URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Alternativa | 30 Desembre, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Un article d'en Joan Cifre Cerdà

He de dir que fins ara em costava molt posar pegues al discurs de Pablo Iglesias, tot i l'evident contradicció que suposa voler empoderar el poble i, al mateix temps, construir un projecte polític des de dalt. Per això, quan l'altre dia vaig escoltar la indirecta que li va amollar a David Fernàndez, dient que a ell mai el veurien abraçar-se a Mariano Rajoy, aludint clarament a l'abraçada de David Fernàndez a Artur Mas el 9N, no em va agradar gens ni mica.

Puc entendre que PODEM es mogui en un paradigma molt diferent al de les CUP, ja que el seu principal objectiu és assolir el poder de l'Estat, i que els molesta que des de les CUP se'ls demani que es defineixin respecte el referèndum a Catalunya. Però un partit com PODEM, que teòricament es vol fonamentar en el poder popular, hauria de ser més respectuós amb la feina que des de fa molts d'anys fan les CUP, i per què no dir-ho també, amb la de David Fernàndez. Insinuar que darrera l'abraçada espontània de David Fernàndez i Artur Mas hi havia qualque tipus de complicitat amb les polítiques de CIU va ser una mala jugada pròpia dels polítics de la casta.

Fins ara Pablo Iglesias se n'ha sortit prou bé dels atacs dels polítics del PP i del PSOE, i dels pseudoperiodistes de la caverna mediàtica, en gran part pel seu talent però sobretot per la pobresa d'arguments dels seus contrincants.

Una altra cosa és quan l'obliguen a sortir del seu paradigma i a definir-se en temes que el poden comprometre en el seu objectiu d'aconseguir el vot de les classes populars arreu de l'Estat. Al contrari del que succeeix en altres temes en què el discurs de Pablo és directe, la veritat és que no he pogut aclarir si considera que el dret a decidir sobre la independència de Catalunya és dels catalans o de tots els espanyols.

Una altra qüestió que haurà d'enfrontar PODEM, i que en aquest tema ens afecta més directament és el tema de l'estatus de la llengua catalana. En aquest sentit el TIL ha fet molt de mal als que consideram que el català ha de ser llengua vehicular i prioritària en el nostre sistema educatiu, independentment que es puguin posar mecanismes per millorar l'aprenentatge de l'anglès, i del castellà si és necessari. Per mi, aquesta qüestió l'hauria de definir PODEM si vol comptar amb el meu vot a les autonòmiques.

Finalment, el gran repte de PODEM és com superar la seva gran contradicció de crear poder popular des de dalt. Personalment, tinc clar que una vertadera democràcia sols es pot construir de baix a dalt, però al mateix temps pens que l'aparició del fenomen Podemos ha estat molt positiu i ha servit per remoure els malmesos fonaments d'un règim que ens duu directament a l'abisme. En un moment d'urgència com l'actual no bastava construir des de baix (un procés que és molt lent). Davant l'atac brutal a l'estat del benestar feia falta una resposta d'urgència, i en aquest sentit Podemos ha servit per donar aquesta resposta. Però al mateix temps tinc la sensació que les enquestes mostren i posen de manifest que la majoria de la població no acaba d'entendre què suposa iniciar un procés constituent fonamentat en el Poder Popular. Sembla que el vot a Podemos es basa més en l'esperança de la capacitat del seu líder i en delegar en ell i el seu equip la reconstrucció d'un país, i això és molt perillós per molt honest i capacitat que sigui un líder.

En aquest sentit la clau la tenen el cercles, de la seva capacitat, no sols d'evitar que se'ls infiltrin oportunistes i aprofitats, sinó de ser capaços de crear xarxa i relacions amb altres moviments socials i polítics de base. Si no són capaços de fer això, les seves assemblees corren el perill de convertir-se en una simple tertúlia d'indignats desconnectada del carrer. Malauradament, per l'experiència que he tingut pens que encara queda molt camí a recórrer i molta feina a fer.

En aquests moments, tot i que jo mai he estat independentista em trob molt més aprop d'un projecte com el de les CUP que no el de PODEM. No per un tema de banderes sinó perquè pens que quan més allunyada està la institució del Poble, més lluny està el poder. Ens esperen temps de canvi en els que caldrà que cada un dels ciutadans i ciutadanes tinguem amplitud de mires i assumim prou responsabilitat personal perquè aquest canvi sigui el millor per tots i totes.


Joan Cifre Cerdà

Comentaris

Joan CC

Re: Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Joan CC | 30/12/2014, 23:31

h ttp://politica.e-noticies.cat/el-dret-a-decidir-no-existeix-90990.html

Joan CC

Re: Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Joan CC | 30/12/2014, 23:30

h ttp://www.vilaweb.cat/noticia/4225729/20141230/david-fernandez-retreu-podem-incomprensio-dura-massa-proces-catala.html

Pepe

Re: Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Pepe | 30/12/2014, 20:30

Un bon article. De les CUP només puc dir coses bones; coherència, feina ben feta, col·laboració total, un projecte sòlid fer des d'abaix. Podemos de moment ha fet tremolar el sistema, el que ja és molt però com projecte polític li resta molt a demostrar. Cal dir que com és un projecte en construcció també podem ser alguna cosa més que espectadors passius .

Joan CC

Re: Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Joan CC | 30/12/2014, 19:29

Gràcies per les vostres opinions. Evidentment l'article és una visió personal i sincera, no preten que tothom estigui d'acord amb tot o en res, simplement vol fer reflexionar. Sobre el tema de l'autoderterminació em va confondre en Pablo Iglèsias perque tot i ser clar en el tema del dret a decidir, l'hi he sentit dir que els catalans han de decidir sobre el seu futur i en una altre entrevista insinuar que la independència de Catalunya l'han de decidir tots els espanyols, amb això darrer no hi estic gens d'acord. El tema de la llengua es fonamental per mi per donar-lis o no suport. S'han de definir perque per mi es fonamental protegir la nostre llengua que està molt més amenaçada que el Castellà o l`Àngles, per tant ha de rebre un tracte especial.

Xavier

Podemos

Xavier | 30/12/2014, 12:21

Molt bo l'article tot i que no estic d'acord en tot crec que es una visió molt clara i analítica de la situació. Jo he seguit molt d'aprop aquest fenomen de Podemos i crec que si que s'han posicionat en el tema del dret a decidir, és més, parlen de procés constituent que em sembla perfecte a l'hora de aprofundir més en tots els temes dels quals s'ha de decidir. Ara bé, trob que el nom de "procés constituent" és un fet que pot costar una mica d'entendre a la gent en general perquè sembla poc concret. Sobre la qüestió del TIL, crec que a l'hora de constituir-se PODEM a nivell autonòmic aquest tema (i com s'està duguent a terme l'educació a les illes en general) serà l'eix general juntament amb l'econòmic ja que, fent honor a les seves bases, Podemos i les seves propostes les formen la gent.
A tot això voldria afegir que no crec que sigui un projecte personalista, ho sembla i hi estic d'acord perquè el partit te poc recorregut i cal una figura coneguda i capaç de saber sortir-se'n dels atacs per a una màxima difusió.
Per la resta, crec que a nivell municipal son més útils plataformes i partits ciutadans que ja hi eren presents i tenen un coneixement de l'actualitat del municipi i un "saber fer" millor.
Gràcies i molt bon article.

Joan Corralet

CUP-PODEM

Joan Corralet | 30/12/2014, 11:41

Molt bò l´article de JCC d´avui, clar i llampant, és hora que PODEM es manifesti clarament en determinats temes com el de la llengua i el dret a decidir...

Alternativa

Re: Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Alternativa | 30/12/2014, 09:02

Pollença presenta las tasas de 2015.
www.diariodemallorca.es/part-forana/2014/12/30/pollenca-presenta-tasas-2015/987833.html

El Ajuntament de Pollença aprueba adquirir el cine Capitol.
h
ttp://ultimahora.es/noticias/part-forana/2014/12/29/141026/ajuntament-pollen-aprueba-adquirir-cine-capitol.html

Joan CC

Re: Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Joan CC | 30/12/2014, 07:43

Construir Poder Popular no s'aconsegueix en dos dies ni amb un any com preten Podemos, el cercles bastanta feina tenen de constituir-se i organitzar-se a nivell local. Nosaltres fa anys que funcionam com se suposa que hauria de funcionar un cercle i sabem el que costa. Cal ser conscients que ni Podemos ni Pablo Iglesias poden cambiar res en profunditat, això ho ha de fer la societat en el seu conjunt. El menys l'aparició de Podemos ha obert una via distinta al bipartidisme i això no és poc, però tampoc és la solució definitiva.

Garci

Re: Les CUP i PODEMOS eines al servei del poder popular

Garci | 30/12/2014, 00:17

Molt bon article Joan. Jo també veig una gran contradicció en això de parlar d'Unitat Popular i voler assaltar el poder mitjançant l'estratègia en que ho fa Podemos: des del centre, des d'alt i d'una forma molt personalista. el paper dels cercles és gairebé nul i la seva conexió amb els moviments socials de fora de Madrid és nul.la. Ja veurem com acaba tot... Això si, Podemos ha revolucionat la política nacional i això ha estat molt positiu.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb