URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La proposta del municipalisme

Alternativa | 02 Gener, 2015 00:01

Massa cops quan fem política ens quedem amb el dia a dia i amb els successos que van sortint als diaris, deixant de banda la reflexió sobre alguns conceptes clau que creiem tenir molt clars i que potser necessitin una revisió.

Això és el que fa José Iglesias Fernández al seu llibre ¿República, sí o no? Sobre las sociedades y las formas de gobierno: la propuesta del municipalismo, editat per Virus al 2009. L’autor reflexiona sobre la Tercera República en un moment en que són molts els col·lectius que es reclamen republicans i en el que la monarquia té els pitjors índex de popularitat de la història. Unes reflexions que posen en evidència que la paraula “república”, així, per si sola, no significa més a absència de rei. I aquest fet, no tenir monarca, no és garantia de res. Repúbliques n’hi ha moltes a tot el món (més que monarquies) i moltes d’elles són diferents entre si, però totes elles són classistes.

Iglesias parteix de la base, que comparteixo, de que la monarquia no té cabuda en aquest món i que si el que pretenem és crear un món just, lliure i igualitari, només pot ser a través d’ una república. Però, al contrari que molts altres autors i col·lectius, no es queda aquí en les seves reflexions, sinó que va més enllà: per instaurar una “república dels iguals” cal tenir clar que s’ha de sortir del capitalisme, ja que és aquest qui crea la desigualtat (hi ha tres formes de capitalisme: dictadura, república i monarquia) i també cal desfer l’Estat i descentralitzar el poder, ja que és el poder qui s’encarrega de mantenir les desigualtats entre comunitats i individus. D’aquí que aposti pel municipalisme i la confederació de municipis com a única aposta igualitària i lliure, per ser un àmbit el suficientment reduït per a què totes les persones puguin participar de totes les decisions que afectin a la comunitat.

Per l’autor qualsevol alternativa republicana anticapitalista ha de tenir una sèrie de punts bàsics com són que la propietat sigui col·lectiva i no privada; que el sistema de producció sigui comunitari; que el sistema de distribució sigui equitatiu; que la gestió del poder sigui horitzontal; que el sistema de valors proposi i potenciï el bé comú; i que la societat ha de respectar el dret individual a la intimitat.

Finalment el que es proposa és que des d’una situació de partida basada en el municipi, cal una transformació paulatina cap a una societat comunitària. Quan parlem de municipi ho fem de l’extensió territorial o de l’àmbit que es correspon legalment amb la gestió que realitza una batllia concreta. L’ajuntament representa un òrgan de poder vertical encarregat dels assumptes del municipi, però s’ha de transformar per a que es converteixi en un òrgan de decisió horitzontal, des del qual s’exerciran les polítiques per a que els recursos privats es converteixin en públics, i allò públic en comunal, pel benestar de la comunitat. Així, la comunitat ha de ser el punt d’arribada, la forma final de societat. A la comunitat, la majoria dels recursos, i dels bens i serveis que es produeixin, serà de propietat comunal, així com la gestió i distribució dels mateixos.

Aquest procés a recórrer s’inicia a partir de la globalització per a transformar-se poc a poc en una altre fase del capitalisme, on l’activitat municipal i el sector públic es converteixin en elements dominants, per rompre aquesta barrera i finalitzar en una tercera fase que anomenen sistema comunal. En aquesta fase d’arribada ni el mercat capitalista ni la gestió pública vertical hi tenen lloc, sinó que existiria una gestió horitzontal dels recursos productius i la distribució d’aquells bens que satisfarien les necessitats socialment necessàries que responen al concepte de benestar comunitari.

En fi, aquest llibre, en només 80 pàgines, ens ajuda a reflexionar sobre el concepte de república i a través d’ell ens fa reflexionar sobre quin model de societat volem i com hauria d’organitzar-se una societat justa, igualitària i lliure, que no és d’altre manera que mitjançant l’ajuda mútua, l’autogestió i el municipalisme.

Comentaris

dani

Re: La proposta del municipalisme

dani | 08/01/2015, 22:06

La intendencia la posarà en M du Paraiso. Si no fan majoria absoluta poc hi faltarà.

Casimiro

Circo

Casimiro | 08/01/2015, 17:59

En Xisco Cabrer se presenta a la llista de Podem, también?

morretes

Re: La proposta del municipalisme

morretes | 06/01/2015, 00:33

Des de que li va fogir na Malena, en Morro va desesperat per trobar qui l'entri per dins l'ajuntament. Ja no te bo i això el duu encès. Però tranquils que trobarà algú, por el dinero baila el perro.

Pepe

Re: La proposta del municipalisme

Pepe | 05/01/2015, 11:50

Sí es per llogar cadireta que hi hagi gent que dona la cara i s'implica i preocupa per diferents projectes per millorar la societat i altres s'amaguen per...

Alternativa

Re: La proposta del municipalisme

Alternativa | 05/01/2015, 10:52

El ´ahorro ético´ de Caixa Colonya de Pollença cumple quince años

www.diariodemallorca.es/mallorca/2015/01/05/ahorro-etico-caixa-colonya-pollenca/988836.html

G

Re: La proposta del municipalisme

G | 05/01/2015, 09:33

Qualsevol membre d'Alternativa és ben lliure de militar o estar afiliat allà on vulgui. Ho diuen els estatuts i és una cosa de lògica si es vol participar de projectes extramunicipals.
El senyor Martí no és candidat, sinó secretari del cercle local.

cadireta

Re: La proposta del municipalisme

cadireta | 04/01/2015, 23:41

Això és molt bo, un d'alternativa que pot votar el candidat de Podemos, el candidat de Podemos que segons el d'alternativa que forma part de Podemos es la malloneta de una altre persona,......
Tot a això és per llogar cadiretes

Pepe

Més clar aigua

Pepe | 04/01/2015, 23:22

Jo soc una de les 44 persones que podien votar i no l'ha fet. Ha estat la primera vegada que no he votat a una de les eleccions de Podemos. Si en Rafel Morro es vol presentar a les eleccions que el faci directament sense intermediaris, igual que hauria d'haver fet si em volia denunciar

C del Moll

Martin y Podemos

C del Moll | 04/01/2015, 11:00

Para los procesos municipales de Podemos se inscribieron 44 personas, votando sólo 10 (5 a Martin y 5 votos en blanco)... Con los votos de una sola familia se ha elegido a un secretario general municipal. Llama la atención la NULA repercusión de ésta elección en la web (facebook) oficial del Círculo de Pollença, no se menciona la elección de Martin, ni se le felicita, ni se le apoya, exceptuando un comentario externo efectuado por el PSM... sin comentarios.

Floreta

Martí Paco

Floreta | 03/01/2015, 10:50

Sera democràtic en tot cas. Enhorabona per en Martí, un home valent i de llarga trajectòria. Ve de l'antifranquisme i això te merit. Los viejos roqueros nunca mueren. Endavant les atxes.

No m´ho crec

esperpèntic

No m´ho crec | 03/01/2015, 01:17

Secretari General amb quatre vots a favor?...el cinqué deu ser el seu, no?...

Alternativa

Re: La proposta del municipalisme

Alternativa | 02/01/2015, 22:26

A la fi serà realitat l'aprova al ple.

Los mayores de 16 años de Pollença que estudian en Palma tendrán descuento en el bus.
h
ttp://ultimahora.es/noticias/part-forana/2015/01/02/141250/mayores-anos-estudian-palma-tendran-descuento-bus.html

Alternativa

Re: La proposta del municipalisme

Alternativa | 02/01/2015, 22:14

Diumenge 4 al mercat de Pollença podeu venir a signar a la tauleta que posarem, per a la Iniciativa Legislativa Popular del GOB en defensa del territori

Morritos Jagger

No I Can't

Morritos Jagger | 02/01/2015, 20:13

Jo trob impressionant que nomès hagi votat 5 persones, sembla un suport impressionant

NoPuc

Podemos Pollença

NoPuc | 02/01/2015, 15:23

Martí Cifre Cortés ha resultat elegit secretari general de PODEMOS a Pollença (5 vots dels 10 emessos, 5 vots en blanc). És estrany el fet de no haver-se presentat altra candidat o candidata... vol dir això que aquest personatge té tot el suport del cercle de Pollença??? Si és aixi estan ben arreglats, han triat el llop per a guardar les ovelles!!.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb