URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Dos anys per fer l'informe de la fàbrica 1

Alternativa | 28 Agost, 2014 00:01

Al mes d'abril l'Ajuntament va rebre la resposta a l'infome que havia demanat al Consell de Mallorca en juny del 2012 sobre una possible tramitació de declaració de runa de l'antiga fàbrica de catifes de Can Morató en base als informes emesos per l'arquitecte municipal Rafel Balaguer. A Alternativa no vam saber res d'aquesta resposta fins que va sortir la notícia a la premsa en juny ( un exemple més de la política d'informació de l'Ajuntament).

El primer que sorpren és que el Consell de Mallorca tardi pràcticament dos anys en contestar a una tramitació de declaració de runa d'un bé catalogat i fer un informe de set pàgines. La declaració de runa requereix, entre d'altres, autorització prèvia de la Comissió Insular de Patrimoni Històric.

L'informe tècnic del Consell informa de com la fàbrica declarada Bé Cataloga el 4 de febrer de 2002, no s'ha deixat de deteriorar de d'aquella data tant per la seva situació d'abandonament i falta de manteniment com de l'espoli i vandalisme que ha patit. Aquesta situació també ha provocat que molts d'espais, sobretot dels exteriors, estiguin envaïts per la vegetació , el que impideix una inspecció detallada de totes i cada una de les edificacions que conformaven l'antic complex fabril. Per tant una de les primeres coses que s'haurien de fer és una neteja exhaustiva de la vegetació invasiva.  No obstant l'informe diu que a pesar de tot la fàbrica manté els principals valors culturals que motivaren la seva declaració com Bé Catalogat.

Els valors culturals de Can Morató com a element arquitectònic destacat del patrimoni industrial local, tant a nivell municipal, com de l'illa es basen en:

- Ubicació; a devora del torrent i del pont romà de Pollença.
- Valors ambientals, socials i històrics; és una mostra valuosa del patrimoni arquitectònic de l'edat contemporània amb un valor que va més enllà del marc local ja que és la darrera fàbrica d'aquesta  matèria i tipologia que encara es conserven a la zona nord de l'illa.
- Estructura arquitectònica i decoració; en tot el complex s'hi prioritza la funcionalitat, amb gran espais diàfans i lluminosos, però no s'oblida l'estètica, que també hi és present, tant en la tria de solucions tècniques , com en la decoració que incorpora una sèrie de solucions plàstiques que ens remeten a l'Art Decó (franges verticals, línies d'imposta, loggia, distribució i definició de les obertures, etc...). Tots aquests elements, són avui en dia encara identificables i recuperables.

L'informe dedica un apartat a parlar del patrimoni industrial com a patrimoni emergent al llarg del segle XX, encara que reconeix que no ha aconseguit un reconeixement ple, degut principalment a què encara no té consolidada la seva tutela per manca d'estudis que hagin possat de relleu quins són els seus elements fonamentlas i perquè es tracta d'un patrimoni molt recent i per tant poc reconegut pel conjunt social. Malgrat aquesta situació el patrimoni industrial  constitueix un important llegat de la societat ja que a més dels seus valors físics, també agrupa valors de caràcter intangible de relacions socials i econòmiques, i d'identitat de les col·lectivitats on s'implantaven.

 Continuarà...

Foto http://mallorcaphotoblog.com/2012/06/02/industrial-heritage/

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb