URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Fes bona la festa!

Alternativa | 27 Juliol, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Des d'Alternativa per Pollença vos volem desitjar unes bones festes i molts d'anys i bons!

  La festa és la solemnitat amb què es commemora un esdeveniment i també un parèntesi a la quotidianitat. A la festa es mescla cultura i pur hedonisme. La festa no es fa, la fem. Fes bona la festa!

Us deixam unes dades sobre la festa que hem obtingut de la "Història de Pollença. Segle XX" d'en Pere Salas.

"La Patrona és un celebració reinventada en la part cívica durant el segle XIX. Va haver un primer intent al voltant de 1860 però no va ser fins 1882 que es va crear la Patrona actual, especialment en el seu vessant cívic. És evident que la el pes ideològic conservador a la reinvenció de la festa va ser molt important  i això explica la vinculció que es dona entre religió i actes cívics, encara que un republicà, en Nicolás de Castro, va ser el creador  de l'Alborada. 

La nova Patrona també va ser uan reacció contra el centralisme de l'estat liberal del segle XIX. La creació d'unes noves festes patronals  reavitalitzava la unió entre les arrels del poble i el cristianime, com a camí per fer front a la contaminació forana. Un fenòmen similar va passar a tota Europa en el context de recuperació romàntica del valors locals i nacionals. "

Programa de Festes

 

 

 

 

Comentaris

jrv

ignorant

jrv | 03/10/2014, 09:14

Per cart, qualcú me sabría dir QUE ES UMP, vista la seva trajectoria. I o dic amb preocupació, que jo soc mollero...
I no val fer en els posibles i incerts aclariments, una elegia electoralista de cara a futures coalicions postelectorals, que ja tinc una edat que ja conec els coixos d'asseguts..

jrv

Frau Führer Aguiló

jrv | 17/08/2014, 22:45

La Sra. Agilò, campiona d'absentisme laboral quan exerci, afurtunadament breu , período de mestra d'escola, convida, talment com feien el règim Nacionalfascista, Mussolini, Hitler, Stalin, als pares dels alumnes cuetes, a denunciar Mestres...no se podía arribar a un nivel major per rompre la necessaria convivencia escolar...és la que va acompañar a Bel Cerdà, altra intolerant, el dia de la Patrona

jrv

Yes, effendi...

jrv | 30/07/2014, 11:16

EN TOT CAS, AIXÓ: BONES FESTES, MOLTA DIVERSIÓ, BONA TEMPORADA...I PELS QUE NO EN PODEN FER NI PODEN LLEGIR AIXÒ, QUE SERIA PERDRE EL TEMPS...que l'any que ve sigui millor..

jrv

Si, BWANA

jrv | 30/07/2014, 11:14

Encara que hi ha qualque cuina d'hotel o restaurant, que no te res a envejar a les galeres que varen viure molts presoners dels moros, o a la inversa...

jrv

Si, Bwana...

jrv | 30/07/2014, 11:13

La questió dels termes del prego, que m'han contat i he sentit, perque , sense voler menysprear ningú, no esperaba més de qualcú que practicament no ha sortit de l'àmbit hoteler des de fa 60 anys, son que afortunadament, molts de nosaltres abominem del servilisme dels primers anys del turisme de masses, i hem passat , sense deixar de donar la vital importancia que ha agafat, o han deixat agafar al turisme, a la hospitalitat i a la dignitat de servit i servidor, encara que sigui cobrant. Això de que hem d'estar contents per poder fer feina el dia de la patrona, és d'un paternalime del temps de galeres, i no és que la patrona sigui imprescindible per mi...

Pepe

Re: Fes bona la festa!

Pepe | 29/07/2014, 21:22

El problema "educat" no és una frase solta que per cert desprenia molt de paternalisme, igual que tampoc és que fos la primera persona a la que escoltava en molt de temps referir-se al dictador com el generalísimo. El problema va ser de forma i fons general.Per cert que na Xesca Palou li podria ensenyar un parell de coses sobre oratòria.

Joana F

Fes bona la festa

Joana F | 29/07/2014, 17:15

Bones Xavier:A la fi, qualcu, llevat d'els regidors d'Alternativa, donen la seva opinió d'el prego i pregoner.No record que mai un prego hagues xeicat una polémica com enguany, i crec que es degut que hi ha gent que du la disciplina de partit tan mal entesa, que no pot admitir critiques cap a la gent que representa al seu partit, aixo si suposam que el Sr. Amengual es votant del PP, o que la persona que ha estat insultant per aquest medi es un familiar seu.Jo nomes vaig manifestar uns fets, que relacionats amb el parlament del pregoner no "cuadraven".A ell li pot emocionar l'Alborada, pero a la resta del membres de la familia no li diu res, per molt que les hi vulgui inculcar lo que significa per els pollençins.A mes, ¿Per que ha d'insultar a una persona diguent que es del PSM?.Jo he estat regidora del PP, i "visto lo visto" ¿Qué voleu que vos digui? que crec que son pocs els que están tancats.I, per altre part, si que he de cridar l'atenció a qui durant el concert de la Banda de Música, es pasa tota l'estona jugant amb el móvil, per mi es una falta de respecta cap els membres de la Banda, que han d'enseyar tot l'any, despres de la feina o d'els estudis i es la nostra forma de agrairlis el seu esforç.Si un any es negasin a tocar... ¡¡¡¡¡la que s'armaria !!!!!i ademés, tal vegada un poc chovinista si que u som, com tots els pollencins per aquest dies, que m'emprenya (perdonau la parauleta)veure tots aquest "pollencins" que venen amb tots els amics "de Madriz" , Ciutat, o Barcelona, a mostrar-lis com fan les festes "en el pueblo"
Les opinions ben dites i amb raonament es poden dir, el problema arriba quant es fan desde l'anonimat i amb insults.

Xavier

Re: Fes bona la festa!

Xavier | 29/07/2014, 16:20

Va ser un pregó que no passarà a la història, amb la visió bucòlica de a qui li han anat molt bé les coses a la vida. Si li comanaren a aquest senyor fou per assegurar-se que no sortirien a rotlle ni TIL ni Bauzà ni altres crítiques més o manco subtils (com sí sortiren al concert de Cap-pela). Ja veureu com el discurs del batle del dia de la Patrona també evitarà polèmiques i es centrarà en encerts de la legislatura. L'any que ve n'hi tornarà haver un altre de pregó, esperem que amb un equip de govern nou i amb un contingut que agradi més.
Per cert, na Xesca Palou va ser pregonera quan el PSM era a la oposició; a què treu cap ara aquesta polèmica? Probablement el millor pregó dels darrers deu anys el va fer un ex-regidor del PSOE. Els que són o han passat per la política no són uns apestats.

Joana F

Fes bona la festa

Joana F | 29/07/2014, 10:11

"Educat":continu diguent lo mateix: es pot xerrar, sense insultar i sense perdre el respecta a ningu.... .Es mes, darrera un anonim demostres molta valentía xerrant.

educat

Re: Fes bona la festa!

educat | 29/07/2014, 09:49

No m'has entès aquest comentari el vaig trobar encertadissim. I t'he dit mal educada perque per jo una persona que s'atreveix dir als altres com s'han ed comportar, sense que aquests hagin fert res malfet mes que sortir del llibre del pollencinisme mal entès i xovinista, es un mal educat. No ets ningú per dir que s'ha de fer durant el pregó, si no t'agrada hio poses flors. I si no, crida l'atenció a tothom que mirava el mòbil, o només t'atreveixes amb segons qui?

Joana F

Fes bona la Festa

Joana F | 29/07/2014, 08:58

Bon dia "Educat":Estic amb tu, que aquest comentari del Sr. Amengual, no va esser encertat, i mes, que a Pollença, es un problema molt greu, per una part es un motor molt important dins l'economia local, i per altre, no tothom es legal.Pero aixo no es excusa per que m'insultasis, per que , al cap i a la fi, tu tambe admiteixes que el prego, al manco una part, no te va agradar.

Educat

Re: Fes bona la festa!

Educat | 28/07/2014, 18:56

El que va fer mal va ser que digues que tots els pollencins amb cases llogades son petits hotelers. Aqui va ponyir i va remoure mes d'una conciència

Joana F

Fes bona la festa

Joana F | 28/07/2014, 18:07

Bones tardes "Educacio" i "educat".En primer lloc, tal i com diu en Pepe, jo no he insultat a ningu, pero resaltar uns fets (capellets, jugar amb el móvil, pegar bots quant sona el nostre himne)i tu les agafes com un insult... o est molt "tiquismiquis", o ets part de la familia del Sr. Amengual.Es mes, jo no he dit cap mentida, puc descruire hon seia la filla(que ella si hem va insultar)com anava vestida, i fins i tot, o va comentar amb tots els seus veinats de filera.
No vaig repartiguen carnets de pollencinisme, pero si que som realista, i es que pareix que cuant fa el pregó un pollenci que viu a fora, sempre hens acaba xerrant de la Patrona.¿Vols dir que el Sr. Amengual amb tota la seva trjectoria hotelera, no aquest estat mes entretengut un prego amb anecdotes 'dels primers turistes, d'els primers hotels, o de les primeres cases del Moll que arredaven cuartos als turistes?
Crec que aquest tema l'agues honrat , pero pens que aixi no xerrava d'ell.
I per acabar, si hem coneguesis, sabries que vaig esser Regidora del PP, a la legislatura del 1995 a 1999,
per tant del PSM (I tenc bons amics)no ho som.
Abans de tirar-se com els bous, informet i no insultaras inutilment.
I el meu nom complet, per que jo si que m'identific es Joana Far Pons

Pepe

Re: Fes bona la festa!

Pepe | 28/07/2014, 17:44

Primer tant Joana com jo per començar donam la cara per opinar, qui no el fa per alguna cosa serà.
Segon jo no he parlat d'ideologies ni carnets, he dit simplement que no em va agradar ni en el fons (valors que va transmetre) ni en la forma (oratòria). És una opinió ni més ni manco.
Tercer jo no he insultat a ningú com fas tu.

educat

Re: Fes bona la festa!

educat | 28/07/2014, 17:34

I el pregó l'ha fet gent amb molt menys mèrit i amen. Ja me diras que ha fet la tal paiaia a banda de ser del psm. I al mancó durant el mandat del PP l'ha fet gent de totes les ideologies, March -PSOE-, Ferragut -UM-

educacio

Re: Fes bona la festa!

educacio | 28/07/2014, 17:32

Pepe coincideixes amb la mal educada i xovinista de na Joana, que va repartint carnets de pollencí. Collonut. Aixi anam

Pepe

Re: Fes bona la festa!

Pepe | 28/07/2014, 16:27

Coincideix amb na Joana, a mi tampoc em va agradar el pregó ni en la forma ni en el fons. La banda com sempre excepcional.

Joana F

fes bona la festa

Joana F | 28/07/2014, 12:40

"Ido", estic amb tu de que el pregoner d'enguany m'ha decepcionat, pero mes que aixo, es que vaig trobar que era un prego "narciciste", servilista cap els turistes, i que l'unic pollensi que estima el seu poble es ell.
Per les festes de la Patrona, tot es veu d'una altre manera i oblidam, nomes per uns dies, els problemas i la ditjosa crisis.Aixi que cuant apareixen aquest "pollensins", pareix que el poble no te problemas, i que aquí vivim cada dia com si fosim turistes.Pero dia 3 d'agost, s'en van i nosaltres quedam aquí, amb els problemas i la lluita del dia a dia.
Quant va dir que de jovenet s'estimava mes anar a fer feina perque havia de donar un servei al turista, aixo , per jo, ja va ser el "colmo" d'el prego.Record que fa anys, la Conselleria de Turisme va fer un "slogan":"El turiste es un amic, que hens visita cada estiu", aixi es com hem de veure el turisme, no com diu el sr. Amengual, que pareix que arriben els "senyors de la possesio", i els pagesos els esperam.
I ja per acabar,el sr. Amengual hens va fer sabre que els seu fill, quant s'enyorava de ca seva, escoltava l'Alborada, i que la seva familia xerra amb "u" i "la". ido, hauria d'avisar a la seva familia, que cuant es va a un lloc tancat, i per respecta, es llevan "el capellet", que quant toca la Banda de Pollença, i sobre tot L'Alborada, no es juga amb el móvil, (el seu net) i que cuant cantam el "Visca Pollença", no es fan bambelletes ni es pequen bots.Aixo o va fer la seva filla, i cuant li vaig cridar l'atenció hem va dir "tu estas loca" (i es va posar el dit el front)i jo li vaig contestar:"No, es que som de Pollença".
Pollençins i pollençines que vivim tota la vida aquí, que no nessesitam la Patrona per demostrar qui som, nomes a voltros... VISCA LA PATRONA.

Miguel Sánchez

Re: Fes bona la festa!

Miguel Sánchez | 28/07/2014, 07:40

Idó, no hagamos un "drama" del pregón, a mi personalmente no me gustó, más que nada por elogiar el servilismo al turista, pero el Sr. Amengual tiene todo el derecho del mundo ha hacerlo, como tú o yo cuando nos llegue el momento (si deseamos hacerlo claro está)

idó

Re: Fes bona la festa!

idó | 27/07/2014, 23:41

No había nadie mejor para hacer el pregón que un señor cuyo mayor mérito es ser hotelero amigo del PP?
No hay personas en Pollença con mayores y mejores méritos que lo hubiesen hecho mucho mejor?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb