URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Villa Cortina. Preguntes, respostes i moltes dubtes.

Alternativa | 26 Desembre, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

 Donat que no podíem assistir a la Junta de Portaveus que es va fer dimarts passat, ens vam reunir amb el batle el dilluns per plantejar-li els nostres dubtes sobre la sentència de Villa Cortina. Una llicència amb massa anomalies, algunes de les quals ja vàrem denuciar en solitari en el seu moment, i amb una sentència que caldrà veure com es fa aplicar i quines conseqüències té per l'Ajuntament. També volem dir que les males praxis d'alguns polítics i tècnics durant anys són responsables d'aquesta situació, sense oblidar que aquestes males pràctiques han estat acceptades i consentides per ciutadans que mai han volgut veure les conseqüències negatives que té una gestió urbanística com la que s'ha fet a Pollença.

Parlant del que vam demanar i les respostes que vam obtenir a la reunió:

Segons el batle, ell va signar la llicència perquè en Joan Cerdà li va deixar entre altres llicències i papers per signar, i es va fiar. Per a nosaltres continua sent més que sorprenent que una llicència tan important no fos signada pel que era el batle i regidor d'urbanisme. També vam demanar per què la llicència es va concedir sense tenir en compte que no s'havia esbucat l'habitatge que hi havia abans (condició necessària per donar la llicència i que des d'Alternativa vam denunciar al seu moment). La resposta del batle es que, o bé el promotor va ocultar l'existència d'aquest habitatge anterior (encara no ho han comprovat?), o bé se li va passar a l'arquitecte municipal (sorprenent). Un tema que en aquests moments ja s'hauria d'haver aclarit; massa anomalies ja inicials per una llicència com aquesta.


També vam demanar per la polèmica amb la possible responsabilitat del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca. En aquest sentit, el batle ens va mostrar un document amb registre d'entrada 1067 a l'Ajuntament en el que el 18 de gener de 2008 la Direcció de Patrimoni va autoritzar un projecte d'ampliació i reforma d'un habitatge a Formentor en conformitat amb la llei de patrimoni que declara Formentor paratge pintoresc del noroest de l'illa. Només dos mesos després, el 10 de març de 2008, quan es va sol·licitar al Consell l'autorització prèvia per a la llicència de Villa Cortina, des del Consell es va contestar argumentat que no calia aquesta autorització, ja que una vegada aprovat el PGOU aquest ja complia la Llei de Patrimoni. Pensam que és clar que la màxima responsabilitat de la llicència de Villa Cortina correspon a l'Ajuntament (cosa de la que evidentment no en deien res en la seva nota de premsa), però també és clar que s'ha d'explicar perquè precisament en març del 2008 el Consell arriba a la conclusió de que no cal la seva autorització prèvia a les llicències a Formentor com havia demanat anteriorment. Més que polèmiques el que necessitam són explicacions.


En referència a la llicència hi ha un parell de temes com el decret de caducitat de la llicència, la falta de l'aprovació del projecte de modificació de l'obra i la falta de final d'obra que l'Ajuntament pot utilitzar en la seva defensa si la propietat demana una indemnització per l'execució de la sentència.


Si parlam dels motius de la sentència d' anul·lació de la llicència:


- Abans de concedir la llicència d'obra, s'havia d'haver fet efectiva la demolició de l'habitage existent, ja que a Formentor no hi pot haver dos habitatges per parcel·la. Com hem dit, a dia d'avui no ens han donat una explicació convincent de com això va ser possible. L'habitatge inicial ja es va demolir i per tant, respecte a aquest punt, ja és legalitzable.


- El projecte bàsic que es va presentar no contemplava la coberta inclinada, fet que és obligatori en els habitatges unifamiliars aïllats de Formentor al manco en el 75% de la seva superfície. Aquesta norma s'ha incomplit sistemàticament a l'Ajuntament, i ja es va canviar amb el que actualment no seria motiu d'anul·lació.


- Finalment el motiu més important i el punt clau d'anul·lació de la llicència, com vam explicar al nostre anterior article, és l'impacte paisatgístic de Villa Cortina. La sentència diu exactament:


«El Ayuntamiento de Pollensa procederá a restablecer la legalidad urbanística infringida mediante la demolición de lo construido y la reposición de los terrenos a su estado natural anterior si es que las obras realizadas no fueren ahora legalizables o si es que la legalización no se interesa en el plazo legal correspondiente.”


O sigui, que ara el que cal és avaluar què pot ser legalitzable o no segosn l'impacte paisagístic de l'obra, un tema que com el mateix jutge reconeix és subjectiu i on el nostre criteri no té res a veure amb l'esgrimit per l'Ajuntament durant anys. És clar que per a nosaltres i la majoria dels ciutadans mai s'hauria d'haver donat la llicència de Villa Cortina com altres al mateix Formentor, la Font, el Vilà, el Putxet de Gotmar... que han deformat i destruït un paisatge únic.

En definitiva en aquest moment falta encara molta informació i sobre tot falta veure com interpreta el jutge de primera instància l'aplicació de la sentència i com ho fan l'Ajuntament, el demandat i el demandant, però és clar que la Villa Cortina que ara existeix no existirà en un futur. El desitjable per a nosaltres seria esbucar tota Villa Cortina, reposar aquesta part de Formentor al seu estat inicial sense que això costés un euro als ciutadans i que els resposables assumissin la seva responsabilitat.


 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb