URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El municipalisme a Mallorca

Alternativa | 29 Gener, 2015 00:11 | facebook.com twitter.com

Aquesta va ser la intervenció de la nostra portaveu i candidata, na Marina Llobera a la Conferència Municipalista organitzada per la CUP

Amb aquesta intervenció intentarem mostrar, d'una manera prou general i resumida, la nostra visió sobre la situació, l'estat i l'evolució del municipalisme a l'illa de Mallorca, així com una anàlisi de les causes, i també els reptes que té per davant.
Pot ser útil, per aquell que no estigui gaire familiaritzat amb la política mallorquina, un repàs del panorama polític general de l'illa. Podríem dir que, pel que fa a les eleccions generals, hi ha hagut un bipartidisme del PP-PSOE mai trencat; i pel que fa a les autonòmiques, un clar domini del PP, al govern des del 83, excepte en dues legislatures (la del 1999-2003 i 2007-11) conegudes com les del pacte de progrés, en què el pacte del PSIB, PSM, EU-Verds amb UM, primer, i del PSIB, Bloc (PSM, EU, IV, ER i independents) i UM, el segon cop, desbancà el PP del govern. A nivell municipal, possiblement els partits amb més implantació siguin o hagin estat el PP, el PSM (que representa l'esquerra moderada i nacionalista), seguit de PSOE, UM (que equival a la dreta regionalista, i que als municipis sorgeix en molts casos d'escissions dins el PP, resultat de lluites pel poder local) i ja amb menor implantació EU, els Verds o Esquerra Republicana.

Si haguéssim de fer un diagnòstic, podríem afirmar que el municipalisme a Mallorca té una trajectòria molt magra, sense arribar mai a crear xarxa, ni un projecte polític ni ideològic coherent, ni amb continuïtat.
Amb la Transició i les eleccions del 79 sorgiren algunes agrupacions municipalistes, que aglutinaven l'esquerra (o altres que eren simples coalicions), algunes de les quals resultaren casos excepcionals (quant a èxit electoral i duració), com podria ser el cas dels Sineuers Independents (al govern del 79 al 99) o els Independents d'Artà (del 79 fins al 2007). En aquests casos, vint anys de govern es noten i les candidatures han patit d'una excessiva institucionalització, i d'un conservadurisme progressiu, per l'assimilació del sistema, del marc, que els ha duit a la pèrdua de l'element rupturista que poguessin haver tingut en un principi. També poden haver patit per una excessiva vinculació al PSM, que pot haver causat crisis internes. Amb el temps han sorgit altres experiències, però sempre de forma aïllada i sense estar interconnectades.
L'exemple mateix del naixement d'Alternativa per Pollença, és una mostra de la poca tradició municipalista de l'illa. Apareix com a Alternativa per Pollença el 2009 (abans i durant 6 anys havia estat Alternativa per Pollença-Esquerra Unida- Els Verds), fugint de les contradiccions inassumibles que ens suposa EU a nivell autonòmic, que pacta amb UM (mentre que a Pollença UM governa i li feimuna duríssima oposició), que claudica amb Son Espases, a banda de la poca aportació en suport, assessorament i formació... Però també amb la intenció de crear un espai per fer política municipal, obert a diverses sensibilitats de l'esquerra però amb uns eixos comuns (democràcia directa i transparència, igualtat i justícia social, sostenibilitat i defensa del territori, identitat cultural, economia social i cooperativisme), unes formes (assemblearisme, limitació de càrrecs, horitzontalitat...) i permetent la doble militància a nivell supramunicipal.

Segurament hi ha dos factors que expliquen aquesta situació de debilitat del municipalisme i són, per una banda, la debilitat de l'associacionisme (per la institucionalització i professionalització) i el cooperativisme (que hi pot tenir molt a veure la poca indústria i una economia orientada al turisme), però per l'altra, i sobre tot, la interferència del nivell autonòmic sobre el municipal. Això es pot manifestar de dues maneres: una és com a intent de captació, assimilació o vinculació, per part dels partits d'àmbit autònomic quan surt o es consolida algun tipus de projecte municipalista. Aquesta vinculació és la que després els permet, quan pacten entre ells, assegurar quotes o cadires.
L'altra manera en què es manifesta aquesta interferència de l'àmbit autonòmic és per sotmetiment de la pròpia assemblea local. La situació d'excepcionalitat que és un possible govern d'esquerres fa que es tendeixin a sacrificar principis i objectius per tal que no governi el PP. Això condiciona projectes municipals i municipalistes, perquè es prioritza la importància del nivell autonòmic, i s'entén que no tenir referent autonòmic és dispersar vot i no concentrar forces.
Això ho hem pogut veure recentment amb la formació del projecte MÉS. MÉS és un projecte que sorgeix fa un poc més d'un any i integrant a la gent del PSM, d'Esquerra Republicana, d'Iniciativa Verds, i altres partits independents i d'àmbit municipal, per formar un projecte nou, regenerador, assembleari, participatiu, i previsiblement per ser l'alternativa al PP en les autonòmiques. En aquesta situació i per posar un exemple, una agrupació municipalista com és el Bloc per Felanitx decideix integrar-se a MÉS, possiblement per «concentrar forces». No totes les candidatures municipalistes s'hi integren; per exemple: Gent per Sineu no ho fa, ni tampoc nosaltres, els d'Alternativa per Pollença. En el nostre cas, ens ho impedeix la decisió de prioritzar reforçar el treball municipal, l'espai unitari creat, i el cuidar unes formes i pràctiques que ens semblen tant o més importants que els continguts; a banda de la poca confiança que ens inspira la suposada regeneració. Aquestes sospites es tornen fonamentades al veure totes les «mangarrufes» que han envoltat el procés d'eleccions primàries que realitzaren, i que ha acabat amb la sortida d'ER del projecte. En fi, el de sempre, en la pràctica: sigles, quotes i repartiment de cadires.

Amb aquest panorama, quins han de ser els objectius i els reptes per al municipalisme a l'illa? Són molts, com és fàcil imaginar, perquè el punt de partida és més aviat pobre. Hem de superar la manca d'anàlisi estratègic, que ens ha duit a pensar que l'objectiu és treure el PP i no ens ha deixat anar més enllà, i començar a tenir clar que no treballam per objectius assolibles a curt termini. Ens cal consolidar la força municipalista, promovent la formació política i la renovació en les assemblees locals, incidir en les institucions però també en el carrer, i fer feina perquè a més de crear-se altres candidatures municipalistes, siguem capaços de crear xarxa.

Comentaris

Pepe

Re: El municipalisme a Mallorca

Pepe | 30/01/2015, 00:34

Un excel·lent article resum de la situació de municipalisme a Mallorca.
El reforç de l'assemblea aquesta legislatura i la col·laboració i ajuda de les CUP ens pot ajudar al nostre gran repte de crear xarxa. L'ideal seria que projectes supramunicipals com MES, Podemos, Guanyem i Esquerra es plantejassin una nova forma d'organitzar-se i fer política. No de forma vertical i jeràrquica sinó horitzontal i en xarxa creant assemblees unitàries d'esquerra com vam proposar fa mesos. Estic segur que si als pobles es fes d'aquesta forma seria molt més fàcil la unitat de l'esquerra en un projecte comú.
Per altra part pens que a Alternativa el relleu que hem fet ens allunyà de caure en la institucionalització que han caigut altres projectes similars, i ens dona un força i energia noves que res tenen a veure amb els discurs caduc i populista que hem escotat avui al ple per part de l'equip de govern que m'ha recordat els pitjors temps d'UM-UNPI.

Alternativa

Re: El municipalisme a Mallorca

Alternativa | 29/01/2015, 18:50

Quina casualitat que els arquitectes del Palma Arena siguin els de Villa Cortina no?

Los dos arquitectos del Palma Arena confiesan un delito fiscal
Los hermanos García Ruiz escenificaron ayer ante el juez el pacto que habían alcanzado con la fiscalía Anticorrupción y la abogacía del Estado, después de pagar las cuotas tributarias y la multa

www.diariodemallorca.es/mallorca/2015/01/29/arquitectos-palma-arena-confiesan-delito/995108.html

Alternativa

Re: El municipalisme a Mallorca

Alternativa | 29/01/2015, 18:39

El contrast entre l'article de na Marina i les noticies d'espionatge cutre d'en Morro i de la cutra actuacions dels líders del PP de Pollença és brutal. La gent decidirà amb el seu vot però s'ha de tenir molt d'estomac per votar al PP.

Alternativa

Re: El municipalisme a Mallorca

Alternativa | 29/01/2015, 18:36

I una fotografia més i més dades de la presidenta del PP i secretari de NNGG de Pollença amb el petit Nicolàs. Diu la notícia que la presidenta va utilitzar els seus contactes amb " personas poderosas con residencia en la zona de Formentor." per aconseguir l'acreditació i anar a la Convenció del PP. Esperam que en Cortina no sigui una d'aquestes persones.
h
ttp://ultimahora.es/noticias/local/2015/01/29/143212/cuando-esta-chica-marcha-representando.html

Alternativa

Re: El municipalisme a Mallorca

Alternativa | 29/01/2015, 18:32

Concentración contra el envenenamiento de perros en el Port de Pollença.

h
ttp://ultimahora.es/noticias/part-forana/2015/01/28/143201/concentracion-contra-envenenamiento-perros-port-pollen-a.html

Una bona proposta que té tot el nostre suport.

Joan CC

Re: El municipalisme a Mallorca

Joan CC | 29/01/2015, 15:12

Molt bon intervenció Marina! És un orgull que ens representàsis a n'aquesta trobada.
Queda molt camí per recorrer, som ambiciosos perque no ens conformam amb arribar a governar, volem cambiar les coses i per això cal constància.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb