URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

Alternativa | 24 Setembre, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Aquest divendres 26 a les 20:00h us esperam a la projecció de  "Mort accidental d'un inmigrant. El cas Alpha Pam" a la Plaça Vella de Pollença En cas de mal temps la projecció es faria a la sala polivalent del Centre Cultural. Acabada la projecció hi haurà un col·loqui, ja tenim confirmada la presència d'un dels codirectors de la pel·lícula, Pedro de Echave i d'en en Kalidou Gaye,principal protagonista del documental amic de Alpha Pam.   

 La història d'Alpha Pam per Metges del Món:

Alpha Pam, ciutadà senegalès de 28 anys, resident des de fa 8 anys a Espanya i malgrat això sense targeta sanitària, va iniciar el seu periple pels centres de salut 6 mesos abans de la seva defunció. Va acudir en més de 7 ocasions al Centre de Salut de referència, CS Ca Picafort. La seva situació no va millorar durant tot aquest temps, malgrat les contínues visites. En el mes de març, el jove es va dirigir de nou a aquest centre d'atenció primària acompanyat pel seu amic. Se li va facilitar medicació, però mai se li  va explicar diagnòstic algun. A més, el facultatiu que li va atendre li va indicar que acudís a l'Hospital d'Inca, a fi que li anessin realitzades unes plaques. A causa que no comptava amb targeta sanitària no va poder ser derivat a l'especialista, per la qual cosa no va tenir un altre remei que acudir a urgències hospitalàries. Tot indica que aquesta derivació respon al fet que ja es comptaven amb indicis de la malaltia patida.

El malalt va acudir a la fi de març a l'Hospital d'Inca, on no és atès per mancar de targeta sanitària. Aquesta situació es repeteix el 4 d'abril, negant-se-li per segona vegada l'atenció. El 13 d'abril, el malalt torna a acudir a aquest mateix hospital amb un acompanyant, on, després de protestar insistentment, finalment és atès durant cinc minuts. Li obliguen a signar un compromís de pagament, però no se li practica prova alguna, ignorant la petició del facultatiu del centre de salut. Els medicaments genèrics que li faciliten (augmentine oral, amoxicilina i paracetamol, entre uns altres) no li causen cap efecte.

El seu estat de salut denotava indicis clars de malaltia, amb grans dolors toràcics, tremolors continus que es perllongaven durant hores, esgarrifances, nàusees i cansament extrem. En cap moment es va decidir el seu ingrés, la qual cosa està relacionat amb la seva situació documental (sense targeta sanitària), ja que si li van ser denegades unes simples plaques, molt més un ingrés hospitalari.El pacient mort sempre va prendre la medicació prescrita, segons els consells dels facultatius.

El 24 d'abril, Alpha Pam mor a la seva casa de Santa Margalida enmig d'un gran toll de sang, com a conseqüència directa de la tuberculosi.

Kalidou Gaye ha perdut el seu amic de la infància, Alpha Pam, amb el qual residia al nord de Mallorca. Al seu país, el Senegal, on l'esperança de vida és de 59 anys, i a Espanya és de 81. Malgrat això, el seu amic Alpha mor a Europa amb només 28 anys víctima d'una malaltia curable, la tuberculosi.

Com diu l'antropòleg Gerard Horta " Des de l'aplicació del reial decret 16/2012, quasi un milió de persones sense permís de residència a l'estat espanyol han vist com se'ls barrava l'accés a la targeta sanitària. Des d'una perspectiva economicista, l'estalvi ha estat irrisori. Però d'alguna manera s'ha d'acontentar els qui veuen els treballadors migrants procedents de l'exterior de la Unió Europea com una amenaça. Amb aquesta cantarella gastada, els treballadors esdevenen enemics dels treballadors, mentre es privatitza un sistema sanitari que havia estat classificat de molt bo per l'OMS, i mentre la relació entre la salut i la malaltia s'acaba reduint a un procés mercantilitzador fet de beneficis per a pocs i de pitjors condicions de vida per als altres, la majoria."

El cas d'Alpha Pam  posa de manifest l’impacte a la vida de les persones d’una reforma sanitària que disuadeix als més vulnerables d’acudir als serveis de salut fins i tot en sitacions greus. Des d'Alternativa condemnam fermament la mort d’Alpha Pam. No oblidarem la seva mort ni l’exclusió sanitària que pateixen cada dia cents de ciutadans a les Balears i demanam que es  restauri la universalitat del dret a la salut, modificant una reforma sanitària que ha estat denunciada com a discriminatòria i regressiva per altes institucions internacionals com el Consell d’Europa o el Comité de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

Imatges enregistrades durant la presentació pública a CINECIUTAT del documental "Muerte accidental de un inmigrante", sobre la mort per tuberculosi a Mallorca del ciutadà d'origen senegalès ALPHA PAM...

 


 

Comentaris

Tomeu Cifre

Coalicions o no

Tomeu Cifre | 25/09/2014, 16:44

Sense entrar gaire en el debat genèric de si aliances sí o aliances no (seran bones o dolentes en funció dels casos i del que es cerqui amb elles), només vull dir que MÉS per Mallorca (i per Pollença) no és una simple coalició de partits per presentar-se a unes eleccions -com s'insinua al comentari de J.Martorell- sinó que és una entitat nova (un partit nou, si es vol) amb òrgans propis on hi ha tots els militants i simpatitzants, integrats i amb voluntat de durar, sense quotes de partits. Crec que en aquest cas el procés ha estat bo, ja que amb el temps l'esquerra té tendència a fragmentar-se i havia arribat el moment de ajuntar forces i posar en valor allò que uneix per damunt dels matisos. Jo seria positiu i dia que és una suma de petits èxits per formar un èxit més gran amb capacitat de transformar la societat.
Per altra banda MÉS es va posar en marxa molt abans a que ni tan sols es sentis a parlar de Podemos, per tant la seva formació no ha tingut a veure amb aquest altre nou partit. Altra cosa és que ara es puguin cercar vies de col·laboració.

Garci

Re: No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

Garci | 24/09/2014, 23:48

És un punt de vista interessant. Però hi ha més factors: colocar més gent a càrrecs polítics; assimilar el tòpic de que només hi ha una manera d'entendre la dreta i l'esquerra i que per això és absurd que hi hagi més d'un partit; que el partit més gran de la coalició vulgui absorbir als menors; la por dels partits a que els altres "els robin" vots i no aconseguir prou representació; etc.

Sempre he pensat que les coalicions pre electorals son contraproduents, sobretot perque els partits tot i anar junts, responen a tàctiques i estratègies partidistes.

Per mi el més lògic seria juntar-se en una mateixa organització.

Joan Martorell

ALIANCES PREELECTORALS

Joan Martorell | 24/09/2014, 22:57

ALIANÇES PRE-ELECTORALS
Darrerament i just després de la irrupció de PODEMOS a les eleccions europees y del èxit obtingut aconseguint 1,2 milions de vots ( 5 eurodiputats), els partits polítics han començat a cercar nous sistemes per recuperar o no perdre mes vots amb benefici de PODEMOS.
Per una banda els de CIUTADANS cerquen a UPyD, per la dreta. Per la esquerra, IU intenta convergir amb PODEMOS (Cayo Lara va arribar a tractar-los de irresponsables si no acceptaven la seva proposta).
Aquí, a les Illes ja tenim MES que arriba després de ajuntar-se amb Iniciativa,PSM,ExM, Esquerra Republicana i altres petits grups de Independents ).
Entenc les aliances post-electorals, per tal de conformar majories estables que permetin governar un Municipi, Comunitat Autònoma, etc. Lo que no entenc es que per obtenir més vots, se ajuntin abans de les eleccions, ja que penso que aquesta decisió vol dir que el projecte original que tenien cada un dels Partits que conformen la coalició, ha fracassat o diguem que han arribat al màxim del suport que els ciutadans li volen atorgar. Per lo tant i filant prim, podríem dir que la coalició resultant es una suma de partits que no han obtingut la confiança necessària per tirar endavant els seu programa i els mateixos entenen acabat o fracassat el seu projecte. Per lo tant la coalició es una suma de fracassos i axó no es bo per ningú.
Mostra de que es millor renovar-se, repensar el projecte, acceptar els error programàtics i rectificar públicament, etc. la veig a Pollença amb ALTERNATIVA. Crec que el fins el 2009 varen formar part de EU-Els Verds, per després iniciar el seu propi camí. Els resultats electorals i la seva implantació dins Pollença es evident i de tothom coneguda. Agafaren el camí contrari a lo que fan ara mateix els Partits com el PSM, etc. i no els va malament.
Penso que els motius que tenen els Partits per formar les coalicions, son altres, emperò he trobat oportú iniciar un possible debat, per aclarir el perquè de les mateixes i les avantatges que els promotors hi veuen de cara a la ciutadania.
Quant parlo de fracàs faig referència exclusivament a lo que se refereix al àmbit polític, mai a la persona que el representa, que quedi clar.
Joan Martorell
Pollença, 24-09-2014

Pepe

Re: No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

Pepe | 24/09/2014, 18:57

Partitocràcia en estat pur.

A

Re: No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

A | 24/09/2014, 12:07

I la inocentada on és?

Paco

Re: No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

Paco | 24/09/2014, 12:01

en el boe tambien se encuentran cosas interesantes, incluso en las paginas de cultura:
h ttp://boe.es/boe/dias/2014/09/24/pdfs/BOE-A-2014-9688.pdf

Paco

Re: No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

Paco | 24/09/2014, 12:00

Coño, que ha dimitido un ministro ...

A

Re: No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

A | 24/09/2014, 11:34

De que parles Paco?

Paco

Re: No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

Paco | 24/09/2014, 10:43

Enseguida he pillado la inocentada del periódico, desde cuando los políticos conjugan el verbo dimitir?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb