. Així, la solidaritat ha de ser central.

Per tot això i per més, un dia com avui és un dia assenyalat en el calendari dels treballadors. Un dia de record, reivindicació i reflexió. Una aturada en el nostre camí diari de treball, lluita i esperança, per valorar la nostra activitat, les condiciones en què l’exercim, com la veu la societat, quina importància té, com viuen els nostres companys, tan els que estan físicament més aprop com els que estan més alluny. En definitiva sobren els motius per continuar celebrant el dia Internacional dels treballador

Moltes gràcies a tots.

Salut i República

 

 

 

Comentaris

i tant

de PPena

i tant | 27/07/2014, 15:00

Tots sòn iguals: Barcenas, Rodrigo de Santos,Massot; Jaume Matas, Cardona, Ordines, Cas turieme Jove, Rapputin, Palma Arena,,, tots sòn iguals al PP?
No ho sé, però molts ens escruen les butxaques i desprès ens pugen els imposts.

Pepe

Re: El treball i els treballadors 2

Pepe | 26/07/2014, 19:57

"partits" per ser d'un partit com el Partit Popular s'ha de tenir molt d'estomac o ser un estomac agraït. La llista de bestieses que han fet els populars aquesta legislatura és interminable.

joan cc

Re: El treball i els treballadors 2

joan cc | 26/07/2014, 12:12

Tal vegada falta comunicacio. En tot cas aquesta comunicacio hi hauria de ser sempre no sols entre membres d un mateix partit, pero sembla que si ho son encara hauriade ser mes facil.

Miguel Sánchez

Re: El treball i els treballadors 2

Miguel Sánchez | 26/07/2014, 11:55

partits, supòs que deu ser falta de coordinació o prepotència per alguna de les parts

partits

partits

partits | 26/07/2014, 11:35

Que si tu fossis del mateix partit prevaricassis no vol dir que tots facin el mateix. Cadasú ha de defenssar els seus interessos, que vols dir que si tu fossis del mateix partit les deixaries que te passin per damunt? Vos queixau d'una cosa i de la contraria, no teniu remei.

Garci

Re: El treball i els treballadors 2

Garci | 26/07/2014, 10:30

Quin luxe d'articles. I tens molta raó que hem perdut de vista la unitat de classe y ens centram únicament en reivindicacions (i molts cops ni això) individuals o sectorials. Es una victoria del capitalisme i no ens hem adonat.
Gracies Tomeu.

Alternativa

Re: El treball i els treballadors 2

Alternativa | 26/07/2014, 09:11

Lo de Costes i l'ajuntament és subrealista, menys mal que són del mateix partit
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticias/part-forana/2014/129410/costas-denuncia-rampa-acceso-para-minusvalidos-playas-del-moll.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb