URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Sobre participació i festes

Alternativa | 01 Juliol, 2015 12:00 | facebook.com twitter.com

 

Com molts de vosaltres sabeu, fa uns dies i a instàncies de lequip de govern es va fer una reunió oberta per parlar sobre les festes (bàsicament, sobre la Patrona). Hi varen assistir més de 80 persones, i de la corporació municipal el batle Miquel Àngel March, i diversos regidors, entre ells Toni Cànaves i Miquel Llobeta, lactual i lanterior regidor de festes.

Intentaré resumir de forma breu com es va desenvolupar la reunió. Inicialment, en Toni Cànaves (amb lajuda de lantic regidor) informà de com està previst que es desenvolupin les festes i els actes que es realitzaran cada dia. Per tant, les festes de la Patrona ja estan bastant enllestides, que no tancades, i això ha estat obra de lantic regidor Llobeta i, tenint en compte lalçada del calendari a què ens trobam, ja va bé que sigui així. Ell no va tenir aquesta sort. Per aquest motiu, un cop passades les festes i quan la gent es posi a valorar-les (en positiu o en negatiu), que la gent pensi que majoritàriament les festes de la Patrona del 2015 han estat organitzades pel regidor Llobeta i lanterior equip de govern.

Un cop sacabà dinformar la gent, es va donar la possibilitat a tots els assistents que expressessin les idees i fessin les aportacions o demandes que considerassin oportunes. I aquí va començar un poc lespectacle. Es va discutir (més que debatre) de forma desorganitzada, caòtica i sense un fil conductor sobre moltes coses, que no entraré a valorar en aquest escrit ja que aquest no és el meu objectiu i mocuparia massa espai. Evidentment, amb tanta gent van sorgir bones idees,  i no tant bones, les quals lactual equip de govern ja valorarà com cregui oportú. Algunes seran de possible aplicació aquest any i altres, evidentment, no.

Com he dit, no vull analitzar el que és va dir a la reunió, sinó la reunió en si mateixa. A mi, personalment, minteressa quasi més el desenvolupament del procés participatiu, que no el resultat del procés. Tot i que sha de dir que si un procés sexecuta malament, el resultat final és probable que tampoc sigui òptim.

Però anem pel principi. És positiu que es convoqui una reunió oberta, ja xerrarem de lorganització daquesta més endavant, i és positiu que es convidi els regidors de loposició a estar al costat dels de lequip de govern (vaig renunciar a seure-hi devora perquè considerava que era un simple ciutadà en aquella reunió i que no tenia res a veure amb lorganització de les festes, com sí que hi tenia a veure, per exemple, el regidor Llobeta). Però aquests detalls demostren un canvi de formes, un altre talant i altra voluntat, que també varen demostrar agraint la tasca feta a lanterior regidor de festes. Esperem que això duri tota la legislatura.

I, evidentment, un altre aspecte positiu va ser la participació. Està clar que les festes motiven i engresquen la gent, la qual es presta a dir la seva. I amb aquesta important participació, com he dit abans, varen sorgir algunes bones idees.

Però no tot són flors i violes. Hi va haver coses que no varen agradar-me, primordialment lorganització de la reunió. Quan es fa un acte com aquest ha destar tot molt ben organitzat. Primer de tot, tenir clar quin tipus de reunió estam fent i informar la gent prèviament. Els assistents tenen el dret a saber si es trobaran una reunió informativa o consultiva, o si el que surti dallà saplicarà o no,... En definitiva, definició. Si no se sap això, es corre el risc que algú perdi un important temps de la seva vida preparant una proposta que després no podrà dur a terme. I molt relacionat amb això: un ordre del dia!!! Una reunió on se sap que no hi haurà poques persones no es fa sense un ordre del dia. Però si a aquests errors inicials, a sobre hi afegeixes que no es prenen bé els torns de paraula i no es realitza una moderació ferma i bona, el caos està garantit. I crec que qualsevol persona que estigui acostumada a assistir a assemblees i reunions estarà dacord amb mi, que la reunió va ser un caos en molts moments. I això és negatiu en diversos aspectes. En primer lloc, dóna la impressió que lequip de govern no està tan preparat per dur a terme processos de participació ciutadana com podia semblar i, en segon lloc, si una experiència participativa no surt com toca, la percepció de la gent cap a aquests processos empitjora. I a Pollença no està la cosa perquè surtin malament els pocs processos participatius que es fan.

Si per algun motiu vàrem demanar redactar un nou reglament de participació ciutadana a canvi de votar la candidatura de Junts Avançam, és perquè consideram que això és una de les necessitats més importants del nostre poble. És evident que calen més processos participatius, i que cal que el poble i els governants aprenguin a realitzar i participar en aquests processos. En definitiva, falta cultura participativa. Esperem que quan aquest nou reglament estigui llest i, amb voluntat política de lequip de govern per aplicar-lo, les coses comencin a canviar.

Tot això fins ara ha anat dirigit a lequip de govern, però aquesta reunió va fer-me reflexionar sobre altres coses. Abans he dit que la participació va ser un dels aspectes positius, i això és innegable, però no em deixa de sorprendre que en una reunió sobre festes hi vagi tanta gent, i que després tothom renunciï a opinar o dir la seva, per exemple, sobre els pressupostos municipals, que determinen molts més aspectes i més importants de la nostra vida. Direu que tothom ha anat a un concert o revetla, i que tots hem vist el simulacre de Moros i Cristians i sabrem si ha sortit bé o no, i que no tots han estudiat econòmiques per saber entendre un pressupostos municipals. Però és que als que han estudiat econòmiques també els interessen més les festes que els pressupostos!!! I això em preocupa, perquè demostra falta dinterès en l'organització del nostre poble, en el dia a dia, en les ganes que a Pollença es visqui bé cada dia i no només de dia 25 de juliol a dia 2 dagost.

Però aquestes actituds tenen una explicació. És el que ha fomentat el model polític en el qual vivim, que la gent es despreocupi dels assumptes de govern, que renunciï a participar de la política que ja ho faran els professionals. I això ha portat a tenir una població que desconeix  quasi completament com funciona i sorganitza la seva societat i no té cap interès en aquests temes. En definitiva, la societat ha estat despolititzada. I això és el que hem de canviar. Hem de fer veure a la gent que és millor participar de la política en primera persona, que no que ho facin en nom seu. I els polítics hem dajudar a aquest procés, la nostra tasca ha de ser ajudar el poble a aconseguir que és governi per si mateix. I això és un procés complicat, llarg i difícil, en què cada petit detall, cada reunió, és important, i cal que surti el millor possible.     

 

Pere Josep Coll.

 

Us esperam el diumenge 5 de juliol al Centre Cultural Miquel Capllonch del Port de Pollença de matí  

 

 

 

Comentaris

fred

Sorteig

fred | 21/07/2015, 23:19

a mi m agradaria saber si als politics els agradaria els triassin per sorteig. Hi ha res mes democratic que unes eleccions. Crec que es mes necessari crear un protocol de com es o de com ha de ser el simulacre, ja que desgraciadament s esta perdent

sorteig

Re: Sobre participació i festes

sorteig | 04/07/2015, 13:52

Sorteig, sorteig i sorteig. No té cap inconvenient, inclús se pot fer festa igual el mateix dia, amb un altre format. Els cossiers, desgraciadament, no son per sorteig perquè n'hi ha que volen dur el cotarro, però ho haurien de ser també.

Margalida Amengual

Re: Sobre participació i festes

Margalida Amengual | 04/07/2015, 13:44

Volia dir també que de cada vegada Festa de La Patrona es torna més, no se quina paraula dir però pareix una cosa super trascendental. Jo me fa rialles tot això. M'encanta la Patrona i sentir cridar en Joan Mas me posa els pèls de punta però, ja està, és una festa. Lo de llegir manifests i totes aquestes coses que fan ara ho trob, sense ganes d'ofendre a ningú, ridícul

Margalida Amengual

Re: Sobre participació i festes

Margalida Amengual | 04/07/2015, 13:37

Totalment d'acord amb Joan V.
No sé perquè estar totalment acceptat que la Dama del Cossiers, per exemple, sigui per sorteig i el càrrecs de La Patrona no, no ho he entés mai. A qui diu que si tothom que es presentés estaría capacitat físicament o no, crec, primer, que molts que ho han estat càrrecs no hi estaven i se n'han sortit, més be o més malament,i, segon, se suposa que això és responsabilitat de cada un i que si no està be físicament no s'hi presentarà ni si es sorteig ni si són votacions.

Pere M.

Sobre participació i festes

Pere M. | 04/07/2015, 08:41

Un càsting cinematogràfic amb totes les de la llei, dirigit per professionals del sector amb assessorament històric, amb proves de presència, veu i moviment, obert a tots els pollencins que compleixin uns certs requisits, amb la creació d'alguns càrrecs per a dones que també tingueren el seu paper a la batalla, amb una arenga en àrab a l'ajuntament i amb expressions fetes també amb aquesta llengua que els "moros" haurien de memoritzar per a l'atac i, per acabar, alguns canvis en l'escenografia (la bandera dels sarraïns, per exemple) i en el vestuari i armament dels cristians (més variat i creïble).

Joan V.

Sobre participació i festes

Joan V. | 04/07/2015, 02:36

Estic a favor de un sorteig. Comparar unes votacions per governar a unes votacions a uns carrecs, ja no perd temps ni en contestar. Lo dels avals te un logica pero aixo d'anar alternant sorteig i votacions... per mi que no. Si s'anes alternant pasaria que l'any que toca per sorteig la gent estaría empegueida igual, ja que sería l'any de la gent que no es popular o saben que mai poden guanyar amb el sistema de les votacions. Totes les festes es fan per sorteig i va la mar de bé. A les festes de cada pic hi ha mes gent i son mes perilloses, esperem que no pasi mai res, pero la responsabilitat de les festes es de l'Ajuntament, i l'Ajuntament es qui hauria de posar els mitjans perque fosin segures, ja que aquest darrers anys hi ha hagut moments perillosos. Els candidats si pasa res, se'n renterien les mans a qui encalçaran es als organitzadors. Seguint el criteris que diu aquest senyor, a la dama també es podría fer unes votacions, mirar quina es més guapa, o que balla millor, el criteri que tu vulguis... te sentint? NO! Tot Pollenci te dret a representar un carrec i no coneixen a tanta gent. Les eleccions no aseguren que surti el millor ni el que esta mes fort. Molta gent molt valida ha quedat pel cami i mai tendrá la seva oportunitat, mentres que qualsevol altres que tenen mes coneguda han sortit el primer any. Si mires enrera veuras que els carrecs que surten sempre son del mateix redol, els que li agrada manetjar el cotarro i sempre fer ells la festa.

Sorteig

Re: Sobre participació i festes

Sorteig | 03/07/2015, 23:26

Lo d'estar capacitats esta sobrevalorat, millor o pitjor qualsevol jove ho treu. Lo del batle per sorteig no comment. Tu tries una forma de fer politica i gestionar els doblers. Els carrecs han de ser per sorteig, mateixes oportunitats per tots. Pero el millor encara es una consulta per veure com ho vol la gent

Ei

Re: Sobre participació i festes

Ei | 03/07/2015, 20:29

I quan siguin multiples de 6, un actor professional!!!!!!!!

Eiiiiii

Re: Sobre participació i festes

Eiiiiii | 03/07/2015, 18:27

Els acabats amb 0 i 5 sorteig, els multiples de 2 eleccions, els de 3 per proves fisiques, els de 7 de veu i els primers que repeteixi el mateix carrec.!!!!!!! Ah i si es multiple de 11 te regalen espasa nova

La pregunta es: tots estam capacitats fisicament per esser joan mas i aguantar el carrer major!?, tots estam igualment capacitats per........., les eleccions son una manera de respondre a totes les preguntes!

Miguel Sánchez

Re: Sobre participació i festes

Miguel Sánchez | 03/07/2015, 17:48

Aquest tema del sorteig ho vaig treure un dia i no va tenir massa aceptació, cada any no, però fer un sorteig els anys que acaben en 0 o 5 per posar un exemple, sobre el tema de les "pandilles", en Tomeu Perelló dels "mobles" ara "DJ" ja ho va treure a la darrera reunió, no ho va dir amb aquestes paraules però va insinuar que la festa era pels càrrecs i els seus amics i que ell era tan important com qualsevol càrrec dins la festa, de fet el batle va proposar fer un altre reunió una vegada triats els càrrecs, però no sé si la idea sortirà endavant

Eiiiiuu

Re: Sobre participació i festes

Eiiiiuu | 03/07/2015, 15:45

Tambe podriem elegir el batlle per sorteig aixi tots tendriem les mareixs oportunitats!
Ojala tot es pogues votar, es l'essencia de la democracia.

sorteig

Re: Sobre participació i festes

sorteig | 03/07/2015, 10:35

El debat de Toni Horrach es molt interessant. ELs càrrecs haurien de ser per sorteig per tal que els joves tenguin igualtat d'oportunitats. Ara molts no es presenten per por de fer el ridicul i per no tenir una massa d'amics que els votin. Al final se veu que els carrecs van rodant entre amics de les mateixes pandilles que presenten cada any un candidat. Sorteig, i per presentar-se al sorteig un aval de 50 firmes o similar i suficient, tots els joves del poble amb les mateixes oportunitat d'exercir de Joan Mas. I no val l'excusa que el que surt te mes suport, en el moment de la batalla, els que han votat ni ajuden ni res, al final ajuden els amics.
Si no, també podriem fer eleccions per la dama, o que seria ridicul que fos dama la que té mes suport popular?

Toni Horrach

Eleccions als càrrecs

Toni Horrach | 02/07/2015, 18:54

He llegit al diari que es faran petits canvis el dia de les eleccions als càrrecs. Crec que s’hauria de fer una reflexió i canviar el sistema a sorteig, com es fa amb totes les altres festes. Hi ha gent que no és tan popular o no té tants d’amics, però li fa les mateixes ganes que a qualsevol altre Pollencí, representar un càrrec. Pel tema de la seguretat, hi ha l’Ajuntament que és qui s’hauria d'encarregar de controlar la festa i no deixar-ho en mans dels càrrecs. Són unes eleccions sense cap tipus de control que garanteixi que es desenvolupen d’una manera correcte. A peu d'urnes et trobes a molta gent demanant el vot i no hi ha cap tipus de privacitat a l’hora de votar. A l'hora de fer el reconte, no hi ha cap sistema que garanteixi que el resultat reflecteix el que s'ha votat. El sistema de sorteig evitaria tot això i a més tothom estaria en igualtat de condicions.

Paco

Re: Sobre participació i festes

Paco | 01/07/2015, 21:26

la reflexion final que haces no es nueva; cuando suben los impuestos o nos recortan algun derecho nos limitamos a maldecir a su madre en la barra del bar, pero cuando nos quitan los fuegos artificiales ...

Pere Josep Coll i

Re: Sobre participació i festes

Pere Josep Coll i | 01/07/2015, 19:31

Bones Martí. Lluny de la meva voluntat estava que l'article quedàs com una crítica a l'equip de govern. Crec que he deixat clar que hi ha coses que estan canviant, i que les voluntats i tarannàs no són els mateixos que abans. I això és el més important. Però és evident que la reunió podria haver-se fet millor (ordre del dia), i així li vaig dir a a ne'n Toni, amb qui gràcies a l'amistat que tenim i la seva forma de ser crec que puc parlar, discutir i retreure qualsevol tema. Sobre el fet d'estar al capdavant de la reunió, crec que no ho havia de fer, per el tema que ja he dit abans, i més quan el principal motiu de la reunió era informar (no tenia gens d'informació sobre com estaven les festes). Sobre el tema d'aportar a la reunió, està clar que la podria haver moderat. Amb això si que tens raó, podria haver-me oferit a moderar, però igual que tú i igual que qualsevol altre persona allà present, però admetràs que és dificil moderar una reunió si no tens en ment el que ha de ser el seu desenvolupament(ordre del dia). Però accept la teva opinió sobre aquest aspecte, igual que crec que el regidor acceptarà la meva i pensarà en l'ordre del dia i la moderació de la següent reunió.
Però bé, com he dit abans, no vull que l'article s'agafi com una crítica a l'equip de govern. He fet una critica puntual al funcionament de la reunió. Ja està. I a més si algú surt perdent quan una cosa no va bé és el seu promotor, (en aquest cas l'equip de govern), per tant, i repetint-me, valorar la seva bona voluntat, i segur que la següent anirà millor. Igualment gràcies per opinar. Amb gent com tu és fàcil parlar, i això al món dels trolls és d'agrair.
Salut i molta música.

Martí Sàez i Madrona

Assemblea oberta

Martí Sàez i Madrona | 01/07/2015, 16:58

Bona reflexió i millor conclusió:"ajudar el poble a aconseguir que es governi per sí mateix". Hi estic d'acord. Però, tal volta, si haguéssiu acceptat estar al capdavant de la reunió amb els altres regidors, tot i pensar "que no tenia res a veure amb l’organització de les festes" (?), tal volta, dic, haguéssiu pogut aportar la vostra experiència en el món assembleari per tal que la reunió s'hagués desenvolupat d'una altra manera. O, si no, proposar-ho a la mateixa reunió per tal de millorar-ne la dinàmica. Benvolgut Pere Josep, tothom ho hagués agraït. Al cap i a la fi sou regidors del mateix ajuntament i tots volem el millor per al nostre poble. Segurament el batle i els regidors acceptaran la crítica, un altre pic, però, com a ciutadà, no em serveix d'argument. Se'm fa mal de pair la crítica a uns fets dels que en vàreu ésser partícips i no aportàreu cap solució. Per ventura, en aquest cas, una mica d'autocrítica no hagués estat malament.
Ànim i endavant.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb