URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Alternativa | 18 Agost, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Sembla que està a prop el moment en veurà la llum el decret que reglamentarà la llei turística (llei 8/12 de 19 juliol de 2012), com vàrem informar al seu dia Alternativa va fer sol·licitud al “Defensor del Pueblo” perquè elevés al Tribunal Constitucional un recurs d’Inconstitucionalitat de diversos articles d’aquesta llei, i ens vàrem contestar que havíem d’esperar a que el Reglament fos publicat al BOIB, cosa que sembla propera, ja us informarem d’aquest recurs.

Però no hi ha cap dubte que on hi ha més polèmica és amb el lloguer de apartaments plurifamiliars on l’actual govern del Partit Popular en nega ha autoritzar malgrat les peticions de tots el sectors de les illes manco l’hoteler.

Però no ens enganem, membres de la Conselleria de Turisme i Esports comenten als mitjans de comunicació que aquests apartaments plurifamiliars es poden llogar mediant la Llei d’Arrendaments Urbans, cosa que sense ser mentida no es diu tota la veritat.

Quan parlem de lloguers turístics barregem alguns conceptes, i no tots són lloguers per tant una regulació podria dur a mals entesos com va passar amb la legalització dels habitatges vacacionals on els propietaris d’aquest habitatges es pensaven que també els regularitzarien la situació urbanística.

La Federació Hotelera de Mallorca manifesta que aquests tipus de lloguers és competència deslleial, en part tenen raó com demostrarem al llarg d’aquest article, però no sempre ja que una regularització efectiva i ben feta hauria de deixar a tots contents ja que aquests tipus de lloguers són un producte molt sol·licitat per turisme a l’igual que el “tot inclòs”.

El lloguer a turistes d’aquest tipus d’apartaments baix el paraigües de la LAU no és del tot possible, quan un propietari i un inquilí celebren un contracte de lloguer, ambdues parts tenen unes obligacions, les que per clàusules es detallen dins el contracte i les que legalment estan obligats a complir, el propietari ha de declarar mitjançant la seva declaració d’IRPF els beneficis que li dona aquest arrendament mentre que l’inquilí ha de pagar L’Impost de Transmissions Patrimonial a la modalitat d’arrendament i aquí és quan turísticament comencen els problemes, si el nostre “turista” es nacional o és un estranger on per sort té un NIE (nombre d’identificació d’estrangers) per alguna operació feta a Espanya anteriorment, no tindrem cap problema en liquidar aquest impost (més o manco 7 euros per cada 1000 euros per setmana), en canvi, si el nostre “turista” no té aquest NIE ja no podem liquidar aquest impost i per tant el nostre “inquilí” entraria a la il·legalitat (per 7 euros) i ser considerat “turista” amb els perjudicis que podíem tenir nosaltres. Naturalment aquest contracte hauria de tenir una fiança que s’hauria d’ingressar a l’IBAVI i liquidar el gas, electricitat i aigua corresponents, sense donar cap tipus de servei (neteja, telèfon 24 hores, etc) ja que això serien servicis que tot just poden donar empreses de serveis. Per legalitzar aquest tipus de lloguer tot just s’hauria de dotar al turista d’un mecanisme per poder liquidar aquests 7 euros i podrien ser una cosa semblant als antics “pagos al estado” que un temps es podien comprar als estancs per pagar multes, diplomes, titulacions, etc.

El lloguer a turistes que de veritat agradaria als ciutadans és el mateix que hi ha ara mateix regularitzat a Catalunya per posar un exemple, i perquè no dir-ho ara en fase de revisió pels problemes que està creant entre veïnats, es tracta d’un lloguer on el propietari pot llogar els seu apartament amb serveis com neteja, telèfon 24 hores, etc. però sempre ha de demostrar que qui li fa aquests serveis està complint a la normativa vigent, un exemple, si una cambrera de pisos a un hotel cotitza a la Seguretat Social entre 2 i 3 euros per hora treballada (ja sabem que fan més de les 40 reglamentaries) és just també que el netejador o netejadora d’aquest apartament també cotitzi aquesta quantitat al fons comú de les pensions, ara és la padrina, la germana qui fa la neteja i no s’aporta res a aquest fons comú, aquesta és la competència deslleial que comentàvem anteriorment.

La demanda d’aquests dos tipus de lloguer és molt alta, més de la segona que de la primera i per tant el Govern de les Illes hauria de fer el possible per regularitzar aquest tipus de lloguer sense fer competència deslleial al sector hoteler que ara es queixa i amb relativa raó per aquest fet.

A la segona part d’aquest article us farem veure la quantitat de doblers que passen pel nostre municipi sense que els pollencins em veien ni cinc, un entre altres motius per regularitzar aquest tipus d’oferta.

 

Comentaris

jrv

Il·legals

jrv | 19/08/2014, 11:49

Si el Tudor Dawn, les motos nàutiques i tot el demés dins la badia no molesta als grans hotelers, cap problema, que segueixin

Pepe

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Pepe | 18/08/2014, 21:24

M3 no em referia al Tudor sinó al que es va parlar al ple que té relació amb el tema.

M 3

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

M 3 | 18/08/2014, 18:51

El Tudor Dawn no surt del port sino que esta sempre fondejat al mig de la badia. Es molt bo de veure des de el club nàutic.

Pepe

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Pepe | 18/08/2014, 18:44

Molt bé l'article Miguel, que la Conselleria de Turisme no vulgui una regularització efectiva i ben feta d'aquests tipus de lloguers demostra qui comanda.

Pepe

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Pepe | 18/08/2014, 18:41

Quan vam presentar la moció sobre els serveis a la platja va sortir el tema la falta de control que havia sobre activitats que sortien de Ports i que es realitzaven a la làmina d'aigua competència de Costes.El batel va dir que havia comentat el tema amb els responsables, però com li vam dir al ple si no hi ha respostes el que cal és denunciar. Tant Ports com Costes són institucions públiques que al nostre entendre no funcionen amb el rigor i transparència debuts i que a més a l'estiu es troben totalment desbordades.

Miguel Sánchez

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Miguel Sánchez | 18/08/2014, 17:53

TUDOR DOWN és una empresa que fa molts d'anys que està al Port, amb l'aspecte fiscal sempre ens ha emés factura oficial quan li hem demanada, sobre el tema de permissos no tinc ni idea.

Mollero

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Mollero | 18/08/2014, 16:18

SraTendría gracia que fuera un furtivo cuando hay propaganda de este barco en la mayoría de establecimientos turisticos y tiene siempre aparcado su coche en las inmediaciones de la Gola con publicidad.
¿Que hace el Ayuntamiento, Marina, la Guardia Civil, Costas, Turismo, Deportes, Hacienda, etc. para averiguarlo?

M3

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

M3 | 18/08/2014, 15:44

El vaixell que fa les excursions es diu TUDOR DAWN i fa més de 20anys que es dedica a aquesta acivitat suposadament pirata.
Tota la informacio es pot trobar a la seva plana web.

M 3

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

M 3 | 18/08/2014, 15:26

L'accident fou provocat per una moto d'un vaixell extranger que se dedica a fer excursions suposadament pirates. No era exactament de cap empresa de lloguer

Alternativa

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Alternativa | 18/08/2014, 09:15

S’investiga qui va llogar la moto aquàtica amb la qual va patir un accident una nina
h
ttp://ib3tv.com/20140817_219254-sha-desbrinar-qui-va-llogar-la-moto-aquatica-amb-la-qual-va-patir-un-accident-una-nina.html

Alternativa

Re: I torna la polèmica amb els lloguer turístic dels apartaments (I)

Alternativa | 18/08/2014, 09:11

El Ajuntament de Pollença negocia desbloquear la urbanización de la Font
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticias/part-forana/2014/131157/ajuntament-pollen-negocia-los-vecinos-desbloquear-urbanizacion-font.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb