URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

1931, el futur laic

Alternativa | 18 Abril, 2015 00:01

Article del nostre regidor Pepe García publicat al Diari Balears

Abril és el mes que triem a nombrosos municipis de Malllorca per recordar i celebrar el que la II República va tenir de ruptura amb l'ordre caciquil econòmic i social que imperava a Espanya abans de 1931. Un record i una celebració totalment vigents al segle XXI, perquè, encara que sembli mentid,a hi ha objectius i idees que es van plantejar en la II República i que encara avui dia no s'han arribat a aconseguir. Si la República va lluitar contra anys de Restauració borbònica, caciquisme i poder de l'església catòlica podem dir que les cosa no ha canviat tant com pensam en ocasions.

Un exemple clar del comentat i que m'ha vingut a la ment aquests dies de fastos catòlics és la real separació d'estat i religió. La II República en la seva constitució i en diferents lleis va intentar reduir l'àmbit de la religió a l'estrictament personal ,seguint el model de la República francesa. Alguns dels assoliments de la república que després van ser eliminats pel nacionalcatolicisme franquista es van recuperar en democràcia com el matrimoni civil, el divorci, la secularizaron els cementiris... Però altres aconseguits en 1931 , segueixen avui, vuitanta-quatre anys després, absents; retirada dels crucifixos dels espais públics, supressió del cos eclesiàstic de l'exèrcit, supressió dels subsidis oficials, nacionalització de part del patrimoni eclesiàstic, tancament dels centres d'ensenyament de l'Església... I encara que el tema del laïcisme no és un tema de dretes ni d'esquerres, resulta molt trist veure que, amb la història del nostre  país, partits que es diuen d'esquerres no tenen clar que les institucions públiques han de ser laiques i que la religió  i la seva simbologia ha de restar limitades als espais privats.

En un estat que es diu no confessional l'Església catòlica actua com un fort lobby que influeix en lleis com la de l'avortament o reformes educatives, i segueix estant molt present en l'àmbit institucional, malgrat la qual la secularització de la societat és molt més profunda que ho era en la II República i a pesar que la ciència i la raó han evolucionat enormement, superant supersticions i atavismes religiosos del passat. Però ni socialistes i molt menys populars han estat disposats a limitar el poder de la Conferència Episcopal, un poder que s'empara en el *Concordato franquista de 1953 i els Acords de l'Estat espanyol amb la Santa Seu de 1979.

En un estat teòricament no confessional com el nostre és normal veure alcaldes i càrrecs públics de dretes i esquerres participar de forma institucional en els actes religiosos catòlics, en nombrosos espais públics segueixen sent presentis símbols catòlics, continuam finançant amb els nostres impostos a la Conferència Episcopal (rebrà, en 2015, aproximadament uns 250 milions de euros ), i aquesta se segueix apropiant de patrimoni públic per vies il·legítimes i il·legals, amb el consentiment o la complicitat de l'Estat.

Ja m'agradaria veure en 2015 un esforç similar al que va realitzar la II República per aconseguir una escola pública i laica, tancant tots els centres d'ensenyament religiós en un moment que l'Església Catòlica pràcticament tenia el monopoli de l'educació. Per aconseguir-ho es va realitzar un immens esforç quan van governar les esquerres; augmentant el pressupost en educació de manera espectacular, creant escoles a un ritme de 4000 per any i formant a milers de mestres . Cap govern en l'actual democràcia ni d'esquerres ni de dretes s'ha plantejat aquest objectiu de forma seriosa. És més actualment amb la LOMQUE del PP la reculada en aquest tema ha estat evident. L'església catòlica té sota el seu control la major part dels centres d'ensenyament concertats del país i no acontenta amb això realitza una ofensiva ideològica en els desenvolupaments curriculars atorgant major pes i reconeixement curricular a la Religió, com a assignatura confessional, en tots els nivells de l'ensenyament i en detriment de matèries formatives de caràcter racional i universal (filosofia, ciències, valors cívics comuns...)

Per què cap govern s'ha plantejat el que es va plantejar en 1931 que és simplement una xarxa de centres educatius públics que aconsegueixi a tota la població? Perquè va ser el PSOE en 1985 qui amb la LODE va crear els centres concertats en la seva majoria en mans de l'Església Catòlica que trasllada al sistema educatiu un model social totalment antiquat i antidemocràtic en el qual cadascú rep una educació depenent de la classe social a la qual pertany. És clar que requeriria un gran esforç econòmic, però per ventura l'educació no és la millor inversió que pot realitzar un país? així ho van entendre en 1931 i no ho volen veure en 2015.

Quan commemorem la II República molts diuen que mirem al passat, però si es tracta de crear un estat laic lamentablement hem de dir que 1931 es troba en el futur. Ja és hora que aquest país se sacsegi la capa casposa de nacionalcatolicisme que ens va deixar la dictadura.


US ESPERAM L'1 DE MAIG

        PER CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL DELS TREBALLADORS

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb